Mestiksen piippuhyllyllä, viikko 37

MESTIS / Artikkeli
Missä hilataan viiri kattoon vuoden päästä?
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Mestiksen piippuhyllylle istutaan jälleen sunnuntaisin. Tällä kertaa paneudutaan povaamaan tulevaa.

Mestis on täällä taas, ja niin on myös Mestiksen piippuhyllyllä -juttusarjamme. Piippuhyllyllä ruoditaan Mestiksen polttavia kysymyksiä aina sunnuntaisin kolmen erän ja lyhyen jatkoajan verran.

Kauden ensimmäiset pahvimukikahvit istuutuivat hörppäämään vakiokasvot Lauri Lehtinen LeKi-toimituksesta ja Eero Mutanen Jokipojat-toimituksesta. Vierailijana on Jatkoajan entinen Mestis-toimituspäällikkö Juho Hannukainen.

1. erä: Mestis-kausi 2012–2013 on alkamassa ja Vaasan Sport on puolustavana mestarina team-to-beat. Mitkä joukkueet nousevat kotkapaitojen suurimmiksi haastajiksi?

Lauri Lehtinen: Koko Mestiksen suurimmiksi ennakkosuosikeiksi on helppo nostaa KooKoo ja Jukurit. Joukkueiden nimilistat ovat Mestikseen kovia ja erinomaisesti roolitettuja. Arvelen Sportin ja sen perivihollisen, KooKoon, muodostavan tämän kauden finaaliparin. Juha Juujärven miehistö pelaa näyttävää jääkiekkoa ja Juujärven tinkimätön asenne on mustaoransseille se viimeinen tönäisy kohti kevään menestystä.

Juhani Tammisen TUTO on kauden musta hevonen ja etenkin Kupittaalla vaikea voitettava. Aurinkokuninkaan miehistö haastaa, mutta ei ole suurin mestariehdokas, ainakaan vielä.

Eero Mutanen: Sport on tälläkin kaudella erittäin vahva, se on selvää. Vetoa lyötäessä suurimman shillinkikasan tuuppaisin kuitenkin Jukureille. Joukkue on täynnä taitoa, ja moni Jukureiden alempien korien pelaaja olisi tähti muualla. Viime kausi luultavasti antoi Mikkelissä arvokasta oppia siitä, mikä merkitys on pelaamisella joukkueelle ja joukkueena.

KooKoon kuningastiellä näen enemmän kysymysmerkkejä. Joukkueessa on mukavasti potentiaalia, mutta hankitun kärkiosaamisen roolivalmius askarruttaa. Lisäksi Kouvolassa syystä tai toisesta jotain menee kausi toisensa jälkeen pieleen. KooKoo onkin viime kaudet ollut kuin kallis deodorantti; alussa tuoksu on hyvä, mutta lopussa pettää aina.

Juho Hannukainen: Ihan jo pelkkiä nimilistoja sekä aikaisempia Mestis-kausia katsottaessa hallitsevan mestarin suurimmat haastajat tulevat jälleen kerran Kouvolasta ja Mikkelistä. Niin KooKoo kuin Jukuritkin ovat pistäneet taas paalua sen verran paljon tiskiin, että mikä tahansa muu kuin mestaruus olisi joukkueille suuren suuri pettymys. Mustina hevosina nostan esiin Jokipojat ja TUTO Hockeyn, jotka voivat – kaiken mennessä keväällä nappiin – nostella pyttyä sekä maiskutella siihen päälle vielä liigakarsinnoilla.

2. erä: Kuka kruunataan kauden päätteeksi sarjan arvokkaimmaksi pelaajaksi? Kuka pelaaja tekee läpimurtonsa?

Lauri Lehtinen: KooKoon menestyksen ehdoton kulmakivi löytyy maalinsuulta. Kokenut Mikko Rämö on jo pitkään ollut Mestiksen paras maalivahti ja tahti ei muutu nytkään. Johtaa KooKoon finaaliin ja itsensä sarjan MVP:ksi.

Uskallan väittää, että Peliittojen piskuinen Ville Järveläinen on Mestis-kauden läpimurtopelaaja. Pelasi erinomaiset harjoituspelit ja maalasi kaudenavauksessakin. Kokeneen Jani Keinäsen vierellä on helppo tehdä tulosta ja kasvaa pelaajana isoilla peliminuuteilla.

Eero Mutanen: Tämä on haastava kysymys. Mielestäni Rämön aika aivan kirkkaimmalla huipulla alkaa olla ohi.

Suuresta vastuusta joukkueessaan nauttii ainakin Teemu Seppänen. Se, mihin saakka Seppänen pystyy Hokkia kannattelemaan, on sitten toinen asia. Todennäköisimmin palkinnon pokkaa kuitenkin joku koko kauden Mestistä tahkoava pistelinko. Olisi legendaarista mikäli Antti Virtanen, kultaisen kiekon voittaja kaudelta 1997-1998, voittaisi pystin jälleen. Eikä se ole aivan epätodennäköistäkään.

