Laine ja Matthews vain jäävuoren huippu − NHL-tulokkaiden vuosikerta todella laadukas

NHL / Artikkeli
Tulokashyökkääjä Mitch Marner on ollut Maple Leafsin parhaita pelaajia.
Kuva © Getty Images
Supertulokkaat Patrik Laine ja Auston Matthews ovat varastaneet mediahuomion, mutta tehokaksikon lisäksi tulokkaat ovat tällä kaudella vakuuttaneet joka pelipaikalla.

Suomalaishyökkääjä Patrik Laine johtaa tulokkaiden maali- ja pistepörssejä, ja pistetahti on 2000-luvun tulokkaista viidenneksi tehokkain. Laineen edellä varaustilaisuuden ensimmäisenä pelaajana valittu amerikkalaishyökkääjä Auston Matthews on vain yhden maalin ja neljän pisteen verran Winnipeg Jets -hyökkääjää jäljessä.

Molemmat tulevaisuuden supertähdet ovat aloittaneet NHL-uransa erinomaisesti. Laine kamppailee jopa maalipörssin voitosta ja on pistepörssissäkin sijalla 16. Matthews puolestaan on ottanut paikkansa Toronto Maple Leafsin kauan kaivattuna ykkössentterinä ja yrittää nostaa perinteikkään seuran takaisin pudotuspelijoukkueeksi.

Laineen ja Matthewsin lisäksi monet muutkin tulokkaat ovat pelanneet vakuuttavasti.

Zaitsev on ottanut ison roolin Maple Leafsin takalinjoilla.
Zaitsev on ottanut ison roolin Maple Leafsin takalinjoilla.
Kuva © Getty Images

Maple Leafsin kokoonpanossa runsaasti tulokkaita

Vaikka Matthews on tulokkaista toiseksi paras maalintekijä ja pistemies, ei amerikkalainen ole pistekeskiarvolla mitattuna edes oman joukkueensa tehokkain tulokas. Laineen jälkeen toiseksi kovimmalla tahdilla on pisteitä takonut Mitch Marner, joka on Maple Leafsin ensimmäisen kierroksen varaus vuodelta 2015.

Marner on yksi seitsemästä pelaajasta, jotka ovat keränneet vähintään 30 syöttöpistettä uransa 50 ensimmäisessä pelissä.

Kanadalaishyökkääjä johtaa tulokkaiden syöttötilastoa ja on pistepörssissä kolmantena vain pari pistettä Matthewsia perässä, mutta viisi peliä vähemmän pelanneena.

Lisäksi Marner on yksi seitsemästä pelaajasta, jotka ovat keränneet vähintään 30 syöttöpistettä uransa 50 ensimmäisessä pelissä. Muut ovat Patrick Kane, Connor McDavid, Sidney Crosby, Jevgeni Malkin, Nicklas Bäckström ja Aleksandr Ovetškin.

Tulokkaiden pistepörssin neljäntenä on kolmas Maple Leafs -hyökkääjä William Nylander, joka on myös tehnyt tulokkaista eniten maaleja ja pisteitä ylivoimalla. Maple Leafs on todella elänyt tulokkaistaan, sillä viidestä parhaasta pistemiehestä kolme ja kymmenestä parhaasta kuusi pelaavat ensimmäistä NHL-kauttaan.

Tulokaspörssin kärjessä olevan kolmikon lisäksi puolustaja Nikita Zaitsev sekä hyökkääjät Zach Hyman ja Connor Brown ovat nousseet isoon rooliin. Venäläishyökkääjä Nikita Soshnikov puolestaan on ollut tärkeä mies nelosketjussa ja alivoimalla.

Zaitsev, Brown ja Hyman mahtuvat kaikki tulokkaiden pistepörssissä 15 parhaan joukkoon. Lisäksi venäläispuolustaja Zaitsev on sekä tulokkaiden että joukkueensa peliaikakuningas.

Rantaselta on nähty juonikasta ja ennakkoluulotonta peliä.
Rantaselta on nähty juonikasta ja ennakkoluulotonta peliä.
Kuva © Getty Images

Yhteensä kolme suomalaista tulokaspörssin kärkikymmenikössä

Laineen ja Matthewsin jälkeen kolmanneksi paras maalintekijä on Carolina Hurricanesin suomalaishyökkääjä Sebastian Aho, joka on myös joukkueensa toiseksi paras pistemies ja tulokaspörssin seitsemäs. Aho on 2000-luvun suomalaistulokkaista kolmanneksi tehokkain Laineen ja Jussi Jokisen jälkeen.

Colorado Avalanchen Mikko Rantanenkin mahtuu tulokaspörssin kärkikymmenikköön. Lisäksi isokokoinen TPS-kasvatti on Laineen jälkeen toiseksi eniten peliaikaa saanut tulokashyökkääjä ja joukkueensa neljänneksi paras pistemies. Kolmasosan pisteistään Rantanen on iskenyt ylivoimalla.

