Mestiksen Piippuhyllyllä, viikko 9: Aki Keinänen ja pudotuspelitaisto valokeilassa

LIIGA, MESTIS / Artikkeli
Aki Keinänen on ehtinyt voittaa pitkällä urallaan muun muassa Mestis-pronssia.
Kuva © Timo Savela
Tällä viikolla Piippuhyllyllä tutkaillaan taas monia asioita. Osansa saavat niin pudotuspelipaikkataisto, KeuPan valmentajakuviot kuin Aki Keinäsenkin hieno ura.

Piippuhyllyn vakijäsenistä ovat mukana Mestis-toimituspäällikkö Leo Runsas ja Vantaan toimituksen Mikko Roivas. Miska Miettinen edustaa puolestaan vierailevana tähtenä sekä Vantaan että Heinolan toimituksia.

1. erä: KeuPa-johto sai tarpeekseen päävalmentaja Jussi Tupamäen viimeaikaisista heikoista tuloksista ja antoi hänelle potkut. Tupamäki saatteli keuruulaiset kuitenkin pudotuspelien porteille, joten mitä mieltä olet tästä ratkaisusta?

Tupamäen tuska kasvoi lopulta liian suureksi ja seurauksena olivat potkut.
Kuva © Timo Savela

Miska Miettinen: Jussi Tupamäen potkut tulivat ainakin minulle totaalisena yllätyksenä. Mielestäni KeuPa on pelannut tähän päivään asti odotettua paremmalla tasolla, kun se taistelee edelleen kynsin ja hampain pudotuspelipaikasta.

Keuruulaisten positiivisen tasapainoisesta kaudesta puhuvat puolestaan myös lukuisat väläytykset. Esimerkiksi kärkijoukkue Jukurit hävisi kaikki KeuPan isännöimät joukkueiden keskinäiset ottelut.

Toisaalta sarjanousija on nyt kovassa liidossa, kun se kampesi viikonloppuna Jukureiden lisäksi myös JYP-Akatemian nurin. Saattoihan valmentajavaihdos herätellä KeuPaa, joka taannoin päästi hurjia maalimääriä ottelua kohden.

Leo Runsas: Enpä olisi ihan heti ensimmäisenä uskonut, että KeuPa antaisi Tupamäelle potkut. Mies teki kuitenkin sen verran vakuuttavaa jälkeä rajallisella materiaalilla ja johdatti Mestis-ensikertalaisen pudotuspelien porteillle.

Saattaa tietty olla, että potkujen takana oli jotain muutakin. Joiltain tahoilta kuulin, että seurajohdolla ja Tupamäellä olisi ollut erimielisyyksiä lainapelaajapolitiikan suhteen. Tiedä sitten häntä, onko tuossa tiedossa mitään perää.

Joka tapauksessa uudella päävalmentajalla Kari Rautakorvella on mielenkiintoinen urakka edessään. Pudotuspelit häämöttävät edessä ja niissä voi tunnetusti tapahtua mitä hyvänsä. Rautakorpi on tosin täysin kokematon Mestis-tasolla, mutta KeuPa on seurana erittäin tuttu jo vuosien ajalta.

Oman haasteensa tuo myös tuleva pudotuspelivastustaja, joka on joko Jukurit tai KooKoo. Nämä kaksi ovat suuri kanto kaskessa kelle hyvänsä joukkueelle.

Mikko Roivas: Tupamäki osoitti alkukaudesta, että hän on onnistunut työssään. Potkut tulivat puskista, mutta ilmeisesti aiheesta. KeuPa on matkalla pudotuspeleihin, kun jäljellä on kaksi ottelua. Keuruulaiset ovat tämän kauden yllätys eittämättä. On vain hyväksi Mestikselle, että joukkueella on hyvät mahdollisuudet päästä pudotuspeleihin.

KeuPalla on kova työsarka, kun tosiaan vastaan tulee ensimmäisellä kierroksella joukkueet Mikkelistä tai Kouvolasta. Keuruulaiset ovat todistaneet, että Keski-Suomesta löytyy laajalla rintamalla kovia pelimiehiä.

