Miten Pitsiturnauksen jää kestää? – kentänhoitaja kertoo

LIIGA / Artikkeli
Jään ylläpitäminen pelikuntoisena on kentänhoitajien tärkein tehtävä.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/
Jotta jääkiekko-ottelu sujuu luontevasti, jään on oltava kunnossa. Jos kiekko ja luistin ei liiku liukkaasti, pelistä putoaa nopeasti suurin terä ja intensiteetti pois. Kentänhoitajilla on suuri vastuu siitä, että pelialusta on asianmukainen.

Rauman Äijänsuon jäähallissa kentänhoitajana työskentelevä Mikko Raanta on toistaiseksi tyytyväinen Pitsiturnauksen kulkuun omalta osaltaan. Jää on pysynyt hyvässä kunnossa, ongelmia ei ole ollut.

- Tähän menneessä on mennyt hyvin. Vielä, Raanta päivittelee.

Kentänhoitajien työn vaikeustasoon vaikuttaa merkittävästi ulkona vallitseva lämpötila. Perinteisesti Pitsiturnauksen aikana on ollut yli 20 asteen lämpötiloja, minkä lisäksi taivaalta on porottanut aurinko koko päivän.

Tänään kuitenkin Raannan ja hänen kollegoiden työ on ollut edellisvuosia helpompaa, sillä ulkolämpötila on pudonnut alle 20 asteen. Toinen uhka on ilmankosteus, joka on kyllä ollut päivän mittaan tulleiden sateiden myötä korkea.

- Ulkolämpötila ja ilmankosteus vaikuttaa paljon. Lämpö ja kosteus ovat kaikkein pahinta.

Osa kattolampuista on pidetty turnauksen aikana pimeänä jäähän kohdistuvan lämmön vähentämiseksi.

Äijänsuon jäähallin jää on käytössä turnauksen myötä aamusta iltaan. Alkulohkojen jälkeen pidetään tunnin mittainen jäänhuoltotauko.

Mitä muita erityistoimenpiteitä tehdään?

- Täytyy ennakoida kylmän suhteen. Laittaa kylmää enemmän ja aikaisemmin tavanomaiseen verrattuna. Vesimäärä, joka kentälle laitetaan on vähäisempi.

- Sekin on haaste, että pelataan aamusta iltaan, mutta meillä on tuossa sen verran paljon jäätä, että sen ei pitäisi vaikuttaa, Raanta vakuuttaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle