Suomen ottelut ja tilastot universiadeissa

MESTIS, MAAJOUKKUE / Artikkeli
Suomi voitti pronssia opiskelijoiden talvikisoissa. Yhteensä joukkue pelasi seitsemän ottelua, joista hävisi kaksi.

13.1.2005 Slovakia – Suomi 4-0

Slovakian tehokas alku koitui Suomen kohtaloksi avausottelussa. Slovakkien ykköskenttä jyräsi taululle vajaassa 15 minuutissa lukemat 3-0, ja 17 kertaa torjunut Tommi Niemelä luisteli vaihtoon. Suomi pääsi pelin edetessä tahtiin mukaan, muttei pystynyt rikkomaan kokeneen Extraliiga-vahti Martin Kuceran nollapeliä. Ottelun tehokkain pelaaja oli viimeisessä erässä päätösnumerot viimeistellyt Peter Holecko (2+1). Raamikas hyökkääjä kuului muutama vuosi sitten maansa suuriin lupauksiin.

14.1.2005 Itävalta – Suomi 1-2

Suomi pääsi voittojen makuun heti toisessa ottelussaan. Isäntämaa siirtyi avauserän lopulla johtoon, mutta Heikki Silvennoisen ja Juho Luoman maalit takasivat arvokkaat pisteet Suomelle. Ottelu oli varsin rikkonainen ja kaikki maalit syntyivätkin ylivoimalla. Loistavan ottelun pelannut Ville Salminen venyi kiekon tielle peräti 31 kertaa.

16.1.2005 Suomi – Korea 8-0

Välipäivän jälkeen Suomi kukisti odotetun selvästi Korean. Aasialaiset sinnittelivät mukana yli avauserän puolenvälin, kunnes Toni Karjala ja Joni Hakonen rankaisivat YV-osumillaan. Toisessa erässä Suomi iski kiekon korealaismaaliin neljästi ja kaunisteli vielä päätöserässä lukemia kahdella lisämaalilla. Salminen torjui kahdessa ensimmäisessä erässä kymmenen laukausta ja viimeiseen erään tositoimiin päästetty Niemelä neljä. Suomen tehopelaajia olivat Juho Luoma (2+2) sekä Miikka Kuusela (0+4).

17.1.2005 USA – Suomi 4-5

Suomi sai jatkotoiveilleen pontta kaatamalla Yhdysvallat tiukassa taistossa. Ottelu sai todellisen salama-alun, kun Kevin Jaeger vei jenkit johtoon jo 28 sekunnin pelin jälkeen. Ketju Silvennoinen-Helminen-Kylmämaa tasoitti kuitenkin vain 23 sekuntia myöhemmin ja vei Suomen johtoon reilun seitsemän minuutin pelin jälkeen. Päätöserässä leijonat karkasivat jo turvalliselta vaikuttaneeseen 5-2-johtoon, mutta USA tuli vielä vahvasti peliin. Adam Blosseyn ja Eric Johnsonin alle minuutissa tekemät kaksi maalia jäivät kuitenkin amerikkalaisille laihaksi lohduksi. Peli oli melkoista suomalaispyöritystä, sillä kiekkoa lauottiin kohti jenkkimaalia peräti 61 kertaa. Ahkerin oli puolustaja Antti Teisala kahdeksalla vedollaan.

19.1.2005 Suomi – Italia 2-2

Tasapeli alkulohkon päätöskamppailussa riitti Suomelle lohkon kakkossijaan ja jatkopaikkaan. Tasaisen kamppailun suomalaisonnistujia olivat 1-0- ja 2-1-maalit tehneet Janne Sinkkonen ja Juha Helminen. Suomi joutui pelaamaan toisen erän lopussa pitkän alivoiman, kun Antti Silvennoinen ajettiin suihkuun selästätaklaamisesta. Italia, jolle vain voitto olisi riittänyt, ei kuitenkaan pystynyt käyttämään ylivoimaansa edukseen. Ville Salminen sai torjua 32 kutia.

Välierä:

21.1.2005 Venäjä – Suomi 6-0

Venäjä kukisti välierissä Suomen selvääkin selvemmin numeroin. Peli oli huomattavasti numeroita tasaisempi, mutta vastustaja käytti maalipaikkansa erinomaisesti hyväkseen. Lopullinen ratkaisu nähtiin, kun Venäjä sai toisen erän lopussa pelata 5-3-ylivoimaa. Joni Hakosen ja Ville Raatikaisen kaksiminuuttiset aiheuttivat 3-0-osuman. Koko turnauksen pistepörssin voittanut puolustaja Ivan Savin kuritti Suomea tehoin 2+1. Venäjän joukkue koostui Tjumenissa ja Tsheljabinskissä maan toiseksi korkeinta sarjatasoa pelaavista nuorista. Miehistö oli pitkälti sama kuin vuodenvaihteen Mont Blanc –turnauksessa, jonka Mestis-pelaajista koottu Suomen maajoukkue voitti. Suomea oli hälytetty edustamaan pikavauhdilla KalPan Henri Huohvanainen, joka vielä edellisiltana oli pelannut Mestistä KooKoota vastaan. Huohvanaisen saldona välierästä oli teholukema –3.

Pronssiottelu:

22.1.2005 Suomi – Itävalta 3-1

Suomi otti pronssiottelussa turnauksen toisen voittonsa isäntämaasta. Ottelun kaikki maalit tehtiin jo avauserässä, Janne Sinkkosen siirrettyä Suomen 3-1-johtoon parikymmentä sekuntia ennen summeria. Itävalta ajoi rajusti takaa etenkin päätöserässä, laukaukset 13-1, mutta yhteensä 29 koppia napannut Ville Salminen kesti. Suomen muista maaleista vastasivat Antti Silvennoinen ja Teemu Rissanen. Itävallan ainokaisen teki Vienna Capitalsin Markus Peintner.