Mestiksen Piippuhyllyllä viikko 15: Uudet tuulet puhaltavat ja vanhat hiljentyvät

LIIGA, MESTIS, NHL, MAAJOUKKUE, Muut Sarjat, SHL / Artikkeli
Jukureilla on jo kaksi kiinnitystä mestaruuteen ja Liiga-paikka siintää jo horisontissa.
Kuva © Jukka Rasimus / Kuvakori.fi
Tämän viikon Piippuhyllyllä fiilistellään käynnissä olevilla finaaleilla, Timo Pärssisellä ja SaPKon uudella päävalmentajalla.

Tälläkin viikolla Piippuhyllyllä on vahva Lempäälä-miehitys, kun Mestis-toimituspäällikkö Leo Runsas ja Vantaan-toimituksen Mikko Roivas saavat pöydän ääreen vieraakseen Lassi Sepän Lempäälän toimituksesta.

1. erä: Mestiksen finaalisarja Jukurien ja KooKoon välillä on nyt tilanteessa 2-1. Millaisena näet ottelusarjan jatkon? Viekö Jukurit mestaruuden vai laittaako KooKoo kapuloita rattaisiin?

Leo Runsas: Kyllä Mestis-finaalit ovat olleet kunnon jääkiekkoa. Kaksi vahvaa ja menestyksenhimoista joukkuetta ovat tahkonneet nyt kolme ottelua, enkä usko, että kaksi peliä riittää vielä ottelusarjaa ratkaisemaan.

Tässähän on se mielenkiintoinen aspekti, että Jukureilla on ehdottomana kannustimenaan Liiga-paikan tavoittelu. KooKoo nousee sarjaporrasta ylemmäs jo ensi kaudeksi ja mikkeliläisetkin sinne hinkuvat. Jukurit tarvitsisi sitä varten mestaruuden ja toimintojensa rukkaamisen Liiga-kelpoisiksi. Ensimmäinen osa alkaa olla sopivasti näppien ulottuvilla.

Mikko Roivas: Lähden siitä, että Jukurit voittaa tämän kauden Mestiksen mestaruuden. Joukkue on yhtenäinen ja ennen kaikkea voittava, vaikka KooKoo voittikin kotonaan melko ylivoimaisesti. Huomioitavaa on, että Jukurien peleissä tulee vähän maaleja. Näin jopa ottelun ensimmäiset maalit ratkaisevat.

KooKoolla on nyt näytettävää, että sen tuleva Liiga-paikka ei ole tuulesta temmattu. Pudotuspelien pistepörssin kärjessä kolmoisjohdossa olevat kouvolalaiset Juuso Rajala, Teemu Rinkinen ja Olli Julkunen pitävät huolen siitä, että onnistumisia tulee.

Lassi Seppä: Ottelusarjassa on nähty tähän asti pelkkiä kotivoittoja, joten samanlaisen trendin jatkuminen ei olisi yllätys. KooKoo on onnistunut molemmissa vierasotteluissa roikkumaan Jukureiden kannoilla häviten lopulta vain yhdellä maalilla. Kotonaan KooKoo murjoi mikkeliläiset peräti 5-0.

Uskon, että sarja venyy hyvin pitkäksi. Veikkaukseni on, että KooKoo hakee seitsemännessä ottelussa ryöstön Mikkelistä ja painelee liigaympyröihin mestaruus vyöllään.

2. erä: Timo Pärssinen päätti pitkän ja hienon uransa viime keskiviikon pronssiotteluun. Millaisia muistoja sinulle jäi miehen urasta? Olisiko miehellä ollut annettavaa vielä lisävuosiksi?

LR: Timo Pärssisen, Niko Kapasen ja Jukka Hentusen muodostama teletappi-ketju on minulle yksi lempimuistoistani tältä vuosituhannelta. Ketjussa oli sopivasti kaikkea ja se pelasi hienosti yhteen.

Pärssisen ura on ollut kyllä pitkä ja hieno. Joukkoon mahtui kausia niin Liigassa, Mestiksessä, NHL:ssä, AHL:ssä, NLA:ssa kuin SHL:ssäkin. Maajoukkuepaitakin tuli todella tutuksi. Olisi ollut hienoa nähdä mies vielä tulevinakin kausina kiekkokaukaloissa, mutta toisaalta oli kyllä hienoa, että hän pääsi päättämään uransa kasvattajaseurassaan.

MR: Pärssinen on 38-vuotias. Hänen uransa on vertaansa vailla. Viimeiset kautensa hän pelasi Lahden Pelicansissa ja Ruotsin Timråssa, jossa kertyi yli 200 pelattua ottelua. Täksi kaudeksi TUTOon siirtynyt mies tehtaili mainiot tehopisteet.

Lohjalainen Pärssinen voisi pelata ihan hyvinkin vielä muutaman kauden Mestiksessä, kunhan ei loukkaantuisi. Tällä kaudella hän takoi pisteitä yli piste per peli -tahdilla. 

Pärssisen katse on suunnattu jo kohti uusia haasteita.
Kuva © Timo Savela

LS: Olin pikkupoika, kun Pärssinen pelasi HPK:ssa muutaman huippukauden. Nuo ovat varhaisimmat muistoni "Pärästä". Pärssinen on piirtynyt ajatuksiini luotettavana pelaajana, jolta voi odottaa roolissa kuin roolissa tasaista suorittamista. Pärssinen teki miehekkään ratkaisun ennen tätä kautta, ja lähti pelaamaan kasvattajaseuraansa TUTOon, vaikka tehoja Liigan puolella Pelicansissa syntyikin ihan kiitettävästi.

Pääsin seuraamaan hänen otteitaan vielä viime hetkillä LeKin pelatessa puolivälieräsarjaa TUTOa vastaan. Jäi harmittamaan, etten ottanut Pärssiseltä haastattelua, vaikka sauma siihen olisi ollut.

3. erä: SaPKo palkkasi uudeksi päävalmentajakseen Pasi Räsäsen. Millainen vaikutus menestymään tottuneella Räsäsellä on savonlinnalaisjoukkueeseen? Uskotko, että Itä-Suomessa tullaan näkemään uutta nousua?

Räsänen on tuttu näky Mestis-kartalla.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

MR: Pasi Räsänen on varmaan se mies, jota SaPKo tarvitsee. Hänellä on kokemusta Pelicansin ja Sportin valmennusryhmästä. Joukkue tarvitsee kipeästi suunnannäyttäjää, jotta Itä-Suomessa tapahtuisi pieni ihme ja SaPKo nousisi kamppailemaan mestaruudesta.

Saa nähdä, millaisen vaikutuksen uusi valmentaja saa aikaan. Pelaajaurallaan Räsäsellä on kokemusta 2. divisioonasta LaiPasta ja 1. divisioonasta SaPKosta kaudelta 1994-95. LaiPassa kaudella 1992-93 mies nakutteli 28 pelissä tehopisteet 19+16.

LS: Räsänen on mielestäni ehdottoman hyvä hankinta jatkamaan Janne Sinkkosen työtä Savonlinnassa. Räsänen tietää mitä menestyminen vaatii, ja onhan hän ollut mukana muun muassa Pelicansin valmennusryhmässä ja saanut Lahdessakin kuorittua altavastaajajoukkueesta pudotuspelijengin. En näe mitään syytä miksei Savonlinnassa voitaisi pelata pudotuspelejä myös Räsäsen johdolla.

LR: Sinkkonen teki hienon tempun, kun johdatti SaPKon pudotuspeleihin. SaPKo on kuitenkin pieni seura ja kaikenlainen menestys on tervetullutta. Räsänen saa itselleen mainion aihion.

Kuten Mikko ja Lassi edellä totesivat, Räsänen tuo Savonlinnaan paljon. Hän on kuitenkin toiminut sekä pää- että apuvalmentajana niin nuorten SM-liigassa, Liigassa kuin Mestiksessäkin, joten tietotaitoa ja kokemusta piisaa. Emmeköhän tule näkemään SaPKon jatkossakin kahdeksan parhaan joukossa.

Jatkoaika: Viikon topit ja flopit?

LR: Topiksi nostan Mestis-finaalit. Taistelu on ollut yhtä ottelua lukuun ottamatta tasaista ja sarja voi vielä kääntyä aivan kummalle tahansa.

Floppina pidän kyllä ensimmäisessä finaalissa sen päätyttyä tapahtunutta joukkonahistelua. Pauli Levokari teki idioottimaisen tempun hypättyään vaihtoaitiosta mukaan nahinaan ja muutenkin koko nenienhierontatalkoot olisi voitu jättää väliin. 500 euron sakot olivat sopiva näpäytys kummallekin joukkueelle.

MR: Viikon topiksi nousee eittämättä KooKoon kolmikko Rajala, Rinkinen ja Julkunen. Miehet ovat tehneet yhteensä 48 tehopistettä 17 otteluun. Kun joukkueella on heidän kaltaisiaan pelaajia, tärkeiden otteluiden voittaminen korostuu ja esiin nousevat kyseiset lahjakkuudet.

Viikon flopiksi näen Jukurien maalivahdin Ronan Quemenerin, joka ei ole pelannut omalla tasollaan. Ranskalaisen torjuntaprosentti oli runkosarjassa 92,3 ja päästettyjä maaleja per ottelu 1,72. Kyseisillä tehoilla mies nousi maalivahtitilastossa kolmannelle sijalle. 

LS: Topiksi nostan KooKoon kokeneen laitahyökkääjän Julkusen. Hän soitti ykkösviulua joukkueen kaataessa Jukurit kotihallissaan peräti 5-0 ja tasoittaen sarjan 1-1:een. Julkusen kaltaisten kokeneiden pelaajien onkin noustava esiin mestaruutta ratkottaessa.

Julkunen on ollut vahvassa vireessä finaaleissa.
Kuva © Antti Varonen

Flopiksi en nosta toisessa finaalissa epäonnistunutta Quemeneriä, vaan kokeneen puolustajan KooKoolta. Levokari osallistui ensimmäisen finaalin loppusummerin soidessa pieneen hippasleikkiin sen verran innokkaasti, että sai lopulta pelikiellon toiseen finaaliin. Ylilyönteihin ei ole varaa tällaisissa peleissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle