Pitääkö Anze Slovenian MM-kisakartalla?

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Slovenia on jääkiekossa todellinen kääpiövaltio. Alle tuhannen rekisteröityneen pelaajan maa ei jääkiekkorintamalla paljoakaan juhli. Siksi koko slovenialainen kiekkokansa kääntää katseensa yhteen mieheen. Anze Kopitarin pelin mukana Slovenia joko kaatuu tai nousee.

Kopitar on maan ensimmäinen ja ainoa todellinen kiekkotähti, vaikka on jo kahden vuoden ajan pelannut Ruotsin Elitserienin Södertäljessä. Tämä vasta 18-vuotias nuorukainen varattiin viime kesänä NHL:ään ykköskierroksella, joten mistään ihan tusinapojasta ei ole kyse. Isokokoinen, 193 cm ja 98 kg, Kopitar on myös taitava käsistään. Ensimmäisellä täydellä kaudellaan Elitserienissä nuorukainen viimeisteli kahdeksan maalia ja antoi kaksitoista maalisyöttöä. Ei todellakaan huono saldo tulokkaalle.

Ihan täysin Kopitarin varassa Slovenia ei ole, sillä mukana on myös viime keväänä hyvät 1+5 tehot MM-näyttämöllä tehnyt konkarihyökkääjä Dejan Kontrec.

Valtaosa Slovenian pelaajista tulee edelleen maan omasta pääsarjasta. Sen taso ei päätä huimaa, vaikka osa joukkueista osallistuukin kansainväliseen sarjaan jossa mukana on joukkueita mm. Unkarista.

Jonkinlaista muutosta on maajoukkueessa kuitenkin tapahtumassa, sillä vuosikaudet mukana olleet Nik Zupancic ja Ivo Jan on päästetty eläkkeelle. Janin poissaolo saattaa näkyä kentällä hyvinkin konkreettisesti, sillä mies tehtaili viime keväänä vielä neljä osumaa. Löytyykö uusia vastuunkantajia?

Maan tshekkiläinen päävalmentaja Frantisek Viborny on lähtenyt selkeästi nuorentamaan joukkuetta, ja 80-luku onkin Slovenian joukkueessa pop. Kuinka pitkälle nuorten miesten eväät riittävät, onkin jo toinen juttu. Kopitarin ohella mielenkiintoinen nimi on 24-vuotias Marcel Rodman, joka on Bostonin yhdeksännen kierroksen varaus muutaman vuoden takaa. Rodmanilla on kokemusta MM-tasolta jo useammalta kaudelta.

Kiitos ja näkemiin!

Joukkueen maalivahtikalusto on sama kuin viime vuonna, mutta tuolloin ykkösvahtina olleen Gaber Glavicin soisi onnistuvan hieman paremmin, tai muuten Slovenialle voi tulla hätä käteen.

Slovenian joukkue on melko pienikokoinen, vaikka sekaan mahtuukin muutama jääkaappipakastinyhdistelmäkin. Tätä osastoa edustaa puolustaja Robert Ciglenecki, joka on yksi harvoista ulkomailla pelaavista. Kesällä 33-vuotta täyttävä Italiassa kiekkoileva Ciglenecki kuuluu ehdottomasti myös joukkueen konkariosastoon.

Kaikki merkit viittaavat siihen, ettei Slovenialla ole näissä kisoissa roolia kuin harjoitusvastustajana. Kopitar on taitava, lahjakas ja monipuolinen kiekkoilija, mutta muu ryhmä on näissä kekkereissä väärällä tasolla.

Viime keväänä Slovenia selvisi kuin ihmeen kaupalla karsintasarjasta jatkoon Saksan ja Itävallan räpellettyä itsensä 1. divisioonaan. Omassa alkulohkossa Slovenialla ei ole kuin statistin rooli ja sama rooli saattaa jatkua myös karsintasarjassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle