Maanantaijää, viikko 46: Kurinpitoa kaukalossa ja konttorilla

LIIGA / Artikkeli
Micke-Max Åsten jakoi oikeutta nyrkein, mikä johti myös Liigan kurinpidon jakamaan sanktioita.
Maanantaijäässä otetaan tällä viikolla kantaa erityisesti kurinpitoon. Lisäksi pureudutaan HIFK:n alkukauteen sekä Jussi Tapolan jatkoon Tapparan valmentajana.

Takana on värikäs Liiga-viikko. Eniten keskustelua herätti Teemu Lassilan huitaisu Ässien Josh Grattoniin, jonka saama silmävamma on osoittautunut vakavaksi. 

Petri Matikaiselta nähtiin radikaali ratkaisu kesken ottelun. JYPin Kalle Saramäki sai Liiga-uralleen unelma-alun. Bluesin talousvaikeudet jatkuvat. 

Lukko teki jatkosopimukset Toni Koiviston ja Jesse Virtasen kanssa. Ässissä oli pelaajaliikennettä sisään ja ulos. SaiPa hankki tutun ruotsalaispuolustajan. Sami Blomqvist sai koko kauden kestävän sopimuksen Sportiin. JYP hankki Ruotsista kokeneen hyökkääjän

Maanantaijäällä tällä viikolla mukana vakiojäsen Juha Oinonen Tampereen toimituksesta sekä HIFK-toimituksesta Sami Iilomo

HIFK-SaiPa -ottelun tapahtumista tuomittiin Mikael Kuroselle ja Micke Åstenille kolmen ottelun pelikiellot. Menivätkö tuomiot oikein?

Viime viikkoina on kuitenkin nähty useita tilanteita, joissa vastustajan terveyden kunnioittamisesta ei ole ollut tietoakaan − Kurosen tai Åstenin tilannetta en laske lähellekään samaa kastia

 Sami Iilomo: Mielestäni kyseessä oli Liigan tämän hetken linjan mukaiset tuomiot. Kumpaakaan ottelun tapahtumista en laske kategoriaan "törkeät". Pääosa jääkiekon ystävistä nauttii kovasta pelistä, jossa tilanteet ajetaan loppuun ja joskus rapatessa roiskuu.

Viime viikkoina on kuitenkin nähty useita tilanteita, joissa vastustajan terveyden kunnioittamisesta ei ole ollut tietoakaan − Kurosen tai Åstenin tilannetta en laske lähellekään samaa kastia.

Kurosen taklauksessa Corey Elkinsiin osa iskusta osui pään seudulle, joten tuomio oli sinänsä perusteltu. Missään nimessä en näe tekoa tarkoituksellisesti päähän kohdistettuna ylilyöntinä, vaan aivan normaalina pelitilanteena, jossa monien asioiden summana oli ikävän näköinen lopputulos.

Oman näkemykseni mukaan pienempikin pelikielto olisi riittänyt, jos vertaa aiemmin annettuihin sanktioihin. Åstenin kohdalla pelikieltoa lisää teon lisäksi tapa, mikä on täysin ymmärrettävää. Jos näitä kaukalon sisäisen ja kiistellyn koodin mukaisia toimintoja vielä halutaan vaalia, on oikea aika ja paikka itse tilanteessa.

Siis heti, ei kaksi erää myöhemmin ja osittain selän takaa. Ei Åsten itsekään noita tilanteita juuri välttele, mutta tässä tapauksessa mies toimi koko joukkueen viestinviejänä. Toteutus oli vain harvinaisen tökerö ja siitä hyvästä Åsten on pelikieltonsa ansainnut

Juha Oinonen: Itse olisin antanut Åstenille pidemmän pelikiellon. En mitenkään halua puolustella Kurosen taklausta, josta olisi ehdottomasti pitänyt viheltää jäähy heti tilanteessa. Tuomioiden jakaminen ei kuitenkaan kuulu pelaajille.

Joukkuekavereiden ja kannattajien keskuudessa Åstenia varmasti pidetään suoraselkäisenä ja kovana jätkänä. Hyökkäys Kurosen kimppuun ei kuitenkaan ollut jääkiekkoa eikä edes kovuutta ⨪ vaan pahoinpitely. Rinnastan Åstenin tempauksen puremiseen ja muuhun lajiin kuulumattomaan toimintaan, joka pitää kitkeä pois.

Kurosen saama pelikielto oli jämäkkä päätös. Päähän kohdistuneet taklaukset pitää tuomita ankarasti. Kurosen taklaus ei ollut tietoinen vahingoittamisyritys − verrattuna esimerkiksi Antti Tyrväisen kyynärpäätaklaukseen. Taklaus kuitenkin osui päähän ja kovalla vauhdilla, joten pelikielto on täysin oikeutettu.

Huomio kurinpito, Tyrväisellä on asiaa!
Huomio kurinpito, Tyrväisellä on asiaa!

Antti Tyrväinen on valittanut hänelle langetetusta yhdeksän ottelun mittaisesta pelikiellosta vedoten muun muassa tuomion kohtuuttomuuteen sekä negatiiviseen julkisuuteen. Mitä mieltä Tyrväisen ratkaisusta?

teon vähättely antaa Tyrväisestä ylimielisen kuvan

Oinonen: Ei Tyrväinen valituksellaan ainakaan vähennä negatiivista julkisuutta. Pelikiellosta on toki oikeus valittaa, mutta rehellisesti sanottuna Tyrväinen ei hoida tilannetta parhaalla mahdollisella tavalla.

Tyrväinen asettuu Liigan kurinpitolinjausten yläpuolelle vaatiessaan aiemman pelikieltohistorian perusteella tehdyn ankaroittamisen poistamista. Myös teon vähättely antaa Tyrväisestä ylimielisen kuvan.

Odotan kyllä mielenkiinnolla Urheilun oikeusturvalautakunnan päätöstä. Erityisesti pelikieltojen ankaroittamisen kannalta tässä voi olla merkittävä ennakkotapaus.

HIFK:n kausi on alkanut hyvin, mutta pelissä on vielä parantamisen varaa.
HIFK:n kausi on alkanut hyvin, mutta pelissä on vielä parantamisen varaa.
Kuva © Nitta Soininen

Siirrytään kurinpitoasioista itse peliin. Tässä vaiheessa kautta HIFK on Liigassa kolmantena. Kuinka alkukausi on sujunut ja onko HIFK:sta mestaruustaistoon?

Tasaviisikoin HIFK on jopa sarjan paras joukkue, mutta yli- ja alivoimalla ero muuhun kärkinelikkoon on merkittävä

Iilomo: HIFK:n alkukautta kuvaa parhaiten lyhyt ja ytimekäs "ok". Pelissä on paljon toimivia palasia, kuten vaikean viime kauden lopun jälkeen elämänsä vireessä paluun tähtikategoriaan tehnyt Ville Husso. Ykkösmaalivahti tarjoaa joukkueelle mahdollisuuden voittaa puolustuksen ajoittaisista nukahteluista huolimatta.

Vaikka sijoitus on vankasti kärkikastissa, joukkueen peli ei ole häikäissyt. Yksi HIFK:n peliä sekoittavista asioista on loukkaantumiset. Sarjaa on takana alle puolet ja vain viisi pelaajaa on pystynyt pelaamaan kaikki ottelut.

Joukkue joutuu muokkaamaan kokoonpanoja loukkaantumisten vuoksi lähes jokaiseen otteluun, joten pysyvien tutkaparien tai varsinkaan ketjukokonaisuuksien muodostaminen on ollut lähes mahdotonta. Usein jo orastavakin yhteistyö on katkennut tutkaparin toisen osapuolen loukkaantumiseen.

Lisäksi varsinkin joukkueen tähtipelaajilla on vielä paljon lunastamatonta kapasiteettia. Tomas Zaborsky on tehnyt vain kohtalaisesti pisteitä, Teemu Ramstedtilla on toki paljon syöttöjä, mutta vasta yksi tehty maali.

Juuso Puustinen vaeltelee ajoittain varjojen mailla ja puolustuksesta esimerkiksi Tommi Taimin sekä Lauri Taipaluksen kohdalla on kykyjä nykyistä parempaan pelaamiseen molemmissa päissä kenttää.

Onko kyseessä sitten syy vai seuraus kärkipelaajien ailahtelusta, mutta erikoistilannepelaamisessa ovat joukkueen suurimmat ongelmat. Tasaviisikoin HIFK on jopa sarjan paras joukkue, mutta yli- ja alivoimalla ero muuhun kärkinelikkoon on merkittävä.

Myös kestävyyslajeissa paremmin tunnettu vauhdinjako on ollut helsinkiläisillä hakusessa. Viime otteluissa kolmannen erän paketin hajoaminen on ollut enemmän sääntö kuin poikkeus.

KooKoota ja KalPaa vastaan vain tolpat pelastivat punapaidat otteluiden tasoitusmaaleilta viimeisillä minuuteilla, ja SaiPa iski ottelun toiseksi viimeisellä minuutilla kaksi maalia nousten vain maalin päähän.

Mikäli HIFK saa pidettyä rivistönsä ehjänä ja palaset loksahtamaan paikoilleen, on joukkue ehdottomasti otettava huomioon mestaruustaistelussa ensimmäistä kertaa muutamaan vuoteen. Peruspelaamisen taso on riittävän korkealla, maalivahtipeli laadukasta ja varastossa on aineksia vieläkin parempaan.

Tapola ansaitsi vuoden lisää Tapparan valmentajana.
Tapola ansaitsi vuoden lisää Tapparan valmentajana.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Tappara ilmoitti käyttävänsä Jussi Tapolan sopimuksessa olleen option. Kirvesrinnat jatkavat tutussa valmennuksessa kevääseen 2017. Miltä Tapparan tulevaisuus vaikuttaa?

Kolme peräkkäistä finaalipaikkaa ja luottamuksen ilmapiiri ennakoivat valoisaa tulevaisuutta Tapparalle

Oinonen: Näen päätöksen pelkästään positiivisena. Ensinnäkin Tapola on jo osoittanut paitsi pätevyytensä valmentajana myös henkisen kanttinsa. Toiseksi uskon Tapparan tällä hetkellä hyötyvän nimenomaan jatkuvuudesta.

Tapolan debyyttikausi päävalmentajana oli huikea tuhkimotarina. Mestaruuskin jäi lopulta vain yhden maalin päähän. Kuluvalla kaudella Tapparassa on noussut esille nuoria vastuunkantajia kuten Patrik Laine ja Henrik Haapala. Yksi lisäkausi antaa Tapolalle paremmat mahdollisuudet saattaa työnsä päätökseen.

Ei pidä myöskään unohtaa sopimuksen jatkon henkistä merkitystä. Seurajohto osoitti optiovuoden käyttämisellä luottamuksensa Tapolaan. Kolme peräkkäistä finaalipaikkaa ja luottamuksen ilmapiiri ennakoivat valoisaa tulevaisuutta Tapparalle.

Viikon pelaaja: Pat Mullane, Ässät

Yhdysvaltalaishyökkääjä iski viikon neljässä ottelussa tehot 4+1. Maaleista kaksi oli voittomaaleja. Tällaisia otteita ulkomaalaispelaajalta on kaivattu.

Viikon twitaatti: 

» Lähetä palautetta toimitukselle