Selänteen maajoukkueuran alkunäyttämön läksiäiset - "Pitäisi myydä palasina kerääjille"

Suomi-sarja / Artikkeli
Väliaikainen jäähalli jo vuodesta 1985
Kuva © Mika Pukkinen
Seinäjoen hurmosteltaksikin kutsuttu Atria-halli rakennettiin väliaikaiseksi jäähalliksi vuonna 1985. Miltei 33 vuotta myöhemmin Jouppilanvuorella sijaitseva halli suljetaan kokonaan, ja maaliskuun toisena päivänä Atria-halli isännöitsi viimeisen miesten sarjaottelunsa.

Vuonna 1985 Seinäjoen kaupunki rakennutti väliaikaisen jäähallin Jouppilanvuoren laidalle, joka sai nimekseen Atria-halli. Tuhat ihmistä sisäänsä ahmaiseva halli sai kuitenkin väliaikaista suuremman merkityksen.

"Teemu Selänne on pelannut täällä ensimmäisen maajoukkueottelunsa junioreissa"

Seinäjoen Kiekko-Veljien mediavastaava Jarmo Paski valaisi jäähyväiskamppailun erätauolla hallin historiaa:

− Aikanaan tähän oli tarkoitus tulla pystyyn sama halli, mikä Kokkolassa on. Sitten SK-V nousi sen aikaiseen II divisioonaan, ja tarvitsimme jonkinlaisen jäähallin. Tämä sitten tuli väliaikaiseksi ratkaisuksi. Silloin tähän rakennettiin jo perustukset kunnolliselle hallille. Näin melkein 33 vuotta myöhemmin tarkoituksena olisi tulla Mestis-kriteerit täyttävä halli tilalle.

− Monta Liiga-joukkuetta on käynyt täällä. Varsinkin 90-luvulla tuli tutuiksi S-kiekon ja Sportin väliset ottelut. Niissä otteluissa halli oli täynnä; katsojia oli toista tuhatta ja pihalla 15 astetta pakkasta.

Seinäjoen nykyinen kilpahalli Atria-hallia vastapäätä toisella puolen tietä on pienempi kuin "Hurmosteltta". Atria-hallissa kaikki katsomopaikat koostuvat puupenkeistä, kun nykyiseen kilpahalliin mahtuu puolestaan 850 katsojaa, joista 500 pääsee istumapaikoille. Lisäksi kilpahallin alimitoitettu kaukalo täyttää juuri ja juuri Suomi-sarjan vaatimukset, ollen kaukana Mestis-kriteereistä. Atria-hallin tilalle puuhataan parintuhannen katsojan Mestis-tason jäähalli, josta tulee Seinäjoen uusi kilpahalli.

Atria-hallissa on kiekkoillut aikoinaan muiden muassa nykyinen Tapparan päävalmentaja Jukka Rautakorpi, hänen suojattinsa Kristian Kuusela, maajoukkuehyökkääjä Petri Kontiola sekä entiset kiekkoilijat Jyrki LouhiAntti Uitto ja Ville Mäntymaa. Rautakorpi kiekkoili S-kiekon edustuksessa II divisioonassa kaudella 87-88, ja muut kävivät Atria-hallissa juniorijoukkueissa. 

Paski mainitsi myös junioreiden maajoukkueotteluista ison nimen ja muisteli menneitä.

− Pienenä nippelitietona: Teemu Selänne on pelannut täällä ensimmäisen maajoukkueottelunsa junioreissa, Paski kertoo.

− Kuusela on vieläkin minulle velkaa rankkarikisasta, minkä kävimme silloin, kun pelasimme ensimmäisenä joukkueena täällä SM-sarjaa. En muista panosta, mutta korkoa se on kyllä kasvanut. Eiköhän hänellä ole varaa, Paski nauraa.

Atria-halli on toiminut muun muassa nuorten jääkiekkomaaotteluiden näyttämönä, ja kesäisin hallissa on pelattu rullakiekkoa, tanssittu tangoa Tangomarkkinoiden aikaan ja pidetty koiranäyttelyitä.

Jäähyväisottelusta tuli arvoisensa jännitysnäytelmä

Atria-hallin jäähyväisottelussa pelattiin sarjapaikasta Keskimaan II divisioonaan ensi kaudeksi Seinäjoen Kiekko-Veljien ja Kauhavan Hela-Kiekon välillä. Ottelusta tuli rahansa arvoinen, kun He-Ki tasoitti lukemiksi 4-4 vain yhdeksän sekuntia ennen loppua.

"Tunnelmaa ei kyllä pysty siirtämään, mutta toivottavasti yleisö löytää tiensä lehtereille"

Vauhdikas jatkoaikakaan ei tuonut ratkaisua, joten voittajaa haettiin voittomaalikilpailusta. 11. parilla SK-V onnistui peittoamaan kauhavalaisvieraat.

− Neljäntenä päivänä, eli sunnuntaina on viimeiset harjoitukset. Hauska sinänsä, että meillä on tämä karsintasarja kesken ja meidät heitetään pihalle omasta kotihallistamme. Ensi viikonloppuna pitääkin jo olla kuivurit ja muut tyhjänä.

"Hurmosteltta" suljetaan kokonaan käytöstä maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Aika onkin ajanut jo Hurmosteltan ohitse.

− Äänentoisto alkaa tulla tiensä päähän. Kaverit antavat vehkeillänsä vielä tekohengitystä. Kovia treenejä ollut tälläkin viikolla pakkasten takia. Hyvä puoli on se, ettei tuolla tuule, mutta jos on oikein kovat pakkaset, katosta tippuu lunta niskaan. Tosin jääkoneiden uusimisen jälkeen jään kanssa ei ole ollut mitään ongelmaa. Muut olosuhteet ovat mitä ovat, mutta jää on ollut hyvä.

Vioistaan huolimatta Atria-hallin purkaminen maan tasalle tuo haikeat fiilikset esiin.

− Onhan tämä jo tietynlainen maamerkki. Pitäisi myydä palasina kerääjille pressun kera. Ainakin tuo massiivinen Atria-kyltti pitäisi melkein myydä kyseiselle yritykselle.

Vanhan loppu on kuitenkin uuden alku.

− Toivotaan tulevalle jäähallille vähintään yhtä pitkää elinkaarta. Tunnelmaa ei kyllä pysty siirtämään, mutta toivottavasti yleisö löytää tiensä lehtereille, Paski päätti.

» Lähetä palautetta toimitukselle