TOR - NYR 1.00
MTL - BUF 1.00
FLA - BOS 1.00
CAR - MIN 1.00
WPG - NSH 1.00
STL - TBL 2.00
DAL - PIT 2.00
VAN - CGY 4.00
VGK - DET 4.00
LAK - ANA 4.30
WSH - PHI 18.30
NYI - ARI 21.00

Sopimus tuli: Colin Miller näytti kykynsä uransa suurimmassa näytönpaikassa ja tuli osaksi Golden Knightsin tulevaisuutta

NHL / Artikkeli
Viime kaudella Miller pääsi Golden Knightsin kanssa odotettua pidemmälle.
Kuva © Getty Images
Siirto laajennusvaraustilaisuuden kautta Vegas Golden Knightsiin osoittautui Colin Millerille onnenpotkuksi. Nyt hän solmi joukkueen kanssa jatkosopimuksen, joka pitää puolustajan Las Vegasissa seuraavat neljä vuotta.

Uransa parhaimman NHL-kauden pelannut Colin Miller, 25, solmi Vegas Golden Knightsin kanssa neljän vuoden jatkosopimuksen. Millerille sopimus on hänen NHL-uransa toistaiseksi merkittävin, sillä hän tienaa sen aikana keskimäärin 3,875 miljoonaa dollaria kaudessa. Jatkoajan NHL-toimituspäällikkö Markus Suhonen tarkastelee kanadalaisen tuoretta sopimusta niin pelaajan kuin organisaationkin kannalta.

Millainen historia Millerillä on Golden Knightsissa ja NHL:ssä?

Ennen Golden Knightsia Miller pelasi Boston Bruinsin riveissä. Los Angeles Kings varasi puolustajan viidennellä kierroksella vuoden 2012 varaustilaisuudessa ja vasta kolme kautta myöhemmin hän debytoi NHL:ssä. Debyyttikaudella Millerin vastuu oli vähäistä, sillä hän sai vähintään 30 ottelua pelanneista Bruins-puolustajista toiseksi vähiten peliaikaa. Hän teki 42 ottelussa kuitenkin 16 tehopistettä. Tasaviisikoin Milleriä enemmän tehopisteitä 60 minuuttia kohden teki vain Torey Krug.

Golden Knights poimi Millerin riveihinsä ja se osoittautui kanadalaisen NHL-uran kannalta onnenpotkuksi.

Seuraavalla kaudella Miller pelasi 61 ottelussa ja sai vähintään 30 ottelua pelanneista joukkueen puolustajista kuudenneksi eniten peliaikaa. Tilille kertyi vain 13 pistettä. Millerin vastuu kasvoi debyyttikaudesta vähän ja hänen tehopistesaldonsa oli alhainen, mutta siitä huolimatta hän osoitti kykenevänsä tasapainoiseen pelaamiseen puolustus- ja hyökkäyspäässä. Vaikka Millerin kausi oli aiempaa heikompi tehopisteiden osalta, peliaikaan suhteutettuna hän teki Bruins-puolustajista tasaviisikoin kolmanneksi eniten pisteitä.

Millerille ei avautunut Bruinsissa aiempaa suurempaa roolia, ja organisaatio asetti puolustajan suojaamattomaksi pelaajaksi laajennusvaraustilaisuuteen. Golden Knights poimi Millerin riveihinsä ja se osoittautui kanadalaisen NHL-uran kannalta onnenpotkuksi. Ennen viime kauden alkua Miller oli 24-vuotias ja pelannut urallaan 103 NHL-ottelua. Aiemmin kanadalainen oli väläytellyt osaamistaan pienellä vastuulla, mutta hänellä oli vielä todistettavaa todellisesta tasostaan ja arvostaan.

Golden Knightsissa puolustaja sai kaipaamaansa vastuuta ja pääsi oikeuksiinsa. Tasaviisikoin pelatessa joukkueen valmennus jakoi peliajan puolustajien osalta tasaisesti, joten vaikka Millerin rooli oli olla yksi joukkueen johtavista kiekollisista puolustajista, hän sai neljänneksi eniten peliaikaa. Tulevaisuuden kannalta kanadalaiselle tarjottiin joukkueessa todellinen näytönpaikka − ja hän käytti sen. 

