Maanantaijää, viikko 6: Kovempia rangaistuksia, vähemmän iskuja päähän

LIIGA / Artikkeli
Päähänsä osuman saanut Mäenalanen talutettiin pukukoppiin toipumaan.
Kuva © Sirpa Pöyhönen sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Päättyneen liigaviikon erikoisin uutinen oli Ilvekselle langetettu sakko Jokereissa alkukauden pelanneen Michael Keräsen hankinnasta. Ilves pääsi otsikoihin myös positiivisemmissa merkeissä, kun NHL-maalivahti Tuukka Rask on ostamassa osuutta Ilveksestä.

Ilves myös näytti ovea kanadalaishyökkääjä Brett Bulmerille. Toinen tamperelaisjoukkue Tappara puolestaan luopui Charles Lingletistä, joka jatkaa kauttaan Saksan pääsarjassa. Tapparan kokoonpanoon iski toinenkin menetys, kun Jere Karjalainen loukkaantui ottelussa Lukkoa vastaan.

Myös Kärpät, TPS, HPK ja Ässät menettivät pelaajiaan sairastuvalle. Poriin saatiin myös uusi ulkomaalaispelaaja. SaiPa hankki täydennystä puolustukseensa, KooKoo puolestaan maalivahtiosastolle. Jukurit-puolustaja Marko Kauppinen siirtyy kauden päätteeksi valmentajaksi.

Kärppien Mika Pyörälä valittiin tammikuun pelaajaksi. Vaasassa vietettiin hiljainen hetki Sportin liigahistorian ensimmäisen päävalmentajan muistolle.

Jatkosopimuksia solmivat Sport, HIFK, HPK ja Kärpät. NHL-maalivahti Karri Rämö puolestaan liittyi Pelicansin harjoitusrinkiin.

Super Bowlin jälkeisenä päivänä on Maanantaijäälläkin tavallista tyhjempää. Ajankohtaisia aiheita on pureskelemassa tamperelainen liigatoimittaja Juha Oinonen.

Lauantaina Oulussa Kärppien ja Ässien välisessä pelissä nähtiin sekä päähän kohdistunut taklaus että kaulan alueelle osunut poikittainen maila. Onko Liiga epäonnistunut vaarallisten otteiden kitkemisessä pelistä?

Kurinpidon tehtävä on pitää kiekkokaukalot turvallisina. Kovemmat sanktiot on yksi ratkaisu.

Käsitellään nämä nyt ensin erillisinä tilanteina. Ässäpuolustaja Jyri Marttisen taklaus osuu kiistatta kärppähyökkääjä Saku Mäenalasta päähän. Taklaus tulee sivusta, eikä Mäenalanen näe lähestyvää vastustajaa.

Marttinen komennettiin päähän kohdistuneesta taklauksesta suihkuun, ja Mäenalanen talutettiin sekavana myös pukukoppiin. Ässät-puolustaja yritti pyytää anteeksi telomaltaan Mäenalaselta, mutta tuomaristo poisti Marttisen tilanteesta.

Ottelun jälkeen Marttinen luonnollisesti vakuutti taklauksen tahattomuutta. Mahdollinen tahattomuus ei toki poista teon rangaistavuutta. Marttinen tulee tilanteeseen niin sanotusti puun takaa, ja kontakti osuu päähän. Kokenut puolustaja olisi voinut pelata tilanteen myös ilman kontaktia.

Kolme viikkoa sitten Liigassa jaettiin edellisen kerran tuomioita päähän kohdistuneesta taklauksesta. Tuolloin taklaajana oli Lukon Ilmari Pitkänen ja taklauksen kohteena Pelicansin Kimi Koivisto. Pitkäsen saama sanktio oli kolmen ottelun pelikielto.

Marttisella on aiempaa kurinpitohistoriaa joukkotappelusta, joten pelikielto voi olla jopa pidempikin. Myös Mäenalasen loukkaantuminen saattaa vaikuttaa tuomioon.

Myöhemmin samassa ottelussa Kärppien Aku Kestilä lyö Ässien Matti Kuparista heti aloituksen jälkeen kaulan alueelle ja hetkeä myöhemmin vielä uudelleen selkään Kuparisen hoiperrellessa vielä ensimmäisen iskun jäljiltä. 

Kestilä ei saanut tilanteesta rangaistusta, mutta tilanne luultavasti etenee kurinpitokäsittelyyn. Erikoista on joka tapauksessa se, että ottelun tuomaristolta meni ohi kaksi poikittaisella mailalla lyömistä lyhyessä ajassa − varsinkin kun kyseessä olivat samat pelaajat.

Tämän enempää ei ole tarpeen erilaisia tilanteita vertailla tai arvottaa keskenään.

