JUK - PEL
HPK - JYP
KOO - KÄR
TAP - SAI
TPS - KAL
ÄSS - IFK
OTT - CBJ 2.00
DET - MIN 2.30
CHI - COL 2.30
CGY - ANA 4.00
VGK - WPG 5.00
BUF - WSH 20.00
NYR - NJD 20.00
STL - BOS 23.00

Sopimus tuli: Ansaittu palkkapäivä koittaa kapteeni Wheelerille

NHL / Artikkeli
Connor Hellebuyck ja Blake Wheeler ovat solmineet pitkät jatkosopimukset hiljattain.
Kuva © Getty Images
Winnipeg Jets -kapteeni Blake Wheeler ponnahti uuden sopimuksensa myötä tähtiluokkaan myös palkkapussin kokoa mitattaessa.

Yksi arvailu tärkeän avainpelaajan lähitulevaisuudesta päättyi, kun Winnipeg Jets solmi kapteeninsa Blake Wheelerin kanssa viisivuotisen, reilun 40 miljoonan dollarin arvoisen jatkosopimuksen.

Jatkoajan NHL-toimitus analysoi sopimuksen tuoreeltaan.

Millainen historia Wheelerillä on Jetsissä ja NHL:ssä?

Isokokoinen amerikkalaishyökkääjä Wheeler varattiin koko varaustilaisuuden viidentenä nimenä kesän 2004 varaustilaisuudessa.

Varaajana toimi silloinen Phoenix Coyotes, jonka riveissä Wheeler ei kuitenkaan koskaan pelannut, vaan solmi myöhemmin ensimmäisen NHL-sopimuksensa Boston Bruinsin kanssa.

Kahden ja puolen Bruins-kauden aikana Wheeler vakiinnutti asemansa NHL-tasolla. Keväällä 2011 amerikkalainen kaupattiin myöhemmin nyky-Jetsiksi muovautuneeseen Thrashers-organisaatioon Atlantaan.

Wheeleristä odotettiin jo juniori-ikäisenä tulevaa huippupelaajaa, mutta lopullisesti hän on sellaiseksi kypsynyt vasta Winnipegissä.

Wheeler on ollut viime kausien tehokkaimpia pelaajia koko liigassa ja on ollut tehoihinsa suhteutettuna alipalkattu

Työsulkukautta 2012-13 lukuunottamatta minnesotalainen ei ole jäänyt kertaakaan Jets-paidassa alle kuudenkymmenen runkosarjapisteen ja on ollut viime vuosina koko liigankin mittapuulla tasaisimpia ja tehokkaimpia pistenikkareita.

Hän oli viime kaudella NHL:n syöttötilaston kärkinimi ja nousi tehoillaan Jetsin kaikkien aikojen syöttötilaston kärkeen ja pistetilaston kakkossijalle. Kesällä 2004 varatuista pelaajista Wheeleriä tehokkaammin ovat NHL-jäillä tehoilleet vain kärkisijoilla poimitut Aleksandr Ovetškin ja Jevgeni Malkin.

Jetsin kapteenina Wheeler on toiminut kahden viime kauden ajan perittyään kapteenin C-kirjaimen siirtojen takarajalla Chicago Blackhawksiin kaupatulta Andrew Laddilta.

Miten tämä sopimus asettuu seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä tärkeitä sopimuksia Jetsillä on solmittavana lähitulevaisuudessa?

Jetsin viime kauden runkopelaajista nuori puolustaja Josh Morrissey on tällä hetkellä vielä ilman sopimusta, kuten myös farmimaalivahti Eric Comrie.

Lähiaikoina syntynee Morrisseyn jatkosopimus, joka toimii myös katalyyttinä tulevalle, sillä sen myötä asetetaan tietyt palkkakattoraamit edessä odottaville jatkosopimusneuvotteluille.

Ensi kauden jälkeen nimittäin päättyvät sekä Patrik Laineen että Kyle Connorin tulokassopimukset. Kumpikin pelaajista nousee seuraavan sopimuksensa myötä aivan uuteen palkkaluokkaan, mikä osaltaan venyttää entisestään Jetsin rasitettua palkkakattoa.

Wheeler on ollut jo useita vuosia päävalmentaja Paul Mauricen luottopelaaja.
Kuva © Getty Images

Eräs mielenkiintoinen sopimusnäytelmä nähtäneen jälleen ensi kesänä, kun luottopakki Jacob Trouban tänä suvena välimiesoikeuden avustuksella solmittu vuoden välirauha on umpeutumassa.

