Rangers-Capitals: Tuttu, tutumpi, vihollinen

NHL / Artikkeli
Jevgeni Kuznetsov ja Kevin Hayes ottavat yhteen uransa ensimmäisissä pudotuspeleissä.
Kuva © Getty Images
New York Rangers vastaan Washington Capitals on tuttu taistelupari viime vuosilta. Tämä on jo peräti viides kohtaaminen seitsemään vuoteen joukkueiden välillä pudotuspeleissä. Mitkään muut joukkueet eivät ole kohdanneet toisiaan yhtä monta kertaa näiden vuosien aikana.

Tänä keväänä Rangers kohtasi siipirikkoisen Penguinsin pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella ja eteni jatkoon voitoin 4−1. Vaikka jokainen ottelu päättyikin pelkällä maalin erolla, ei newyorkilaisilla ollut hädän päivää missään vaiheessa. Toisin sanoen Rangers pääsi erittäin helpolla.

Alain Vigneaultin valmentama Rangers pelasi kaikki viisi ottelua täysin samoilla hyökkäyskentällisillä, mutta nyt asiaan on tulossa muutos. Mats Zuccarello joutuu olemaan toistaiseksi sivussa, kun hän sai viidennessä ottelussa Ryan McDonaghin laukoman kiekon kasvoihinsa. Zuccarellon paikan kokoonpanossa ottaa todennäköisesti James Sheppard. Rangers-puolustus joutui tulemaan toimeen ilman käsivammastaan toipuvaa Kevin Kleinia, mutta tämä ei kuitenkaan menoa haitannut, vaan Rangers onnistui pitämään Penguinsin poissa parhailta maalintekosektoreilta.

Jokainen Rangersin voitto päättyi lukemiin 2−1. Kleinin on kerrottu palaavan takaisin kokoonpanoon ja häntä tuurannut Matt Hunwick joutunee takaisin katsomon puolelle. Derick Brassard oli joukkueensa yksi elovoimaisimmista pelaajista ja markkautti itselleen ottelusarjassa tehot 3+1. Brassardin vaarallisuudesta kertoo paljon se, että hän on Rangersin tehokkain pelaaja pudotuspeleissä viimeiseltä kahdelta kaudelta.

Capitals joutui huhkimaan Islandersin kanssa täydet seitsemän kamppailua. Molemmilla joukkueilla oli sarjassa hetkensä, mutta Capitals oli ratkaisevassa seitsemännessä ottelussa selkeästi vastustajaansa vahvempi.

Joukkue kaivoi itsestään esiin erittäin fyysisen ja taklaavan vaihteen vastaamaan Islandersin nelosketjun jatkuvaan rummutukseen. Tämä vaikutti myös siihen, että ennestään Travis Hamonicin poissaolosta kärsinyt joukkue menetti sarjan aikana Lubomir Visnovskyn ja Calvin De Haanin. Liikaa Johnny Boychukin ja Nick Leddyn varassa ollut puolustus ei lopulta jaksanut Capitalsin syvyyttä vastaan.

Syvyyttä tarvittiin, sillä Boychuk-Leddy onnistui rajoittamaan Capitalsin ykkösketjun tehoja suuren osan sarjasta. Jevgeni Kuznetsov väläytteli osaamistaan tekemällä kolme maalia. Jopa maalilla nähtiin varamies, kun Philippe Grubauer torjui sarjan toisessa ottelussa 4-3-voiton Braden Holtbyn ollessa sairaana.

Tilastojen valossa

Neljästä edellisestä kohtaamisesta Rangers on poistunut voittajana kahdella viimeisellä kerralla vuosina 2013 (ensimmäinen kierros) ja 2012 (toinen kierros). Capitals puolestaan vei sarjat vuosina 2011 ja 2009.

Rangerilta noissa kaikissa sarjoissa ovat pelanneet Henrik Lundqvist, Dan Girardi ja Marc Staal. Capitalsilta kaikissa sarjoissa on nähty Aleksandr Ovetškin, Nicklas Bäckström, Mike Green, Brooks Laich ja Eric Fehr. Ensimmäisellä kierroksella loukkaantuneen Fehrin osalta osallistuminen tähän sarjaan on kysymysmerkki.

Rangers voitti joukkueiden neljästä keskinäisestä runkosarjakamppailusta kolme. Capitals onnistui tekemään noissa peleissä yhteensä kymmenen maalia, joista Ovetškinin lavasta lähti peräti puolet.

Capitalsin ykkösvahdilla Holtbyllä oli eniten vaikeuksia juuri Rangersia vastaan. Vain Blue Jackets teki enemmän maaleja Holtbyn selän taakse joukkueiden keskinäisissä kohtaamisissa.

Laukaisuhallinnaltaan parempi joukkue runkosarjassa oli Capitals. Rangers oli enemmän erittäin hyvän yhdistetyn tasakentällisten torjuntaprosentin ja laukaisujen onnistumisprosentin (PDO) varassa (102,1). Penguinsia vastaan Rangers onnistui erityisesti Lundqvistia kohtaan ammuttujen laukausten rajoittamiseen.

Zuccarellon merkitystä joukkueen kiekonhallinnalle ei voi väheksyä. Paikkaajaksi tulevan St. Louisin kausi oli kehittyneiden tilastojen valossa keskinkertainen.

Capitalsin mahdollisuuksia parantaa se, että joukkueessa on syvyyttä. Etenkin takavuosina liian kovia vaihtoja pelanneelle Greenille paikka kolmosparissa tuo helpotusta. Vaikeimmat vaihdot tulevat yleensä pakkiparille Brooks Orpik - John Carlson, mikä saattaa joskus näkyä yksittäisinä räikeinä virheinä muuten hyvän pelaamisen joukossa.