2. erä: Taisto viimeisestä pudotuspelipaikasta käy kuumana KeuPan, Peliittojen ja Kiekko-Vantaan välillä. Miten uskot siinä käyvän?

Heinolassa taistellaan tiukasti viimeisestä pudotuspelipaikasta.
Heinolassa taistellaan tiukasti viimeisestä pudotuspelipaikasta.
Kuva © Antti Varonen

MM: KeuPa on saanut jonkun ihmeellisen lisävaihteen peliinsä ja voitot kärkijoukkueista antavat takuuvarmasti potkua nälkäiselle joukkueelle.

Peliitat sen sijaan on pelannut tosi ailahtelevasti, lauantaina joukkue oli uskomattomassa hurmoksessa jyräten TUTO:n. Kiekko-Vantaa on minun papereissani ulkona pudotuspelitaistelusta.

Heinolalaisilla on keuruulaisiin verrattuna nyt se pieni etu, että Peliitoilla on yksi ottelu vähemmän pelattuna. Todennäköisesti kahdeksas sija ratkeaa runkosarjan päätösottelussa Keuruulla joukkueiden iskiessä yhteen - ja siinä pelissä voi käydä ihan miten vain. Voihan se olla, että sarjanousija ei kestä kovaa paikkaa ja Peliitat rymistelee jatkoon.

LR: K-Vantaata ei käy kateeksi pudotuspelipaikkakilpailussa. Joukkueella on vielä matemaattiset mahdollisuudet nousta pudotuspeleihin, mutta se vaatisi kaikkien kolmen jäljellä olevan ottelun voittamista varsinaisella peliajalla. Vastassa ovat vielä Hokki, TUTO ja Jukurit, joten haaste on melkoinen.

KeuPa on tästä kolmikosta vahvimmilla, koska sillä on neljän pisteen etumatka Peliittoihin. Peliitoilla on tässä kisassa se etu, että sillä on yksi peli vähemmän pelattuna kuin keuruulaisilla, joten ero on vielä saavutettavissa. Nämä kaksi joukkuetta kohtaavat vielä Mestiksen päätöskierroksella Keuruulla, joten parhaassa tapauksessa tässä on kasassa todellisen trillerin ainekset.

MR: Kiekko-Vantaa tarvitsee nyt jo muiden apua, jotta se pääsisi pudotuspeleihin. Jäljellä on kolme ottelua, joista pitäisi tulla kaikista voitot. Samalla Peliittojen ja KeuPan pitäisi hävitä omia pelejään niin, että vantaalaiset saisivat viimeisen pudotuspelipaikan.

Tällä hetkellä KeuPa on pudotuspeliviivan päällä neljän pisteen erolla Peliittoihin. Peliittojen pitäisi voittaa jäljellä olevat pelit. Kaikki kolme joukkuetta taistelevat kuitenkin vielä jatkopaikasta.

3. erä: Aki Keinänen nousi kuluneella viikolla eniten Mestis-pelejä pelanneeksi aktiivipelaajaksi. Mies on saavuttanut myös monia muita rajapyykkejä ja hallussapitää muun muassa Mestiksen pudotuspelien piste-ennätystä. Mitä mieltä olet Keinäsen merkityksestä TUTOlle ja miehen saavutuksista?

Keinänen on tuttu näky maalintekopuuhissa.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

MM: Onhan KalPa-kasvatin rooli TUTOle aivan valtaisa. Aki Keinänen on pelannut turkulaisjoukkueessa kaudesta 2005-2006 lähtien ja hän on pääsääntöisesti joka vuosi yltänyt 30 pisteen tienoille. Tietysti tilastot ovat tilastoja, mutta kyllä ne aina jostain kertovat. Kymmenen kauden aikana Keinäsen teholukema on jäänyt runkosarjassa kaksi kertaa pakkaselle.

