HPK - IFK
ILV - PEL
JUK - SPO
JYP - KAL
KOO - SAI
ÄSS - KÄR
LUK - TPS
BUF - NYR 2.00
CAR - EDM 2.30
MIN - NJD 3.30
ANA - BOS 5.00
PHI - DET 20.00
PIT - CGY 20.00
COL - STL 22.00

SHL:stä siirtyy NHL:ään enemmän ja laadukkaampia pelaajia kuin Liigasta

LIIGA, NHL, SHL / Artikkeli
Kesän varaustilaisuudessa ensimmäisenä varattu Rasmus Dahlin siirtyy ensi kaudeksi Buffalo Sabresiin.
Kuva © Getty Images
Kesän ykkösvaraus Rasmus Dahlin ja SHL:n pistepörssin voittaja Elias Pettersson ottavat todennäköisesti heti paikkansa NHL-kokoonpanossa. Liigan pistekärki Antti Suomela tai kolmantena varattu Jesperi Kotkaniemi ovat kauempana NHL-paikasta, isosta roolista puhumattakaan.

Yli joukkueellinen kenttäpelaajia − yhteensä 28 − SHL:stä teki viime kauden päätteeksi NHL-sopimuksen. Joukossa on myös neljä ulkomaalaispelaajaa − saksalaishyökkääjä Dominik Bokk, slovakkipuolustaja Martin Fehervary, tšekkihyökkääjä David Kase ja suomalaislaituri Juuso Ikonen.

Liigasta vastaavat lukemat ovat neljä maalivahtia, viisi puolustajaa ja kahdeksan hyökkääjää eli melkein puolet vähemmän SHL:ään verrattuna. Ulkomaalaisia on kaksi, ruotsalaispuolustaja Jesper Lindgren ja ranskalaishyökkääjä Alexandre Texier.

Dahlin on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt jo pelata kahden kauden aikana yhteensä 67 runkosarjapeliä ja 20 pudotuspeliottelua. Huippulupaavan puolustajan odotetaan ottavan heti paikkansa Buffalo Sabresin kokoonpanosta. Menneen kesän ykköskierroksen varauksia SHL:stä NHL-sopimuksen tehneiden joukossa on viisi, mukaan lukien varaustilaisuuden ensimmäisenä valittu Rasmus Dahlin.

Huippulupaava puolustaja on kuitenkin viisikosta ainoa todella NHL:ään siirtyjä. Puolustaja Adam Boqvist siirtyy OHL:n juniorisarjaan ja Isac Lundeström, Rasmus Sandin ja Bokk jatkavat lainasopimuksilla Ruotsissa.

Liigapelaajista Jesperi Kotkaniemi ja Rasmus Kupari varattiin tänä kesänä ensimmäisellä kierroksella. Kupari jatkaa lainasopimuksella Kärpissä, Kotkaniemen ensi kauden osoitteesta ei vielä ole varmuutta.

YLI JOUKKUEELLINEN KENTTÄPELAAJIA SHL:STÄ TEKI VIIME KAUDEN PÄÄTTEEKSI NHL-SOPIMUKSEN. LIIGASTA VASTAAVAT LUKEMAT OVAT NELJÄ MAALIVAHTIA, VIISI PUOLUSTAJAA JA KAHDEKSAN HYÖKKÄÄJÄÄ.

Montreal Canadiens kaipaa kipeästi ykkössentteriä, mutta yhden kelpo liigakauden jälkeen Kotkaniemi tuskin pystyisi tällaista roolia ottamaan. Esimerkiksi Aleksander Barkov pelasi samanikäisenä Liigassa lähes piste per peli -tahdilla.

Sabresiin siirtyvän Dahlinin lisäksi ruotsalaispelaajista ainakin Elias Petterssonin odotetaan nousevan Vancouver Canucksissa jopa kärkiketjuihin. Ensimmäisen SHL-kautensa pelannut 19-vuotias Pettersson oli pistepörssin ykkönen sekä runkosarjassa että pudotuspeleissä.

Vuosi sitten varaustilaisuuden viidentenä pelaajana Canucksiin varattu taitava hyökkääjä valittiin kauden päätteeksi vuoden tulokkaaksi, parhaaksi hyökkääjäksi ja arvokkaimmaksi pelaajaksi niin runkosarjassa kuin pudotuspeleissäkin. Lisäksi Pettersson voitti Växjössä Ruotsin mestaruuden ja keväällä MM-kultaa.

