TOR - NYR 1.00
MTL - BUF 1.00
FLA - BOS 1.00
CAR - MIN 1.00
WPG - NSH 1.00
STL - TBL 2.00
DAL - PIT 2.00
VAN - CGY 4.00
VGK - DET 4.00
LAK - ANA 4.30
WSH - PHI 18.30
NYI - ARI 21.00

Sopimus tuli: James van Riemsdyk ei hypännyt Stanley Cup -junaan, vaan palasi NHL-uransa alkulähteille

NHL / Artikkeli
James van Riemsdyk edusti Toronto Maple Leafsia kuuden kauden ajan.
Kuva © Getty Images
James van Riemsdykin viisivuotinen seitsemän miljoonan dollarin sopimus oli John Tavaresin jälkeen vapaiden agenttien markkinoiden toiseksi isoin satsaus. Philadelphia Flyers kotiutti oman varauksensa kuuden vuoden tauon jälkeen.

Maaliennätyksensä viime kaudella rikkonut James van Riemsdyk löysi uusvanhan työnantajan, kun Philadelphia Flyers antoi isokokoiselle hyökkääjälle viiden vuoden sopimuksen seitsemän miljoonan dollarin keskimääräisellä vuosiansiolla. NHL-toimituspäällikkö Juha Oinonen otti vapaiden agenttien markkinoiden toiseksi kovimman sopimuksen lähempään tarkasteluun.

Millainen historia van Riemsdykilla on Flyersissa ja NHL:ssä?

Flyers varasi van Riesmdykin vuonna 2007 varaustilaisuuden toisena pelaajana, edellään vain Patrick Kane. Yhdysvaltalaishyökkääjä aloitti NHL-uransa parin yliopistokauden jälkeen vuonna 2009. Tulokaskaudella syntyi 78 pelissä tehot 15+20.

Flyers ehti tehdä kuuden vuoden ja yhteensä 25,5 miljoonan dollarin jatkosopimuksen jo ennen tulokassopimuksen viimeisen kauden alkamista. Kesällä 2012 Flyers kuitenkin kauppasi nuoren hyökkääjänsä Toronto Maple Leafsiin ja sai vaihdossa puolustaja Luke Schennin.

olisin kuvitellut kokeneen hyökkääjän tässä vaiheessa uraansa hakevan sopimusta todennäköisemmän Stanley Cup -haastajan riveistä.

Kuuden Maple Leafs -kautensa aikana van Riemsdyk laittoi uusiksi maali-, syöttö- ja piste-ennätyksensä. Pistekeskiarvo oli Maple Leafsissa huomattavasti parempi kuin Flyers-vuosina – toki van Riemsdyk oli vain 23-vuotias vaihtaessaan seuraa.

Kausien 2012–18 aikana van Riemsdyk on ottelumäärään suhteutettuna ollut NHL:n 18. paras maalintekijä, takanaan esimerkiksi Pittsburgh Penguinsin Phil Kessel.

Miten tämä sopimus asettuu seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä tärkeitä sopimuksia Flyersilla on solmittavana lähitulevaisuudessa?

Van Riemsdykia kovapalkkaisempia Flyers-pelaajia ovat vain tähtihyökkääjät Claude Giroux ja Jakub Voracek. Seuraavan neljän kauden ajan joukkueella on sopimukset suurimpien tähtiensä − Giroux’n, Voracekin, van Riemsdykin, Sean Couturierin ja Shayne Gostisbeheren − kanssa.

Tällä hetkellä Flyersilla on menossa jatkosopimusneuvottelut viime kaudella pelaavaan kokoonpanoon nousseen ruotsalaispuolustajan Robert Häggin kanssa. Vuoden kuluttua neuvottelut ovat edessä puolustaja Ivan Provorovin ja hyökkääjä Travis Konecnyn kanssa.

Maalivahtikaksikko Brian Elliott ja Michal Neuvirth jäävät ensi kauden jälkeen rajoittamattomiksi vapaiksi agenteiksi. Viimeinen kausi alkaa myös Jori Lehterällä ja Wayne Simmondsilla. Kummankin konkarin jatko Flyersissa on kuitenkin epätodennäköistä.

