Spartak Moskova - joukkue varjoissa Moskovan

KHL / Artikkeli
Kuva © spartak.ru
Spartak Moskovan tulokset ovat viiden viime kauden aikana heikentyneet kausi kaudelta ja kahtena viimeisenä kautena Spartak ei ole enää päässyt playoffeihin. Kovin suoritus on ensimmäiseltä KHL-kaudelta, kun Spartak pudotti pudotuspelien avauskierroksella SKA Pietarin otteluvoitoin 3-0.
   
Spartak Moskova
Sijoitukset:
2012-2013 13. (länsi)
2011-2012 9. (länsi)
2010-2011 6. (länsi)
2009-2010 6. (länsi)
2008-2009 9.

Spartakin menestys on ollut KHL:ssä tyydyttävää, kun ottaa huomioon resurssit. Ikävä kyllä joukkue on saanut houkuteltua vuodesta toiseen vain kourallisen ihmisiä katsomoon. Seura ei kiinnosta yleisöä, vaikka joitakin kannattajaryhmiä löytyy.

Spartakissa on tehty kesällä täysremontti viime kauden konttaamisen jälkeen. Puolustus vaikuttaa vahvistuneen parin kovan hankinnan myötä, mutta muuten taso ei juuri ole noussut viime kauteen nähden. Miten nopeasti joukkue hitsautuu yhteen, kun lähes koko pajatso on tyhjennetty? Pudotuspeleihin pääseminen tuntuu kaukaiselta ajatukselta.

Maalivahdit

Jeff Glass (CAN)
Aleksei Ivanov

Viime kauden maalivahdit ovat saaneet lähteä ja uudet ovat tulleet tilalle. Ykkösveskariksi Spartak houkutteli Sibirissä loistavan kauden pelanneen Jeff Glassin. Kakkosmaalivahtina on VHL:ssä loistavan kauden pelannut Aleksei Ivanov, joka on Kazakstanin maajoukkueen ringissä mukana. Molemmilla veskareilla on alla loistava kausi, toisella KHL:ssä ja toisella VHL:ssä.

Ykkösvahdin viitta tulee varmasti olemaan isokokoisen Glassin harteilla. Kanadalaisvahti aloittaa KHL:ssä viidennen peräkkäisen kautensa. Viime kaudella Glass pelasi Sibirissä 38 peliä torjuntaprosentilla 93.3%.

Kakkosvahdin paikkaa pedataan Ivanoville, joka ei ole vielä pelannut peliäkään KHL:ssä. Sen sijaan Ivanov pelasi kaksi peliä kevään 2012 MM-kisoissa, joissa ei vakuuttanut. Kazakstanilainen on melkoinen kysymysmerkki. Vaikka alla on loistava kausi VHL:ssä, niin Ivanovin todellista tasoa KHL:ssä ei voida vielä arvioida.

Maalivahtien peluutuksesta voidaan sanoa, että Glass pelaa niin paljon kuin jaksaa ja Ivanov pelaa ne pelit mitkä jää. Spartak ei kaadu maalivahteihin, jos Glass pysyy terveenä.

Puolustajat

Deron Quint (USA)-Aleksandr Ryazantsev
Dmitri Megalinski-Denis Bodrov
Andrei Sergeev-Michael Mamkin
Grigory Želdakov-Jevgeni Kulik

Kesän kovimmat hankinnat on tehty puolustukseen, johon on saatu kaksi KHL:ssä tasonsa erinomaiseksi todistanutta puolustajaa. Puolustus on kokonaisuudessaan vahvistunut viime kauteen nähden.

Moskovasta kuului kummia kesän aikana, kun Spartak tiedotti tehneensä sopimukset viime kauden hopeajoukkueen parhaan puolustajan Deron Quintin ja Severstalin tähtipakki Aleksandr Ryazantsevin kanssa. Molemmat ovat hyökääviä puolustajia, joiden heikkoudet ovat oman pään pelissä. Quint oli todellinen kiekollinen johtaja viime keväänä Traktorin puolustuksessa, jossa ehti pelata kolme peräkkäistä kautta. 37-vuotias isokokoinen pakki liikkuu edelleen hyvin, vaikka ikää alkaa olemaan mittarissa. Hän teki viime kaudella tehot 5+12=17.

Ryazantsev on kokenut pelaaja Quintin tavoin ja miehet pelasivatkin samassa joukkueessa toissa kaudella. Ryazantsevilla on KHL:n parhaimpia laukauksia ja hän on todellinen viivapelote ylivoimalla. Viime kaudella tulivoimainen puolustaja teki Severstalissa "vain" yhdeksän maalia ja 20 pistettä, mutta toissa kaudella Traktorissa syntyi tehot 18+18=36. Quint ja Ryazantsev pitävät huolta siitä, että Spartakilla on heittää ylivoimalle todella tehokkaita puolustajia.

Uusia hankintoja ovat myös isokokoinen Dmitri Megalinski ja jämäkkä Andrei Sergejev. Megalinsky saapui seuraan viime kaudella KHL:n pienimmällä pelaajabudjetilla toimineesta Novokuznetskista. Puolustajaa voisi luonnehtia hyväksi kahden suunnan pakiksi, joka pystyy fyysiseen peliin ja on kiekollisena melko hyvä.

Vasta 22-vuotias Sergejev on varsin pienikokoinen, mutta vankkarakenteinen puolustaja. Nuori puolustaja taklaa kovaa ja luistelu on melko sulavaa. Hän on pelannut kaksi viimeista kautta TsSKA:ssa varsin pienessä roolissa, mutta saanut säännöllisesti vastuuta.

