Rullakiekossa MM-kisaillaan

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Jalkapallokarkelot ovat jo ohi, mutta kisa rullakiekon MM-tittelistä vasta alkamassa. Paremmuudesta mitellään tänä vuonna Budapestissa. Suomi on lajin suurmaa ja taistelee tälläkin kertaa mitalista, mutta suuntaa kuitenkin kisoihin haastajana.

Aiemmat MM-kisat
Vuosi&isäntä Kultaa Hopeaa Pronssia
2005
(Suomi)
Ruotsi Suomi USA
2004
(Saksa)
USA Suomi Ruotsi
2003
(Saksa)
Suomi Ruotsi USA
2002
(Saksa)
Ruotsi Suomi Saksa
2001
(USA)
Suomi USA Tsekki
2000
(Tsekki)
Suomi Tsekki USA
1999
- virallisia MM-kisoja ei järjestetty -
1998
(USA)
Kanada USA Suomi
1997
(USA)
USA Kanada Sveitsi
1996
(USA)
USA Kanada Suomi
1995
(USA)*
USA Kanada Suomi

*FIRS:n kisat

Tänä vuonna kisaillaan juhlallisissa tunnelmissa, sillä kyseessä on jo kymmenes MM-turnaus Kansainvälisen jääkiekkoliiton, IIHF:n, alaisuudessa. Vuosi sitten kisat järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomessa. Kovin toivein ja tavoittein Kuopion kisoihin valmistautuneet rullaleijonat joutuivat kuitenkin tuolloin pettymään, kun länsinaapurimme anasti pytyn finaalissa maalein 4-2. Suomi on yltänyt mestariksi vuosina 2000, 2001 ja 2003. Tilillä on lisäksi kolme hopeaa ja saman verran pronsseja.

Mestaruus lienee tälläkin kertaa kolmen kauppaa. Ruotsissa lajia on harrastettu tosissaan muutaman viime vuoden ajan – eikä lainkaan hassummin tuloksin. Hallitsevalla mestarilla on tilillään turnausvoitto myös vuodelta 2002 sekä voittojen väliltä hopeaa ja pronssia. Yhdysvallat nappasi mestaruuden kaksi vuotta sitten, mutta viime vuosina jenkit ovat joutuneet tyytymään himmeämpiin mitaleihin. Yhdysvallat on kuitenkin yhä historian menestynein maa mitalisaldolla 4-2-3.

Yllätysmahdollisuuksia on ainakin Saksalla ja Tsekillä. Maiden selviytymistä finaaliin voisi kuitenkin pitää pienoisena ihmeenä. Viiteen vuoteen finalisteja ei ole kärkikolmikon ulkopuolelta nähty. Laji on kasvattanut suosiotaan maailmalla vuosittain, mutta tasoerot ovat edelleen selviä.

Suomi kisoihin tuoreella miehistöllä

Suomi lähtee kisoihin vahvasti uusitulla porukalla, sillä 18 pelaajan joukkoon mahtuu peräti kuusi ensikertalaista. Eniten pelaajia, viisi, maajoukkueeseen sai SM-liigan voittanut Kirkkonummen Thunder. Nokian Näätä Rollers, Kuopion Devils ja Uudenkaupungin Roller Eagles ovat edustettuina neljän miehen voimin kukin. MahtiAnkoista mukana on maalivahti Antti Niemi.

Niemellä ja 33-vuotiaalla MM-debytoijalla Timo Järvisellä on maalin suulla täytettävinään suuret saappaat, sillä kuusissa kisoissa torjunut Ari Luostarinen oli Suomen avainmiehiä. Hommia kaksikolla riittänee, sillä myös puolustus on kokenut kovan remontin loukkaantumisten ja poisjääntien johdosta.

uutinen

Kisamiehistö ja ottelut
[lue lisää]

Vanhan liiton konkareista mukana ovat vain Jari Harjumäki ja Kimmo Lisko. Nemo Nokkosmäkeä, Aki Tuomista ja muita lajin huippupuolustajia paikkaamaan on nostettu rohkeasti nuorempaa kaartia, ja onpa jokunen hyökkääjäkin siirretty takalinjoille.

Hyökkäys lienee Suomen vahvin osa-alue, mutta pienoisia kysymysmerkkejä senkin osalta leijuu ilmassa. Kaukaloita viime vuodet dominoineen kouvolalaiskaksikon Liukkonen-Nurmberg pitäessä välivuotta on ratkaisijoita etsittävä muualta.

Kovimmat ennakko-odotukset voi ladata kokeneiden Samien, Markkasen ja Järvenpään, niskaan. Näyttöhaluja ja nälkää molemmilla pitäisi ainakin riittää. Jo seitsemännet MM-kisat pelaava nokialainen Järvenpää on maajoukkueen kaikkien aikojen tehokkain pelimies, mutta jäi viime vuonna yllättävän pienelle vastuulle. Markkaselta, jolle kisat ovat kuudennet, jäivät viime kesän kotikisat väliin kokonaan.

Liigassa juhlinut ja viime vuonna erittäin tehokkaasti debytoinut Karo Koivunen kuuluu myös hyökkäyksen tähtipelaajiin. Kuvioita sotkee kuitenkin SaiPan jo maajoukkueeseen valitulle aisapari Sami Ryhäselle asettama osallistumiskielto. Tulevaisuuden nimiä ovat myös neljättä kertaa skabaava Teemu Virtala sekä hänen pikkuveljensä Marko, jolle kisat ovat ensimmäiset.

Ruotsi suosikkina

Suomen alkulohkossa pelaavat Yhdysvallat, Slovakia ja Slovenia. Ennakkokaavailuissa ratkaisevaksi peliksi voi nostaa USA:n ja Suomen kohtaamisen. Lohkovoitto olisi erittäin tärkeä asia, sillä sen myötä Ruotsi tulisi vastaan todennäköisesti vasta loppuottelussa. Suurmaidenkin pitää kuitenkin pelata hyvällä asenteella myös altavastaajia vastaan. Löysäillen pelannut Suomi koki vuosi sitten kauhunhetkiä ensimmäisellä pudotuspelikierroksella, kun se onnistui kukistamaan Slovenia vasta rankkareissa.

Maltillisesti uudistunut Ruotsi on näiden kisojen kuumin mestarisuosikki. Maalivahteja ja tehohyökkääjä Rickard Wallinia lukuun ottamatta mukana on kaikki maan ykkösnimet.Kapteeni Daniel Wessner valittiin vuosi sitten turnauksen parhaaksi hyökkääjäksi ja Andreas Svenssonkin All Stars –puolustajaksi. Ensikertalaisia joukkueessa on neljä. Ruotsin kanssa samassa alkulohkossa pelaavat Tsekki, Saksa ja Itävalta.

Kaikkiaan MM-kisoissa on mukana 16 maata. Maat on jaettu neljään lohkoon ja kahdelle eri tasolle. Teoriassa alemmankin kastin mailla on mahdollisuutensa aina mestaruuteen saakka, sillä A- ja B-alkulohkoissa neljänneksi jääneet karsivat C- ja D-lohkojen parhaita vastaan paikoista puolivälieriin.

Kuopiossa hännille jääneet Portugali ja Taiwan ovat joutuneet luovuttamaan paikkansa tämän vuoden kinkereissä Kroatialle ja Argentiinalle. Kroatia kohtaa C-lohkossa isäntämaa Unkarin sekä Brasilian ja Australian. D-lohkossa pelaavat Argentiina, Iso-Britannia, Japani ja Namibia.

» Lähetä palautetta toimitukselle