Kommentti: Venäjän nousu tuskin yllätti ketään

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Venäjä osui päätöserässä peräti viidesti.
Kuva © Sami Kemppainen
2-1-tappioasema kääntyi kolmannessa erässä Venäjän 2-6-voitoksi Helsingin EHT:n ottelussa Sveitsiä vastaan. Yllätyksenä nousu tuskin tuli kenellekään, joka seurasi peliä.

Venäjän ja Sveitsin pelissä suurimman huomion varasti erikoistilanteet. Avauserässä Venäjä pääsi ensin johtoon, mutta sortui sitten itse jäähyihin. Sveitsi kiitti ja kuittasi 2-1 johdon ensimmäiselle erätauolle.

Aivan alkua lukuunottamatta Venäjä kuitenkin hallitsi 5vs5 peliä tasakentällisin. Sveitsin kunniaksi on sanottava, että se puolusti kaksi ensimmäistä erää todella tunnollisesti ja piti huolta, että venäläiset eivät saaneet paikkoja parhaasta sektorista.

Kuitenkin jo ennen kolmatta erää oli nähtävissä, että Venäjä nousee. Sveitsin toisen erän loppu oli selvitytymistaistelua erätauolle johtoasemassa Venäjän painostaessa. Alppimaa lopulta pääsi tavoitteeseensa ja 2-1 johto piti kolmanteen erään saakka.

Kolmannessa erässä joukkueen selkäranka kuitenkin katkesi. Ensin Sergei Kalinin rusikoi pelin tasoihin maalin edestä. Alueelta, missä Sveitsi oli ollut todella vahva kaksi ensimmäistä erää. Heti seuraavan vaihdon jälkeen peli oli 3-2 Venäjälle.

Samalla 3-2 maali oli lamauttava isku Sveitsille. Sen avauserässä saama johto oli syöty ja katsomoon asti oli selvää, ettei Sveitsin pelaajat tienneet miten enää nousta tasoihin. Valmennus oli taatusti erätauolla luonut taktiikan täysin puolustuksen kestämisen varaan. Ei kestänyt.

Sveitsi oli päässyt avauserässä johtoon hieman yllättäen. Maalipaikat menivät molemmissa erissä Venäjälle, vaikka ylivoima tasoittikin puntteja. Kolmannessa erässä Sveitsi ei saanut juuri lainkaan enää hyökkäyksiä Venäjän päätyyn.

Tämä yhdistettynä Venäjän saamaan itseluottamuspiikkiin ratkaisi pelin lopullisesti. 4-2, 5-2 ja 6-2. Selvät numerot loppujen lopuksi. Sveitsi kesti aikansa, mutta oli varsinkin kahdessa ensimmäisessä erässä heikompi.

Ja yleensä jos olet huonompi kaksi erää kolmesta, häviät koko ottelun.