Nuorille tappio rankkarikisassa

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Suomen ja Tsekin nuorten maajoukkueet tarjosivat varkautelaisyleisölle viihdettä koko rahan edestä. Suomi nousi kolmannessa erässä 2-5 tappioasemasta viiteen viiteen, mutta kärsi tappion rangaistuslaukauskilpailussa.
Neljän maan turnaus

Myös Venäjä ja Ruotsi rankkukisaan
[lue lisää]

Pelin ensimmäinen erä oli kaksijakoinen. Ensimmäiset kymmenen minuuttia Suomi hallitsi hienoisesti tilanteita. Kolmannentoista minuutin kohdalla kärkikarvaaja Lauri Tukonen ahdisti kiekollisen tsekkipakin vasempaan laitaan, Lennart Petrell luisteli taisteluparin luokse ja nappasi kiekon, luisteli aloituspisteiden väliin ja veti kiekon ranteella ohi maalivahdin. Vielä maalia seuranneen vaihdon suomalaiset pelasivat energisesti, mutta sitten tsekit ottivat pelin haltuunsa ja alkoivat vyöryttää hyökkäyksiä kohti Mikael Vuoriota. Tsekkien omat kuviot riittivät ylirimavetoon asti, mutta suomalaisten avustuksella vierailijatkin saivat maalitilinsä auki. Ensin Anssi Salmela kikkaili alimpana miehenä omalla siniviivalla, menetti kiekon ja Tsekin Vojtech Polak pääsi läpiajoon. Mikael Vuorio onnistui torjumaan Polakin yritys, mutta riparin ehti ensimmäisenä Radim Hruska ja iski kiekon Suomen verkkoon. Tasoitusmaalista Tsekki sai lisää virtaa ja meni paria minuuttia myöhemmin kaksi yksi johtoon. Jakub Sindel aloitti eteenpäin, käveli sisään, harhautti Vuorion ja kiekko reppuun. Vielä erän viimeisellä minuutilla Jakub Hulvalla oli tilaisuus kasvattaa johto kolmeen yhteen, mutta sillä kertaa suomalaisvahti kesti.

Tsekin yhden maalin johto avauserän jälkeen oli aivan ansaittu. Ensimmäinen kymppi oli lievästi Suomen, mutta toinen kymppi selvemmin Tsekin. Myös maalivahtien torjunnat (Vuorio 8, Marek Schwartz 6) kertovat Tsekin lievästä hallinnasta. Illan makein onnistuminen kuitenkin nähtiin ensimmäisellä erätauolla. Varkautelainen pikkunassikka Ville Koistinen onnistui heittämään suklaapatukan lähemmäs keskipistettä kuin kolme kilpailijaansa ja voitti laatikollisen Snickersejä. Ja kavereita riitti ottelun loppuun asti.

Voi virheiden määrää

Toinen erä näytti alkavan suomalaisittain hyvin. Valtteri Filppulaa huidottiin maalin takana ja Jiri Hunkes lähti tilanteesta kahden minuutin istunnolle. Nimenomaan KAHDEN minuutin istunnolle, sillä jäähyn ainoan maalin teki Tsekki. Ylivoimassa viivamiehenä ollut Janne Jalasvaara kämmäsi kiekon Jakub Sindelille, joka kiitti lahjasta, polki itsensä läpiajoon ja lirutti kiekon jäätä myöden maalin oikeaan alanurkkaan - illan toinen maali Sindelille. Osuma oli hieno suoritus tsekiltä, vähemmän hyvä Jalasvaaralta. Suomi pääsi jatkamaan ylivoimalla, mutta ainoana tuloksena oli Mikko Kaltevan kova veto päin heittäytynyttä tsekkipelaajaa.

Suomen jatkaessa innokasta hyökkäilyään Tsekki pääsi rankaisemaan nopeilla vastaiskuilla. Ratkaisevan tuntuiseen kolmen maalin johtoon Tsekki karkasi, kun erästä oli pelattu viitisen minuuttia. Arsi Piispaselta riistettiin kiekko keskialueella ja kolmella kahta vastaan tilanteessa vetopaikka pelattiin takamies Vojtech Polakille. Ehkä hiukan helpon näköisesti kiekko livahti Vuorion ohi maalin perukoille.

Erän puolivälissä molemmat onnistuivat vielä kertaalleen maalinteossa. Ensin Lauri Tukonen ohjasi maalin edestä Arsi Piispasen siniviivavedon ohi Scwartzin ja Tsekki vastasi illan näyttävimmällä yhdistelmällä. Lukakset Pabiska ja Kaspar pääsivät 2-1 hyökkäykseen, jossa Pabiska lainasi kiekkon hetkeksi Kasparille, joka palautti kiekon vauhdilla maalille ajaneelle Pabiskalle. Peli oli 2-5 ja tilanne tuntui suomalaisittain varsin toivottomalta.

