Mestiksen Piippuhyllyllä, viikko 41: Katsomokulttuuria etsimässä

MESTIS / Artikkeli
Piippuhylly nostaa Emil Larmin framille onnistuneen alkukauden johdosta.
Kuva © Timo Savela
Tämän viikon Piippuhyllyn keskeisiä aiheita ovat Mestiksen kannattajakulttuuri ja yleisömäärät. Lisäksi puheenaiheeksi nousee maalivahtipeli.

Piippuhyllyn vakiokirjoittelijat, Lempäälän-toimituksen Lassi Seppä ja Jesse Eskelinen Kajaanin-toimituksesta saavat tällä viikolla seuraa Mikkelin-toimituksen Simo Arkosta.

1. erä: Mestis on menettänyt viime vuosina kaksi suurinta yleisömagneettiaan Liigaan. Täksi kaudeksi tilalle kuitenkin nousi Suomi-sarjasta kolme seuraa, jotka ovat keränneet varsin runsaasti yleisöä kotiotteluihinsa. Miltä sarjan otteluiden yleisömäärät ovat vaikuttaneet alkukaudesta? Entäpä tuleeko mieleen jotain keinoa, jolla kansaa saataisiin houkuteltua Mestis-halleihin?

Lassi Seppä: Oman näkemykseni mukaan Mestis kärsii yleisömäärien pienuudesta siinä missä Liigakin. Vielä, kun monet Mestis-paikkakunnat ovat verrattaen pieniä ja hallit lilliputteja, niin ei suurta ryntäystä halleihin voi odottaakaan. Omalla paikkakunnallani Lempäälässä yleisömäärät pyörivät kolmensadan silmäparin molemmin puolin. Hallin kapasiteetiksi ilmoitetaan 800 paikkaa, mutta sellaisin lukemiin Lempäälässä ei taideta ihan hetkeen päästä.

Viime kauden pudotuspeleissä hallissa oli todella hyvä pöhinä, vaikkei katsojia määrällisesti hirveästi ollutkaan. Joukkueen hyvät otteet saivat aikaan sen, että kansa halusi tulla halliin nimenomaan kannustamaan joukkuetta. Muuta keinoa ei yleisömäärien nousuun saamiseksi mielestäni ole kuin että paikkakuntakohtaisesti kunkin joukkueen peliesitysten on tuotava vähäisetkin kannattajat lehtereille. Mitään mainostemppuja ainakaan jatkumoa ajatellen on turha havitella. Yksittäisiä tempauksia voi toki järjestää ja saada katsojalukuihin hetkittäisiä piikkejä.

Jesse Eskelinen: Mestiksen yleisömäärät ovat ymmärrettävästi laskeneet lähes kaikilla paikkakunnilla viime kaudesta. Ainakin Kajaanissa tiettyjen joukkueiden vierailut toivat katsojia halliin, mutta nyt kaksi suurinta yleisöä kiinnostanutta seuraa pelaavat kirkkaammissa valoissa. Katsojien kaikkoaminen Mestis-halleista on sinänsä sääli, sillä itse peli on edelleen todella viihdyttävää, ja ainakin omasta mielestäni usein viihdearvoltaan jopa Liiga-otteluita nautittavampaa seurattavaa.

Sarjanousijoiden keräämä kiinnostus kotipaikkakunnillaan on todella tervetullut asia koko sarjalle. Itse sarjaa on kuitenkin tuotu suuren yleisön tietoisuuteen naurettavan vähän. Mestistä pitäisikin saada esiin turuilla ja toreilla, sekä seurojen että sarjan johdon teoilla. Ikävä on legendaarisia Urheilukanavan joka perjantaisia Mestis-lähetyksiä.

Simo Arkko: Hermes, RoKi ja Jokipojat tuovat Mestikseen mukavasti perinteitä ja on ollut mukavaa seurata, että näillä paikkakunnilla yleisömäärät ovat pyörineet monta kertaa yli tuhannessa katsojassa. Etenkin Jokipojat on onnistunut markkinoinissaan oikein hyvin: kotiavauksessa Jukureita vastaan katsojamäärässä päästiinkin yli 2000 katsojaan.

On selvää, että Liiga-paikkakuntien lähellä Mestis ei suuresti kiinnosta. Alkukaudesta yleisömäärät ovat vaikuttaneet ihan kohtalaisilta ottaen huomioon sen, että Mestiksen taso on laskenut ainakin omiin silmiini huomattavasti muutamaan viime kauteen verrattuna.

Eniten yleisömäärissä mietityttää kuitenkin tulevaisuus. Mestis-kiekko pitäisi ehdottomasti saada lähemmäs tavallista suomalaista urheilun ystävää. Fanseat on ollut jo kohtuullisen hyvä edistysaskel, mutta mielestäni tärkeää olisi palauttaa Mestis takaisin televisiokanaville. Silloin joku televisiopelin katsonut saattaisi lähteäkin katsomaan seuraavaa ottelua paikan päälle.

