HPK - IFK
ILV - PEL
JUK - SPO
JYP - KAL
KOO - SAI
ÄSS - KÄR
LUK - TPS
BUF - NYR 2.00
CAR - EDM 2.30
MIN - NJD 3.30
ANA - BOS 5.00
PHI - DET 20.00
PIT - CGY 20.00
COL - STL 22.00

Sopimus tuli: Ryan McDonagh ei ollut Lightningille pelkkä lyhyen ajan täsmähankinta vaan keskeinen pala tulevaisuutta

NHL / Artikkeli
McDonagh pitää salamapaitaa vielä pitkään päällään.
Kuva © Mike Ehrmann
Ryan McDonagh allekirjoitti uuden sopimuksen Tampa Bay Lightningin kanssa, mikä pitää amerikkalaisen Floridan lämmössä seitsemän vuotta lisää. Siirto New York Rangersista siirtotakarajalla ei ollut pelkkä täsmähankinta pudotuspelejä varten, vaan hänet haluttiin salamapaitaan pitkäksi aikaa.

Sopimusuutinen tuli ehkä vähän kuin varkain. Harva odotti, että Ryan McDonagh tekisi jatkosopimuksen Lightningin kanssa heti kun se on vain mahdollista. Hänen vanhaa sopimustaan on vielä vuosi jäljellä, ja uusi sopimus pitää miehen Tampassa kauden 2027 loppuun saakka.

NHL-toimittaja Ville Sala tutkii sopimusta hieman tarkemmin.

Millainen historia McDonaghilla on Lightningissa ja NHL:ssä?

Montreal Canadiens käytti ensimmäisen kierroksen varausvuoron McDonaghiin vuonna 2007, mutta ei tehnyt ikinä sopimusta yhdysvaltalaispuolustajalle. Kesällä 2009 Canadiens kauppasi McDonaghin oikeudet Christopher Higginsin, Pavel Valentenkon ja Doug Janikin kanssa New York Rangersiin vaihdossa Scott Gomeziin, Tom Pyattiin ja Michael Bustoon.

McDonagh jätti neljännen ja viimeisen kauden Wisconsinin yliopistossa väliin pelatakseen New York Rangersissa tulokassopimuksen solmittuaan. AHL:ssä hän ehti pelata vajaa 40 ottelua, mutta sen jälkeen ei ole farmisarjassa aikaa vietetty. Ensimmäisellä kaudella tehot jäivät vaatimattomiksi, mutta toisella kaudella 32 pistettä olivat erinomaiset. Varsinkin kun ottaa huomioon hänen roolinsa pelata vastustajan parhaita pelaajia vastaan.

On Vaikea nähdä, että kukaan puolustaja tässä joukkueessa ansaitsisi enemmän kuin Norris Trophy -voittaja Victor Hedman.

Vaikka McDonagh onkin ollut pääasiassa puolustuspää edellä pelaava puolustaja, on hänen hyökkäyspelinsä parantunut vuosien saatossa. Tämä tekee hänestä monipuolisen pelaajan, jota voi peluuttaa missä tilanteessa tahansa. Lightningissa hän ei vielä ehtinyt päästä mukaan pelitapaan oltuaan loukkaantuneena jonkin aikaa kaudesta.

Hän ehti olla kapteenina Rangersissa kolmen ja puolen kauden ajan toimien esimerkkinä joukkueelle. Vuodet New Yorkissa kasvattivat ja opettivat McDonaghista pelaajan, millainen hän nyt on. Siellä hän oli kaikkien silmissä ykkönen − pelaaja, jota muut katsovat ylöspäin ja ottavat mallia. Lightningissa sitä roolia pitää yllä Victor Hedman ja McDonagh saa pelata vapaammin. Tosin esimerkkinä nuorille McDonagh joutuu edelleen olemaan joka päivä.

Puolustajan uudessa sopimuksessa on pykälä, jonka mukaan häntä ei saa siirtää minnekään ilman hänen lupaansa ennen tammikuuta 2026. Tuolloin sopimusta on jäljellä puolitoista vuotta ja McDonaghin pitää ilmoittaa ne 12 NHL-joukkuetta, minne hän suostuu hyväksymään mahdollisen siirron.