Läpimurtopelaajia pohdittaessa Peliittojen Ville Järveläinen on listani kärkinimi. Tosin läpimurto saattaa tapahtua hyvässä lykyssä samoilla vauhdeilla askelta ylempänäkin, sikäli vakuuttavaa Järveläisen meno on ollut.

Juho Hannukainen: Yleensähän "Kultaisen kiekon" on palkintokaappiinsa kauden päätteeksi pokannut pistepörssin kärkisijoilla killuva ja muutenkin mediaseksikäs hyökkääjä, mutta otetaanpa tässä kategoriassa aivan toisen ääripään vaihtoehto ja veikataan sarjan arvokkaimmaksi pelaajaksi valittavan KooKoon maanmainio maalivahti Mikko Rämö.

Kauden läpimurtopelaaja tulee puolestaan olemaan LeKin jykevä puolustaja Riku Dufva, joka ehjänä pysyessään yllättää aivan kaikki jämäkällä ja kovaotteisella peruspelaamisellaan.

3. erä: Sarjanousija HCK on esiintynyt ailahtelevaisesti kesän harjoitusotteluissaan ja avasi kautensa kahdella tappiolla. Miten käy keravalaisten seurahistorian ensimmäisellä Mestis-kaudella?

Lauri Lehtinen: HCK on pirteä joukkue. Sarja-avauksessa LeKiä vastaan keravalaiset esiintyivät edukseen, mutta pisteet jäivät saamatta. Tasaiset neljä ketjua ovat etu, mutta nousijajoukkueen on etsittävä ne tähtipelaajansa, jotka kääntävät HCK:lle pelejä.

Ilman liiga-apuja etenkin vierasottelut voivat tuottaa suurta tuskaa. Karsintojen välttäminen tulee olemaan kovan työn takana.

Eero Mutanen: Ei käy hyvin, ikävä kyllä. Onnistuessaan HIFK-yhteistyö toki sotkee tätä ennustusta, mutta toisaalta HIFK:n historia ei tällä saralla juurikaan mairittele.

Mestis-joukkueen osa Uudellamaalla ei ole kadehdittava. HCK on tämän hetken lähtökohdilla heikoin joukkue Mestiksessä sitten Koo-Veen. Jos Keravan kollien kaudesta tulee täysi mahalasku, niin todennäköisesti keväällä päästään pohtimaan Mestiksen optimaalista joukkuemäärää.

Juho Hannukainen: Ennen kautta sopimusrintamalla nähty sekoilu ei voi olla vaikuttamatta HCK:n pelaamiseen etenkin sarjan alkukierroksilla. Joukkueen peräpää (pl. ykkösvahti Aaro Peltonen) ei ole mielestäni tarvittavan hyvällä tasolla, joten vaikeuksia on luvassa ja en ihmettelisi yhtään, mikäli keravalaiset löytäisivät itsensä karsinnoista.

Jatkoaika: Matt Nickerson kuuluu Mestis-kauden 2012–2013 värikkäimpiin nimiin. Nouseeko 59 AHL-ottelun mies sarjan kärkipakkien joukkoon Kouvolassa?

Lauri Lehtinen: Omassa päässä Nickerson tuo KooKoolle juuri kaivattua pelotetta. Tämän avulla Nickerson saattaa olla keväällä se tekijä, joka muuttaa kouvolalaiset runkosarjan menestyjästä kevään joukkueeksi.

On kuitenkin selvää, että kiekollisessa pelissä tulee etenkin alkukaudesta olemaan tekemistä ja se on riippuvainen Nickersonin fyysisestä kunnosta. Urheilullisuuden löytyessä, Nickerson nousee sarjan kärkipakkeihin.

Eero Mutanen: Nickerson on kiinnostava hankinta, ja odotan kovasti pääseväni näkemään hänet kaukalossa. Vallitsevassa mielipideilmastossa pelkällä hanskaamisella ei joukkuetta juuri auteta, sen verran meheviä pelikieltoja Palmula lätkii pikkurikkeistäkin, joten tämän puolen ylikorostaminen on joutavaa.

Pelillisesti Nickerson on potentiaalisen hyvä tekijämies tähän sarjaan. Liigafanien "sarjan paras pakki"-huutelu on tyypillistä Mestiksen aliarvioimista, enkä osta sitä. Ratkaisupeleissä Nickerson voi kokeneena kehäkettuna kuitenkin lopulta nousta arvoon arvaamattomaan. Aika näyttää.

Juho Hannukainen: Kahden kauden pelaamattomuus tulee näkymään Nickersonin otteista ja syyskaudella "rapatessa roiskuu", mutta mitä pidemmälle sesonki etenee sitä varmemmin hän hoitaa oman ruutunsa KooKoon takalinjoilla – jenkkipakki tulee siis pelaamaan itsensä kuntoon sekä samalla Mestiksen TOP5-puolustajien joukkoon. Uskoisin myös, että keväällä ja erityisesti pudotuspeleissä "Porin Matti" tulee olemaan kouvolalaisille painonsa arvosta kultaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle