PEL - IFK
TPS - HPK
BUF - TOR 1.00
WSH - TBL 1.30
VAN - OTT 4.00
ANA - WPG 4.00

Sopimus tuli: Stonelle ja Cecille muhkeat palkankorotukset − Senators pakotettu ylihintaisiin sopimuksiin

NHL / Artikkeli
Mark Stone (vas.) ja Cody Ceci (kesk.) jatkavat Senators-paidassa ainakin seuraavan kauden.
Kuva © Getty Images
Ottawa Senatorsin kapea pelaajamateriaali pakotti organisaation tekemään kalliit jatkosopimukset hyökkääjä Mark Stonen ja puolustaja Cody Cecin kanssa. Molemmat ovat kuitenkin alkavalla kaudella joukkueen avainpelaajia.

Ottawa Senatorsilla oli vaikeat sopimusneuvottelut kahden runkopelaajansa Mark Stonen ja Cody Cecin kanssa. GM Pierre Dorionin ja pelaajien näkemykset jatkosopimusten rahallisesta arvosta olivat pitkään varsin kaukana toisistaan.

Stonen kanssa Senators pääsi yhteisymmärrykseen vain hieman ennen välimieskäsittelyä. 26-vuotias hyökkääjä allekirjoitti yksivuotisen ja arvoltaan 7,35 miljoonan dollarin jatkosopimuksen. Cecin jatkosopimus syntyi puolestaan vasta välimieskäsittelyn kautta ja 24-vuotiaan puolustajan yksivuotisen sopimuksen arvoksi tuli 4,3 miljoonaa dollaria. Jatkoajan NHL-toimittaja Petri Lindholm analysoi sopimuksia tarkemmin.

Millainen historia Stonella ja Cecillä on NHL:ssä?

Senators varasi Stonen vuoden 2010 varaustilaisuudessa vasta kuudennella kierroksella varausvuorolla 178. Stone pelasi ensimmäisen NHL-ottelunsa kevään 2012 pudotuspeleissä, mutta hänen varsinainen tulokaskautensa oli vasta kausi 2014−15.

Tulokaskaudellaan Stone teki 80 ottelussa 64 (26+38) tehopistettä ja oli yhdessä Johnny Gaudreaun kanssa tulokkaiden tehokkain pelaaja. Kauden jälkeen Stone oli finalistina parhaan tulokkaan palkinnossa, mutta pystin pokkasi lopulta Florida Panthersin puolustaja Aaron Ekblad. Koko NHL-uransa Senatorsissa pelannut Stone on tehnyt vähintään 20 maalia kaikilla neljällä täydellä kaudellaan. Kiekonriistoja isokokoinen laitahyökkääjä on ottanut eniten koko NHL:ssä peräti kolmella kaudella.

Koko NHL-uransa Senatorsissa pelannut Stone on tehnyt vähintään 20 maalia kaikilla neljällä täydellä kaudellaan.

Viime kaudella Stone kärsi loukkaantumisista ja pelasi vain 58 ottelua tehden silti 62 (20+42) tehopistettä. Hän oli Senatorsin paras pistemies yhdessä Erik Karlssonin kanssa. Stone on pelannut urallaan yhteensä 307 runkosarjaottelua ja tehnyt näissä 249 (95+154) tehopistettä. Pudotuspelejä kanadalaisella on tilillään 27 ja näissä on syntynyt 13 (5+8) tehopistettä.

Cecin Senators varasi vuoden 2012 varaustilaisuudessa ensimmäisellä kierroksella vuorolla 15. Tulokaskaudellaan 2013−14 Ceci pelasi 49 ottelua NHL:n puolella ja osan kaudesta vielä AHL:ssä Binghamton Senatorsin riveissä. Kaudesta 2014−15 lähtien Ceci on kuulunut Senatorsin vakiopuolustajiin.

Tilastojen valossa Ceci pelasi parhaan kautensa 2015−16, jolloin hän teki 75 pelaamassaan ottelussa 26 (10+16) tehopistettä. Viimeisen kahden kauden aikana Ceci ei ole kuitenkaan enää pystynyt rikkomaan 20 tehopistettä, vaikka on pelannut keskimäärin yli 23 minuuttia ottelua kohden. Ceci on pelannut NHL:ssä yhteensä 366 ottelua ja tehnyt niissä 92 (25+67) tehopistettä. Pudotuspeliotteluita tilille on kertynyt 25 ja näissä puolustaja on tehnyt kolme tehopistettä.

Viime kausi oli Senatorsilta umpisurkea ja joukkue oli Itäisen konferenssin toiseksi vähiten pisteitä kerännyt joukkue. Myös Cecin kausi oli joukkueen tavoin vaikea: tehopisteitä kertyi vain 19 ja plusmiinustilasto jäi 27 astetta pakkaselle. Ceci sai myös Karlssonin kanssa kyseenalaista kunniaa olemalla koko NHL:n useimmiten jäällä ollut pelaaja vastustajan tehdessä maalin – 121 kertaa. 

Miten nämä sopimukset asettuvat seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä tärkeitä sopimuksia Ottawa Senatorsilla on solmittavana lähitulevaisuudessa?

Tarkastellessa palkkakattoon vaikuttavaa summaa Stonesta tuli Senatorsin ensi kauden kallein pelaaja. Toiseksi eniten Senatorsin palkkabudjettia rasittaa Bobby Ryanin 7,25 miljoonaa dollaria kaudessa maksava sopimus, joka päättyy vasta kauden 2021−22 jälkeen.

Cecistä tuli puolestaan Senatorsin toiseksi kallein puolustaja Karlssonin jälkeen. Tämän jälkeen pudotus on melkoinen, kun kolmanneksi eniten tienaava Senators-puolustaja on Mark Borowiecki 1,2 miljoonan dollarin kausituloillaan ja neljänneksi eniten Chris Wideman miljoonan dollarin ansioillaan.

Senatorsin suurin kysymysmerkki on tietenkin joukkueen kapteenin ja kaksi kertaa NHL:n parhaaksi puolustajaksi valitun Karlssonin tulevaisuus. Ruotsalaisella on sopimusta jäljellä Senatorsin kanssa vielä tuleva kausi, mutta myyntihuhut ovat viemässä häntä pois Kanadan pääkaupungista jo ennen nykyisen sopimuksen päättymistä.

Colorado Avalanchesta kesken viime kauden hankitun Matt Duchenen sopimus päättyy myös kauden 2018−19 jälkeen. Ykkössentteriksi Senatorsissa noussut Duchene nosti tasoaan huomattavasti viime kauden lopussa, ja hänen jatkosopimuksensa on varmasti GM Dorionin tärkeyslistalla toisena heti Karlssonin tilanteen jälkeen.

Viime kaudella 23 maalia tehnyt Ryan Dzingel pelaa myös ensi kaudella sopimuksensa viimeistä vuotta. Hyökkääjistä sopimukset ovat katkolla ensi kauden jälkeen lisäksi kokeneella Tom Pyattilla, St. Louis Bluesista kesken kauden hankitulla Magnus Pääjärvellä sekä lahjakkaalla Colin Whitella.

Puolustuksessa Karlssonin ohella Widemanin sopimus loppuu tulevan kauden jälkeen. Senatorsilla on tällä hetkellä kaudelle 2019−20 ulottuvat sopimukset vain kolmen puolustajan ja kuuden hyökkääjän kanssa. Palkkakatossa Senatorsilla on käytettävänään vielä noin kuusi miljoonaa dollaria tulevan kauden sopimuksiin.

Viime kaudella Senators-puolustus oli suurissa vaikeuksissa, mistä kertoo mm. Cody Cecin (-27) ja Erik Karlssonin (-25) surkeat plusmiinuslukemat.
Kuva © Getty Images

Miten vertaisit sopimuksia vastaavien pelaajien sopimuksiin?

Stonen sopimusta voidaan verrata William Karlssonin yhden vuoden ja arvoltaan 5,25 miljoonan dollarin sopimukseen, jonka ruotsalainen solmi hiljattain Vegas Golden Knightsin kanssa. 25-vuotias Karlsson pelasi huippukauden tulokasjoukkueessa ja teki runkosarjassa peräti 43 maalia. 

Karlssonin kaksi miljoonaa dollaria halvempi sopimus ja 78 tehopisteen viime kausi saavat Stonen sopimuksen näyttämään kalliilta. Stone on kuitenkin viimeisen neljän kauden aikana tehnyt maalimäärät 20, 22, 23 ja 26, kun Karlssonin vastaavat lukemat ovat 43, 6, 9 ja 3.