Aho on 2000-luvun suomalaistulokkaista kolmanneksi tehokkain.

Kärkikymmenikön täydentävät hyökkääjistä Calgary Flamesin Matthew Tkachuk ja Detroit Red Wingsin Anthony Mantha. Molemmat mahtuvat 2000-luvun 50 tehokkaimman tulokkaan joukkoon ja ovat pelanneet kovemmalla pistetahdilla kuin kaudella 2012-13 Calder Trophylla palkittu Jonathan Huberdeau.

Peliaikaan suhteutettuna toisen polven NHL-pelaaja Tkachuk on kolmanneksi tehokkain tulokas ja joukkueensa neljänneksi paras pistemies. Mantha puolestaan on pistekeskiarvolla mitattuna kuudenneksi tehokkain tulokas ja lisäksi Red Wingsin viidenneksi eniten peliaikaa saanut hyökkääjä.

Provorov johtaa Flyers-puolustusta.
Provorov johtaa Flyers-puolustusta.
Kuva © Getty Images

Tulokaspuolustajat ottaneet isoa roolia

Columbus Blue Jacketsin Zach Werenski on tulokaspuolustajista tehokkain ja koko tulokaspörssin kuudes. 2000-luvulla ainoastaan Shayne Gostisbehere ja John Klingberg ovat pelanneet Werenskiä paremmalla pistekeskiarvolla. Ylivoimapisteitä amerikkalaispuolustajalla on tulokkaista toiseksi eniten.

Myös New York Rangersin Brady Skjei mahtuu tulokaspörssin kärkikymmenikköön. 22-vuotiaan puolustajan suorituksen arvoa nostaa vielä, se että vuonna 2012 ensimmäisellä kierroksella varattu amerikkalainen on saanut kärkeen verrattuna merkittävästi vähemmän peliaikaa.

Maple Leafsin Zaitsevin lisäksi tulokaspuolustajista Philadelphia Flyersin Ivan Provorov on noussut joukkueensa ykköspuolustajaksi peliajalla mitattuna. Flyersin kaupattua siirtorajalla konkaripuolustaja Mark Streitin on 20-vuotiaan venäläispuolustajan vastuu kasvanut entisestään.

Matt Murray on NHL-sääntöjen mukaan edelleen tulokas, vaikka oli viime keväänä torjumassa joukkueelleen Stanley Cupia.

Dallas Starsin suomalaispuolustaja Esa Lindell on saanut Klingbergin jälkeen toiseksi eniten peliaikaa. Boston Bruinsissa Brandon Carlo on pelannut puolustajista kolmanneksi eniten − samoin Florida Panthersin Michael Matheson, joka on myös ohittanut peliajassa kovapalkkaisen Jason Demersin.

Myös Vancouver Canuksin Troy Stecher ja Los Angeles Kingsin Derek Forbort ovat nousseet joukkueidensa kärkinelikkoon. Edistyneissä tilastoissa tulokaspuolustajista parhaiten ovat pärjänneet Los Angeles Kingsin Kevin Gravel, Werenski, Carlo, Edmonton Oilersin Matt Benning ja Winnipeg Jetsin Josh Morrissey.

Saros on pelannut tulokasvahdeista toiseksi eniten.
Saros on pelannut tulokasvahdeista toiseksi eniten.
Kuva © Getty Images

Tulokasmaalivahtien joukossa Stanley Cup -voittaja

Pittsburgh Penguinsin Matt Murray on NHL-sääntöjen mukaan edelleen tulokas, vaikka oli viime keväänä torjumassa joukkueelleen Stanley Cupia. Runkosarjapelejä kertyi viime kaudella kuitenkin vain 13.

22-vuotias kanadalainen on tällä kaudella pelannut niukasti Marc-André Fleurya enemmän. Maalivahtien kärkikymmenikössä Murray on niin torjuntaprosentilla, päästettyjen maalien keskiarvolla kuin voittoprosentilla mitattuna.

Murrayn lisäksi vain kolme tulokasmaalivahtia − Juuse  Saros, Jared  Coreau ja Jean-Francois  Berube  − ovat torjuneet vähintään kymmenessä pelissä. Nashville Predatorsin suomalaisvahti on pärjännyt selvästi parhaiten. Ainoastaan nollapelien määrässä Coreau on Sarosta edellä.

Yhteensä 19 tulokasmaalivahtia on tällä kaudella päässyt pelaamaan, mutta lähes puolet eli yhdeksän on torjunut vain yhdessä ottelussa. Bruins ja Predators ovat peluuttaneet kahta eri tulokasmaalivahtia − Predators Saroksen lisäksi Marek Mazanecia neljässä pelissä, ja Bruins Malcolm Subbania ja Zane McIntyrea yhteensä yhdeksässä ottelussa.

» Lähetä palautetta toimitukselle