Pettersson harhautteli sarjakauden päätyttyä vielä MM-kisoissa.
Pettersson harhautteli sarjakauden päätyttyä vielä MM-kisoissa.
Kuva © Getty Images

Myös varaamattomana pelaajana Toronto Maple Leafsiin hankittu Pär Lindholm saattaa ottaa heti nelossentterin roolin. Lindholm oli SHL:n pistepörssin neljäs sekä runkosarjassa että pudotuspeleissä. Neljännen SHL-kautensa pelannut 26-vuotias keskushyökkääjä rikkoi aiemmat maali-, syöttö- ja piste-ennätyksensä.

Liigan pistepörssin voittanut Antti Suomela sai myös varaamattomana pelaajana sopimuksen San Jose Sharksiin. 24-vuotiaalla sentterillä on suomalaispelaajista parhaat mahdollisuudet ottaa saman tien pelipaikka NHL:n puolelta. Ilman loukkaantumisia Suomelalla ei kuitenkaan ole mahdollisuuksia Sharksin kärkiketjuihin.

Maalipörssin kolmanneksi viime kaudella Liigassa yltänyt Ville Meskanen voi taistella jälleenrakennusta toteuttavassa New York Rangersissa alempien ketjujen roolista. Todennäköisesti 22-vuotias laitahyökkääjä kuitenkin joutuu aloittamaan Pohjois-Amerikan-taipaleensa AHL:stä.

Myös Carolina Hurricanesin kanssa sopimuksen tehnyt Saku Mäenalanen saattaa saada pelipaikan joukkueen nelosketjusta. Mäenalanen on alun perin Nashville Predatorsin viidennen kierroksen varaus vuodelta 2013, mutta solmi NHL-sopimuksen vasta nyt.

SHL:stä samankaltainen tapaus on 29-vuotias hyökkääjä David Ullström, jonka New York Islanders varasi jo vuonna 2008. Isokokoinen ruotsalaishyökkääjä pelasi vuosikymmenen alussa kolme kautta Pohjois-Amerikassa. NHL-pelejä kertyi yhteensä 49.

KHL-vuosien jälkeen Ullström palasi viime kaudeksi kasvattiseuraansa HV71:een ja oli joukkueen kolmanneksi paras pistemies. Ensi kaudeksi Ullström teki sopimuksen Arizona Coyotesin kanssa.

Toistaiseksi on epävarmaa, pelaako varaustilaisuudessa kolmantena valittu Kotkaniemi ensi kaudella Canadiensissa.
Toistaiseksi on epävarmaa, pelaako varaustilaisuudessa kolmantena valittu Kotkaniemi ensi kaudella Canadiensissa.
Kuva © Getty Images

Suomelan ja Meskasen lisäksi Liigasta saivat varaamattomina pelaajina NHL-sopimuksen maalivahdit Niclas Westerholm ja Kevin Lankinen sekä puolustaja Juuso Riikola. SHL:ssä vastaava lukema on yhteensä kahdeksan pelaajaa, mukana myös suomalaishyökkääjä Ikonen.

Huomionarvoista on, että SHL:n puolustajien pistepörssin kaksi parasta − Lawrence Pilut ja Joel Persson − saivat hyvien otteidensa ansiosta NHL-sopimuksen varaamattomina pelaajina. Persson tosin jatkaa lainasopimuksella Växjössä ensi kauden.

Chicago Blackhawksin kanssa kahden vuoden sopimuksen tehnyt Lankinen puolestaan oli Liigan maalivahtitilastojen ykkönen sekä runkosarjassa että pudotuspeleissä − runkosarjassa 23-vuotiaalle torjujalle kertyi kuitenkin pelejä vain 15.

NHL-pelit eivät vaikuta kovin todennäköisiltä Blackhawksin hankittua loukkaantumisista kärsineen Corey Crawfordin tueksi kokeneen Cam Wardin. Lisäksi ainakin viime kaudella 35 NHL-peliä pelannut ruotsalaistorjuja Anton Forsberg on Pohjois-Amerikan-kokemuksellaan Lankista edellä.

» Lähetä palautetta toimitukselle