Sopimus tuli: Golden Knights vahvistui huippumaalintekijällä riskienhallinnan keinoin

NHL / Artikkeli
Pacioretty luistelee jatkossa ritaripaidassa.
Kuva © Getty Images
Max Paciorettyn nelivuotinen jatkosopimus pitää hyökkääjän Las Vegasissa vuoteen 2023 asti. Sopimuksen maltillinen pituus tekee siitä Golden Knightsin kannalta onnistuneen, vaikka yli 30-vuotiaiden pelaajien pitkäkestoiset sopimukset ovatkin aina riski.

Montreal Canadiens kauppasi kapteeninsa Max Paciorettyn Vegas Golden Knightsiin vaihdossa Tomas Tatariin, Nick Suzukiin ja toisen kierroksen varausvuoroon kesän 2019 varaustilaisuuteen. Vain 13 tuntia myöhemmin Golden Knights tiedotti seuran tehneen Paciorettyn kanssa neljän vuoden mittaisen ja yhteensä 28 miljoonan dollarin arvoisen jatkosopimuksen, joka ulottuu aina vuoteen 2023 saakka.

Jatkoajan NHL-toimittaja Lassi Alanen ottaa sopimuksen tarkempaan käsittelyyn.

Millainen historia Paciorettyllä on NHL:ssä?

Canadiens varasi Paciorettyn kesän 2007 varaustilaisuuden ensimmäisellä kierroksella vuorolla 22. Yhdysvaltalaishyökkääjä pelasi varauksen jälkeisen kauden Michiganin yliopistojoukkueessa ja teki NHL-debyyttinsä kaudella 2008−09. Vuosina 2008−2011 Pacioretty matkasi Canadiensin ja AHL-farmi Hamilton Bulldogsin mukana. Maaliskuussa 2011 hän joutui erittäin vaaralliseen tilanteeseen, kun Zdeno Chara taklasi hänet vaihtoaitioiden välisen pleksin kulmaan. Pacioretty mursi tilanteessa niskanikamansa ja kärsi aivotärähdyksen oireista.

Vakavaa loukkaantumista seuranneella kaudella 2011−12 Pacioretty teki lopullisen NHL-läpimurtonsa kirjauttaen 79 otteluun tehopisteet 33+32. Kauden päätteeksi hänet palkittiin Bill Masterton Memorial Trophylla, joka myönnetään vuosittain pelaajalle, joka osoittaa parhaiten sisukkuutta ja omistautumista jääkiekolle. Läpimurtokaudestaan lähtien Pacioretty on ollut yksi NHL:n tehokkaimmista ja luotettavimmista maalintekijöistä.

Läpimurtokaudestaan lähtien Pacioretty on ollut yksi NHL:n tehokkaimmista ja luotettavimmista maalintekijöistä.

Yhdysvaltalaishyökkääjä on tehnyt edellisen viiden kauden aikana kymmenenneksi eniten maaleja kaikki tilanteet huomioiden ja kahdeksanneksi eniten tasakentällisin. Otteluiden voittomaaleja Paciorettyä enemmän tuona ajanjaksona on iskenyt vain Aleksandr Ovetškin

Canadiensin pelaajien äänestyksen myötä Paciorettystä tuli syyskuussa 2015 seurahistorian 29. kapteeni. Hän on edustanut maajoukkuetasolla Yhdysvaltoja niin nuorten kuin aikuistenkin MM-kisoissa, olympialaisissa vuonna 2014 ja World Cupissa 2016.

Miten tämä sopimus asettuu seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä tärkeitä sopimuksia Golden Knightsilla on solmittavana lähitulevaisuudessa?

Paciorettyn uusi sopimus tekee hänestä keskimääräisiltä kausiansioilta mitattuna joukkueen parhaiten palkatun pelaajan kaudesta 2019−20 lähtien yhdessä maalivahti Marc-André Fleuryn kanssa. Vielä ensi kaudella yhdysvaltalaishyökkääjä vie Golden Knightsin palkkakatosta tilaa vain 4,50 miljoonaa dollaria.

Organisaation ykkösprioriteetti sopimusrintamalla on Shea Theodore, joka on edelleen rajoitettu vapaa agentti vailla sopimusta ensi kaudeksi. Viimeisten tietojen mukaan osapuolien välillä on ollut neuvotteluja, ja onkin melko todennäköistä, että viime kaudella 61 ottelussa tehot 6+23 tehneen Theodoren jatkosopimus valmistuu ennen runkosarjan alkua. 

Golden Knightsin palkkakatossa on tämän hetkisen ennusteen mukaan tilaa noin 9,4 miljoonaa dollaria. Vielä Theodoren sopimuksen jälkeenkin joukkueella on tilaa vahvistaa kokoonpanoaan esimerkiksi siirtotakarajalla. 

Golden Knightsin nykyisistä kärkinimistä vain William Karlssonin sopimus on katkolla kesällä 2019. Tänä kesänä vuoden mittaisen ja 5,25 miljoonan dollarin arvoisen sopimuksen solmineen ruotsalaishyökkääjän seuraava sopimus tulee riippumaan pitkälti tulevasta kaudesta. Mikäli hän jatkaa siitä, mihin viime kaudella jäi, hän tulee luultavasti saamaan pidemmän ja nykyistä kalliimman sopimuksen. 

