Liigalle oma tilannehuone: "Neljää tarkastusta voidaan suorittaa samanaikaisesti"

LIIGA / Artikkeli
Tältä näyttää tilannehuoneessa puolitoista kuukautta ennen kauden alkua.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Liigan ja Telian uuden mediasopimuksen suurimpiin muutoksiin kuuluu tilannehuoneen käyttöönotto. Sen myötä kaikki kiistanalaiset maalitilanteet ratkaistaan yhdestä paikasta, eikä ottelukohtaisia videotuomareita tai otteluvalvojia enää tarvita.

Kaudella 2018-19 ei käytetä enää ottelukohtaisia videotuomareita, vaan kaikki tehtävät on ulkoistettu yhteen paikkaan. Toimipiste sijaitsee Helsingin Pasilassa, entisessä Ylen toimipisteessä Isossa Pajassa.

− Seitsemän ottelun kierroksella on töissä neljä videotuomaria ja kaksi päävideotuomaria. Neljän ottelun kierroksella on töissä kaksi videotuomaria ja yksi päävideotuomari. Yhden ottelun kierroksella on yksi videotuomari ja yksi päävideotuomari. Videotuomari voi siis operoida maksimissaan kahta ottelua ja päävideotuomari neljää ottelua kerrallaan, Liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä esittelee.

Kaikkiaan videotuomareita on yhdeksän ja päävideotuomareita kuusi. Sen myötä tulkintoja eri tilanteista voi olla vähemmän kuin aikaisemmin.

Siinä missä vielä viime kaudella valmentajien haastossa päätöksen teki otteluvalvoja, nyt vastuu on päätuomarilla.

− Käytännössä tuomari pyytää Tampereelta tai muulta pelipaikkakunnalta kuvaa toimitsijapöydällä olevalle tabletille. Tuomari tekee näkemänsä perusteella lopullisen päätöksen.

Haastot ovat edelleen käytössä ainoastaan maalivahdin häirintää varten. Paitsioita ei voida haastaa, kuten muun muassa NHL:ssä ja KHL:ssä tehdään.

Varsinaisten videotarkistusten osalta mennään edelleen vanhalla tyylillä. Erona on toki se, että videotuomarit eivät enää työskentele hallilla, vaan kaikki maalitilannetarkastukset tehdään keskitetysti Helsingissä, jossa tilanne tarkastetaan ja ratkaisu ilmoitetaan päätuomarille.

Väliaikaisesti joku videotuomari voi joutua katsomaan kolmeakin ottelua. Mikäli hänen seuraamassaan Jyväskylässä pelattavassa ottelussa tulee videotarkistus, niin ikään hänen valvomansa ottelu Kuopiosta siirtyy hetkeksi jonkun muun tarkkailtavaksi.

− Neljää tilannetta pystytään katsomaan samanaikaisesti. Jokaisen koneen kuvaa saadaan siirrettyä helposti toiselle koneelle, jotta yksi videotuomari voi keksittyä yhden maalitilanteen tarkastamiseen, Järvelä kertoo.

Tarkastettaviin kohteisiin ei tule muutoksia, vaan niissä mennään viime kauden linjalla. Potkut ja kädellä tehdyt osumat, maalin siirtyminen, kiekon oleminen maalissa ja korkeat mailat ovat edelleen tarkastuksen kohteena.

Otteluvalvojat ja videotuomarit jäävät pois peliareenoilta. Halleilla on uutena roolina toimitsijaesimies, joka on yhteydessä tilannehuoneeseen ja kentällä oleviin erotuomareihin. Toimitsijaesimiehen kautta on myös mahdollista informoida tuomareita välittömästi, mikäli kiekko on käynyt maalissa ja se on jäänyt tuomareilta huomaamatta. Mahdollisen maalin tarkastamista ei näin ollen tarvitse odottaa seuraavaan luonnolliseen pelikatkoon.

Arto I. Järvelän mielestä muutos on suurin hänen urallaan.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

− Sitä ei voi vielä sanoa, nopeutuvatko tarkistukset. Nyt on käytössä useampi kamerakulma, joten sen myötä tarkastuksille voi tulla lisää kestoa erityisesti haastoissa, kun kaikki kuvat pitää katsoa. Samalla kuitenkin tuomioiden pitäisi olla varmempia, Järvelä kommentoi.

− Maalivahdin häirintä on aina tulkintaa, jossa senhetkisillä tekijöillä on valta. Sitä varten halusimme tiimiin entisen maalivahdin Matti Lehmusmiehen, joka ymmärtää paremmin tilanteita maalivahdin näkökulmasta. Samoin entinen naisten SM-sarjan maalivahti Elisa Vaittinen on mukana tiimissä.

Esikuvaa tilannehuoneelle on haettu NHL:stä, jossa kaikkia otteluita tarkkaillaan Torontossa sijaitsevassa keskuksessa. Paikka on myös Järvelälle tuttu.

− Olen muutaman tunnin vieraillut NHL:n tilannehuoneessa. Tekniikka on periaatteessa sama, mutta ihan yhtä laajasta kokonaisuudesta ei ole kyse.

Viime vuosina esimerkiksi maalikameran kuvaa ei ole nähty TV-lähetyksissä. Nyt sen kuvan, minkä avulla videotuomari tekee päätöksensä, näkeminen on mahdollista.

− Kaikki kuvamateriaali tulee tänne, mutta se, miten sitä jaetaan on ohjaajasta kiinni, Järvelä kertoo.

Pitkään erilaisissa tehtävissä, ensin jäällä tuomarina, sittemmin toimiston puolella työskennellyt Järvelä korostaa muutoksen suuruutta.

− Olen ollut vuodesta 1983 asti mukana liigabisneksessä, ja sinä aikana tämä on kovin muutos, Järvelä kertoo.

» Lähetä palautetta toimitukselle