Trouba on ollut viime vuosien sopimustekninen murheenkryyni Jets-johdolle, vaikka amerikkalaispuolustajan pelitaidot ovatkin kiistattomat.

Tulokassopimuksensa päättymisen jälkeen hän istui pari kuukautta sivussa ennen kaksivuotisen siltasopimuksen syntymistä. Tänä kesänä puolestaan osapuolet saivat vain vaivoin aikaiseksi vuoden mittaisen sopimuksen.

Trouba tienaa tulevasta kaudesta viisi ja puoli miljoonaa dollaria ja hakenee ensi kesänä pitkää ja vieläkin arvokkaampaa diiliä.

Trouba on kiistatta organisaation puolustuksen avainhahmoja, mutta hänen pitkä jatkosopimuksensa saattaa osoittautua mahdottomaksi yhtälöksi joukkueen kiristyvän palkkatilanteen vuoksi.

Tahtotila oli molemmilla osapuolilla yhtenäinen

Onkin todennäköistä, että Jetsissä joudutaan karsimaan palkkakuluja, mahdollisesti jo alkavan kauden aikana. Esimerkiksi Mathieu Perreault'n ja Tyler Myersin sopimukset saattavat osoittautua joukkueelle liian arvokkaiksi.

Myersin ja Trouban mahdolliset poistumiset muonavahvuudesta olisivat toki iso menetys mille tahansa joukkueelle. Jetsin onneksi muun muassa Tucker Poolman ja Sami Niku alkavat olla valmiita viime kautta suurempiin saappaisiin.

Miten vertaisit sopimusta vastaavien pelaajien sopimuksiin?

Wheeler on ollut viime kausien tehokkaimpia pelaajia koko liigassa ja on ollut vajaan kuuden miljoonan taalan vuosiansioillaan tehoihinsa suhteutettuna jopa alipalkattu. Roiman palkankorotuksensa myötä hän harppaa ylöspäin myös liigan palkkataulukossa.

Uusi sopimus nostaa hänet samalle viivalle muun muassa viime kaudella syöttöpörssin kärkisijan jakaneen Philadelphia Flyersin Claude Giroux'n kanssa.

Toiseksi verrokiksi sopii San Jose Sharksin kesällä tekemä sopimus Wheeleriä pari vuotta nuoremman Logan Couturen kanssa. Couturen sopimuksen palkkakattoon vaikuttava palkanosa on vain hieman Wheelerin vastaavaa pienempi, toki sopimus kokonaisuudessaan on pidempi.

Mitä mieltä olet tämän sopimuksen onnistumisesta pelaajan ja seuran kannalta?

Suurta draamaa sopimuksen syntyvaiheisiin tuskin liittyi, sillä tahtotila oli molemmilla osapuolilla yhtenäinen: Jets-johto halusi pitää Wheelerin myös nykyisen sopimuksen jälkeenkin eikä kapteenillakaan ollut intressejä hakea vielä isompia dollarikasoja muualta.

Moraalisesti Wheelerin jatkosopimus olikin ainoa oikea ratkaisu. Samalla se alleviivaa samaa Jets-johdon pyrkimystä pitkäjänteiseen Stanley Cup -mestarin rakentamiseen.

Uuden sopimuksen mitta, viisi vuotta, kuvautuukin aiemmin mainittua moraalista ja urheiluromanttista taustaa vasten varsin ideaalina. Pidempi sopimus olisi hyvinkin voinut osoittautua tarpeettomaksi riskinotoksi ja huonoksi palkkakaton hallinnaksi.

Viisi vuottakin voi toki olla 32-vuotiaalle hyökkääjälle pitkä aika eikä siitä olekaan takeita, etteikö uusi sopimus voisi hyvinkin olla Jetsin kannalta taakka loppuvuosinaan. 

Toisaalta Wheelerillä on varsin todennäköisesti ilman vakavampia vammoja ainakin pari, kolme laadukasta vuotta jäljellä tankissaan ennen kuin perussuorittamisen taso laskee liikaa.

Mikäli Jets pystyy tuossa aikaikkunassa tuomaan kannun Manitobaan, ei kukaan moiti Jets-johtoa huonosta sopimuksesta.

» Lähetä palautetta toimitukselle