Maanantaijää, viikko 10: Onko SM-liiga kuollut?

LIIGA / Artikkeli
Tästä se kaikki lähti. Onko SM-liigan uskottavuus mennyt?
Kuva © Teemu Eirtovaara
Runkosarjan lopun lähestyessä keskustelu on ajautunut jälleen kurinpitoon ja liigan asemaan. Maanantaijäillä pohditaan tuoreimpia tapahtumia ja luodaan jo hieman katseita runkosarjan loppukierroksille.

Maaliskuun ensimmäisille jäille luistelevat Rauman toimituksen Ilari Isotalo, Jyväskylän Micke Suopuro ja Tampereen toimitusta edustava Miika Arponen.

Väkivalta- ja taklausjupakka on saanut jopa surkuhupaisia piirteitä. Onko SM-liiga kuollut?

Ilari Isotalo: Huolestuttavalta näyttää. Viimeaikainen yleinen epätietoisuus on johtanut siihen, ettei kukaan oikein tiedä, mitä tehdä.

Liigajohdon touhuista tulee mieleen omiin naruihinsa sotkeutunut sätkynukke. Kun yrittää miellyttää kaikkia, käy usein niin, ettei miellytä ketään.

Micke Suopuro: SM-liiga on hengityskoneessa. Fanien reagointi lauantain liigakierroksella ympäri paikkakuntia oli vain yksi niistä lukuisista viesteistä, joiden pitäisi heläyttää hälytyskellot huutoon liigan toimistolla. Pyörittely ei enää auta.

Farssiviikon hengessä on pakko nostaa esiin Ilveksen Tommi Välimaan "hurjaa" taklausta Marko Tuulolaan. Häpeän ja hilpeyden sekaisia tunteita herättänyt ulosajo ei olisi voinut tulla liigan kannalta huvittavampaan paikkaan. Voi ironiaa.

Miika Arponen: Ei ole kuollut, vielä. Nyt alkaa kuitenkin olla korkea aika tehdä linjauksia harkiten ja pitkällä tähtäimellä. Useat valmentajat ja pelaajat ovat ilmaisseet huolensa sekä kontaktipelin että pelaajien loukkaantumisten takia. Tärkeintä nyt olisi saada selkeät linjaukset sille, mikä on sallittua ja mikä kiellettyä.

Mitä ajatuksia uusi kurinpitoryhmä herättää? Uskotko Sampo Liusjärven vielä jatkavan tehtävässään?

Isotalo: Liusjärven elkeet ja julkisuuteen tulo Markus Nordlundin saaman tuomion jälkeen jätti melko epävarman kuvan miehen jatkosta.

Uusi kurinpitoryhmä on lupaava askel. Siinäkin tärkeintä olisi avoimuus ja selkeys. Linjan pitää olla sellainen, että pelaajat tietävät kaukalossa, mitä saa tehdä ja mitä ei.

Suopuro: En tahdo uskoa, että Liusjärvi, hämmentävän sekavasta tilanteesta huolimatta, eroaisi. Toinen asia on sitten pitäisikö hänen jättää tehtävänsä. Tällaisen ylikävelyn jälkeen tehtävän hoito ei ainakaan helpommaksi muutu.

Arponen: Uusi kurinpitoryhmä on askel oikeaan suuntaan. Pelaajatausta on ehdottomaksi hyväksi. Iiro Järven pelaajaurasta on kuitenkin jo pitkä aika, olisiko sittenkin ollut parempi valita ryhmään toinenkin Janne Ojasen kaltainen hiljattain lopettanut pelaaja? Peli on viimeisen 15 vuoden aikana kuitenkin muuttunut paljon.

Liusjärvi ei saanut kurinpitoryhmän tavoin potkuja tehtävästään, joten luottoa liigahallituksen suunnalta vielä riittää. Uskottavuus yleisön suuntaan on kuitenkin koetuksella, kun liigahallitus kävelee toistuvasti kurinpitäjän yli päätöksissä. En yllättyisi, jos Liusjärvi itse jättäisi tehtävänsä.

Joni Vesalainen on valittiin tuoreeltaan liigan myyntijohtajaksi. Mitä odotuksia sinulla on herraa kohtaan?

Isotalo: Tämä oli viikon harvoja ilouutisia SM-liigan ympäriltä. Vesalainen tuo juuri sitä "boxin ulkopuolista" ajattelua, mitä liigakiekkoilu tällä hetkellä kaipaa.

Suopuro: Kaikkien farssien ja kohujen keskellä ainoa Vesalaisen valinta oli se pieni ja yksinäinen valonpilkahdus, joka SM-liigan osalta on pitkään aikaan nähty. Vesalainen on innovaattori, puuhamies, nero ja osin hullukin. Ennen kaikkea kyseessä on rautainen ammattilainen, jolta löytyy uskallusta.

Maisemanvaihdos JJK:n toimitusjohtajan pestistä uusille urille tuo myös mukanaan uuden intohimon. Vesalaisen kohdalla intohimo ja sen kanavoiminen on näkynyt tuloksena. Mies ehti jo ilmoittamaan istuvansa ensimmäisenä alas liigajoukkueiden faniryhmien kanssa, raikas päätös.

Runkosarjassa lähtee viimeiset kierrokset liikkeelle. Millä liigaryhmällä on vielä eniten tekemistä oman pelinsä kanssa kevättä ajatellen?

Isotalo: Raumalaisten huikea tammikuu muuttui heikkoon helmikuun, eikä maaliskuun alkukaan lähtenyt odotetusti liikkeelle. Runkosarjan loppu on kaikkea muuta kuin helppo, joten kovan työn saavat raumalaisetkin tehdä pudotuspelipaikan eteen.

Suopuro: Kärpät laahaa tällä hetkellä pahassa jamassa. Oululaisten viiden ottelun tappioputki tuli pahimpaan mahdolliseen saumaan. Suora pudotuspelipaikka uhkaa karata. Ennen kaikkea näin synkkä pelillinen laskusuhdanne juuri ennen ratkaisupelejä on todella huolestuttavaa.

Arponen: Kärpät ei ole 25.1. jälkeen onnistunut voittamaan tulevista pudotuspelijoukkueista kuin Jokerit. Muut voitot ovat tulleet pudotuspeliviivan alapuolella olevista joukkueista, ja nyt niskassa on viiden ottelun tappioputki. Jos nykytahti jatkuu, tulee oululaisilla olemaan tiukkaa päästä edes puolivälieriin.

Kenelle SM-liigan ulkomaalaisvahvistukselle haluat lähettää terveisiä?

Isotalo: Kokenut Brad Moran saa omat terveiseni. Heikosti Ruotsissa alkukaudesta viilettäneellä kanadalaisella on mahdollisuus johdattaa SaiPa vaikka mihin. Yritä ymmärtää, että jo pelkkä pudotuspelipaikka olisi Lappeenrannassa valtava asia.

Suopuro: Porilaisilla 13 voittoa putkeen, Shaun Heshka, tiedätkös että pelaat aivan hullussa joukkueessa?

Arponen: Jordan Henry, tempauksesi lauantain Ilves-ottelussa oli pyllistys kaikkea sitä kohtaan, mitä jääkiekon pitäisi edustaa. Vastustajan kunnioitusta ei näkynyt mailla eikä halmeilla. Jos haluat pelata jääkiekkoa tällä tasolla, näiden hölmöilyjen pitää jäädä pois.

» Lähetä palautetta toimitukselle