Kolme syytä: RoKi otti kaamoksen tavaksi herätäkseen uuteen vuoteen

MESTIS / Artikkeli
Kymmenen ottelun tappioputki päättyi Kokkolan Hermestä vastaan, joka sen myös aloitti.
Kuva © Oona Sarajärvi
Rovaniemeläisten kesäloma alkoi, kun Lapin hanget ovat parhaimmillaan. Tapahtumarikas kausi jätti jälkensä moneen ja päättyi jännittävien otteluiden myötä RoKin historian parhaaseen sijoitukseen.

RoKi taisteli lauantaina voiton runkosarjan jumbosijalle jääneestä IPK:sta ja samalla varmisti suoran paikan Mestikseen ensi kaudelle. Jännitystä karsintarajalla riitti viimeiseen hetkeen asti, kun Hokki oli ottanut muutamaa minuuttia aiemmin voiton TUTOsta. Tasapisteissä maaliero ratkaisi sijoituksen RoKin eduksi. Pudotuspeleihin RoKi olisi tarvinut 7 pistettä eli kaksi suoraa voittoa enemmän ja esimerkiksi perjantain jatkoaikatappion kääntämisen voitoksi.

1) Kymmenen ottelun tappioputki

RoKi vaipui kaamokseen muun Lapin mukana marraskuussa maajoukkuetauolla ja heräsi uudelleen eloon joulupukin käytyä kylässä. Rovaniemeläiset aloittivat kauden vahvasti ja heidän pelaajansa loistivat niin pistepörssin kuin maalivahtitilaston kärjessä.

Pelikulki hyvin vaikka ottelut eivät olleetkaan voitosta voittoon marssimista viikosta toiseen. Lokakuussa joukkue oli vielä sijalla viisi, kunnes tapahtui sama kuin edellisellä kaudella: karmea tappioputki. Yhtäkkiä itsevarma ja tehokas joukkue oli kuin varjokuva aiemmasta. Tuloksena raju tipahdus jumboksi, josta ylös kampeaminen oli työläs prosessi.

2) Avainpelaajien puuttuminen ja kokoonpanomyllerrykset

Joukkuelajissa ryhmän dynamiikka on isossa roolissa tekemisessä ja tuloksen saavuttamisessa. RoKin ehdottomasti yksi tärkeimmistä pelaajista sekä johtohahmoista on kapteeni Henri Joki-Erkkilä, joka puuttui kokoonpanosta lähes koko syksyn. Loppuvuotta kohden joukkueen kokoonpano sekottui loukkaantumisten myötä enemmän ja vähemmän aiheuttaen lisähaasteita niin pelaajille kuin valmentajille.

Helsingin IFK:n kanssa solmittu yhteistyösopimus toi paljon hyvää Rovaniemelle, mutta samalla se sekotti pakkaa, kun RoKin pistenikkari Juhani Tamminen napattiin Stadin sakkiin. Tammisen puuttuminen hajotti hetkeksi RoKin ykkösnyrkin, ja paluunkin jälkeen ketjulla meni useita otteluita saada homma jälleen rullaamaan. Myös puolustaja Marco Zorecin yllättävä lähtö aiheutti ongelmia puolustuspäähän.

3) Puolustus, puolustus ja puolustus

RoKin vahvuus olivat vikkelät jalat ja hyökkäyspeli. Puolustuspeli erityisesti viisikkona oli loppukaudelle päävalmentajaksi tulleen Juha Juujärven ensimmäinen muutoskohde. Rovaniemeläisten puolustus on kauden aikana toiminut joskus hyvin, loistavastikin, mutta karua kieltään kertoo Paavo Hölsän torjuntamäärät 1112 (keskiarvo 29/ottelu).

Puolustuspelissä kompastuskiviä oli passivoituminen vastustajan pyörittäessä hyökkäystään sekä juuri viisikon hajoaminen, jolloin vastustaja pääsi helpohkosti maalin eteen parhaille paikoille. Hölsä olisi kaivannut enemmän apuja pelaajilta edessään, vaikka huippukauden pelasikin. Klisee, mutta maalit ratkaisevat ja voittaminen on vaikeaa, jos omissa soi useammin.

Loppukaneetti

RoKi koki kauden aikana monenlaista myllerrystä joukkueen sisällä päävalmentajan vaihdosta myöten ja nousi kovalla taistelulla seuran parhaaseen Mestis-tulokseen. Lapin joukkue on Mestis-paikkansa ja pelaajat kesälomansa ansainneet.

» Lähetä palautetta toimitukselle