Mestiksen piippuhyllyllä, viikko 46

MESTIS / Artikkeli
Kerava on my mind.
Kuva © Kristian Salminen - kristian.salminen@jatkoaika.com
Sunnuntai on tullut, ja sekös on meistä kaikista hauskaa, koska huomennahan on maanantai. Piippuhyllyllä tästä sunnuntaista on tehty keravalaisten juhlaa. Tänään pohditaan mitä HCK:ssa on tehty oikein.

Perinteisen sunnuntaivuoron täyttää jälleen vakiokasvot Mika Pukkinen Sport-toimituksesta ja Eero Mutanen itärajan tuntumasta. Ekspertiisiä HCK:sta tulee jakamaan mies Sampolan alikulun armosta, joka myös Iirö Pöhönä tunnetaan.

1. erä: HCK hankki Richard Ullbergin, Jani Honkasen ja Joni Töykkälän. Millä ihmeen yhtälöllä Keravalle on pystytetty näin nimivahva joukkue?

Iiro Pöhö: Yksi mies on tämän kaiken takana, Enska Mäntylä. Enska osti kauden alussa HCK:n itsellensä Juha Härköseltä ja siirtyi puheenjohtajan paikalta itse omistajaksi.

Raha ja suhteet HIFK:n kanssa on varmasti ollut suurimmat valttikortit millä pelaajia on haalittu joukkueseen. Pelaajalle maksetaan paremmin, kuin jossain pohjoisemmassa ja pääset kolmen liigaseuran tutkan alle, jotka loukkaantumisten tullessa voivat haluta varman suorittajan Mestiksestä. Tästä esimerkkinä Henrik Forsberg, joka teki loppukauden sopimuksen HIFK:n kanssa.

Eero Mutanen: Niin, hyvä kysymys. Se nyt ainakin on ihan varmaa että tuollaisen nipun kasaaminen ilman liiga/ulkomaanpykäliä vaikkapa Kajaaniin vaatisi todella tuhtia lompakkoa.

Keravan keskeinen sijainti, sopimusten lavea sisältö ja Enska Mäntylän avokätisyys lienevät ne kolme tekijää tuon joukkueen takana. Kyllähän tälle pitää hattua nostaa, jossain on vielä rohkeutta kasata joukkuetta ihan itse.

Mika Pukkinen: Kassaan on alkanut paukkua markkoja Enska Mäntylän pussista, ja se lienee suurin yksittäinen tekijä koko prosessin takana.

Liigalainoja on Keravalla on pyörähtänyt tällä kaudella verrattaen vähä, ja suunta on pikemminkin ollut Keravalta ylös. Pelaajilla saattaa olla taustalla ajatus, että tätä kautta he pääsevät pääkaupunkiseudun laajaan Liigakattaukseen pörräämään. Kuka tietää, mutta erikoista sinänsä.

2. erä: HCK on roikkunut läpi kauden keskikastissa. Mihin Keravalla voidaan tällä kaudella yltää?

Iiro Pöhö: Kotiedun ottavat varmasti. Nyt viimeisten hankintojen jälkeen alkaa joukkue olemaan valmis, kunhan eivät liigaseurat käy ryöstöretkellä ennen siirtorajan umpeutumista, tai tapahdu pahaa loukkaantumista.

Joukkue on tällä kaudella paljon omavaraisempi. HIFK-lainoja ei ole nimeksikään. Kaikki kärkipelaajat ovat sopimuksessa HCK:n kanssa.

Kauden alku oli Keravalla vaikea, koska muutoksen tuulet olivat puhaltaneet niin rajusti. Päävalmentajaksi saapui Mikael Kotkaniemi, ja viime kauden joukkueesta ei jäänyt kuin kourallinen pelaajia. Ensimmäinen osa kaudesta on nyt totuteltu, opeteltu uuden valmentajan pelitapa ja tutustuttu kanssa pelaajiin.

Kotkaniemen suojateilla on koko kauden ollut vaikeata napsia niitä niin sanottuja helppoja pisteitä sarjataulukon alapuolella majailevilta joukkueilta. Kärkijoukkueita vastaan joukkueen asenne on ollut kohdillaan ja voittoja on tullut. Rotsit kiinni ja kohti pudotuspelejä.