Toinen vertailu voidaan tehdä 26-vuotiaaseen Jason Zuckeriin, joka pelasi viime kaudella uransa parasta jääkiekkoa tehden Minnesota Wildin paidassa 33 maalia ja 64 tehopistettä. Zucker solmi Wildin kanssa peräti viiden vuoden jatkosopimuksen, jonka palkkakattoon vaikuttava summa on 5,5 miljoonaa kautta kohden.

Cecin sopimuksen vertailukohteeksi voidaan ottaa samanikäinen ja samassa vuoden 2012 varaustilaisuudessa ykköskierroksella Winnipeg Jetsiin varattu Jacob Trouba. Trouba solmi välimieskäsittelyn kautta heinäkuun lopussa vuoden jatkosopimuksen, joka on arvoltaan 5,5 miljoonaa dollaria.

Trouba on pelannut viisi kautta Jetsin takalinjoilla ja ollut huomattavasti Ceciä tehokkaampi hyökkäyspäässä. Trouba on tehnyt 0,4 tehopistettä ottelua kohden, kun Cecin vastaava lukema on 0,25. Toinen vertailukohde on Brandon Montourin, 24, Anaheim Ducksin kanssa tekemä kahden vuoden sopimus, jonka palkkakattoon vaikuttava summa on noin 3,4 miljoonaa dollaria kaudessa. Montour murtautui viime kaudella Ducksin puolustukseen ja teki runkosarjassa 32 tehopistettä.

Mitä mieltä olet näiden sopimuksien onnistumisesta seuran ja pelaajien kannalta?

Stonen vanhan kolmivuotisen sopimuksen palkkakattoon vaikuttava summa oli 3,5 miljoonaa dollaria kautta kohden, joten karkeasti ajateltuna hän tuplasi palkkansa uudella sopimuksellaan. Sopimus on kuitenkin vain yksivuotinen ja Stone on tulevan kauden jälkeen vapaa agentti. Vasta 26-vuotias Stone haluaisi varmasti pitkän sopimuksen menestyvässä organisaatiossa. Eri asia on, haluaako Stone enää jatkosopimusta vaikeuksissa olevan Senators-organisaation kanssa.

Stonen päästäminen pois olisi vienyt viimeisenkin uskottavuuden Senatorsin hyökkäyskalustosta.

Reilusti yli seitsemän miljoonaa dollaria kaudesta on paljon laitahyökkääjästä, jonka viimeisen neljän kauden maalikeskiarvo on 23 maalia kautta kohden ja piste-ennätys 64 tehopistettä tulokaskaudelta. Toisaalta Senatorsin hyökkäysmateriaali on hyvin ohut Mike Hoffmanin ja Derick Brassardin lähtöjen jälkeen ja lepää lähinnä Stonen ja Duchenen varassa. Senators maksoi Stonen tulevan kauden palveluksista enemmän kuin olisi halunnut, mutta muuta mahdollisuutta seuralla ei oikeastaan ollut. Stonen päästäminen pois olisi vienyt viimeisenkin uskottavuuden Senatorsin hyökkäyskalustosta.

Cecin vanhan kaksivuotisen sopimuksen palkkakattoon vaikuttava summa oli 2,8 miljoonaa dollaria, mihin tuli nyt puolentoista miljoonan dollarin korotus. Palkkaansa Ceci voi varmasti olla tyytyväinen, mutta tulevan kauden jälkeen hän on edelleen rajoitettu vapaa agentti. Vasta 24-vuotiaana Ceci varmasti haluaisi pidempää sopimusta Stonen tavoin − tosin ei välttämättä enää Senatorsissa.

Seuran kannalta Cecin tulevan kauden 4,3 miljoonan taalan palkka on paljon. Varsinkin kun kyse on puolustajasta, jonka plusmiinustilastossa on eniten miinuksia (−38) Senators-puolustajista kahden viime kauden ajalta. Toisaalta Karlssonin lähtiessä seurasta olisi Senatorsin puolustuksen kiekollinen osaaminen lähes täysin Cecin ja nuoren Thomas Chabot'n varassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle