Rangers-Penguins: Sinipaidat kärkipaikalta kannujahtiin

NHL / Artikkeli
Rick Nash ohitti Marc-Andre Fleuryn neljä kertaa kuluvalla kaudella.
Kuva © Getty Images
Metropolitan-divisioonan New York Rangers ja Pittsburgh Penguins kohtaavat nyt toista vuotta peräkkäin pudotuspeleissä. Rangers voitti runkosarjassa joukkueiden neljästä keskinäisestä ottelusta kolme.

Rangersin alkukausi oli ailahteleva osittain loukkaantumisten vuoksi, mutta sen jälkeen meno oli vahvaa. Joulukuussa saavutettu kahdeksan ottelun mittainen voittoputki oli Rangersin pisin yli 40 vuoteen. Rick Nash pääsi taas Blue Jackets -aikojen tahtiin ja nakutti kauden aikana joukkueen parhaana pistemiehenä kiitettävät tehot 42+27. Tammikuussa Rangers joutui kovan paikan eteen, kun Henrik Lundqvist sai kiekon kaulaansa. Lundqvist joutui sivuun lähes kahdeksi kuukaudeksi, mutta kakkosmaalivahti Cam Talbot ylitti ennakko-odotukset ja siivitti tuona aikana Rangersin aina koko sarjataulukon piikkipaikalle asti. 

Tilastovertailu runkosarjasta
Tilasto Rangers Penguins
Voittosaldo 53-22-7 43-27-12
10 viimeistä 7-3-0 3-5-2
Maalisuhde 252-192 221-210
Ylivoima-% 16,8 % 19,3 % 
Alivoima-% 84,3 % 84,8 %
Corsi 5 vs 5 close 49,8 % 53,8 %
Fenwick 5 vs 5 close 49,7 % 53,8 %
PDO close 102,3 100,5
Keskinäiset voitot 3 (1 vl.-tappio) 1 (1 ja.-tappio)

Siirtorajalla Coyotesista hankittu huippupuolustaja Keith Yandle toi lisää syvyyttä jo ennestään vahvaan Rangers-puolustukseen. Siirtoa kritisoitiin paljon, sillä toimitusjohtaja Glen Sather joutui luopumaan isosta osasta joukkueensa tulevaisuutta, kun toiseen suuntaan matkasi muunmuassa nuori lupaus Anthony Duclair sekä ensimmäisen ja toisen kierroksen varausvuorot. Mutta se vain todistaa sitä, että joukkueessa ollaan juuri tämän kauden osalta enemmän kuin tosissaan. Ja Rangers on valmis jahtaamaan seurahistoriansa viidettä Stanley Cupia.

Penguinsin kausi oli odotuksiin nähden lähes katastrofi. Selviytyminen ylipäätään pudotuspeleihin ratkesi vasta viimeisellä kierroksella. Penguinsin piti olla tällä kaudella vahvempi kuin viime kaudella. Muutoksilla pyrittiin hankkimaan syvyyttä leveyden kustannuksella. Yritys epäonnistui. Penguinsin hyökkäystehot jäivät entistä vaisummiksi, kun Chris Kunitzin kausi oli tavanomaista hiljaisempi ja Pascal Dupuis joutui veritulpan takia sivuun jo marraskuussa. Sidney Crosby ja Jevgeni Malkin olivat käytännössä yksin. Patric Hörnqvististä ei ollut James Nealin korvaajaksi.

Loukkaantumiset kiusasivat erityisesti Penguinsin puolustusta varsinkin loppukaudesta. Penguins päätti kautensa ilman Kris Letangia, joka ehti jo käväistä Norris-puheissakin, sekä Olli Määttää ja Christian Ehrhoffia.

Rangers - Pudotuspelien untuvikot ja veteraanit

Rangersin kokemattomin pelaaja on Bostonin yliopistosta suoraan Rangers-paitaan hypännyt Kevin Hayes, joka lähtee uransa ensimmäisiin NHL:n pudotuspeleihin vahvan runkosarjan päätteeksi. J.T. Millerillä ja Jesper Fastilla on pudotuspelikokemusta yhteensä vain seitsemän ottelun verran. NHL:n ja AHL:n väliä reissanneet laiturit ovat vihdoinkin vakiinnuttaneet paikkansa Rangersin kokoonpanossa.

Kokenutta kaartia hallitsevalla Stanley Cup finalistilla luonnollisesti on. Pelkästään puolustuksen osalta pudotuspelejä on ehtinyt kertyä yhteensä 406 kappaletta, joista 107 kuuluu Rangersin kokeneimmalle pelaajalle, täksi kaudeksi hankitulle Dan Boylelle.

Suurena pukukoppipelaajana tunnettuun Martin St. Louisiin voi aina luottaa, kun tosipelit alkavat. St. Louis on ehtinyt kerätä 88 pelaamassaan ottelussa yhteensä komeat 83 tehopistettä. Sekä St. Louisilta, että Boylelta löytyy yhteinen Stanley Cup Lightningin paidassa keväältä 2004. Viime keväänä joukkueensa finaaleihin asti kantaneella Lundqvistilla on kasassa aktiivisista maalivahdeista toiseksi eniten pudotuspelejä 92, joten kokemusta siltäkin saralta löytyy. Dan Girardi on myös mainitsemisen arvoinen 89 pudotuspelillään.

Henrik Lundqvist kuuluu NHL:n kokeneimpien maalivahtien joukkoon.
Kuva © Getty Images

Penguins - Pudotuspelien untuvikot ja veteraanit

Jos Penguinsin pahin skenaario joukkueen kannalta toteutuu eivätkä Ehrhoff ja Letang kykene pelaamaan, Penguinsin puolustuksessa on useampi pelaaja, joilta pudotuspelikokemus NHL-tasolla puuttuu. Runkosarjan viimeisissä otteluissa runsaasti peliaikaa saanut 26-vuotias Ian Cole on kerinnyt pelata vain kaksi pudotuspeliottelua, kun taas Taylor Chorneylla ja Derrick Puoliot'lla niitä ei ole ollenkaan.

Kokemuspuolta edustaa puolustuksessa Rob Scuderi ja Paul Martin. Scuderilla on takanaan 112 pudotuspeliottelua, joissa on tilille helähtänyt tasan yksi maali, mutta Scuderin ansiot ovatkin ennen kaikkea omassa puolustuspäässä. Scuderi oli voittamassa Kingsin kanssa Stanley cupia vuonna 2012.

Joukkueen avainpelaajilla maalivahti Marc-Andre Fleuryllä, Malkinilla ja Crosbylla on yli 90 ottelua tilillään ja kokemusta myös menestyksestä, vaikka viime vuosina se on jäänyt pelkäksi haaveeksi. Jos ylöskutsuttu Scott Wilson ei saa peliaikaa, Penguinsin hyökkäyksestä ei löydy yhtään pelaajaa, jolla ei olisi ollenkaan pudotuspelikokemusta. Blake Comeaulla sitä tosin on vain kuuden ottelun verran.

Rangers voittaa...

Niko Korkiakoski: Koska se on kaikilla osa-alueilla yksi NHL:n tasaisimmista joukkueista. Ryan McDonagh, Marc Staal, Kevin Klein, Yandle, Girardi ja Boyle muodostavat puolustuksen, joka kuuluu koko liigan ehdottomaan eliittiin. Rangersin alakerran murtamiseen joutuu Penguins antamaan enemmän, kuin mitä heillä on tällä hetkellä annettavana. Edes Rangersin heikko ylivoima ei liene ongelma, sillä heidän viidellä viittä vastaan pelaaminen oli runkosarjassa koko liigan tehokkainta. On kuitenkin selvää, että ylivoimaa on parannettava kevään edetessä mikäli aikovat päätyyn asti mennä.

Penguinsin kaksikko Crosby ja Malkin pystyvät halutessaan tekemään mitä haluavat, mutta kahden ihmisen harteille on nyt asetettu liian vaativa tehtävä. Jo useamman kauden Penguinsin tehokkain puolustaja Letang joutuu todennäköisesti olemaan koko loppukauden sivussa aivotärähdyksen vuoksi ja kun tuohon perään lisätään vielä Dupuis'n, Määtän ja Ehrhoffin loukkaantumiset. Ei heidän tilanteensa näytä kovin kirkkaalta.

Penguins voittaa...

Virpi Puumalainen: Jos hermokontrolli ja pelikuri pitävät runkosarjaa paremmin ja supertähdet pääsevät kerrankin pudotuspeleissä omalle tasolleen. Crosby ja Malkin ovat kumpikin tehneet tehoja pudotuspeleissä keskimäärin yli piste per ottelu tahdilla. Se riittää, jos samanaikaisesti joukkuepuolustus toimii niin kuin se on toisinaan toiminut. Penguinsillä on riittävästi tulivoimaa jopa Lundqvistin karkoittamiseen.

Fleury on se kortti, joka pitää, jos Penguins voittaa. Vailla merkitystä ei ole sekään, että Rangers voi pitää hommaa jo valmiiksi taputeltuna nähtyään Penguinsin rämpimisen kalkkiviivoilla ja tietäessään loukkaantumistilanteen. Haastajan asemakin saattaa olla Penguinsille henkisesti parempi.

Penguinsvalmentajan johtamiskyvyt todella punnitaan tulevassa tosikoitoksessa.
Penguinsvalmentajan johtamiskyvyt todella punnitaan tulevassa tosikoitoksessa.
Kuva © Getty Images

Rangers - Ratkaisija ja joukkueen yllättäjä

Rangersin suurin ratkaisija lienee kaikille itsestäänselvyys, eli Lundqvist. Kuningas Henrik pääsi hyvään pelivireeseen palattuaan loukkaantumisen jälkeen takaisin tolppien väliin. Pystyy yksin ratkomaan otteluita ja kantamaan joukkueensa vaikka päätyyn asti. Hyökkäyspäästä ratkaisijat löytyvät kaksikosta Derek Stepan ja Nash. Penguinsin täytyy pitää parivaljakko aisoissa, sillä kaverit tekivät tuhojaan kuluvalla kaudella erityisesti juuri Penguinsia vastaan.

Joukkueen mustaksi hevoseksi voi nostaa nelosketjun sentterin Dominic Mooren. Moore nousi esille runkosarjan lopulla, kun hän merkkautti kuuteen viimeiseen otteluun yhtä monta tehopistettä. Pystyy yllättäviin ratkaisuihin hyökkäyspäässä ja on tärkeä palanen Rangersin kivenkovassa alivoimapelaamisessa. 

Penguins - Ratkaisija ja joukkueen yllättäjä

Fleuryyn Penguins tässä sarjassa tuskin kaatuu, vaikka Lundqvistilla on yliote maalivahtitaistossa. Penguinsin tähtiosaston lisäksi David Perronilta voi odottaa tehoja ja Daniel Winnikiltä yllättäviä ensimmäisiä pudotuspelimaaleja.

Arvio lopputuloksesta

Korkiakoski: Penguinsilla tulee olemaan liian vaativa tehtävä pysyä vauhdissa mukana, kun vastaan asettuu yksi liigan nopeimmista ja tehokkaimmista joukkueista. Vaikka Fleury pystyykin parhaana päivänä seisomaan jopa päällään, ei hänen ailahteleviin esityksiin ole nyt varaa. Rangers vie sarjan puhtaasti otteluvoitoin 4-0.

Puumalainen: Penguinsin puolustus olisi normaalivahvuudessaankin helisemässä Rangersin kanssa. Loukkaantumiset pahentaa helinää entisestään. Penguins puristaa kerran voiton, mutta Rangers jatkaa historian tasoittamista. 

» Lähetä palautetta toimitukselle