NHL-suomalaisten topit ja flopit: Rantanen ja Laine kovimmat onnistujat, konkarit ruosteessa

NHL / Artikkeli
Mikko Rantanen ja Patrik Laine tekivät kovaa jälkeä maaliskuussa.
Kuva © Getty Images
Jatkoaika otti kantaa suomalaispelaajien onnistumisiin ja epäonnistumisiin maaliskuun aikana. Suomalaisista kovinta jälkeä tekivät ehdottomasti Mikko Rantanen ja Patrik Laine. Valtteri Filppulan vastuu pieneni Flyersissa, Kari Lehtonen ei onnistunut torjumaan Starsia pudotuspeleihin.

Topit

1) Mikko Rantanen, Colorado Avalanche

Mikko Rantanen teki maaliskuun 15 ottelussa 23 (8+15) tehopistettä ja oli koko NHL:n neljänneksi tehokkain pelaaja. Ainoastaan Connor McDavid, Brad Marchand ja Artemi Panarin tekivät enemmän tehopisteitä maaliskuun aikana kuin Rantanen. Yhteistyö Nathan MacKinnonin ja Gabriel Landeskogin kanssa toimi jälleen mainiosti, ketju teki 42 prosenttia Avalanchen maaliskuun maaleista.

Rantasen tällä kaudella kasaamat 82 tehopistettä ovat kovimmat suomalaispelaajan tekemät lukemat sitten kauden 2006-07.

Avalanche voitti maaliskuun otteluistaan kahdeksan ja taistelee vielä tiukasti Läntisen konferenssin viimeisistä paikoista pudotuspeleihin. Avalanchen lisäksi Los Angeles Kings, Anaheim Ducks ja St. Louis Blues todennäköisesti ratkaisevat viimeiset lännen pudotuspelipaikat.

Rantanen rikkoi maaliskuun aikana 80 tehopisteen rajan ensimmäisenä suomalaisena seitsemään vuoteen. Rantasen tällä kaudella kasaamat 82 tehopistettä ovat kovimmat suomalaispelaajan tekemät lukemat sitten kauden 2006-07. Tuolloin Teemu Selänne teki peräti 94 tehopistettä ja Olli Jokinen 91 tehopistettä.

2) Patrik Laine, Winnipeg Jets

Koko NHL:ssä ainoastaan Connor McDavid (13) teki maaliskuun aikana enemmän maaleja kuin Patrik Laine. Jets-hyökkääjä viimeisteli 12 maalia maaliskuun ensimmäisissä kahdeksassa ottelussa, mutta pelasi viimeiset kuusi ottelua ilman maaleja ja tehopisteitä.

Maaliskuun ensimmäisissä kuudessa ottelussa Laine teki kymmenen maalia ja tarvitsi vain 21 laukausta noiden maalien tekemiseen.

Laineesta tuli maaliskuun aikana Jari Kurrin ja Teemu Selänteen ohella vasta kolmas suomalainen, joka on pystynyt tekemään yhden kauden aikana yli 40 maalia. Laineella on maaliskuun jälkeen kasassa 43 maalia ja hän on maalintekijätilastossa toisena Aleksandr Ovetškinin jälkeen.

3) Antti Raanta, Arizona Coyotes

Antti Raanta pelasi maaliskuussa kahdeksan ottelua Coyotesin maalilla ja voitti niistä seitsemän. Raannan torjuntaprosentti 95,2 ja päästettyjen maalien keskiarvo 1,51 olivat koko NHL:n parhaat maaliskuussa vähintään kaksi ottelua pelanneista maalivahdeista.

Raannan suorituksen arvoa nostaa entisestään, kun häntä verrataan Los Angeles Kingsistä siirtotakarajalla hankittuun Darcy Kuemperiin. Coyotesin kakkosmaalivahti Kuemper pelasi myös maaliskuussa kahdeksan ottelua. Hänen saldokseen jäi kaksi voittoa, torjuntaprosentiksi 90,0 ja päästettyjen maalien keskiarvoksi 3,15.

Raannan maagisten otteiden myötä myös Coyotes pelasi hyvän maaliskuun. Coyotes voitti kymmenen ottelua maaliskuussa ja oli koko Läntisen konferenssin kolmanneksi paras joukkue.

