LeKin tuore kapteeni ei hamua kuuta taivaalta tai yritä muuttua taikuriksi

MESTIS / Artikkeli
Sami Laakso pyrkii johtamaan ennen kaikkea esimerkin kautta.
Kuva © Timo Savela
LeKin Sami Laakso on 24-vuotiaana jo joukkueensa kokenutta kaartia. Neljänteen peräkkäiseen LeKi-kauteensa Laakso lähtee C-kirjain rinnassaan ja luottavaisin mielin. Joukkueen oma kasvatti on tyytyväinen, että joukkue on nyt täynnä kovakuntoisia nuorukaisia eikä kokeneita liigajyriä.

LeKin joukkueen keski-ikä on alle 23 vuotta kauteen lähdettäessä, ja ainoa yli 30-vuotias pelaaja on hyökkääjä Tommi Välimaa. Joukkueen kapteeniksi nimetty 24-vuotias Sami Laakso on tyytyväinen, miten joukkue on rakennettu.

− Täytyy käyttää legendaarinen klisee: Meillä on nuori ja nälkäinen joukkue. Arvostan sitä, että joukkueeseen otetaan nuoria jätkiä, eikä sellaisia niin sanottuja liigajyriä, joilla ei välttämättä ole mitään annettavaa, Laakso täräyttää.

− Totta kai kokeneetkin kaverit saattavat olla todella hyviä vahvistuksia, mutta henkilökohtaisesti en välitä siitä, että tullaan joukkueeseen ja kärkytään koko ajan pelipaikkaa muualta, sentteri jatkaa.

Nimiä Laakso ei mainitse, mutta viime kaudella LeKista kävivät vauhtia hakemassa kokeneista liigapelaajista muun muassa Otto Honkaheimo ja Antti Bruun, jotka jatkoivat muutaman saukkopaidassa pelatun ottelun jälkeen matkaansa HPK:n paitaan. Jesse Niinimäki pelasi kolme ottelua lempääläläisten riveissä ennen siirtymistään Italiaan.

"Miikka on suoraselkäinen ja rehellinen koutsi. Sitä saa, mitä itse tilaa."

Pelitapa suoraviivaistuu valmentajan vaihduttua

Laakson mukaan nuoria ja energisiä pelaajia tänä vuonna LeKi myös tarvitsee. Päävalmentaja vaihtui Juha Juujärvestä Miikka Kuuselaan, joka luottaa aiempaa suoraviivaisempaan pelitapaan. LeKi pyrkii painamaan päälle jatkuvasti neljällä ketjulla, mikä luonnollisesti myös vaatii paljon voimia.

− Pikkuisen suoraviivaistamme peliä, mutta totta kai haluamme säilyttää hyviä kiekollisia juttuja, joita emme ehkä viime kaudella vain pystyneet aina toteuttamaan. Juha painotti tietynlaista taitokiekkoa, emmekä halua jatkossakaan ehdoin tahdoin luopua kiekosta. Fiksua peliä, joka kehittää fiksuja pelaajia, Laakso ynnää.

Kuusela on LeKissä jo tuttu kasvo, sillä on valmentanut seurassa yhteensä viisi vuotta käyden välillä Ilveksen A-junioreissa. Kaudella 2012−2013 Kuusela oli hetkellisesti myös joukkueen päävalmentajan paikalla, kun Marko Keskinen sai marraskuussa väistyä pääkäskijän paikalta. Kuuselan tyyli on Laakson makuun.

− Miikka on suoraselkäinen ja rehellinen koutsi. Sitä saa, mitä itse tilaa. Hänelle myös pystyy puhumaan asioista, yhteys toimii molempiin suuntiin, Laakso kehuu.

Monella nuoren joukkueen pelaajalla on kokemus aikuisten peleistä vielä hyvin ohutta. Siksi myös odotukset ovat maltilliset.

− Emme lähde tavoittelemaan kuuta taivaalta, vaan rakennamme peliä ja joukkuetta pala kerrallaan. Mielenkiintoinen kausi edessä, odotan innostuneena, mitä tapahtuu, Laakso toteaa.

Toiveissa ehjä kausi johtajana

Laakso ei suuresti halua avata henkilökohtaisia tavoitteitaankaan ennen kautta. Kahden rikkonaisen kauden jälkeen toiveissa on lähinnä ehjä kausi. Viime kaudella vyölle kertyi 35 ottelua, kunnes loukkaantuminen katkaisi kauden tammikuun lopulla.

− Nyt takana on ehjä kesä, minkä kautta voi rakentaa itseluottamusta. Haluan olla johtava pelaaja omassa roolissani, eikä minun tässä miksikään taikuriksi tarvitse muuttua, Laakso toteaa.

Laakson oma rooli ei ole takoa pisteitä liukuhihnalta, vaan ennemminkin tuoda energiaa ja varmaa peruspelaamista. Joukkueen kapteenina rooliin liittyy aiempaa vahvemmin myös johtaminen.

− Koitan olla pelillisen identiteetin kautta johtaja ja esimerkki pelaamalla tilanteet loppuun, taklaamalla ja blokkaamalla vetoja. Kopissakin yritän olla äänessä. Välillä ehkä tulee jotain järkevääkin sanottua, eikä pelkkää älämölöä. Jätkät sanoo kyllä, että on huonot jutut, Laakso nauraa.

LeKi avaa kautensa keskiviikkona Peliittojen vieraana.

» Lähetä palautetta toimitukselle