KÄR - ILV
TAP - LUK
PEL - IFK
TPS - HPK
CAR - MTL 1.00
CHI - COL 2.00
VAN - CBJ 4.00

SaiPan pelaaja-arviot 2017-18: Yksilöt ja peli kehittyivät käsi kädessä – Alisuorittajat harvassa

LIIGA / Artikkeli
Frans Tuohimaa ja Topi Nättinen olivat SaiPan suurimmat onnistujat.
Kuva © Jaakko Stenroos - https://jaskan.kuvat.fi/
Rajusti uudistunut SaiPa lähti kauteen vähintään haastavista asetelmista. Alku ei luvannut hyvää, mutta puolustuspelaamisesta alkanut kehityskierre ulottui kauden edetessä myös hyökkäykseen ja erikoistilanteisiin. Samalla kehittyivät myös yksilöt, joista kirkkaimpina esiin nousivat Frans Tuohimaa ja Topi Nättinen. Kovasti kehittyneen ja suunnattoman sitkeän sputnik-lauman kausi päättyi lopulta puolivälieriin, kun TPS punnersi tasaisesta sarjasta jatkoon.

Maalivahdit

10
Frans Tuohimaa
Takana todellinen läpimurtokausi. HIFK:n kasvatti urakoi runkosarjassa yhtenä harvoista veskareista yli 50 ottelua ja piti varsinkin alkukaudesta SaiPaa lähes yksin pystyssä. Piti neljästi maalinsa puhtaana runkosarjassa, ja torjuntaprosentti oli yli 92. Kevät puolella rasitus paistoi välillä otteista, ja puolivälieräsarjassa TPS:ää vastaan tuli aluksi pienoinen notkahdus. Torjui lopulta SaiPan sarjaan mukaan rikkoen samalla seuran nollaputkiennätyksen pudotuspeleissä. SaiPassa jatkava 26-vuotias on vahva ehdokas koko Liigan parhaaksi maalivahdiksi.
7,5
Jussi Markkanen
Seuran osaomistajan päätöskausi oli lukuisten loukkaantumisten sävyttämä. Pelasi haastavalla kaudella vain yhdeksän ottelua vaatimattomalla torjuntaprosentilla 86,45. Syyskuun kahdessa ottelussa meni 11 maalia selän taakse. Kauden kohokohta osui marraskuun lopulle, jolloin Markkanen torjui peräkkäisinä päivinä voitot ja piti Lukkoa vastaan nollan. Voitto-otteluja edelsi vieläpä kahden kuukauden pelitauko. Upean uran viimeiseksi otteluksi jäi runkosarjan päätöskierroksella Markkaselle järjestetty juhlaottelu Jukureita vastaan.
9
Nicklas Westerholm
Seuran juniorimaalivahti pääsi debytoimaan Liigassa 24.10 Tapparaa vastaan. Parikymppinen veräjänvartija keräsi 41 torjuntaa, mutta Tappara vei voiton. Joutui odottamaan seuraavaa liigaottelua tammikuun lopulle, jolloin pelasi kaksi erää Kärppiä vastaan päästäen vain yhden maalin. Kauden ainoa ja liigauran ensimmäinen voitto tuli runkosarjan voittajaa vastaan pelatusta vierasottelusta, jossa nuorukainen nollasi Kärpät rangaistuslaukauskisassa. Vajaan neljän ottelun torjuntaprosentti jäi hieman alle 90:n. Vastikään Nashville Predatorsin kanssa sopimuksen tehneen isokokoisen veskarin ensi kauden on vielä auki. Todennäköisin seura on SaiPa, jonka kanssa hänellä on sopimus kevääseen 2020 asti.