4) Sebastian Aho, Carolina Hurricanes

Sebastian Aho teki maaliskuun 16 ottelussaan 16 (6+10) tehopistettä ja oli Hurricanesin tehokkain pelaaja. Suomalaisista vain Mikko Rantanen oli tehokkaampi. Kuukauteen mahtui myös yhdeksän ottelun pisteputki, jonka aikana Aho teki 12 tehopistettä.

Huikeasta peliälystään tunnettu Aho rikkoi maaliskuussa jo 60 tehopisteen rajapyykin. Tulokaskaudellaan Aho teki 49 tehopistettä.

Hurricanesille maaliskuu puolestaan oli pettymys. Joukkue voitti 16 ottelustaan vain kahdeksan ja menetti lopullisesti mahdollisuutensa kevään pudotuspeleihin.

5) Aleksander Barkov, Florida Panthers

Aleksander Barkov uurasti jälleen isoja peliminuutteja Panthers-miehistössä ja kasasi maaliskuun 17 ottelussa 16 (5+11) tehopistettä. Barkov pelasi neljästi maaliskuussa yli 24 minuuttia ottelua kohden.

Barkov vietti aikaa jäällä eniten NHL:n hyökkääjistä. Laukauksia Barkov blokkasi hyökkääjistä eniten ja aloituksia hän otti toiseksi eniten Ryan O´Reillyn jälkeen.

Panthers voitti maaliskuun otteluistaan kymmenen ja taistelee vielä tiukasti Itäisen konferenssin villin kortin paikoista pudotuspeleihin.

Lähellä valintaa

Tuukka Rask pelasi Boston Bruinsin maalilla maaliskuussa kymmenen ottelua, voitti näistä yhdeksän ja torjui yhden nollapelin. Raskin torjuntaprosentti oli 91,5 ja päästettyjen maalien keskiarvo 2,49 ottelua kohden.

Bruins voitti maaliskuussa yksitoista ottelua ja nousi taistelemaan vielä koko runkosarjan voitosta yhdessä Nashville Predatorsin ja Tampa Bay Lightningin kanssa.

Pekka Rinne pelasi Nashville Predatorsin maalilla maaliskuussa 11 ottelua, voitti näistä kahdeksan ja torjui kaksi nollapeliä. Konkarimaalivahdin torjuntaprosentti oli 92,4 ja päästettyjen maalien keskiarvo 2,33 ottelua kohden.

Rinne torjui maaliskuussa myös uransa 50. nollapelinsä. Rinteestä tuli NHL:n historian vasta 18. maalivahti, joka on pystynyt torjumaan vähintään 50 nollapeliä ja 300 voittoa.

Predators voitti maaliskuussa 11 ottelua ja nousi koko NHL:n kärkeen ohi Tampa Bay Lightningin.

Sami Vatanen on ottanut ykköspakin roolin New Jersey Devilsissä ja pelasi maaliskuussa yli 24 minuuttia ottelua kohden. Vatanen teki maaliskuussa kahdeksan tehopistettä ja nosti koko kauden saldonsa 32 tehopisteeseen.

Devils voitti maaliskuun otteluista kahdeksan ja taistelee tiukasti Itäisen konferenssin viimeisistä paikoista pudotuspeleihin.

Jokinen pelaa tällä hetkellä ensi kauden työpaikastaan.

Jussi Jokinen pelasi maaliskuussa kauden parasta peliään ja teki yhdessätoista pelaamassaan ottelussa kolme maalia sekä kahdeksan tehopistettä.

Jokinen siirtyi Vancouver Canucksin riveihin helmikuun lopulla ja se oli jo neljäs seura Jokiselle tämän kauden aikana. Jokinen pelaa tällä hetkellä ensi kauden työpaikastaan.

Valtteri Filppulan peliaika on vähentynyt Flyersissa.
Kuva © Getty Images

Flopit

1) Valtteri Filppula, Philadelphia Flyers

Filppulan peliaika ottelua kohden väheni puolitoista minuuttia kauden aiempaan verrattuna.

Valtteri Filppulan vastuu Philadelphia Flyersin miehistössä jäi maaliskuussa normaalia pienemmälle. Filppulan peliaika ottelua kohden väheni puolitoista minuuttia kauden aiempaan verrattuna. Filppulan rinnalla kokeiltiin maaliskuussa kuutta eri pelaajaa ja toimivimman ketjun muodostivat Wayne Simmonds, Filppula ja Jordan Weal.