Vielä toivottomammalta tilanne näytti, kun Suomi oli epäonnistunut hyödyntämään viisi kolme ylivoimaa ja pian tämän joukkueen kapteeni Joni Töykkälä sai kaksi plus kaksi minuuttisen korkeasta mailasta. Töykkälän jäähy oli aiheellinen, mutta en tiedä oliko vierailijan tilanteessa pakko lennättää varusteensa ympäri kenttää. Töykkälän jäähy oli kuitenkin yksi ottelun käännekohdista. Suomalaiset tappoivat kolmannen erän alussa loput kolmekymmentä sekuntia Jonin jäähystä ja ottivat sen jälkeen pelin haltuunsa.

Pian suomalaiskapteenin jäähyn päättymisen jälkeen Petr Horava otti tyhmän koukkaamisjäähyn ja alivoimalla Rostislav Olesz otti vielä tyhmemmän kaksi minuuttisen maalin siirtämisestä. Viisi kolme ylivoimalla Sami Lepistö siniviivaveto yllätti hiukan helpon näköisesti tsekkivahdin, mutta myönnettäköön että Teemu Nurmi teki tilanteessa hyvän maskin.

Kolmannen erän puolivälissä Arsi Piispanen iski illan ensimmäisen maalinsa. Ylivoimalla suomalainen voitti hyökkäyspään aloituksen, pakki-pakki siirto ja Ville Varakkaan vedon ripari tuli suoraan Piispasen lapaan. Jokeri-pelaajalla oli puoli maalia tyhjänä edessään, eikä hän erehtynyt. Loppuunmyydyn katsomon kannustamana Suomi hyökkäsi raivoisasti koko kolmannen erän lopun ajan. Hetken aikaa jo näytti, että suomalaisten yritys ei kuitenkaan riitä, mutta puolitoista minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppumista Hannu Aravirta rauhoitti tilanteen hetkeksi ja otti aikalisän. Aikalisän jälkeen Suomi aloitti kuudella kenttäpelaajalla ja uhkapeli kannatti. Valtteri Filppula otti aloitusvoiton suoraan Sami Lepistölle, joka ohitti heittäytyvän tsekin ja antoi loistosyötön Piispaselle. Arsi nostatti hallissa huutomyrskyn iskemällä ottelun toisella maalillaan pelin tasoihin.

Jatkoaika ei tuonut ratkaisua, mutta rankkarit toivat

Viiden minuutin jatkoaika oli sellainen kuin jatkoajat yleensä ovat. Neljä pelaajaa kummaltakin puolelta etsi sankarin viittaa, mutta eivät sitä tahdo löytää. Jatkoajan merkittävimmät tapahtumat olivat minuuttia ennen päätösvihellystä Tsekin maalille muodostunut kolmen pelaajan (maalivahti, pakki ja hyökkääjä) lihakasa ja Filppulan saama jäähy ajassa 64.45.

Rankkarikilpailussa puolustaja Anssi Salmelan komea veto hanskakäden puolelle aivan yläriman alle oli ainoa suomalaisonnistuminen, kun taas tsekeistä Vojtech Polak rankaisi ranteella läheltä ylös ja lopullisen niitin antoi joukkueen kapteeni Jakub Klepsis rauhallisella rystyharhautuksella.

”Kova ryhti”

Pelin jälkeen valmentaja Aravirta kehui joukkueen osoittamaa kovaa ryhtiä ja työmoraalia. Hänen mielestään ottelu oli Suomen hallussa, mutta karkeiden henkilökohtaisten virheiden vuoksi Tsekki pääsi kahdesti kolmen maalin johtoon. Ottelun parhaana suomalaispelaajana palkittu Arsi Piispanen sanoi joukkueen tienneen vastustajien pelityylin eli nopeat vastaiskut. Hänen mielestään seuraaviin peleihin olisikin eniten parannettavaa joukkueen puolustuspelissä.

Suomen paras ketju oli maalin mieheen, kaksi parhaaseen tehnyt Petrell – Piispanen – Tukonen. Jokerin Valtteri Filppula pakotti vastustajan ottamaan jäähyjä, mutta ketjukaverit Petteri Nokelainen ja Antti Pihlström eivät onnistuneet hyödyntämään Filppulan pelin rakentamista. Puolustajista Kevin Kantee pelasi varmasti sekä hyökkäys- että puolustuspäässä. Jokerien liigamiehistössäkin peliaikaa saanut Sami Lepistö oli hyökkäyspäässä erittäin luova ja hyvä. Mikael Vuorio teki kolmannen erän takaa-ajotilanteessa pari isoa torjuntaa, mutta ei kuitenkaan ollut ratkaisevasti Marek Schwartzia parempi – tai huonompi.

Tsekkivalmentajan mielestä Suomen paras pelaaja oli erotuomari Teemu Salminen. Aravirran mielestä taas erotuomari antoi tsekeille minimimäärän jäähyjä mitä tsekkien harrastamasta kahdella mailalla pelaamisesta ja roikkumisesta pitää tälläisessä ottelussa antaa.

Tsekkien parasta pelaajaa Aravirta ei nimennyt, mutta ottelun jälkeen Tsekin parhaana palkittiin Jakub Sindel. Allekirjoittanut olisi palkinnut vierailijoiden parhaana heidän kapteeninsa Jakub Klepsiksen tai hänen ketjukaverinsa, takatukka Jakub Hulvan.