Puolustajat

9
Kalle Maalahti
SaiPan kasvatti rikkoi kirkkaasti oman piste-ennätyksensä tehoilla 6+19. Nosti osakkeitaan erityisesti hyökkäyspään osaamisella, mutta teholukema painui reilusti pakkaselle. Pelasi runkosarjassa yhtä vaille kaikki ottelut, mikä oli helpotus lukuisten rikkonaisten kausien jälkeen. Pudotuspeleissä seitsemään otteluun neljä syöttöpistettä, ja myös tehotilasto kolme pykälää plussalla. Kausi päättyi TPS-sarjan neljänteen otteluun. Jatkaa SaiPan takalinjoilla ainakin ensi kauden.
8,5
Lasse Lappalainen
Myös savolaislähtöinen puolustaja paranteli omaa piste-ennätystään lähes kymmenen pinnan verran. Teki Maalahden tavoin 25 tehopistettä, mutta yhden maalin vähemmän. Suurin osa pisteistä (17) syntyi kuitenkin ennen vuoden vaihdetta, ja tammikuun jälkeen tilille kertyi vain yksi syöttöpiste. Plus-miinus-lukema oli runkosarjassa niukasti plussalla. Pudotuspeleissä taas nollilla, ja pistesarakkeeseen merkattiin yksi syöttö. Palaa kasvattajaseuraansa KalPaan ensi kaudeksi.
9
Urho Vaakanainen
Huippulupaus aloitti kauden loukkaantumisen vuoksi vasta lokakuussa. Nousi välittömästi vastuurooliin, ja nuori puolustaja pääsi nauttimaan aluksi pelkistä voitoista SaiPan paidassa. Sortui varsinkin syyskaudella virheisiin omassa päässä, mutta suoritusvarmuus koheni kevättä kohden. Runkosarjassa peliaikaa keskimäärin lähes 22 minuuttia ottelua kohden. Teholukema +8 oli SaiPan puolustajista paras. Nousujohteinen kausi palkittiin myös ensimmäisellä aikuisten maajoukkuekutsulla. Boston Bruinsin varauksen ensi kauden pelipaikka on vielä täysin auki. Jos jatkaa Suomessa, jatkaa myös SaiPassa.
6,5
Lauri Taipalus
Loukkaantumiset häiritsivät kokeneen puolustajan kautta. Ehti pelata kauden alussa vain kaksi ottelua ennen yli kahden kuukauden kuntoutusta. Jäi viime kauden tapaan ilman maaleja, ja oman pään pelaaminen oli ajoittain hyvin riskaabelia. Teholukema -9 oli SaiPan puolustuksen heikoin. Kausi katkesi helmikuun lopulla tulleeseen loukkaantumiseen. Alavuden Peli-Veikkojen kasvatin ura on jyrkässä alamäessä, minkä vuoksi jatko Liigassa on kiven alla.
8
Brett Carson
Kokenut NHL-kokemuksella varustettu kanadalaispuolustaja pelasi ison osan kaudesta Vaakanaisen pakkiparina. Tasaisen varmaa oman pään luutimista, ja teholukema neljä pykälää plussalla. Pisteiden valossa miehen kolmas SaiPa-kausi oli pestin heikoin. Pelit päättyivät loukkaantumiseen pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Tiettävästi hyvin Lappeenrannassa viihtyneen nikkarin jatko SaiPassa on täysin mahdollista.
7
Per Savilahti Nagander
Kautta aikain eniten otteluita SaiPassa pelannut ulkomaalainen rikkoi päättyneellä kaudella jo 300 runkosarjaottelun rajan. 32-vuotiaan puolustajan parhaat vuodet ovat eittämättä takana. Parhaimmilla kausillaan yli 20 pistettä SaiPassa takonut ruotsalainen on jäänyt paluunsa jälkeen aina alle kymmenen pisteen eikä miehen liikekään ole enää entisensä. Myös loukkaantumiset ovat kiusanneet konkaria viime vuosina. Tälläkin kaudella oli sivussa yli kuukauden runkosarjan lopulla sekä playoffien ensimmäisestä ottelusta. Sopimus SaiPan kanssa päättyi tähän kauteen.
8
Jere Sneck
Jokerit-kasvatin toisen SaiPa-kauden alku oli vaikea. Paransi joukkueen tavoin kevättä kohden, ja myös peliaika kasvoi loukkaantumisten myötä. Kärsi myös itse pienoisista loukkaantumisista syksyllä eikä saanut paluunsa jälkeen tililleen tehopisteitä pitkään aikaan. Koko kauden saldo vaatimaton 0+5, mutta pudotuspeleissä seitsemään otteluun kertyi kolme syöttöpistettä. Kehityskelpoiseksi osoittautunut pakki jatkaa SaiPassa.
9
Vladimir Denisov
Kokenut Valko-Venäjän maajoukkuepuolustaja saapui vahvistamaan SaiPan takalinjoja, kun Dynamo Minskin kausi päättyi runkosarjaan. Toi kaivattua jämäkkyyttä sekä varmuutta sputnikkien alakertaan ja väläytteli myös kiekollista osaamistaan. Runkosarjan seitsemään otteluun kolme syöttöpistettä ja teholukema +3. Pudotuspeleissä miehen plus-miinus-lukema putosi kuitenkin kahden verran pakkaselle.
7
Markus Kojo
Edelliskauden lopulla TPS:stä itärajalle saapuneen kolossin kausi katkesi loukkaantumiseen jo tammikuun alussa. Viimeisteli 32 otteluun yhden maalin. Teholukema painui synkkien syys- ja joulukuun vuoksi seitsemän astetta pakkaselle. 24-vuotias puolustaja ei ole pelannut urallaan vielä yhtään täyttä liigakautta. Iso ja ilkeä alakerran isäntä luutii lappeenrantalaisseuran takalinjoilla myös tulevalla kaudella.
Joukkueen takalinjoilla liigavauhtia haistelivat muutaman ottelun verran myös Santeri Koponen ja Kasperi Torikka sekä 13 runkosarja- ja viidessä pudotuspeliottelussa kokoonpanossa ollut Henry Maarnela. Tehopisteitä ei yhdellekään seuran junioripelaajalle kirjattu.

Hyökkääjät

10
Topi Nättinen
Valtavan harppauksen ottanut nuori hyökkääjä lähes tuplasi viime kauden pistemääränsä. Jukureissa rotaatiopelaajana kiekkoillut jyväskyläläinen nousi SaiPassa ratkaisijaksi. Teki tehoja tasaiseen tahtiin läpi kauden ja oli pistepörssissä lopulta 19:s tehoin 14+28=42. Kovin vire osui joulukuulle, jolloin teki yhdeksään otteluun 11 tehopistettä. Myös alivoimalla raatanut taituri pelasi muutamissa runkosarja- ja pudotuspeliotteluissa myös sentterinä. Playoffeissa aloitusprosentti nousi yli 50:n. Lähelle sarjan terävintä kärkeä noussut Nättinen jatkaa SaiPassa.
9,5
Jonatan Tanus
Viime kaudella Mestiksen maaliennätyksen rikkonut Tapparan kasvatti teki väkevän sisääntulon Liigaan. Oli tulokkaiden pistepörssin kakkonen Petrus Palmun jälkeen 33 tehopisteellä. Ennen edelliskautta enemmän pelintekijänä tunnettu Tanus kasasi myös tulokaskaudellaan selvästi enemmän syöttöpisteitä kuin maaleja. Valtaosa pisteistä kertyi vieläpä marraskuun jälkeen, ja maaleista lähes puolet syntyi joulukuussa. SaiPassa jatkavalta 22-vuotiaalta voidaan odottaa tulevalla kaudella etenkin maalimäärään selvää parannusta.
9
Cody Kunyk
Ykkössentterin kausi alkoi ja päättyi ulosajoon. Alku ja loppu antoivat kuitenkin täysin väärän kuvan kanadalaisesta. Iski 51 otteluun 30 pistettä ja pelasi ainoana joukkueen hyökkääjistä yli 19 minuutin peliaikakeskiarvolla. Myös teholukema +12 ja aloitusprosentti 55,3 olivat SaiPa-hyökkäyksen kovimmat. Teki tehoja melko tasaiseen tahtiin, mutta pystyi nostamaan pistekeskiarvoaan pudotuspeleissä iskemällä kuusi pistettä yhdeksään otteluun. Tunnollinen kahdensuunnan sentteri jatkaa SaiPassa myös tulevan kauden.
9
Elmeri Kaksonen
Urallaan lähinnä puolustavassa roolissa pelannut Kaksonen rikkoi ensimmäistä kertaa 30 pisteen rajan. Aiempi piste-ennätys parani viidellä pisteellä ja maaliennätys yhdellä osumalla. Syyskuussa vielä vaatimattomasti yksi syöttöpiste, mutta tämän jälkeen tahti oli yli 0,7 pistettä ottelua kohden. Pelasi pahimpien loukkaantumissumien aikana myös sentterinä. Omalta osalta vammat pitivät 31-vuotiaan hyökkääjän sivussa vain yhdeksän ottelun verran. SaiPan juniorien kautta Liigaan noussut SaPKon kasvatti jatkaa Saimaan rannoilla.
8,5
David Goodwin
Yliopistosarjasta ammattilaiseksi siirtyneen amerikkalaisen kausi oli kokonaisuutena varsin onnistunut. Kantoi alkukaudesta jopa kultaista kypärää, mutta pistetahti hyytyi syyskuun jälkeen. Pelasi marraskuusta eteenpäin enimmäkseen sentterinä. Keskushyökkääjäksi siirtyminen vaati totuttelua, vaikka mies oli pelannut kyseisellä pelipaikalla myös aiemmin urallaan. Esimerkiksi aloitusprosentit paranivat kuitenkin huomattavasti kevättä kohden. Helmikuussa myös pisteitä syntyi jälleen lähes pinna per peli tahdilla. SaiPa käytti vikkeläjalkaisen hyökkääjän sopimuksessa olleen option tulevasta kaudesta.
9,5
Ahti Oksanen
ECHL:n kautta Liigaan saapunut entinen puolustaja nousi lopulta SaiPan parhaaksi maalintekijäksi 15 osumallaan. Maaleista peräti yhdeksän syntyi vasta vuoden 2018 puolella. Muodosti tammikuun lopulla saapuneen Curtis Hamiltonin ja Kunykin kanssa varsin tehokkaan tulosyksikön. Pudotuspeleissä entinen Bostonin yliopiston pelaaja oli SaiPan paras pistemies. Yhdeksään otteluun syntyi kahdeksan tehopistettä, joista kaikki kolme maalia olivat merkittäviä. Luontainen maalintekijä nähdään SaiPan paidassa myös ensi kaudella.
8,5
Ville Koho
Joukkueen kapteeni oli neljäsosan peleistä sivussa vaivojen vuoksi, mutta lokakuun puolenvälin jälkeen mukana kaikissa otteluissa. Pelasi puolen pisteen ottelukohtaisella keskiarvolla, ja tahti pysyi lähes samana myös pudotuspeleissä. Muodosti loppukaudesta vaarallisen ja molempiin suuntiin toimineen ketjun Kim Strömbergin ja Kaksosen kanssa. Alivoiman luottoratsu kaapi aloituksia yli 52 prosentin tehokkuudella. Lukema pysyi yli 50:ssä myös pudotuspeleissä. Iki-SaiPa jatkaa kaikkien yllätykseksi Sputnik-nutussa.
8
Joni Nikko
Nuorten maailmanmestari jäi pinnan päähän omasta piste-ennätyksestään ja sivusi omaa maaliennätystään. KalPan paidassa 11 maaliin vaadittiin kuitenkin kymmenen peliä tätä kautta enemmän. Syyskuu meni pääosin lasaretissa, ja marraskuun alkuun asti Nikko pelasi vielä kiikaritehoilla. Maalimäärän kovuutta alleviivaa myös vähäinen peliaika: kausi kului pääasiassa alemmissa ketjuissa, tosin ylivoimalla vastuuta tuli melko tasaisesti. Nuoresta iästään huolimatta pitkän vammahistorian omistava kiekkosuvun jäsen jatkaa SaiPassa ehjän kauden ja todellisen läpimurron jahtaamista.
8
Kim Strömberg
Viime kaudella piste-ennätyksensä rikkonut Jokerien kasvatti jäi tällä kaudella pienempään rooliin nuorten ajaessa peluutuksessa ohi. Takoi kuitenkin loppukaudesta lähes puolet kaikista pisteistään, ja onnistui hyvin myös pudotuspeleissä, joissa syntyi viisi tehopistettä. Myös teholukema jäi kevään peleistä kolme pykälää plussalle. Sopimus päättyi tähän kauteen.
7
Roy Radke
Kanadan juniorisarjasta saapunut yhdysvaltalainen lunasti kahden koeajan kautta loppukauden kattaneen sopimuksen. Oikealta ampuva laituri pelasi alkukaudesta varsin isoja minuutteja, mutta peliaika putosi kevättä kohden tehojen uupuessa. Oli kuluvan vuoden puolella myös useaan otteeseen sivussa mystisten vaivojen takia. Koko kauden saldona lopulta seitsemän maalia ja viisi syöttöpistettä, teholukema -15 oli koko joukkueen heikoin. SaiPassa uskotaan isokokoiseen ja nopeaan Chicago Blackhawksin varaukseen, mistä osoituksena vuoden jatkopesti.
8
Anssi Löfman
Kovin odotuksin kasvattajaseuraansa palanneen sentterin kausi katkesin ennen vuoden vaihdetta. Oli jo syksyllä lähes puolitoista kuukautta telakalla. Ehti pelata vain 20 ottelua, joissa syntyi sentään kelpo tehot 6+4. Käytännössä vuosittain loukkaantumisten kanssa kamppaillut sentteri joutui nyt ensimmäistä kertaa urallaan huilaamaan yli puolet kauden kamppailuista. 30-vuotiaan sentterin sopimus SaiPan kanssa kattaa vielä seuraavat kaksi kautta.
9
Curtis Hamilton