2. erä: Jokaiselta seuralta löytyy oma, uskollinen kannattajakuntansa, joka pysyy joukkueen mukana kaikkien vaikeuksienkin keskellä. Monella paikkaunnalla kannattajatoimintaa on myös pyritty kehittämään organisoidumpaan suuntaan. Millaisena näet Mestiksen seurojen kannattajakulttuurin alkaneella kaudella?

LS: Monella varsinkin hieman isommalla Mestis-seuralla on hyvät kannattajakunnat. Esimerkiksi Liigaan nousseilla KooKoolla ja Jukureilla on vahvat yhdistykset toiminnan taustalla. Toki hallien puitteetkin ovat sellaiset, jotka mahdollistavat laajemman toiminnan. Mestiksessä vielä pelaavista joukkueista tiedän ainakin TUTOlla olevan pienen, mutta sitäkin fanaattisemman porukan, joka kiertää ahkerasti omiensa perässä ympäri Suomen. Ainakin Lempäälässä TUTO-kannattajat pitävät aina hyvää meteliä, vaikka heitä on paikalla vain kourallinen. 

LeKin oma katsomokulttuuri on varsin, sanotaanko, sivistynyttä. Yksittäistapauksia lukuunottamatta aikuiskatsojat istuvat pääosin hiljaa ja seuraavat peliä. Poikkeuksena ehdottomasti viime vuoden pudotuspelit, joissa katsomoon oli jaettu inhoamani läpsyttimet; ne sellaiset haitarinomaiset lärpäkkeet, joista lähtee unohtumaton ääni. Niiden avulla Lempäälän kiekkoyleisö heräsi jopa erinomaiseen pauhuun. Sellaista toivoisi enemmänkin, vaikka sitten läpsyttimien avustuksella. Kestän ne kyllä, jos halliin saadaan enemmän eloa.

 

Mestiksestä löytyy edelleen kannattajakulttuuria.
Kuva © Jaakko Stenroos - https://jaskan.kuvat.fi/

JE: Oikeastaan lähes kaikkien Mestis-seurojen ympärillä taitaa olla jonkin näköistä kannattajatoimintaa. Kuten Lassi sanoi, suurin osa katsojista istuu yleensä hiljaa, mutta halleista kuitenkin löytyy myös väkeä, jota kannustaminen kiinnostaa. 

Erityisesti äärimmäisen sitoutuneet kannattajat jaksavat luoda katsomokulttuuria edelleen Mestiksessä. Itse olen päässyt seuraamaan viime kausina ainakin Jukurien ja Jokipoikien fanaattisia kannattajia, jotka jaksavat matkustaa ympäri Suomea. Myös Kiekko-Vantaan legendaarinen faniryhmä Ruutanat jaksaa porskuttaa edelleen, vaikka ryhmä onkin kokenut pientä inflaatiota vuosien saatossa.

Organisoidun toiminnan lisäksi monelta seuralta löytyy yksittäisiä kannattajia, jotka matkaavat myös vieraspeleihin. Esimerkiksi perjantain Hokki-TUTO-otteluun oli reissannut pari kappaletta turkulaiskannattajia. Vastaavasti Hokin fanimatkoista vastuun ottanut joukkueen kannattajaryhmä puolestaan kannusti omiaan lauantain JYP-Akatemia-ottelussa Jyväskylässä.

SA: Tietysti kannattajatoiminnasta puhuttaessa on selvää, että Sport ja KooKoo olivat tälläkin saralla Mestiksen parhaimpia. Ikävä kyllä nykyään tilanne on huonontunut: ainoastaan Mikkelissä taidetaan järjestää fanimatkoja hieman isommalla porukalla.

Mikkelissä saattoi nähdä kysymyksessäkin mainittuja kannattajakuntia useastikin vuosia sitten, mutta nykyisin tilanne on mennyt huonompaan suuntaan. Monelta paikkakunnalta löytyy myös niitä fanaattisia kannattajia, mutta ehkä nykyään on helpompi jäädä katsomaan ottelu sieltä omalta kotisohvalta.

Itse en ole tällä kaudella ehtinyt kauheasti reissaamaan Mestis-paikkakunnilla, joten ei ole myöskään syntynyt kovinkaan hyvää kuvaa nykyisen Mestiksen kannattajakulttuurista. Toivotaan kuitenkin, että paikkakunnilta löytyisi rohkeita ihmisiä keräämään porukkaa kasaan jo tälläkin kaudella.

3. erä: Mestiksessä on tällä kaudella paljon mielenkiintoisia maalivahteja. Ketkä ovat pompanneet parhaiten esiin? Entä heikoiten?

LS: Ilman muuta nuoret Emil Larmi ja Paavo Hölsä ovat olleet lähes sensaatiomaisia. Vaikkakin alun suurin kiima on jo laantunut, niin molemmista voidaan silti yhä puhua vakavasti otettavina Mestis-tason maalivahteina. Ilman näiden kahden maalivahdin otteita Peliitat tai RoKi tuskin olisivat suorittaneet niinkään hyvin kuin mitä tähän mennessä ovat. 