Filppula teki maaliskuun otteluissa vain kuusi tehopistettä, mikä ainakin osittain selittyy hänen pienentyneellä peliajallaan.

Flyersin päävalmentaja Dave Hakstol on antanut aiempaa enemmän vastuuta tulokashyökkääjä Nolan Patrickille ja juuri Filppula on ollut se pelaaja, joka on tästä kärsinyt.

2) Kari Lehtonen, Dallas Stars

Kari Lehtonen urakoi maaliskuussa Dallas Starsin maalilla ykkösmaalivahti Ben Bishopin kärsiessä loukkaantumisista. Lehtonen oli aloittavana maalivahtina yhdessätoista Starsin ottelussa maaliskuussa vain kolmen ottelun näistä päättyessä Starsin voittoon. Lehtosen torjuntaprosentti oli 90,2 ja päästettyjen maalien keskiarvo 2,90.

Stars kärsi maaliskuussa kahdeksan ottelun tappioputken ja menetti samalla mahdollisuudet selviytyä pudotuspeleihin. Vaikka tappioista ei Lehtosta voi yksinään syyttääkään, ei hän kuitenkaan pystynyt parhaimpaan suoritukseensa kun sitä olisi tarvittu.

3) Mikael Granlund, Minnesota Wild

Mikael Granlund onnistui tekemään maaliskuussa vain yhden maalin 15 pelaamassaan ottelussa. Wildin maalinteosta huolehtivatkin lähinnä Zach Parise (10) ja Eric Staal (7). Vaikka Granlund ei huonosti pelannutkaan, kohdistuu häneen kuitenkin huomattavasti kovemmat odotukset Wild-organisaatiossa.

Wild voitti maaliskuun otteluistaan kahdeksan ja on pelaamassa heikompaa runkosarjaa kuin viime kaudella.

4) Christopher Gibson, New York Islanders

Christopher Gibson sai näytönpaikkansa maaliskuussa, kun saksalaismaalivahti Thomas Greiss oli loukkaantuneena sivussa. Gibson torjui aloittavana maalivahtina kahdeksassa Islandersin ottelussa, joista vain kaksi päättyi saarelaisten voittoon. Näissä otteluissa Gibsonin torjuntaprosenttinsa oli 90,8 ja päästettyjen maalien keskiarvo 3,65 ottelua kohden.

Gibson oli viimeksi pelannut NHL:ssä kaudella 2015-16, jolloin hän oli aloittavana maalivahtina kahdessa Islandersin ottelussa.

5) Julius Honka, Dallas Stars

Julius Honka joutui seuraamaan maaliskuussa seitsemän Dallas Starsin ottelua katsomosta, kun pelipaikkaa kokoonpanosta ei löytynyt. Honka pääsi pelaamaan yhdeksässä ottelussa kuun aikana peliajan jäädessä vain yhteentoista minuuttiin ottelua kohden. Kiekollinen puolustaja Honka sai pelaamissaan otteluissa aikaiseksi vain seitsemän laukausta kohti vastustajan maalia.

Honka pelasi melkein kaikki maaliskuun ottelut Starsin seitsemäntenä pakkina, peliajan liikkuessa tuolloin vain kymmenen minuutin tuntumassa ottelua kohden. 

Päävalmentaja Ken Hitchcock ei ole nähnyt tarpeelliseksi rikkoa alempia pakkipareja, kuten Dan Hamhuis, Greg Pateryn tai Marc Methot, Stephen Johns, jotta Hongalle saataisiin suurempaa vastuuta.

Vuoden 2018 aikana Puljujärvi on onnistunut maalinteossa vain neljästi.

Lähellä valintaa

Jesse Puljujärvi teki vain kolme tehopistettä maaliskuun aikana ja oli vasta kahdeksanneksi tehokkain Oilers-hyökkääjä.

Vuoden 2018 aikana Puljujärvi on onnistunut maalinteossa vain neljästi. Samalla toista kauttaan Oilersissa pelaava suomalainen on jäänyt kärkiketjujen ulkopuolelle pienelle peliajalle.

Jori Lehterä pääsi pelaamaan 13 ottelua Flyers-miehistössä maaliskuun aikana ja teki kolme tehopistettä. Lehterän keskimääräinen peliaika ottelua kohden oli noin kymmenen minuuttia.

» Lähetä palautetta toimitukselle