Pienin painein järkyttämään suosikkeja

MESTIS / Artikkeli
KeuPa HT:n Jani Lyytiselle (oik), kesken kauden Keuruulta HCK:hon siirtyneelle Matias Kiiskiselle ja keuruulaisten kuluvan kauden tehokkaimmalle pelaajalle, Markus Rämälle Mestis-karsinta on tuttu juttu viime kaudelta.
Kuva © Teemu Eirtovaara
Historiansa toiseen Mestiksen karsintasarjaan lähtevän KeuPa HT:n rooli tänä keväänä on selvä. Joukkueelta ei odoteta ihmeitä, mutta kaiken mennessä nappiin sillä on saumat sotkea karsinnan suosikkien elämä heti alkuunsa.

Viime vuonna Suomi-sarjan mestaruuden ottanut KeuPa HT keräsi tänä keväänä sarjan kolmanneksi parhaan pistepotin ja esiintyy näin toisena vuotena peräkkäin Mestis-karsinnassa. Vuoden takaiseen voittokulkuun joukkue ei yltänyt, vaikka paikka karsinnassa tulikin lopulta varsin selvällä piste-erolla sopivan ristiin pelaamisen vuoksi.

Vuosi sitten keuruulaisjoukkue oli tietyllä tapaa opintomatkalla, vaikka joukkueen kokoonpanosta löytyi ja löytyy tänäkin vuonna monia Mestiksessä kohtuullisen suuria pelimääriä pelanneita yksilöitä. Siinä mielessä paikkaa karsintasarjassa voi pitää minimitavoitteen saavuttamisena, vaikka joukkue ei välttämättä olekaan Suomi-sarjan ammattimaisimmin harjoitteleva.

Tästä osoituksena on syksy, jolloin keuruulaisten kone yski pahasti ja pahimmillaan näytti, että jopa paikka valtakunnallisessa Suomi-sarjassa ei ole mikään itsestäänselvyys, vaikka materiaalin puolesta sinne olisi voinut vapaalipun jakaakin. Pelaaminen on kehittynyt kauden mittaan, mutta silti notkahduksia saattaa tulla. Hyvänä osoituksena on toiseksi viimeinen sarjakierros, jossa olisi ollut mahdollisuus sinetöidä karsintapaikka. Tuloksena oli KeuPa HT:n ehkäpä kauden heikoin esitys ja tappio KooVeelle maalein 1-8 kotikaukalossa.

Jälleen kapealla ryhmällä

Ongelmat ja riskitekijät ovat samat kuin vuosi sitten. KeuPa HT on painanut ison osan kautta maksimissaan kolmella ketjulla ja ajoittain jopa kapeammallakin miehistöllä. Suomi-sarjan kohtuullisen väljällä peliohjelmalla tämä vielä onnistuu, mutta miten on karsintasarjan tiukalla aikataululla? Pelejä on kahdesti viikossa ja keskellä viikkoakin pitäisi saada täysi kokoonpano myös vieraspeleihin. Hyökkäyspää ei joka tapauksessa kestä ensimmäistäkään loukkaantumista.

Tilannetta ei helpota sekään, että monivuotista tehohyökkääjistä Matias Kiiskinen lähti siirtorajalla HCK:n paitaan ja Jani Lyytinen on kärsinyt loukkaantumisista. Jälkimmäisen pelikunto on arvoitus, mutta ylivoimalla hirvittäviä tehoja iskenyt hyökkääjä olisi äärimmäisen arvokas apu karsintasarjassa.

Alakerrassa tilanne sen sijaan on parempi. Petri Pitkänen on ollut läpi talven maalin suulla erinomainen ja kun siirtorajan kynnyksellä kirittäjäksi saatiin SaPKossa alkukauden pelannut Niko Kaulio, ei KeuPa HT tule kaatumaan maalivahteihinsa.

Myös puolustuksen laajuuden pitäisi riittää. Ennen kauden alkua joukkueeseen liittyneillä Panu Hyypällä ja Marko Laurikaisella on kokemusta Mestiksen finaaleista asti, joten vähintään kohtuullinen rutiini kovista peleistä pitäisi olla. Varsinkin isolla osalla muista puolustajista on takana karsintasarja jo viime vuodelta.

Kiekollinen osaaminen ydinaluetta

Pienikokoisena joukkueena KeuPa HT:n periaatteellinen vahvuus pitäisi olla luisteluvoimassa, mutta tätä asetta tulee käyttää maltillisesti. Joukkueen tuskin kannattaa lähteä hyökkäyspään kapeuden vuoksi luistelukilpailuun vaan pyrkiä rytmittämään peliä niin, että vastustaja joutuu tekemään ylimääräistä työtä samalla kun itse voi kytätä paikkaa iskeä nopeasti.

Keuruulaiset voittivat vuosi sitten Suomi-sarjan kapealla materiaalilla isolta osin sillä avulla, että joukkue kontrolloi kiekkoa, väsytti vastustajaa ja lopulta iski kovalla luistelulla ja sarjatasoon nähden näyttävällä kiekollisella pelaamisella. Isoimmat haasteet tulevat tällä tyylillä tulevat joka tapauksessa ainakin HCK:ta vastaan, joka on tottunut läpi pitkän talven vastustajien kiekkokontrollipeliin.

KeuPa HT:n kannalta maltin pitää säilyä läpi jokaisen pelin myös niillä hetkillä, kun vastustaja paineistaa kovaa hyökkäyspäässä. Karvauksen purkaminen vaatii koko viisikon työtä. Kiekollisesti joukkueessa on tähän potentiaalia, mutta vaatii myös sitä, että hyökkääjät tekevät itseään pelattaviksi. Erivapauksiin ja keskialueella läpisyötön kyttäämiseen ei pitäisi olla varaa enää yhdelläkään pelaajalla.

Muutoin keuruulaisjoukkue voi lähteä karsintaan koko lailla paineettomasti. HCK ja RoKi ovat joka tapauksessa ne joukkueet, joilta odotetaan karsintasarjan voittoa ja KeuPan ja Pyryn odotetaan kiusaavan. Otteluohjelma on sikäli ystävällinen, että kaksi ensimmäistä ottelua ovat juuri suosikkeja vastaan vieraissa, jolloin jännitystilan olettaisi olevan suurimmillaan ainakin HCK:n riveissä.

Kovin moni tuskin on valmis lyömään vetoa KeuPa HT:n nousun puolesta, mutta kahdessa ensimmäisessä ottelussa näytetään kuitenkin suuntaa koko karsintasarjalle. Jos keuruulaiset onnistuvat raapimaan noista peleistä edes jokusen pisteen, voi koko pakka olla mielenkiintoisella tavalla sekaisin siinä vaiheessa, kun nousijaa aletaan ratkomaan viimeisillä kierroksilla.

» Lähetä palautetta toimitukselle