Capitals ei päästänyt ensimmäisellä kierroksella yhtään maalia pelatessaan alivoimalla.

Derick Brassard oli Rangersin tehokkain pelaaja ensimmäisellä kierroksella.
Derick Brassard oli Rangersin tehokkain pelaaja ensimmäisellä kierroksella.
Kuva © Getty Images

Mitä Rangers voi parantaa ensimmäisestä kierroksesta?

Rangersin selkeästi heikoin osa-alue ensimmäisellä kierroksella oli ylivoimapelaaminen. Joukkue alisuoritti pahasti ja lukuisista yrityksistä huolimatta vain 15 prosenttia ylivoimista tuotti maalin. Vaikka ylivoimatehokkuus ei takaa mestaruutta, niin olisi se kuitenkin suotavaa saada kuntoon. Mielellään mahdollisimman nopeasti.

Yksittäisistä pelaajista esille nousee Martin St. Louis. Mies ei vielä päässyt sille omalle tasolleen, jota häneltä näissä peleissä kaivataan. "Martyn" tehot jäivät Penguinsia vastaan yhteen ainoaan syöttöpisteeseen. Nyt häntä ollaan kuitenkin nostamassa Zuccarellon paikalle ykkösketjuun, joten luottoa mieheen ainakin löytyy.

Mitä Capitals voi parantaa ensimmäisestä kierroksesta?

Capitals pärjäsi ensimmäisellä kierroksella syvyydellään pelien hallinnan suhteen. Siinä missä Islanders onnistui rajoittamaan ykkösketjun tekemisiä, nosti kakkosketju Jason Chimera - Kuznetsov - Marcus Johansson päätään. Etenkin Kuznetsov oli ajoittain kuin pitelemätön videopelisankari.

Sitä tarvitaan myös nyt, sillä Rangersilla on lyödä kehiin vielä kovempia pimentäjiä. Rangers on aiemmissa kohtaamisissa onnistunut rajoittamaan etenkin Ovetškinin ylivoimalaukauksia pelaamalla puolipassiivisella neliöllään hänen puolensa hieman painokkaammin.

Rangers voittaa...

Niko Korkiakoski: Jos Rangers pystyy pitämään ennakkosuosikin ja newyorkilaisten fanien tuomat menestyspaineet poissa mielestä, pystyvät he voittamaan kenet tahansa, milloin tahansa. 

Viikon verran levännyt Rangers tulee vyörymään laajalla rintamalla ja nopeudella aina kun kiekkoon käsiksi pääsee. Tässä Capitalsin tulee olla erittäin hyvin hereillä, eikä kiekonmenetyksiin Rangersin kaltaista joukkuetta vastaan ole varaa.

Capitals voittaa...

Antti Wennström: Jos se onnistuu pitämään kiekonhallinnan itsellään. Rangers vaikuttaa väsymättömältä joukkueelta, mutta se ei tee maaleja juostessaan kiekon perässä omassa päässään. Sen on lisäksi tukittava keskialue ja hidastettava Rangersin rynnistystä keskialueen yli. 

Yksilöistä tärkeintä on saada Nash sekä Hagelinin kaltaiset vauhtikoneet kuriin. Jos Rangers joutuu tulemaan Capitalsin alueelle hitaasti, se on vaikeuksissa. 

 

Rick Nash ja Aleksandr Ovetškin takoivat runkosarjassa yhteensä kahdeksan osumaa keskenäisissä otteluissa.
Rick Nash ja Aleksandr Ovetškin takoivat runkosarjassa yhteensä kahdeksan osumaa keskenäisissä otteluissa.
Kuva © Getty Images

Rangersin ratkaisija ja yllättäjä

Kun Henrik Lundqvistia ei viitsi ihan joka kerta nostaa ratkaisijaksi, niin tässä sarjassa paikan ottaa Rick Nash. Nash pelasi hyvän sarjan Penguinseja vastaan, vaikka onnistuikin vain kerran heiluttamaan maaliverkkoja. Nyt odotan kuitenkin tehoja maalien suhteen.

Rangersin mustaksi hevoseksi ja ottelusarjan yllättäjäksi nimeän Carl Hagelinin. Vikkeläjalkainen Hagelin väläytteli ratkaisukykyään jo ensimmäisellä kierroksella, kun hän naulasi Penguins-sarjan pakettiin viidennen ottelun jatkoaikamaalillaan. Zuccarellon loukkaantumisen myötä, saattaa hänelle avautua paikka Rangersin tahmeassa ylivoimassa.

Capitalsin ratkaisija ja yllättäjä

Kuznetsov toi uuden ulottuvuuden Capitalsin ratkaisijoihin ensimmäisen kierroksen parhailla suorituksillaan. Syksyllä vielä poikaselta näyttänyt venäläinen on ollut kevätpuolella vapautuneempi ja rohkeampi pelaaja. 

Capitalsin musta hevonen on pudotuspeleissä vaisuhkosti onnistunut Troy Brouwer. Brouwer hämmentää kahden suunnan pelillään vastustajaa kuin vastustajaa, mutta ei ole pudotuspeleissä ottamaan suurta vastuuta hyökkäyspäässä koko urallaan.

Arvio lopputuloksesta

Korkiakoski: Taistelu itäisen konferenssin finaalipaikasta tulee olemaan todella intensiivinen. Rangersin tarkempi puolustus kuitenkin takaa sen, että newyorkilaiset jatkavat sarjasta eteenpäin otteluvoitoin 4–2.

Wennström: Tiivis keskialue yllättää ja Zuccarellon poissaolo vaikuttaa tehoihin. Capitals hämmentää kevään pudotuspelitaistoa menemällä sarjasta jatkoon voitoin 4-3.

» Lähetä palautetta toimitukselle