Liian isot saappaat Stanley Cup -finalistin kakkossentteriksi - Erik Haulan runkosarjatehoissa paljon onnea mukana

NHL / Artikkeli
Erik Haulalla on iso rooli mestaruutta tavoittelevan joukkueen kakkossentterinä - ehkä liiankin iso.
Kuva © Getty Images

Vegas Golden Knightsin osalta kulunut NHL-kausi on mennyt satumaisen hyvin, täysin ennen kautta annettujen arvioiden tai edes joukkueen omien odotusten vastaisesti.

Samaa voi sanoa myös joukkueen muodostavien yksilöiden kohdalla. Useat pelaajat ovat pelanneet uransa parasta kiekkoa. Yksi esimerkki tästä on suomalaishyökkääjä Erik Haula, joka on maalien ja pisteiden valossa pelannut uransa parhaan kauden.

Hän otti harteilleen kakkossentterin vastuun. Roolia oli tarjolla, sillä ykkössentteriksi kaavailtu Vadim Šipatšov pelasi lopulta vain kolme ottelua ennen paluutaan KHL:ään.

Huutoon Haula vastasi komeasti. Runkosarjassa verkko heilui peräti 29 kertaa ja pisteitäkin kertyi komeat 55. Hän sijoittui Golden Knightsin sisäisessä maalipörssissä toiseksi heti William Karlssonin jälkeen. 

Pudotuspeleissä ruuti ei kuitenkaan ole ollut yhtä kuivaa. 17 otteluun kasassa on toistaiseksi kolme maalia ja seitsemän pistettä. Nämä ovat lukemia, joita harvoin Stanley Cupin voittavan joukkueen kakkossentteriltä nähdään.

Mutta onko reilua odottaa Haulalta paljoa enempää? Tilastot osoittavat, että hän on pelannut melko lähellä runkosarjan tasoaan ja joillain osa-alueilla jopa petrannut pudotuspeleissä.

Tasaviisikoin Haulan taso ei juuri ole pudonnut

17 ottelun ja vajaan 200 minuutin otoskoko ei ole vielä suuri, mutta se antaa jonkinlaista osviittaa Haulan suorituksista. Selvin ero runkosarjan ja pudotuspelien välillä on Haulan ketjun tehokkuudessa maalein mitattuna.

Erik Haula tasaviisikoin kaudella 2017-2018
TOI G/60 A/60 P/60 CF% GF% xGF% GS/60
Runkosarja 1022,53 0,82 0,88 1,7 49,87 44,55 48,16 1,7
Pudotuspelit 197,33 0,61 0,91 1,52 49,26 57,14 48,8 1,61

Pudotuspeleissä Haulan ollessa jäällä Golden Knights on tehnyt tasaviisikoin seitsemän maalia ja päästänyt kuusi. Runkosarjassa vastaavat lukemat olivat 41 ja 53, joten tässä suhteessa Haula on parantanut verrattuna runkosarjaan. Hänen ollessa jäällä on tasaviisikoin tehty enemmän maaleja kuin päästetty.

Ero ei kuitenkaan ole niin suuri kun voisi olettaa. Odotusarvollisesti tehtyjen ja päästettyjen maalien suhde ei juuri ole runkosarjan ja pudotuspelien muuttunut. Haulan corsi-lukema pudotuspeleissä on niin ikään hyvin lähellä runkosarjan vastaavaa.

Tämä tarkoittaa, että suurin tekijä positiivisen maalierottaman taustalla on ollut onni. Pudotuspeleissä kiekot ovat yksinkertaisesti pomppineet Haulan ja Golden Knightsin kannalta suotuisasti. Myös maalivahti Marc-André Fleuryn huikeilla otteilla on ollut iso vaikutus.

Siirto Vegasiin on ollut Haulan uralle positiivinen käänne.
Siirto Vegasiin on ollut Haulan uralle positiivinen käänne.
Kuva © Getty Images

Haula ei ole pudotuspeleissä yltänyt runkosarjan kaltaiseen maali- ja pistevauhtiin. Tasaviisikoin Haula laukoi runkosarjassa 10,94 prosentin tehokkuudella. Pudotuspeleissä vastaava lukema on 9,52, joten tasaviisikoin maalinteon tehokkuus on ollut keväällä runkosarjan tasolla.

Syy maalivauhdin putoamiseen löytyykin ylivoimatehoista. Haula teki runkosarjassa 34,48 prosenttia maaleistaan ja 29,09 prosenttia pisteistään ylivoimalla. Pudotuspelien seitsemästä pisteestä vain yksi on tullut silloin, kun vastustajalla on vähemmän pelaajia kaukalossa.

Koko NHL:n tehokkain ylivoimalla

Haula suorastaan loisti runkosarjassa ylivoimalla. Minnesota Wildin paidassa vastuu jäi erittäin vähäiseksi, ja Haula saikin Golden Knightsissa ensimmäistä kertaa NHL-urallaan vakiopaikan ylivoimasta. 

Erik Haula ylivoimalla kaudella 2017-2018
TOI G/60 A/60 P/60 iCF/60 ixGF/60
Runkosarja 174,1 3,45 2,07 5,51 15,85 1,57
Pudotuspelit 41,35 0 1,4 1,4 18,19 1,71

Tulos oli loistavaa. 174 minuutin aikana Haula iski peräti 10 ylivoimamaalia ja nappasi myös kuusi syöttöpistettä. Tämä tarkoitti 3,45 ylivoimamaalia 60 minuuttia kohden. Esimerkiksi Patrik Laineen vastaava lukema runkosarjassa oli 4,65.

Haula latoi runkosarjassa kiekkoja verkkoon käsittämättömällä 41,67 prosentin tehokkuudella

On kuitenkin jälleen tärkeä katsoa laukaisuprosentteja. Haula latoi runkosarjassa kiekkoja verkkoon käsittämättömällä 41,67 prosentin tehokkuudella.

Haulan lisäksi yli 100 minuuttia ylivoimalla runkosarjassa pelanneista vain J.T Miller  onnistui ylittämään 40 prosentin rajan.

Pudotuspeleissä maalisarakkeessa on pyöreä nolla, vaikka Haula on laukonut kovempaa tahtia ja luonut myös enemmän maaliodottamaa. Tämä on hyvä osoitus, kuinka iso osa onnella on maalimääriä katsottaessa.

Periaatteessa Haula on pelannut viimeistelyä lukuun ottamatta parempaa ylivoimaa kuin runkosarjassa. Käytännössä kuitenkin ainoastaan maalit lasketaan.

Väistämätön taantuma tulossa huonoimmalla hetkellä

Mikäli tarkastellaan Haulan lukemia koko NHL-uran osalta, suurimmat huomiot ovat tasaisesti kasvanut vastuu ja maali- sekä pistemäärät. Kokonaisvaltaisen pelaamisen kanssa hänellä on kuitenkin edelleen tekemistä, mikä on näkynyt myös näissä pudotuspeleissä.

Nykyinen rooli Stanley Cupin finaaleja pelaavan joukkueen kakkossentterinä tuntuu olevan Haulalle liian iso. Hänen optimaalinen paikkansa olisi luultavasti hyökkäävän kolmosketjun sentterinä.

Mikäli Golden Knights juhlii kesällä mestaruutta, Haula ja muu joukkue on ison kiitoksen velkaa Marc-Andre Fleurylle.
Mikäli Golden Knights juhlii kesällä mestaruutta, Haula ja muu joukkue on ison kiitoksen velkaa Marc-Andre Fleurylle.
Kuva © Getty Images

Golden Knightsilla on tällä hetkellä vaatimukset täyttävä ykköskenttä, ja santapaperiosastoakin on enemmän kuin tarpeeksi. Tulituki kakkos- ja kolmosketjuilta on kuitenkin viime aikoina puuttunut, mistä muodostuu iso ongelma, ellei Fleury seiso päällään tolppien välissä. 

Golden Knightsin pelitapa on toistaiseksi paikannut hyvin puutteita yksilöiden taitotasoissa, mutta pelkällä työteliäisyydellä ja vimmatulla karvauksella ei yleensä mestaruuksia NHL:ssä voiteta.

Haula on erinomainen esimerkki pelaajasta, joka on pelannut runkosarjassa selvästi yli oman taitotasonsa ja on nyt alkanut taantua kohti sitä pelaajaa, joka hän todellisuudessa on. Saappaat alkavat tuntua liian isoilta. Se, riittääkö tämä Stanley Cupiin, selviää seuraavien viikkojen aikana.

» Lähetä palautetta toimitukselle