Runkosarjassa Miller teki joukkueen puolustajista eniten tehopisteitä (41) ja oli peliaikaan suhteutettuna tasaviisikoin lähes yhtä tehokas kuin debyyttikaudellaan. Lisäksi hän oli tasaviisikoin puolustajien parhaimmistoa laukaustenhallinnan ja maaliodottaman suhteen. Miller osoitti kaikin tavoin olevansa luotettava, kiekkoa tehokkaasti liikuttava ja tehopisteitäkin tekevä puolustaja.

Miten tämä sopimus asettuu seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä tärkeitä sopimuksia Golden Knightsilla on solmittavana lähitulevaisuudessa?

Milleristä tuli sopimuksen myötä Golden Knightsin parhaiten palkattu puolustaja, mikä kertoo erityisesti siitä, että joukkueen puolustus on todella edullinen. Puolustajista toiseksi eniten tienaa tällä hetkellä Brayden McNabb. Puolustuksen edullisuus antaa runsaasti pelivaraa erityisesti hyökkäyksen suhteen. Käytännön esimerkki tästä nähtiin, kun Paul Stastny saapui joukkueeseen.

Golden Knightsin prioriteettilistan kärkisijalla on tehdä jatkosopimus William Karlssonin kanssa. Myös puolustaja Shea Theodoren kanssa joukkueen on solmittava jatkosopimus, mikäli se aikoo pitää kaksi kiekollisesti lahjakkainta puolustajaansa. Palkkakatossa organisaatiolla on onnekseen tilaa hieman alle 15 miljoonan dollarin verran.

Karlssonin ja Theodoren pitämiseen Golden Knightsin on uhrattava sievoinen summa, mutta tyhjää tilaa palkkakatosta se tuskin kokonaan vie. Näin ollen joukkueella on halutessaan varaa pitää myös Tomas Nosek ja William Carrier ja vahvistua muilla pelaajilla.

Miten vertaisit sopimusta vastaavien pelaajien sopimuksiin?

CapFriendlyn mukaan kaikista lähin vastine Millerin sopimukselle on Anaheim Ducks -puolustaja Josh Mansonin sopimus. Manson solmi nelivuotisen sopimuksensa 26-vuotiaana ja tienaa sen aikana keskimäärin 4,1 miljoonaa dollaria kaudessa. Viimeisen kolmen kauden osalta puolustajien suoritustaso on toisiinsa nähden hyvin samankaltainen, mutta Miller on ollut peliaikaan suhteutettuna Mansonia tehokkaampi.

Kokonaisuudessaan kanadalaisen sopimus on muihin vastaaviin pelaajiin nähden samaa tasoa.

Millerin sopimusta voisi verrata myös muun muassa David Savardin ja Marco Scandellan sopimuksiin. Savard ja Scandella saivat 24-vuotiaina vuoden pidemmän sopimuksen kuin Miller, ja kumpikin tienaa kaudessa hieman tätä enemmän. Miller on kuitenkin kaksikkoa tehokkaampi, joten sopimus on tässäkin valossa Golden Knightsille varsin hyvä. Kokonaisuudessaan kanadalaisen sopimus on muihin vastaaviin pelaajiin nähden samaa tasoa hinnan ja vuosien osalta.

Mitä mieltä olet tämän sopimuksen onnistumisesta pelaajan ja seuran kannalta?

Miller oli ennen sopimuksen tekoa rajoitettu vapaa agentti, joten hän ei voinut lähteä vapaille markkinoille mittauttamaan arvoaan muiden joukkueiden silmissä. Sopimuksen keskimääräinen kausiansio on Golden Knightsille edullinen, ja organisaatio saa Milleristä kiekollisen ja suoritusvarman puolustajan, joka on sopimuksen päätyttyä vielä alle 30-vuotias. Sopimus ei ole liian pitkä ja sen kausikohtainen arvo antaa runsaasti pelivaraa palkkakaton suhteen.

Sopimus on myös Millerille onnistunut, sillä mikäli hän pelaa jatkossakin samalla tasolla ja samassa roolissa kuin viime kaudella, hän voi 29-vuotiaana saada jopa palkankorotuksen vapailta markkinoilta. Lähtökohdat ovat hyvät, sillä hieman alle neljän miljoonan vuosipalkka on Millerille realistisesti säilytettävissä nykyisen sopimuksen jälkeenkin.

» Lähetä palautetta toimitukselle