Maanantaijää, viikko 4: Joko saa uneksia keväästä?

LIIGA / Artikkeli
Menevätkö kuopiolaiset keväällä pitkälle näiden herrojen johdolla?
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto
Tammikuun lopun lähestyessä aletaan Maanantaijäässä siirtämään katseita jo hieman kohti pudotuspelejä. Riittääkö KalPan lento tänä keväänä ja ketkä ovat haastamassa Tapparaa, kun tosipelit alkavat?

Päättyneellä liigaviikolla nähtiin mielenkiintoisia pelaajasiirtoja. Sport hankki Veini Vehviläisen vahvistamaan maalivahtipeliään ja ilmoitti etsivänsä Rasmus Rinteelle uutta seuraa.

Tappara lainasi JYPistä Juuso Pullin paikkaamaan puolustajavajettaan. HPK menetti Philip Cornet'loppukaudeksi, mutta hankki tilalle Niklas Hagmanin. HPK myös purki sopimuksensa Teemu Suhosen kanssa, ja puolustaja jatkaa uraansa Jukureissa.

Pelicans hankki täydennystä loukkaantumisten runtelemalle maalivahtiosastolleen tekemällä pätkäsopimuksen Jere Myllyniemen kanssa. TPS teki jatkosopimukset runkopuolustaja Elmeri Erosen ja useiden nuorten pelaajien kanssa.

Jukurit puolestaan teki muutoksia kapteenistoonsaJesper Piitulainen syrjäytettiin varakapteenin tehtävästä somekohun vuoksi ja tilalle nimettiin Miika Koivisto.

Maanantaijäällä pudotuspeliasetelmia ovat pohtimassa Kuopion toimittaja Jaakko Gummerus ja Tampereen toimittaja Juha Oinonen.

KalPan ottelut etenkin kovatasoisia joukkueita vastaan ovat tällä kaudella olleet erittäin tasokkaita ja viihdyttäviä. Mikä on muuttunut aiempiin kausiin verrattuna?

Gummerus: Kuopiossa otettiin tälle kaudelle käyttöön Pekka Virran pelisysteemin suoraviivaisempi muoto ja se on tuottanut tulosta. Luulisin, että myös tälle kaudelle valmennusjohtoon liittyneen (ja tulevan päävalmentajan) Sami Kapasen vaikutus on näkynyt.

Joukkue on koko kauden kääntänyt hyökkäyksiä nopeammin ja pyrkinyt suoraviivaisempiin ratkaisuihin hyökkäyspäässä. Entinen "jättökiekko" loistaa poissaolollaan ja myös viime kauden surkea ylivoimaprosentti on saatu hyvälle mallille.

Entinen "jättökiekko" loistaa poissaolollaan ja myös viime kauden surkea ylivoimaprosentti on saatu hyvälle mallille.

Toinen erittäin suuri vaikutus on ollut ylipäätään joukkueen asenteen ja pelihuumorin muutoksessa. Tuntuu, että joukkueessa on tällä kaudella ollut erittäin hyvää tekemistä ja meininkiä kautta linjan. Pelaajat pelaavat rohkeasti ja turha nöyristely on poissa. Aiempiin kausiin verrattuna KalPasta löytyy nyt myös kovuutta ja asennetta eri tavalla.

Etenkin juuri kovempia joukkueita vastaan kuopiolaisten lataus on ollut hyvä ja joukkueesta on saatu ulosmitattua sen koko potentiaali. Viime perjantain Tappara-ottelu oli todella tasokas ottelu ja päävalmentaja Virran sanoin vaatimustaso oli kova koko illan. Tappiosta huolimatta KalPa pystyi vastaamaan kovaan vaatimustasoon ja on todellinen uhka kaikille liigajoukkueille.

Kauden alla KalPan materiaalille naurettiin, mutta palaset loksahtelivat syksyn aikana paikoilleen ja useat pelaajat ovat todella kovassa iskussa. Edes Eero Kilpeläisen loukkaantuminen ei ajanut pohjoissavolaisten laivaa karille, kun Denis Godla  ja Niko Hovinen paikkasivat KalPan ykkösvahtia loistavasti.

Myös muun muassa hyökkääjä Matias Myttysen haaliminen on ollut täysosuma.

Pekka Virran aiemmilla kausilla KalPan tie on päättynyt varsin aikaisin pudotuspeleissä. Riittävätkö rahkeet pidemmälle tänä keväänä?

Gummerus: Tällä hetkellä vaikuttaa, että kyllä riittää. Aiemmassa kysymyksessä kertomani asiat tukevat menestymisen mahdollisuutta. Etenkin joukkueen henkisen potentiaalin, asenteen ja kovuuden lisääntyminen ovat niitä asioita, jotka ratkaisevat pelit omaksi edukseen kevään pudotuspeleissä.

Niiralan monttu on ollut erittäin vaikea paikka vierasjoukkueille ja mahdollinen pudotuspelien kotietu olisi erinomainen asia kuopiolaisille.

Kilpeläisen lisäksi Godla on osoittautunut sellaiseksi maalivahdiksi, jonka uskaltaa heittää maalitolppien väliin myös tiukemmassa paikassa. Myös etenkin KalPan tulosyksikkö Janne Keräsen ja Jaakko Rissasen johdolla on pelannut todella tehokkaaksi.

Tapparasta kesken kauden hankittu Arttu Ilomäki on yltynyt KalPassa hurjaan vireeseen ja kilpipaidoissa onkin 13 ottelussa syntynyt jo erinomaiset tehot 3+7=10. Tamperelaishyökkääjä sopii hyvin ykkösvitjaan Keräsen ja Rissasen seuraan.