Niin kuin koko LeKin joukkue, myös sen ykkösmaalivahti Dominik Hrachovina on alisuorittanut hienoisesti alkukaudella. Väläyksiä viime kauden kaltaisesta "Domista" on jo nähty, mutta nuoren miehen otteista puuttuu tällä hetkellä tasaisuus. LeKi tarvitsee ehdottomasti varmempaa Hrachovinaa, mikäli se mielii nousta sellaisille sarjasijoituksille kuin sitä kauden alla on povattu. 

JE: Larmin otteet ovat kieltämättä olleet todella positiivinen yllätys. Lisäksi odotan sarjan nimekkäimmän veskarin, Denis Godlan, nousevan Hermeksen maalin suulla valtavaan rooliin, vaikka toistaiseksi näytöille ei ole juuri ollutkaan sijaa. Myös sarjakärki Hokin maalivahtien esityksiä voidaan pitää onnistuneina. Vaikka kajaanilaiset puolustavat hyvin, on Antti Lehtonen esiintynyt edukseen. Lisäksi Lehtosen aisapari Tuukka Smura torjui tällä viikolla heti uransa ensimmäisessä Mestis-ottelussa nollapelin, joten se osasto on Kajaanissa hyvin kunnossa.

Sarjan kärkeen povattujen Jukurien ja TUTOn maalivahdit Mika Norja ja Petteri Similä puolestaan eivät ole pystyneet vielä toistaiseksi täyttämään niitä odotuksia, joita heidän harteilleen ennen kautta langetettiin. Molemmat löytyvät maalivahtitilastojen häntäpäästä ja otteet ovat olleet muutenkin hapuilevia.

Mika Norja ei ole vastannut odotuksia.
Kuva © M.Oksanen

SA: Nuoren Peliitat-vahti Larmin otteet ovat miellyttäneet omaa silmää. Tämän viikon lauantaina pääsinkin näkemään miehen otteita Jukureita vastaan. Kovasta pyörityksestä huolimatta Larmi esiintyi miehekkäästi. Eniten pelanneista on pakko nostaa esille myös KeuPan Antti Karjalainen, joka pystyi jo viime kaudella pelaamaan loistavia otteluita.

Heikoiten suorittanut löytyy kuitenkin Jukureiden maalin suulta. Selväksi ykkösveskariksi hankittu Norja ei ole saavuttanut vieläkään itsestään kaikkea irti. Vaikka Jukureiden puolustajat ovat tehneet käsittämättömiä virheitä, on moni päästetyistä maaleista ollut täysin otettavissa.

Jatkoaika: Viikon toppi ja floppi?

LS: Viikon toppi on osaltani Mestiksen tuomaritoiminta. En ole nähnyt, eikä korviini ole kantautunut yhtäkään tapausta, jossa tuomari olisi väärällä tuomiolla, tai tuomitsemattomuudella toiminut ratkaisijana ottelussa. Linja on mielestäni pysynyt varsin tasaisena, ja samat jutut on pyritty ottamaan pois pelistä toiseen. Iso peukku raitapaidoille!

Floppina listallani esiintyy jälleen LeKi. Joukkue onnistui voittamaan perjantaina JYP-Akatemian vakuuttavin 6-1-numeroin, mutta lauantaina viikon toisessa ottelussa tukkaan tuli K-Vantaan vieraana 2-0. LeKi ei ole voittanut vielä yhtäkään ottelua vieraskaukalossa kuluvalla kaudella, eikä kotikaukalossakaan kaivattua tasaisuutta maalintekoon ole vielä löytynyt. LeKin kokoonpano on niin tasokas ja laaja, että sillä pitäisi olla ihan jossain muualla kuin kolmanneksi viimeisellä sijalla. 

JE: Topiksi joudun jälleen kerran nimeämään Hokin. Sarjan kärjessä edelleen puhtaalla pelillä keikkuvat kajaanilaiset saalistivat tällä viikolla jo kauden kahdeksannen voittonsa. Ei pelkästään tulos, vaan myös pelin laatu on loistavalla tasolla. Hämmästelin juuri perjantaina, miten kypsää ja taidokasta kiekkoa nuori joukkue pelaa. Jari Laukkanen on saanut piiskattua ryhmänsä hurjaan syysvireeseen.

Viikon floppi on tällä kertaa Peliitat. Sarjan todella hyvin aloittaneet heinolalaiset hävisivät viikon kaikki kolme otteluaan ja putosivat aivan terävimmän kärjen matkasta. Joukkue menetti KooKoo-lainojaan takaisin Kouvolaan, mikä varmasti näkyi omalta osaltaan otteissa.

SA: Viikon topiksi nostan yhdeksän pistettä kolmesta viikon ottelusta napanneen Hokin. Nälkämaalla on tehty asioita oikein, ja on hienoa nähdä kuinka Hokki porskuttaa kärkipaikalla. Erittäin vaikea joukkue voittaa tällä kaudella.

Floppi onkin hieman hankalampi. Ehkä kuitenkin korkeimmalle omassa listauksessa nousee JYP-Akatemia, jonka maaliero oli karmaiseva : yksi tehty ja yhdeksän päästettyä.

» Lähetä palautetta toimitukselle