Miten tämä sopimus asettuu seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä tärkeitä sopimuksia Lightningilla on solmittavana lähitulevaisuudessa?

McDonaghin keskimääräinen kausiansio nousee 6,75 miljoonaan dollariin, mikä tekee hänestä joukkueen toiseksi parhaiten palkatun puolustajan. Hedman on omassa kastissaan vajaan kahdeksan miljoonan dollarin vuosipalkallaan. Vielä kun Slater Koekkoek teki vuoden jatkosopimuksen, on Lightningin peräpää lukittu tulevaksi kaudeksi.

Lightning maksaa viidelle kärkipuolustajalleen tulevalla kaudella hieman alle 24 miljoonaa dollaria ja koko puolustukselle reilut 26 miljoonaa dollaria, mikä on tällä hetkellä eniten koko NHL:ssä. Tilanne ei helpotu ensi kaudella yhtään, kun Anton Strålmanin, Dan Girardin ja Braydon Coburnin sopimukset loppuvat. Onkin mahdollista, että kaksi edellä mainituista vaihtaa maisemaa. Puolustajien iät ovat sopimusten päätyttyä 32, 34 ja 35.

Mihail Sergatšjov pelaa vielä kaksi seuraavaa kautta tulokassopimuksella, joten hän pelaa vielä hetken edullisesti. Hyökkäykseen kuluu jatkossa nykyistä enemmän rahaa, koska Nikita Kutšerov tarvitsee ensi kesänä uuden sopimuksen, joka ei ole halpa. Näin ollen puolustuksen kanssa tullee GM Steve Yzermanilla miettimistä − pahimmassa tapauksessa puolet runkopuolustajista lähtee. Tällöin olisi hyvä, että nuoria pelaajia ajettaisiin tarpeeksi sisään ensi kauden kuluessa.

Miten vertaisit sopimusta vastaavien pelaajien sopimuksiin?

McDonaghin sopimuksen lähimmät vastineet ovat Erik Johnsonin ja Matt Niskasen sopimukset. Johnsonin ja Niskasen sopimukset on tehty aikaisemmin ja liigassa palkat ovat nousseet, joten heidän keskimääräinen kausiansionsa on McDonaghia alhaisempi.

Kun puolustajien pistemäärät ovat vuosittain melko samalla tasolla kuin McDonaghin, voi sanoa, että McDonaghin sopimus on linjassa vertailussa oleviin sopimuksiin nähden. On vaikea nähdä, että kukaan puolustaja Lightningissa ansaitsisi enemmän kuin Norris Trophy -voittaja Victor Hedman.

Mitä mieltä olet tämän sopimuksen onnistumisesta pelaajan ja seuran kannalta?

Lightningin kannalta ajateltuna tuoretta sopimusta hieman pienempi palkka samalla vuosimäärällä tai sama palkka vähemmillä vuosilla olisi ollut seuran kannalta parempi asia. Varsinkin kun siirron estävä pykälä on voimassa peräti vuoden 2026 puolelle.

McDonagh on joukkueessaan erinomainen kakkospuolustaja ja ansaitsi sopimuksensa

Myös McDonaghin pelitaso mietityttää. Hän on erinomaisesti luisteleva puolustaja, mikä on tässä liigassa ehdoton valtti. On kuitenkin mahdoton sanoa, mikä hänen pelitasonsa on viiden vuoden päästä. Uransa aikana hän on pelannut ainoastaan kerran runkosarjan kaikki 82 ottelua. Mikäli liigan palkkakatto nousee tulevina vuosina, ei sopimus välttämättä nouse ongelmaksi.

Toisaalta McDonagh on joukkueessaan erinomainen kakkospuolustaja ja ansaitsi sopimuksensa. Lightningia huonommassa joukkueessa hän olisi selvä ykköspuolustaja, mutta Lightningissa johtavan puolustajan rooli on Hedmanin.

» Lähetä palautetta toimitukselle