Simmonds oli kauppahuhujen kohteena jo varaustilaisuuden yhteydessä, ja van Riemsdykin myötä Flyersilla on toinen laadukas maalineduspelaaja. Simmondsille tuskin tässä tilanteessa tarjotaan jatkosopimusta, ja 29-vuotias kanadalainen saattaa jopa päätyä kauppatavaraksi.

Lehterän kohdalla puolestaan spekuloitiin sopimuksen ulosostolla ja paluulla Eurooppaan, mutta 30-vuotias floppisentteri on kuitenkin edelleen Flyersin riveissä. Joukkueella on palkkakatossa tilaa melkein 14 miljoonaa dollaria, joten akuuttia tarvetta pelaajakaupoille ei palkkasyistä ole.

Miten vertaisit sopimusta vastaavien pelaajien sopimuksiin?

CapFriendlyn mukaan lähin vastine on Evander Kanen tuore sopimus San Jose Sharksin kanssa. Kanen ja van Riemsdykin keskimääräiset vuosiansiot ovat samansuuruiset, ja kumpikin hyökkääjä on 34-vuotias sopimusten päättyessä. Myös molempien maali- ja pistekeskiarvot ovat hyvin lähellä toisiaan.

Aina voi jossitella, onko kahdesti urallaan 30 maalin rajapyykin ylittänyt hyökkääjä seitsemän miljoonan dollarin arvoinen.

Van Riemsdykin sopimusta voisi verrata myös Patric Hörnqvistiin. Penguinsin ruotsalaishyökkääjä on van Riemsdykin tavoin erinomainen maalineduspelaaja. Sopimukset ovat samanpituiset, mutta van Riemsdyk tienaa kautta kohti lähes kaksi miljoonaa enemmän.

Hörnqvist on kuitenkin ottelumäärään suhteutettuna Kanea tehokkaampi, joten Penguins on saanut kiinnitettyä luotettavan maalintekijänsä suhteellisen edullisesti.

Mitä mieltä olet tämän sopimuksen onnistumisesta pelaajan ja seuran kannalta?

Van Riemsdykin nykyinen sopimus on yhteensä melkein kymmenen miljoonaa dollaria arvokkaampi kuin edellinen. Amerikkalainen kerää hyvät rahat, mutta olisin kuvitellut kokeneen hyökkääjän tässä vaiheessa uraansa hakevan sopimusta todennäköisemmän Stanley Cup -haastajan riveistä.

Heti tulokaskaudellaan van Riemsdyk pääsi Flyersin kanssa Stanley Cup -finaaleihin, mutta Chicago Blackhawks vei voiton. Sittemmin van Riemsdyk ei ole päässyt pudotuspeleissä toista kierrosta pidemmälle.

Kokenut hyökkääjä voi toki vielä 34-vuotiaana sopimuksensa päätyttyä hakea pestiä Stanley Cupista taistelevan joukkueen riveihin, mutta nykyisenkaltaista johtavan pelaajan roolia tuskin on silloin enää tarjolla.

Hankinta oli myös Flyersin näkökulmasta hieman yllättävä. Van Riemsdyk on toki kokonaisuudessaan laadukkaampi ja aavistuksen tehokkaampikin pelaaja kuin Simmonds, mutta kausina 2013-17 Simmonds oli kaksikosta parempi maalintekijä.

Viime kaudella asetelma kuitenkin kääntyi, kun van Riemsdyk iski maaliennätyksensä, ja Simmondsin maalisaldo oli uran kolmanneksi heikoin täydellä NHL-kaudella.

Jahka Flyers saa Konecnyn ja Nolan Patrickin kiinnitettyä jatkosopimuksiin, on joukkueella hyökkäyksen kärkikuusikko kunnossa. Puolustus ja maalivahtiosasto kaipaavatkin enemmän remonttia, mutta joukkueella on hyvä palkkakattotilanne, ja lisää tilaa on lähivuosina vapautumassa.

Aina voi toki jossitella, onko kahdesti urallaan 30 maalin rajapyykin ylittänyt hyökkääjä seitsemän miljoonan dollarin arvoinen.

Paljon varomattomampiakin hankintoja viime vuosina on vapaiden agenttien markkinoilla tehty. Van Riemsdyk tuntee Philadelphian ja Flyers-organisaation, vaikka joukkueenjohdossa ei enää olekaan amerikkalaishyökkääjälle tuttuja tyyppejä.

» Lähetä palautetta toimitukselle