Muista pelaajista Oscar Lindbergin, Pierre-Edouard Bellemaren, Tomas Nosekin, Ryan Carpenterin, Deryk Engellandin, Nate Schmidtin, Malcolm Subbanin ja Alex Tuchin sopimukset ovat katkolla kesällä 2019. Schmidtin ja erityisesti Tuchin kohdalla on odotettavissa palkankorotukset. Lopuista osa saa todennäköisesti halvat jatkosopimukset ja osa vapautuu vapaiksi agenteiksi.

Pacioretty on ollut yksi NHL:n parhaita maalintekijöitä tasakentällisin viimeisten vuosien ajan.
Pacioretty on ollut yksi NHL:n parhaita maalintekijöitä tasakentällisin viimeisten vuosien ajan.
Kuva © Getty Images

Miten vertaisit sopimusta vastaavien pelaajien sopimuksiin?

CapFriendlyn mukaan Paciorettyn sopimuksen lähin vastine on James van Riemsdykin tänä kesänä solmima sopimus Philadelphia Flyersin kanssa. Molemmat sopimukset vaikuttavat seurojensa palkkakattoihin seitsemän miljoonan dollarin verran van Riemsdykin sopimuksen ollessa pituudeltaan viisivuotinen verrattuna Paciorettyn neljään vuoteen. 

Pacioretty ja van Riemsdyk ovat molemmat pääasiassa maalintekijöitä, mutta heidän pelaajaprofiilejaan tarkastellessa on helppo huomata, että tasaviisikoin Pacioretty tekee paljon muutakin kuin laukoo. Van Riemsdykiin verrattuna hän on selvästi parempi pelintekijänä, kiekonkuljettajana ja puolustuspelaamisen suhteen, kun taas Flyers-hyökkääjä loistaa erityisesti ylivoimalla.

On myös mahdollista, että hän ylittää vielä ainakin muutamalla kaudella 30 maalin rajapyykin

Toiseksi lähin vertailukohta on Paul Stastnyn vuonna 2014 solmima neljän vuoden ja niin ikään seitsemän miljoonan dollarin verran palkkakattoon vaikuttava sopimus, joka on hyvä varoittava esimerkkitapaus siitä, mitä iän myötä tuleva taantuma tarkoittaa.

Kaudella 2013−14 sopimuksen solmimisen hetkellä 28-vuotias Stastny teki vielä 25 maalia ja 60 tehopistettä Colorado Avalanchen paidassa. Viime vuosina hänen maali- ja pistemääränsä ovat olleet laskussa, eikä tämä trendi luultavasti ole seuraavina vuosina kääntymässä. 

Pitkien ja rahakkaiden sopimusten tekeminen yli 30-vuotiaiden pelaajien kanssa on aina riski, mutta Golden Knights onnistui pitämään Paciorettyn sopimuksen pituuden kohtuullisena. On todennäköistä, että yhdysvaltalaishyökkääjän taso ja maalimäärät laskevat tulevina vuosina, mutta on myös mahdollista, että hän ylittää vielä ainakin muutamalla kaudella 30 maalin rajapyykin. Aiempaa parempien ketjukavereiden myötä tämä tulee Golden Knightsin riveissä olemaan todennäköisempää kuin Canadiensin. 

Mitä mieltä olet tämän sopimuksen onnistumisesta pelaajan ja seuran kannalta?

Pidän sopimusta onnistuneena sekä pelaajan että seuran kannalta. Pacioretty on pelannut viimeiset vuodet tasoonsa nähden todella edullisella sopimuksella, ja nyt hän pääsee vihdoin nauttimaan suuremmasta palkkapussista. Lisäksi Las Vegasissa hän joutuu maksamaan palkastaan vain 36,54 prosenttia veroja, kun vastaava lukema Montrealissa oli 52,99 prosenttia.

Golden Knightsin kannalta sopimuksessa on toki oma riskinsä, mutta niin absurdilta kuin se kuulostaakin, joukkueen kaikki kesän peliliikkeet osoittavat siihen, että se lähtee ensi kaudella tavoittelemaan Stanley Cupia. Mikäli Golden Knights on joukkueena lähelläkään viime kauden tasoa, on vaikea nähdä, ettei Pacioretty parantaisi kauden 2017−18 maali- ja pistelukemiaan. 

Sopimus on pituudeltaan, etupainotteiselta rakenteeltaan ja arvoltaan optimaalinen. Neljä vuotta seitsemän miljoonan dollarin keskimääräisellä kausiansiolla on mielestäni parempi ratkaisu kuin esimerkiksi kuusi vuotta kuuden miljoonan dollarin keskimääräisellä kausiansiolla. Tämän vuoksi Paciorettyn sopimus on taas yksi sulka lisää GM George McPheen hattuun. 

» Lähetä palautetta toimitukselle