Maanantaijää, viikko 5: Pako verenhimoisten juniorien tieltä ja lentokentälle kadonneet patjat

LIIGA / Artikkeli
Homma toimi toistenkin vehkeillä.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net
Liigan kulunut viikko nosti tunteita pintaan usealla paikkakunnalla. Oulussa koettiin kommelluksia varusteiden kanssa ja Turussa syttyi sota valmentajan lausunnoista. Viikon Maanantaijäässä käydään läpi näitä tapahtumia sekä Sportin, Bluesin ja nyrkkisankarien otteita.

Vuoden 2015 neljäs liigaviikko tarjosi reilusti tunteita laidasta laitaan. Viikko huipentui tammikuun tasaukseen, jossa etukäteen valitut otteluparit kohtasivat toisensa peräkkäisinä päivinä.

Viikon erouutinen oli Ari Vuoren pitkäaikaisen TPS-pestin päättyminen. Pelaajakoordinaattorina ja urheilutoimenjohtajana toiminut Vuori ehti olla TPS-pesteissään vuodesta 2007 alkaen. Viikon siirtouutisia olivat Damien Fleuryn poistuminen Sportista ja Henrik Koiviston siirto Lukosta Vaasaan.

Värikäs viikko ei jäänyt siihen. Tasauskierroksilla heiluivat nyrkit ja HPK:n maalivahdin varusteet katosivat lennon yhteydessä. TPS otti puolestaan rumasti turpaan Tapparalta ja lopulta tilanne sai kausikortit lentämään ja valmentaja Miika Elomon haukkumaan kannattajia. Viikon kenties erikoisin uutinen oli Bluesin taustayhtiön hakeminen konkurssiin. Hakemus vedettiin pois, ja Blues kiisti sen perusteet.

Maanantaijään viikon äänitorvina ovat Blues-toimituksen Eero Hurmerinta sekä päätoimittaja Antti Wennström. Oletko heidän kanssaan samaa mieltä? Pistä meille mielipiteesi Jatkoajan toimituksen sähköpostiin, Twitteriin tai Facebook-sivuille.

Sport on tehnyt töitä koko kauden ajan.
Sport on tehnyt töitä koko kauden ajan.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Vaasan Sport hyvästeli Liigan jumbosijan ohittamalla TPS:n ja yhden päivän ajan myös Pelicansin. Kuinka tämä on Mestis-nousijalta mahdollista ja pysyykö Sport pois jumbosijalta loppuun asti?

Eero Hurmerinta: Sport on osannut järkevöittää peliään kauden mittaan. Alkukauden peli oli ehkä yleisöönmenevää, mutta järkevyys ei ollut huipussaan. Pitkään joukkue meni niin, että se pystyi nappaamaan voittoja vain TPS:ltä ja Bluesilta, mutta kauden edetessä monia muitakin joukkueita on jäänyt jalkoihin.

Mikäli TPS:n sekoilu jatkuu entisenlaisena kauden loppuun, turkulaisryhmä jää Sportin taakse. Pelicansin kanssa tulee huomattavasti tiukempaa, ja paremmuus ratkaistaan toden teolla kahdessa jäljellä olevassa keskinäisessä kohtaamisessa.

Pelaajista erityisjaksamista tarvitaan Hannu Toivoselta

Antti Wennström: Täytyy nostaa hattua Vaasan Sportille. Olen uskonut alusta asti siihen, että Sport voi venyä pahimpien tappioputkien välttämiseen ja saappaat jalassa kaatumiseen, mutta nyt näyttää vielä paremmalta.

Pahimmat hetket koettiin ehkä silloin, kun syksyn muutama tiukka kamppailu päättyi kolmannessa erässä kirveleviksi tappioiksi, ja kuumaverisellä Tomek Valtosella keitti yli. Ilmassa oli pieni vaara keskittymisen katoamisesta hermoiluun. Kenkimisestä puhumiset ovat kuitenkin kaiken aikaa olleet absurdeja, sillä sopivampaa valmentajaa Sport ei olisi voinut debyyttikaudelleen saada.

Järki voitti, ja Sport jatkoi periksiantamatonta ja tiukkaa jääkiekkoa pelaavalla muotillaan. Nyt ei sitten pidä löysätä tippaakaan, vaan ilmoittaa mieluummin vaikka pudotuspelihaaveiden elossa olemisest kissan kokoisilla kirjaimilla. Pelaajista erityisjaksamista tarvitaan Hannu Toivoselta, jonka onnistunut kausi voitaisiin kruunata vielä loppukirillä joukkueen ja maalivahtien tilastoissa.

