Kutsuuko itärannikko? − Shattenkirk lähtökuopissa Bluesista

NHL / Artikkeli
Kevin Shattenkirk on erinomainen hyökkäävä puolustaja.
Kuva © Getty Images
Kevin Shattenkirk on useiden siirtohuhujen kohteena siirtoikkunan takarajan lähestyessä. Jatkoajan NHL-toimitus analysoi amerikkalaispuolustajan tulevaisuutta ja mahdollisia kauppakumppaneita.

St.Louis Bluesin puolustaja Kevin Shattenkirk on haluttu pelaaja siirtoikkunan takarajalla. Amerikkalaisen merkitystä joukkueelleen ja mahdollisia kauppakohteita pohtivat NHL-toimittajat Nico Oksanen ja Juha Oinonen.

Mikä on Shattenkirkin rooli Bluesissa ja millaiseen kauppaan GM Doug Armstrongin kannattaa suostua?

Oksanen: Kevin Shattenkirk on laadukas kiekollinen puolustaja, jonka vahvuudet ovat ylivoimassa. 27-vuotiaan pelaajan sopimus päättyy tähän kauteen, ja ensi kesänä olisi luvassa iso palkankorotus.

Tehotilastossa Shattenkirkin lukema (-14) on puolustajista heikoin. Tämä kuvastaa koko joukkueen ongelmia etenkin viidellä viittä vastaan -pelissä. Kesällä Bluesin täytyy tehdä jatkosopimus 23-vuotiaalle puolustajalle Colton Paraykolle, joka on rajoitettu vapaa agentti. Shattenkirkista olisi siis hyvä luopua siirtotakarajalla, jotta rahat voi käyttää Paraykoon.

Vaihdossa täytyisi saada joko aikaista varausvuoroa tai hyökkäysorientoitunutta keskus- tai laitahyökkääjää. Peilaten viime kausien kauppoihin on jenkkipakista maksettava hinta todella kova. Kauppa saattaa jäädä tekemättä tästä syystä.

Shattenkirk on laadukas kiekollinen puolustaja, jonka vahvuudet ovat ylivoimassa. Sopimus päättyy tähän kauteen, ja ensi kesänä olisi luvassa iso palkankorotus.

Oinonen: Amerikkalaispuolustaja on Bluesin toiseksi paras pistemies ja puolustajien pistepörssissä viidentenä. Peliaikaa Shattenkirk on kuitenkin puolustajista saanut vasta neljänneksi eniten, ja rooli on painottunut ylivoimaan. Shattenkirk on saanut Blues-pelaajista eniten peliaikaa ylivoimalla.

Kärkipelaajan kauppaaminen voi kuulostaa äkkiseltään erikoiselta ratkaisulta. Viime kauden päätteeksi Blues menetti kokeneet hyökkääjät David Backesin ja Troy Brouwerin vapaiksi agenteiksi ilman korvausta. Siksi Shattenkirkin kauppaamista edes harkitaan.

Bluesin kausi on kuitenkin sujunut heikommin kuin edelliset. Viime kaudella läntisen konferenssin toiseksi selviytynyt joukkue taistelee tällä hetkellä villi kortti -paikoista. Blues-puolustus on vahva ilman Shattenkirkiäkin, mutta hyökkäykseen ja maalinsuulle joukkue kaipaa vahvistusta.

Vladimir Tarasenko on turhan yksin vastuussa tehoista, eivätkä Jake Allen ja Carter Hutton ole vakuuttaneet torjunnoillaan.

Tuulettaako Eberle mahdollisesti jatkossa Blues-paidassa?
Tuulettaako Eberle mahdollisesti jatkossa Blues-paidassa?
Kuva © Getty Images

Shattenkirkin ympärillä liikkuu paljon kauppahuhuja. Yksi toistuvimmista spekulaatioista väittää, että Edmonton Oilers kauppaisi Jordan Eberlen vaihdossa Shattenkirkiin. Millaisena näet kaupan molempien osapuolten kannalta?

Oksanen: GM Amstrong tarjosi kesällä Shattenkirkia Edmontoniin vaihdossa Taylor Halliin, mutta Oilers-GM Peter Chiarelli näytti punaista valoa Amstrongille ja kauppasi Hallin New Jersey Devilsiin vaihdossa Adam Larssoniin.

Miksi Chiarelli nyt tekisi tällaisen kaupan etenkin, kun Shattenkirk on ilmaissut halunsa pelata itärannikolla tulevaisuudessa?

Mutta kaupan tapahtuessa Blues saisi kärkiosaamista hyökkäykseen ja Oilers pitkään kaipaamansa kiekollisen johtajan puolustukseen. Läntisen konferenssin takia nämä joukkueet voisivat kohdata toisensa pudotuspeleissä, joten vaikea nähdä tämän kaupan tapahtuvan.

Oinonen: Shattenkirk olisi täsmäratkaisu Oilers-puolustukseen. Halliin vaihdetulta Larssonilta odotettiin paljon, mutta tehot ovat jääneet vaatimattomiksi. Oikealta laukova Shattenkirk vahvistaisi Oilersia entisestään pudotuspeleihin.

26-vuotias Eberle on parhaimmillaan tehokas maalintekijä, mutta kulunut kausi on ollut vaikea. Maisemanvaihdos voisi piristää taitavaa kanadalaishyökkääjää, ja Blues saisi yhden aseen lisää hyökkäykseensä.

Mahdollinen kauppa siis hyödyttäisi molempia osapuolia, mutta muun muassa Nicon mainitsemista syistä alkaa vaikuttaa siltä, että kyseessä on vain pohjoisamerikkalaisten NHL-toimittajien sitkeästi jatkama spekulaatio.

Shattenkirk kertoi jo viime vuonna halustaan pelata tulevaisuudessa itärannikolla. New York Rangersin, Detroit Red Wingsin ja Boston Bruinsin tiedetään olevan puolustajan perässä. Mihin näistä joukkueista näet Shattenkirkin mahdollisesti siirtyvän?

SHATTENKIRK ON ENSI KESÄN MIELENKIINTOISIMPIA VAPAITA AGENTTEJA.

Oksanen: Rangersissa ei pelätä tehdä kauppoja. Rick Nashin siirtyminen olisi hieno nähdä. Muuten palikat ovat aika vähissä. Red Wings tarvitsee kiekollisen johtajan puolustukseen, mutta GM Ken Holland tuskin luopuu hyökkääjä Dylan Larkinista, jonka perään Amstrong oli tiettävästi huudellut.

Bruinsin tilanne on todella sekava. Ensi kauden valmentajakaan ei ole vielä tiedossa, joten pelaajahankintoja on vaikea tehdä. Kesällä Bluesissa kapteenina toiminut Backes siirtyi Bruinsiin vapaana agenttina, joten tuskin Shattenkirkia heti sinne kaupataan.

Amstrong olisi kuitenkin kiinnostunut Bostonissa läpimurtokauttaan pelaavasta David Pastrnakista, mutta GM Don Sweeney ei ole tiettävästi valmis luopumaan tulevaisuuden pistelingostaan.

Oinonen: Bruinsilla on edellä mainituista joukkueista eniten tilaa palkkakatossaan ja suuri tarve vahvistaa puolustustaan. Eri asia on, kenestä Bruinsissa ollaan valmiita luopumaan. Tšekkihyökkääjä David Krejcin kauppaamisesta on huhuttu vuosikausia.

Rangers on perinteisesti tehnyt isoja kauppoja, ja puolustus on joukkueen akilleen kantapää. Jo alkukaudesta liikkui huhuja, joiden mukaan Chris Kreideria kaupattaisiin vaihdossa laadukkaaseen puolustajaan. Myös nuori ruotsalaissentteri Mika Zibanejad voisi olla mahdollinen vaihtokaupan kohde.

Kenties Rangersista olisi jopa mahdollista saada hyvistä otteistaan huolimatta Henrik Lundqvistin kakkosmaalivahdiksi jäänyt Antti Raanta.

Red Wingsillä puolestaan on monia nuoria hyökkääjiä, mutta perinteisesti joukkue pitää kiinni lupauksistaan. Vapaaksi agentiksi kauden jälkeen jäävä Thomas Vanek sen sijaan voisi olla Bluesia kiinnostava pelaaja.

Avalanche ja Matt Duchene ovat myös mahdollisia kauppakumppaneita.
Avalanche ja Matt Duchene ovat myös mahdollisia kauppakumppaneita.
Kuva © Getty Images

Voisiko Shattenkirk palata Colorado Avalancheen? Olisiko vaihtokauppa Matt Ducheneen mahdollinen?

Oksanen: Duchene olisi loistava veto ja sopisi kuin ammuttu Tarasenkon rinnalle, mutta itärannikko kummittelee. Ei ole taattua, että Shattenkirk tekisi pahvia Avalancheen, ja kauppa olisi divisioonan sisäinen.

Blues kohtaisi Shattenkirkin viidesti runkosarjassa sekä mahdollisesti pudotuspeleissä hamassa tulevaisuudessa. Nuottipaitojen 28-vuotiaan ruotsalaishyökkääjän Patrik Berglundin sopimus päättyy tähän kauteen. Olisiko Avalanche kiinnostunut saamaan hänet Shattenkirkin kylkiäisinä vaihdossa Ducheneen?

Oinonen: Avalanche etsii vahvistuksia nimenomaan puolustukseensa. Hyötyäkseen Shattenkirkistä pidempään kuin tämän kevään Avalanchen on kuitenkin raivattava runsaasti tilaa palkkakattoonsa. Kauppahuhuissa ovatkin olleet mukana Duchenen lisäksi ainakin Gabriel Landeskog ja Jarome Iginla.

En kuitenkaan usko tämän kaupan toteutumiseen. Huhujen mukaan Avalanche etsii nuoria puolustajia, ja Shattenkirk todennäköisemmin haluaa seuraan, jolla on mahdollisuudet voittaa Stanley Cup.

Millaisen sopimuksen Shattenkirk kirjoittaa ensi kesänä Bluesiin tai johonkin uuteen seuraan?

Oksanen: Shattenkirk saa sairaan sopimuksen. Alle seitsemän miljoonan hän ei vuositasolla pelaa. Uskon sopimuksen olevan kuudesta kahdeksaan vuotta pitkä ja arvoltaan seitsemästä kahdeksaan miljoonaa per kausi.

Oinonen: Bluesin kanssa Shattenkirk tuskin on jatkamassa, vaikka kauppaa ei tapahtuisikaan. Tehokkaan puolustajan nykyinen sopimus on todella halpa, joten iso korotus on luvassa. 

Shattenkirk on ensi kesän mielenkiintoisimpia vapaita agentteja, ellei häntä kaupata joukkueeseen, jolla on palkkakatossa riittävästi tilaa isolle jatkosopimukselle.

» Lähetä palautetta toimitukselle