Yksi mahdollinen uhka menestymisen esteenä liittyy asioihin, jotka ovat leimanneet joukkueen viimeaikaisia jatkoaika- ja voittomaalitappioita. Näissä otteluissa joukkueen peli on näyttänyt tukkoiselta ja etenkin ylivoima on puuroutunut, eikä se ole ollut tarpeeksi aktiivista. Mikäli tällainen passiivinen tila yllättää keväällä, voidaan Kuopiossa jälleen hypätä kesälomalle ajoissa.

Niiralan monttu on osoittautunut erittäin vaikeaksi paikaksi vierasjoukkueille ja mahdollinen pudotuspelien kotietu olisi erinomainen asia kuopiolaisille.

Toinen mahdollinen esteen luova asia on loukkaantumiset. Rissasen, Keräsen, Juuso Riikolan tai muun vastaavan pelaajan loukkaantuminen toisi ison loven kuopiolaisten rosteriin ja voisi vesittää koko kevään pelit. 

Tammikuun loppupuolella on vielä kuitenkin muistettava, että runkosarjaa on edelleen jäljellä 18 kierrosta ja paikat voivat sarjataulukossa vaihtua tiuhaankin. Tällä menolla KalPalla on kuitenkin hyvät mahdollisuudet kevään peleissä.

Matias Myttynen on kauden aikana osoittanut olevansa erinomainen hankinta kuopiolaisilta.
Kuva © Aleksi Manninen aleksi.manninen@jatkoaika.com

KalPan Joonas Lyytinen siirtyy kauden jälkeen pois Kuopiosta - uutta seuraa hän ei vielä paljastanut. Minkälaisen loven Lyytisen poistuminen jättää KalPan puolustukseen?

Gummerus: Se on selvää, että muutenkin kapeahko KalPa-pakisto kaipaa Lyytisen paikalle korvaajaa ensi kaudelle. Nuoren puolustajan vahvuuksiin on kuulunut vahva kiekollisuus, joka yltyy aika ajoin uhkarohkeaksi kiekolliseksi pelaamiseksi. Valitettavasti varsin usein tämä on kostautunut kiekonmenetyksenä. Puolustaja laukoo todella paljon, mutta varsin harvoin tämä palkitaan maalilla. Tällä kaudella Lyytiselle on merkitty kolme maalia.

Alkukaudesta tuntui, että Lyytinen meni varjojen mailla, eikä mikään tahtonut onnistua. Osuipa väliin pieni loukkantuminenkin. Nyt kauden edetessä Lyytinen on saanut enemmän onnistumisia ja peli on muutenkin näyttänyt paremmalta.

Ehkä Lyytisen kannalta on tässä vaiheessa luonnollista jättää kasvattajaseura ja hakea uusia haasteita muualta. Lyytisen harteille oli KalPassakin asetettu odotuksia, eikä hän ole niitä parhaalla tavalla pystynyt täyttämään. Mahdollisesti paikka muussa joukkueessa nostaa Lyytisen uran nousuun.

KalPassa on nyt syytä miettiä, minkälaista puolustajaa Lyytisen tilalle halutaan etsiä. Kilpipaidoista löytyy jo aika hyvin kiekollisia pakkeja, eli esimerkiksi enemmän puolustavan puolustajan hankinta voisi olla perusteltua.

Tapparan peli on ollut tehokasta ja voittoisaa.
Tapparan peli on ollut tehokasta ja voittoisaa.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Tappara pelasi viime viikolla kolme kärkipeliä, kun vastassa olivat HPK, KalPa ja TPS. Onko joku näistä joukkueista haastamassa Tapparaa keväällä?

Oinonen: Tapparan saldo haastavasta viikosta oli hyvä: kolmesta pelistä kaksi voittoa, viisi sarjapistettä, viisi päästettyä maalia − joista yksi tyhjään maaliin − ja yksi nollapeli.

Hallitsevan mestarin hyökkäyskalusto on laadukas ja leveä, mutta puolustus on tällä hetkellä haavoittuva.

HPK:n Tappara voitti selvästi 4−0, mutta tulos ei kerro koko totuutta. Kirvesrintojen pelinavaamisessa oli suuria vaikeuksia HPK:n karvatessa aggressiivisesti ylhäältä, puolustuksesta tosin puuttuvat tärkeät miehet Valtteri Kemiläinen ja Aleksi Salonen. Hyökkäysalueelle päästyään Tappara kyllä hallitsi peliä.

KalPa- ja TPS-ottelut olivat tasaisia, joten uskon kaikista olevan haastamaan Tapparaa. Hallitsevan mestarin hyökkäyskalusto on laadukas ja leveä, mutta puolustus on tällä hetkellä haavoittuva. JYPistä lainattu Juuso Pulli on toimiva tuuraaja, mutta pudotuspeleihin tarvitaan pysyvämpi ratkaisu.

TPS vaikuttaa tällä hetkellä vahvimmalta haastajalta mestaruustaistossa, mutta KalPa on koko kauden yllättänyt vahvalla pelillään. HPK vahvistui kahdella kokeneella pelimiehellä, joten Hämeenlinnassakin valmistaudutaan pudotuspeleihin. Tappara on vahvoilla mestaruusspekulaatiossa, mutta vahvoja ovat haastajatkin.

Viikon pelaaja: Pekka Tuokkola & Juho Olkinuora, JYP

JYP voitti viikon molemmat pelinsä ja venytti voittoputkensa jo kuuden ottelun mittaiseksi. Tuokkola venyi nollapeliin Pelicansia vastaan ja Olkinuora nollasi Jukurit.

Viikon twitaatti:

» Lähetä palautetta toimitukselle