Tunteet kuumenivat Sportin ja Ilveksen välillä.
Tunteet kuumenivat Sportin ja Ilveksen välillä.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Kuluneen viikon aikana heiluivat Liigassa taas nyrkitkin. Kommenttisi tappeluista? Olisiko tapauksista pitänyt jakaa myös pelikieltoa?

Hurmerinta: Viikon tappeluissa oli paljon spontaaniutta, joten pääosin en näe syytä rangaistuksille. Ilveksen ja Sportin Tampereen kohtaamisissa Patrik Moisio sen sijaan aloitti selvästi tappelun. Kun Mike Brennan oli kuitenkin halukas vastaamaan, näen että Moisiolle yhden pelin panna olisi hyväksyttävä. Muuten kaikki pukarit selviävät ilman seuraamuksia, ellei kymppitilin täyttyminen aiheuta pelikieltoja.

Patrik Moisio sen sijaan aloitti selvästi tappelun.

Wennström: Olen tappelujen vastustaja, sillä voittamisen kannalta epäolennainen seikkaa aiheuttaa turhia loukkaantumisia ja aivotärähdyksiä. Piste.

Se täytyy joka tapauksessa sanoa, että Valtosen ja Tuomas Tuokkolan sanasota oli mitä parhainta kiekkoviihdettä. Oi voi, kumpa nämä kaksi seuraa voisivat kohdata pudotuspeleissäkin. Jääkiekko ei tarvitse ylilyöntejä eikä varsinkaan ylimääräisiä aivotärähdyksiä, mutta valmentajien sanasota, kuumenenemiset ja vastustajaa rottailevilla pelaajilla kikkailu on mitä parhain väriläiskä ja lisävirike kiekkosarjaamme.

Lauri Marjamäki johdattaa joukkojaan kohti runkosarjan voittoa.
Lauri Marjamäki johdattaa joukkojaan kohti runkosarjan voittoa.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Sarjaa on jäljellä 16-18 peliä joukkueesta riippuen. Kuinka lopullisena pidät tämän hetken taulukko runkosarjan voittajan, kuuden parhaan joukkueen sekä pudotuspelijoukkueiden osalta? Mille joukkueelle ennustat suurinta nousua tai pudotusta?

Hurmerinta: Kärppien tilanne kärjessä on vahva ja joukkueen rutiinitaso niin korkea, että runkosarjan voittopokaali matkaa Ouluun. Tietysti kun pelistä on jaossa kolme pistettä, tilanteet voivat muuttua nopeastikin, mutta kärkiviisikon asema kuuden joukossa näyttää turvalliselta, ja vaikka esimerkiksi HIFK on ollut alavireinen, uskon suoran pudotuspelipaikan irtoavan.

Seuraavan kuuden joukkueen ryhmästä yksi menee suoraan puolivälieriin ja yksi jää pudotuspelien ulkopuolelle. Tässä vaiheessa on mahdotonta sanoa, mitkä ovat nuo kaksi joukkuetta.

Tappara on löytänyt vireensä, ja vaikka aiemmin viittasin kärkiviisikon aseman olevan turvattu kuuden joukon suhteen, uskon kirvesrintojen nousevan vielä puolivälierien kotietuun. Hakametsän hallin toisessa päässä sen sijaan eletään tiukkoja aikoja, ja viimevuotinen romahdus runkosarjan loppuhetkillä nostaa paineita. Ilves voi saada pudotuspelipaikan, mutta ei pääse aloittamaan edes villi kortti -kierrosta kotona.

HPK:lla on 16:sta jäljellä olevasta ottelustaan peräti kuusi sen alapuolella nyt olevia Pelicansia, Sportia ja TPS:ää vastaan.

Wennström: Kuuden sakkiin ei enää suurta muutosta tule, mutta SaiPa tunkee sinne kyllä viimeiseen asti. Uskon joukkueen olevan runkosarjan päättyessä siellä, sillä SaiPa pelaa hyvää jääkiekkoa, sen ykkösvahti on taas iskussa, ja lisäksi joukkue on löytänyt mainiosti toimivat ketjukokoonpanot.

Säälipaikoista käydään tukin taistelu. HPK rymistelee tosissaan vielä kymmenen sakkiin. Helmi-maaliskuun vaihteessa joukkue kohtaa parin viikon sisään sekä Bluesin, Ässät että Ilveksen. Todellisia kuuden pisteen otteluita luvassa! Merkillepantavaa on myös se, että HPK:lla on 16:sta jäljellä olevasta ottelustaan peräti kuusi sen alapuolella nyt olevia Pelicansia, Sportia ja TPS:ää vastaan.

Jännitystä piisaa siis Hämeenlinnassa. Jos joukkue selviää seuraavista otteluistaan Tapparaa, Lukkoa ja HIFK:ta vastaan kunnialla, pitää sen sössiä melko pahasti tippuakseen pudotuspelivauhdista.

Blues sai tuulettaa paikallisotteluiden voittoa kahdesti.
Blues sai tuulettaa paikallisotteluiden voittoa kahdesti.
Kuva © Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com

Blues porskuttaa nyt pudotuspelivauhdissa. Mitkä ovat suurimmat syyt nousun taustalla?

Hurmerinta: Nousu lähti hiljalleen siitä, kun Eetu Laurikainen alkoi valloittaa ykkösmaalivahdin paikkaa. Myös ottelumäärän tasoittuminen koti- ja vieraspelien osalta nosti espoolaisten asemaa, onhan Blues kerännyt pisteitä kotoaan kahden keskiarvolla, siinä missä vieraspelien pistekeskiarvo on alle yhden.

Puolustuspäässä Blues on hiljalleen löytänyt parhaat mahdolliset parit kaikkien ollessa terveinä. Myös hyökkäyksessä on hyvin pelaajia, jotka ovat nostaneet profiiliaan kauden kestäessä, joten Blues on kestänyt jopa Kai Kantolan hyytymisen, olkoonkin että alkukauden maalitahti oli pidemmän päälle kestämätön.

Blues on kestänyt jopa Kai Kantolan hyytymisen

Wennström: Jännä homma, mutta tuo hillitön otteluputki tovi ennen joulutaukoa näytti jotenkin liimaavan Bluesia yhteen. Kyseessä on tasainen ja työteliäs nippu, jonka johtoon on löytynyt lisäksi tarvittava määrä ratkaisijoita.

Laurikaisen lisäksi pitää tietysti mainita Kim Hirschovits. Ylivoimapelin maestro on nyt liekeissä, eikä vähiten jatkosopimuksen takia. Toinen alkukaudesta skarpannut on Stefano Giliati, joka on tosin menettänyt pelejä loukkaantumisten vuoksi. Alkukausi meni huonolla laukaisuprosentilla liian irtonaisena viisikkopelistä.

Minulla on pieni kutina siitä, että jos Blues selviää pudotuspeleihin, on sillä pelitapansa ja maalivahtinsa ansiosta melkoiset saumat tykittää yllätys KalPan tai JYPin tyylisestä kärkijoukkueesta. Ottelusarja HIFK:ta vastaan olisi tietysti parasta, mitä voisi tapahtua.

Asioiden edelle ei pidä toki mennä. Joukkueen suhteen siitä pitää huolen Jyrki Aho, jonka periksiantamattomuus tuottaa nyt hedelmää keskinkertaisella materiaalilla toimivalle espoolaisjoukkueelle.

Saros vieraissa varusteissa.
Saros vieraissa varusteissa.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net

HPK:n Juuse Saros pakotettiin pelaamaan lainavarusteilla. Kimmo Rannisto sanoi, että joukkueet vastaavat varusteistaan. Oletko samaa mieltä tästä?

Hurmerinta: Kun tässä tapauksessa syy on ulkopuolisessa toimijassa, ei joukkuetta voi rangaista. Toki aina voi spekuloida ajatuksella, että miksi huolto ei lähtenyt pakettiautolla liikkeelle, mutta aina on syytä pitää mielessä se, että myös maantiellä voi sattua jotain.

Sen sijaan jos joukkue jättää vahingossa jonkun varustekassin kotiin, silloin joukkueen on syytä kärsiä kokemansa virheen seuraukset.

Liigan pitäisi mennä tällaisissa tilanteissa pelaajien turvallisuus edellä.

Wennström: Kyllä Liigan pitäisi mennä tällaisissa tilanteissa pelaajien turvallisuus edellä. HPK:ta voidaan syyttää ja viisastella varavarusteiden varavarusteiden puutteesta, mutta siltikin tällaisessa tilanteessa pitäisi miettiä sitä, etteivät pelaajat vain loukkaannu. Ja etenkin antaa lausuntoja mahdollisimman diplomaattisesti.

Loppu hyvin, kaikki hyvin, melkoinen draamahan tuosta tuli. HPK:n kannalta onneksi ei tullut loukkaantumisia, ja varusteiden sijaan hukkaan jäivät kahden pisteen voitot ja otteluiden lopussa sulamiset.

Viikon pelaaja: Oskari Manninen, Sport

Jumbopaikan jättäneessä Sportissa on poissaoloja, joten Oskari Mannisen hyvä viikko tuli tarpeeseen. Kaksi maalia, hyviä syöttöjä ja lauantaina lähes puolen tunnin peliaika auttoivat vaasalaisia viikon "nousu-urakassaan".

Viikon twitaatti:

» Lähetä palautetta toimitukselle