Spartak on satsannut paljon puolustukseen, joka ei viime kaudella toiminut. Nyt puolustus on kokenut täysremontin ja tulivoimaa on tullut lisää. Spartakilla on yksi koko KHL:n vaarallisimmista pakkikaksikoista ylivoimalla, jos Quint ja Ryazantsev pelaavat yhdessä.

Heikkoudet ovat puolustajien puolustuspään osaamisessa. Spartakilla on kuitenkin hyvä tasoinen puolustus KHL:ään ja kärki on todella terävä hyökkäyssuuntaan. Syvyyttä puolustuksessa ei juurikaan ole, joten Spartak ei kestä puolustajien loukkaantumisia.

Hyökkääjät

Tom Wandell (SWE)-Matt Anderson (USA)-Vjatšeslav Kozlov
Rastislav Spirko (SVK)-Aleksandr Nikulin-Aleksandr Nesterov
Anatoli Nikontsev-Mihail Junkov-Dmitri Tšernyh
Aleksei Krutov-Viktor Bobrov-Igor Volkov

Hyökkäys on kokenut puolustuksen tavoin melkoisen remontin. Tärkeimpiä maisemaa vaihtaneita hyökkääjiä ovat erinomainen slovakkihyökkääjä Branko Radivojevic, Nikolai Bušujev ja ikitaistelija Eduard Lewandowski. Lähtökohtaisesti hyökkäys näyttää hivenen paremmalta kuin viime kaudella.

Kesän aikana seuraan saapui kaksi pelaajaa Pohjois-Amerikasta, joista toinen pelasi AHL:ssä ja toinen NHL:ssä. AHL:ssä viime kausina pisteiden valossa hyvin pelannut Matt Anderson saapui seuraan Albany Devilsista, jossa teki 67 peliin tehot 13+30=43. Jenkkihyökkääjä pääsi pelaamaan myös pari peliä New Jersey Devilsin riveissä NHL:ää. Koko uransa Pohjois-Amerikan sarjoissa pelannut Anderson tunnetaan hyvänä luistelijana, luovana ja työteliäänä pelaajana.

NHL:ssä vielä viime kaudella pelannut ruotsalaishyökkääjä Tom Wandell kävi työsulun aikana pelaamassa Severstalissa, jossa jätti varsin valjun kuvan itsestään. Wandell pelasi lähes täydet kaudet pienessä roolissa Dallasissa kausilla 2009-12, joten NHL-kokemusta on kertynyt.

Spartakissa jatkaa 41-vuotias konkarihyökkääjä Vjatšeslav Kozlov. Kyseessä on erittäin mittavan NHL-uran tehnyt venäläislegenda. Pelejä NHL:ssä kertyi 1182, joissa pisteitä tuli 853. Viime kaudella konkarille pelejä kertyi vain 13, joissa teki tehot 4+4. Ikä alkaa painamaan, mutta on edelleen laadukas pelaaja KHL:ään. Kozlov on erinomainen tilanteiden rakentaja ja liikekin on hyvällä tasolla. Hyökkääjän arvo on entistä suurempi pukukopin puolella.

Omskista Spartak hankki Aleksandr Nesterovin ja Igor Volkovin, jotka pelasivat Omskissa alemmissa ketjuissa. Nesterov on todella nopea, taitava ja energinen hyökkääjä. Hän ei ole koskaan tehnyt yli 14 pistettä KHL:ssä, mutta on pääosin pelannut pienessä roolissa. Todennäköisesti Spartakissa aiempi piste-ennätys tulee menemään rikki. Volkov taas on todella työteliäs hyökkääjä, joka pelaa aina joukkueelle. Volkov olisi arvokas pelaaja lähes mille tahansa KHL-joukkueelle.

Spartakista löytyy myös legendaarisen Neuvostoliiton maajoukkuehyökkääjä Vladimir Krutovin poika Aleksei. Krutovilla on nyt takanaan kaksi kautta KHL:ssä, joista ensimmäisellä teki Avtomobilistissa 26 pistettä, mutta ei onnistunut Neftehimikissa menneellä kaudella. 17 peliin ei hyökkääjälle kertynyt yhtään pistettä.

Spartakilla on tasaisen harmaa hyökkäysosasto. Keskushyökääjien tilanne on myös kysymysmerkki. Erittäin työteliäitä pelaajia riittää, mutta onko ratkaisuvoimaa riittävästi pudotuspelejä ajatellen?

Yhteenveto

Joukkueella on uusien hankintojen jälkeen huippukauden pelannut ykkösvahti. Glassin pitää jatkaa viime kauden tasolla tai muuten mahdollisuus pudotuspeleihin katoaa jo ennen joulua. Puolustuksessa on erittäin laadukkaita puolustajia, jotka tuovat laatua materiaaliin ja ylivoimalle todellista pelotetta. Hyökkäys on tasapaksu, joskaan ei huonoimpia KHL:ssä. Vieläkö Kozlov jaksaa johtaa joukkuetta ja pysyykö 41-vuotias veteraani terveenä?

Arvio: Spartakilla on uusien hankintojen myötä eväitä edetä pudotuspeleihin. Parantaa suurella todennäköisyydellä viime kauden 13. sijan läntisessä konferenssissa. Sijoille 9-10.

» Lähetä palautetta toimitukselle