Tuntuu, että Keinänen on aina parhaimmillaan, mitä kovempi ja tärkeämpi peli on kyseessä. Tämä siitäkin huolimatta, että esimerkiksi miehen pudotuspelipisteet ovat varsin vaatimattomia häneen tasoonsa nähden. Kokemus ja johtajuus ovat Mestiksen tasolla huikeaa. A-kirjain on rinnassa ansaitusti.

Viime kevät oli sitä aikaa, kun Keinänen iski Anrei Hakulisen ja kumppanien kanssa hurjia pisteitä. Jos kuopiolaislähtöinen hyökkääjä on tänä keväänä samassa vireessä, niin aika monelle vastustajalle tulee kasvamaan harmaita hiuksia päähän.

LR: Keinänen on kyllä Mestis-tasolla melkoinen ikoni. Kasassa on tosiaan jo 480 Mestis-runkosarjaottelua ja lisää vain tulee. Ikääkään ei ole vasta kuin 31 vuotta, joten hyökkääjän uran luulisi jatkuvan vielä vuosia. Ja kyllä kelpaa katsellakin, miehen peli on mukavaa seurattavaa. Sen ovat saaneet huomata niin KalPa-, Suomi U20-, TUTO- kuin Ässät-fanitkin.

On mielenkiintoista nähdä miten pitkälle Keinäsen ura vie. Liigaakin mies on päässyt kokeilemaan yhden kauden verran, mutta muuten ura on kulunut Mestiksessä. Runkosarjapelimäärien ennätystä pitää hallussaan Mika Helkearo 580 ottelullaan, joten tätä menoa Keinänen ohittaa senkin lukeman parin kauden päästä, mikäli mies uraansa jatkaa.

MR: Keinäsen kaltaiset sarjajyrät ovat harvassa. Mies ei ole iällä pilattu, joten lisää runkosarjaotteluita tullee jatkossakin. Mies on mättänyt urallaan yli 350 pistettä, mikä osoittaa, että kyseessä on loistava pistenikkari.

Keinänen on takonut pisteitä TUTOssa melkein piste per peli -tahdissa. Hänen kaltaiset pelaajat nousevat pudotuspeleissä arvoon arvaamattomaan.

KeuPan viikko toi aihetta tuuletuksiin.
KeuPan viikko toi aihetta tuuletuksiin.

Jatkoaika: Viikon topit ja flopit?

MM: Tämä on mielenkiintoinen pähkinä purtavaksi. KeuPa on nostettava topiksi, vaikka keskiviikkoista sulamista Hokkia vastaan on vaikea ymmärtää. Tietysti joukkue sai siitä ottelusta pisteen. Aiemmin mainitsemani voitot Jukureista ja JYP-Akatemiasta ovat kovaa valuuttaa.

Floppi on ehdottomasti Kiekko-Vantaa. Lyhyesti sanottuna ihmettelen, miten ainakin paperilla melko kovalta vaikuttava joukkue valahti koko Mestiksen hännille. Tietysti heillä on vielä pienet saumat nousta sieltä pois.

LR: Yhdeksi topiksi nostan itse Keinäsen runkosarjapelien ennätyksen. On ihailtavaa kuinka seura- ja sarjauskollinen mies on ollut. Näitä ei nykypäivänä liikaa näe.

Yhdeksi ehdottomaksi flopiksi lasken LeKin Sami Holapan perjantaisen hölmöilyn Hokki-pelissä. Mies paiskasi mailansa katsomoon ja sai ansaitusti 20 minuutin käytösrangaistuksen ja kolmen pelin pelikiellon tempustaan. Maila ei onneksi osunut kehenkään, eikä siten aiheuttanut vammoja, mutta se ei vähennä teon tuomittavuutta.

MR: Viikon topiksi nostan KeuPan voiton Mikkelin Jukureista. Tulos 2-0 on erittäin hyvä osoitus siitä, että keuruulaiset osaavat pelata tarkkaa peliä. Puolustus toimii koko 60 minuuttia.

Floppina käy Kiekko-Vantaan tämän vuoden pelien tulokset. Kuluvan vuoden aikana vantaalaiset ovat voittaneet parista kymmenestä ottelusta vain muutaman.

» Lähetä palautetta toimitukselle