Mika Pukkinen: Parhaimmillaan HCK voi yltää kotietuun saakka. Täytyy sanoa, että nyt kun paketti alkaa olla vahva, niin en näe syytä, miksei näin voisi olla. Kotkaniemen pelitapa tuntuu tepsivän erittäin hyvin keravalaisiin.

Uskon kuitenkin, että kotietu jää vielä tällä kaudella saavuttamatta. HCK sijoittunee sijoille 4-7 runkosarjassa.

Eero Mutanen: Roikkuu jatkossakin. Kotietuun ei ihan vielä ylletä, mutta lähelle sitä.

Kristian Ruisma on tehoillut tällä kaudella SaPKon sijaan HCK:ssa.
Kristian Ruisma on tehoillut tällä kaudella SaPKon sijaan HCK:ssa.
Kuva © Joona-Pekka Hirvonen

3. erä: Keravalaisten pistenikkarina on toiminut SaPKosta täksi kaudeksi HCK:hon siirtynyt Kristian Ruisma, joka on mennyt pisteiden valossa eteenpäin. Mitä Ruisma on pystynyt tarjoamaan Keravalaisille?

Iiro Pöhö: Tasaista suorittamista illasta toiseen. Ei ole montaa peliä tällä kaudella, kun me jatkoajan toimittajat emme olisi häntä huomioineet tähtien muodossa peliraporteissa.

Ruisma ja Roope Ranta ovat löytäneet viimeisissä peleissä hyvin toisensa. Tätä paria jos ei vastustaja saa kiinni niin se on menoa.

Mika Pukkinen: Melkoisen hyvää suorittamista ainakin. Tällä kaudella mies on näyttänyt mihin parhaimmillaan kykenee, ja on ketjukavereiden kautta on saanut myös oman pelinsä kulkemaan. Voi olla niinkin, että SaPKo ei pystynyt tarjoamaan Ruismalle sopivia kavereita viereen, vaikkakin tekihän hän Savonlinnassakin ripakopallisen pojoja. Hyvältä näyttää Ruisman ja HCK:n kannalta.

Eero Mutanen: Ruisma oli hyvä haku. Tietyllä tapaa mies on aina ollut vähän sellainen väliinputoaja, eikä häntä ole paljoa fantasiarostereissa näkynyt. Nyt kuitenkin hyökkäyspään hyvien esitysten kautta parrasvaloihin nousee pelaaja, joka on itseasiassa yllättävän monipuolinen, eikä olisi välttämättä ollenkaan tyhjä arpa ylempänäkään.

Jatkoaika: Sport johti maaottelutauolla sarjaa. Muuttuuko asetelmat kärjessä joulutaukoon mennessä?

Iiro Pöhö: Sarjataulukko tulee ehdottomasti muuttumaan. Taas kerran tälläkin kaudella Mestis on hyvin tasainen.

Jukureilla tuntuu olevan tällä hetkellä vaikeampi jakso meneillään. Vaivalla saatuja voittoja on kyllä tullut. HCK tuntuu taas löytävän oman identiteettinsä ja tulee nousemaan sarjataulukossa. Muuten en usko suuriin notkahduksiin.

Eero Mutanen: Tiivistyvät kyllä. Jukurit ja KooKoo saavat peliään yhä parempaan kuntoon. Näistä varsinkin ensimmäisen pieni yskähtely menee normaalin kasvuprosessin piikkiin.

Menneellä viikolla purilaiskuningas Heikki Salmela TUTOn taustoilta ilmoitti seuran olevan tosissaan valmis kamppailemaan sarjanoususta jo tämän kauden päätteeksi. Jos ja kun kerran rahoituspuoli on kunnossa, niin miksipä ei ruokahalu kasvaisi syödessä Turussakin. Näin ollen joukkue saattaisi jopa vahvistua vielä ennen kuusijuhlaa.

Mika Pukkinen: Varmasti tulee muuttumaan jossain määrin. Piikkipaikkaa uskoisin Sportin pitävän kauden loppuun saakka, mikäli keskiviikkoisen JYP-Akatemia -ottelun kaltaisia notkahduksia ei tule liiaksi asti.

Iskuetäisyydellä vaasalaisista on kuitenkin vahvoja joukkueita. Mestis on ollut tällä kaudella kaikin puolin tasainen, ja on mahdotonta ennustaa vielä esimerkiksi mitään lopullista kärkinelikkoa. Asetelmat muuttuu vielä. Aika näyttää.

» Lähetä palautetta toimitukselle