TOR - NYR 1.00
MTL - BUF 1.00
FLA - BOS 1.00
CAR - MIN 1.00
WPG - NSH 1.00
STL - TBL 2.00
DAL - PIT 2.00
VAN - CGY 4.00
VGK - DET 4.00
LAK - ANA 4.30
WSH - PHI 18.30
NYI - ARI 21.00

Sopimus tuli: Tavares palasi juurilleen ja nousi NHL:n palkkahuipulle

NHL / Artikkeli
Tavares on odotettu näky Maple Leafsin pukukopissa.
Kuva © Getty Images
New York Islandersia pitkään edustanut John Tavares otti vapaiden agenttien markkinat haltuunsa ja teki ikuisuudelta tuntuneen odotuksen jälkeen sopimuksen Toronto Maple Leafsin kanssa. Seitsemänvuotisen ja 77 miljoonan dollarin arvoisen sopimuksensa myötä Tavares on NHL:n parhaiten palkattuja pelaajia.

John Tavares vastasi kesän siirtopommista tehtyään vapaana agenttina Toronto Maple Leafsin kanssa seitsemän vuoden ja yhteensä 77 miljoonan dollarin sopimuksen. NHL-toimituspäällikkö Juha Oinonen tarkasteli sopimuksen onnistumista sekä pelaajan että seuran näkökulmasta.

Millainen historia Tavaresilla on NHL:ssä?

New York Islanders varasi kanadalaissentterin varaustilaisuuden ensimmäisenä pelaajana vuonna 2009. Tavares aloitti NHL-uransa heti seuraavana syksynä ja on ollut vuosia Islandersin johtava pelaaja.

669 runkosarjaottelussa on kertynyt 621 tehopistettä, ja kyseisellä ajanjaksolla Tavares on ollut NHL:n yhdeksänneksi tehokkain pelaaja. Kolmella kaudella kanadalaissentteri on pelannut yli piste per peli -keskiarvolla. Islandersin kapteenina Tavares on toiminut viisi viimeisintä kautta.

Heti tulokassopimuksensa jälkeen Tavares teki Islandersin kanssa kuuden vuoden jatkosopimuksen, jonka keskimääräinen vuosiansio oli 5,5 miljoonaa dollaria. 27-vuotias sentteri hylkäsi Islandersin tarjouksen kahdeksan vuoden jatkosopimuksesta ja palaa nyt kotiseudulleen Torontoon.

Viimeistään tämä jättisopimus alleviivaa Tavaresin aseman yhtenä NHL:n parhaista keskushyökkääjistä.

Miten tämä sopimus asettuu seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä tärkeitä sopimuksia Maple Leafsilla on solmittavana lähitulevaisuudessa?

11 miljoonan dollarin vaikutus palkkakattoon on joukkueen selvästi suurin. Patrick Marleaun 6,25 miljoonan dollarin keskimääräinen vuosiansio on toiseksi suurin. Tavares on myös selvästi pisimpään Maple Leafsiin kiinnitetty pelaaja.

Kiireellisimmin jatkosopimus on neuvoteltava William Nylanderille, joka on toistaiseksi rajoitettu vapaa agentti. Lisäksi nuoret tähdet Auston Matthews ja Mitch Marner aloittavat nykyisten sopimustensa viimeiset kaudet.

Maple Leafsilla on tällä hetkellä vähän yli 16 miljoonaa dollaria tilaa palkkakatossaan, mutta Nylanderin jatkosopimus on vielä tekemättä. GM Kyle Dubas on vakuuttunut pystyvänsä tekemään jatkosopimukset niin Nylanderille, Marnerille kuin Matthewsille Tavaresin jättipalkasta huolimatta.

Ron Hainseyn sopimuksen päättyminen tuo myös kolme miljoonaa dollaria lisätilaa ensi kaudeksi, mutta siitä huolimatta Dubasilta vaaditaan yhtä menestyksekkäitä neuvotteluja kuin Tavaresin kanssa.

Miten vertaisit sopimusta vastaavien pelaajien sopimuksiin?

CapFriendlyn mukaan lähin vastine on Los Angeles Kingsin Anze Kopitarin kahdeksanvuotinen sopimus, jonka keskimääräinen vuosiansio on kymmenen miljoonaa dollaria. Tavaresin pistekeskiarvo on kuitenkin parempi kuin slovenialaistähdellä. Maple Leafs -sentteri on myös pari vuotta Kopitaria nuorempi sopimuksensa päättyessä.

menestysmahdollisuudet olivat ratkaiseva tekijä Tavaresin päätöksen taustalla.

Tavaresin sopimusta on pakko verrata myös Edmonton Oilersin supertähteen Connor McDavidiin, joka on ainoa pelaaja, jonka sopimuksen vaikutus palkkakattoon on suurempi kuin Tavaresin. Alkavalla kaudella Tavaresin todellinen vuosipalkka on kuitenkin NHL:n kovin.

Viimeistään tämä jättisopimus alleviivaa Tavaresin aseman yhtenä NHL:n parhaista keskushyökkääjistä.

Mitä mieltä olet tämän sopimuksen onnistumisesta pelaajan ja seuran kannalta?

Tavares olisi saanut Islandersissa pidemmän ja rahakkaamman sopimuksen, mutta halusi pelata juuri Maple Leafsissa. Parempaa lähtökohtaa pitkälle yhteistyölle on vaikea kuvitella. Ja Tavaresin palkka joka tapauksessa tuplaantui entisestä, vaikka kanadalaistähti ei hyväksynytkään isointa tarjousta.

Maple Leafsilla on Tavaresin hankinnan myötä yksi NHL:n parhaista sentterikalustoista, ja GM Dubasin lupaukset kaikkien nuorisotähtien pitämisestä joukkueessa antavat vahvan viestin menestyksestä. Juuri menestysmahdollisuudet olivat kotiseuturakkauden ohella ratkaiseva tekijä Tavaresin päätöksen taustalla.

Tavoitelluimman vapaan agentin nappaaminen oli myös imagon kannalta erittäin onnistunut siirto. Maple Leafsille on naureskeltu pitkään, mutta tällä hetkellä torontolaisryhmä on NHL:n kiinnostavin joukkue.

» Lähetä palautetta toimitukselle