Viime keväästä lähes viime vuoden loppuun asti sivussa ollut kanadalainen pelasi kauden ensimmäisen sarjaottelunsa vasta tammikuussa Tapparan paidassa. Sitä ennen Hamilton oli jo edustanut Kanadaa Spengler Cupissa. Tampereen keikka jäi lopulta vain viiden ottelun mittaiseksi. Porkkanahousuissa ilman tehopisteitä jäänyt laituri palasi SaiPaan, jossa avasi pistetilinsä heti ensimmäisessä ottelussa. 16 otteluun syntyi lopulta kahdeksan pistettä, ja pudotuspeleissä viisi pinnaa. Lappeenrannassa uuden alun saaneen kiertolaisen sopimus on katkolla.
7,5
Saku Salminen
Toisen kautensa SaiPassa pelanneen helsinkiläislähtöisen hyökkääjän alkukausi oli vaisu. Myös koko kauden pistesaldo oli vaatimaton 2+3, mutta pisteistä neljä syntyi sentään runkosarjan viimeisiin kahdeksaan otteluun. Tehotilasto jäi selvästi pakkaselle, aloituksista voitti yli puolet. Alivoiman vakiokasvon nousujohteinen kausi saattaa poikia jatkosopimuksen.
7,5
Valtteri Virkkunen
Maaleitta jäänyt haalariosaston hyökkääjä pelasi uhrautuvasti omissa, mistä myös syksyn poissaolot olivat suurimmaksi osaksi seurausta. Teholukema vain yhden pykälän pakkasella. Pelasi pudotuspeleissä myös puolustajana, kunnes putosi kokonaan pelaavasta kokoonpanosta toisen puolivälierän jälkeen. Jatkaa SaiPassa.
7,5
Bastien Maia
HIFK:n junioreista SaiPan organisaation siirtynyt ranskalainen pääsi pelaamaan tulokaskaudellaan 19 liigaottelua, joissa syntyi tehot 1+3 vajaan kahdeksan minuutin keskimääräisellä peliajalla. Kauden ainoa ja uran ensimmäinen liigamaali syntyi lokakuun lopulla Tapparaa vastaan. Myös syöttöpisteen samassa ottelussa kirjannut oikea käsi alhaalla pelaava laituri pääsi tuolloin pelaamaan muutaman ottelun Kunykin ja Nättisen rinnalla. Ranskan maajoukkueessa jo debytoinut nuorukainen jatkaa Sputnik-paidassa.
7
Eetu Koski
Toisen kautensa SaiPassa pelanneen 25-vuotiaan kausi päättyi loukkaantumiseen tammikuun puolivälissä. Keräsi neljään ensimmäiseen otteluun kaksi syöttöpistettä ennen lähes kahden kuukauden huilia. Lopuissa 18 ottelussa iski yhden maalin. Myös peliaika putosi syyskuun jälkeen useilla minuuteilla. Lukko-vuosina pääasiassa lainapesteillä Mestiksessä kiekkoillut ja SaiPassa loukkaantumisten kanssa kamppaillut keskushyökkääjä kaipaa kipeästi ehjää kautta noustakseen vakiokokoonpanon pelaajaksii. Sopimus kattaa vielä ensi kauden.
Edellä mainittujen lisäksi SaiPan paidassa viilettivät kuluneella kaudella myös JYPistä siirtorajalla saapunut Arttu Likola, Ketterästä lyhyillä lainoilla käväisseet Santeri Vuoti ja Tomi Iso-Mustajärvi, seuran omat juniorit Sebastian Sjöholm ja Antton Mönkäre sekä alkukauden jälkeen Ketterään siirtynyt Janne Kettunen. Lisäksi Peter Quenneville käväisi koeajalla, jonka jälkeen miehen matka jatkui Tanskaan Aalborg Piratesin riveihin.Vain neljä ottelua pelanneet Sjöholm ja Iso-Mustajärvi jäivät 12 ottelua pelanneen Mönkäreen tavoin ilman tehopisteitä. Kolme runkosarjaottelua pelannut Likola ja kuudessa ottelussa esiintynyt Vuoti viimeistelivät molemmat yhdet maalit. Neljässä pudotuspeliottelussa Likola jäi ilman tehopisteitä. Yhdeksän ottelua pelanneista Kettunen kirjautti yhden syöttöpisteen ja Quenneville tehot 3+1.

» Lähetä palautetta toimitukselle