Kurinpidon tehtävä on pitää kiekkokaukalot turvallisina. Kovemmat sanktiot on yksi ratkaisu. Kun päähän kohdistuneet taklaukset määritetään keskeiseksi ongelmaksi, niin muutaman ottelun pelikiellot muistuttavat lähinnä yhdyskuntapalvelua. Esimerkiksi NHL:ssä pelikiellot ovat merkittävästi pidempiä ja taloudelliset sanktiot isompia.

Erityisesti jo aiemmin pelikieltoa kärsineiden pelaajien kohdalla kurinpidolla olisi syytä kääntää rangaistusruuvia nykyistä tiukemmalle. Yksittäiseen rikkeeseen voi syyllistyä kuka tahansa, mutta toistuvat törkeydet kertovat jo huolimattomuudesta tai piittaamattomuudesta.

Itse poistaisin kurinpidon säännöistä loukkaantumispykälän. Pelaajia loukkaantuu myös sääntöjen mukaisissa kontakteissa, eikä loukkaantuminen sinänsä arvota sääntöjen vastaisen kontaktin vakavuutta.

Tappara hävisi ensimmäistä kertaa tällä kaudella kaksi peliä samalla viikolla.
Tappara hävisi ensimmäistä kertaa tällä kaudella kaksi peliä samalla viikolla.

Sarjakärki Tappara luopui maanantaina Charles Lingletistä ja menetti tiistain ottelussa Jere Karjalaisen sairastuvalle. Viikon kolmesta ottelustaan kirvesrinnat voittivat vain yhden. Mitä mieltä hallitsevan mestarin pelaajapolitiikasta?

Linglet ei missään nimessä pelannut huonosti, mutta KHL:ssä tehoilleelta kokeneelta hyökkääjältä odotettiin varmasti enemmän. Kovasta hankinnasta luopuminen oli yllätys, mutta kiikarissa lienee uusi hankinta − tai mahdollisesti jopa useampi.

Tappara-faneilla ei ole syytä huoleen. Hankinnat ennen kautta ja kauden aikana viestivät vahvasta tavoitteesta uusia mestaruus.

Tällä kaudella Tappara on kärsinyt harvinaisen paljon loukkaantumisista. Kärkipuolustaja Valtteri Kemiläinen on ollut sivussa yli puolet kaudesta, samoin konkaripuolustaja Tapio Sammalkangas. Lisäksi tällä hetkellä telakalla ovat tärkeät hyökkääjät Jan-Mikael Järvinen ja Jere Karjalainen.

Järvisen poissa ollessa sentteriosasto − Jani LajunenOtto RauhalaJuhani Jasu ja Manu Honkanen − on ensisijaisesti fyysinen ja työteliäs. Taitoakin on, mutta Järvisen tasoinen kiekkoprofessori puuttuu, vaikka Rauhala onkin intoutunut hurjaan maalivireeseen isomman roolin saatuaan.

Koska Rauhala, Jasu ja Järvinen pystyvät tarvittaessa pelaamaan myös laidalla, saattaa Tappara hyvinkin etsiä hyökkäysvoittoista asetta keskustaansa. Laitahyökkääjistä peräti viisi − Henrik HaapalaVeli-Matti SavinainenJukka PeltolaTeemu Nurmi ja Sebastian Repo − on nakuttanut vähintään 30 tehopistettä.

Lingletin lähdön ja Karjalaisen loukkaantumisen myötä laidallakin on tarvetta syvyyshankinnalle. 19-vuotias Joona Luoto on räväkän alkunsa jälkeen hieman vajonnut massaan, ja Anton Levtchi sekä Tomi Peltonen ovat Liigassa jääneet vähälle vastuulle.

Tappara on myös koko kauden peluuttanut tasaisesti neljää hyökkäysketjua, joten pudotuspeleihin ei varmasti lähdetä vajaalla miehistöllä.

Lingletin lähtö ja parin kärkihyökkääjän loukkaantuminen osuivat ikävästi päällekkäin, mutta Tappara-faneilla ei ole syytä huoleen. Hankinnat ennen kautta ja kauden aikana viestivät vahvasta tavoitteesta uusia mestaruus.

Priorisointia Tappara-toimistolla luultavasti joudutaan hankintojen suhteen tekemään, sillä joka pelipaikalle tuskin on mahdollista vahvistuksia hakea.

Viikon pelaaja: Sebastian Repo, Tappara

Isokokoinen hyökkääjä päätti seitsemän ottelun maalittoman putken iskemällä kaksi maalia Lukkoa vastaan. Vahva vire jatkui koko viikon, mikä näkyi myös kasvaneena peliaikana. Kolmen ottelun pistesaldo oli yhteensä 3+4.

Viikon twitaatti:

» Lähetä palautetta toimitukselle