CBJ - TBL 2.00
CHI - OTT 3.30
COL - VGK 4.00
LAK - WSH 5.30
SJS - BOS 5.30

Kolme syytä, miksi RoKin kausi päättyi jälleen runkosarjaan

MESTIS / Artikkeli
RoKin joukkuetta omassa vaihtoaitiossaan runkosarjan viimeisessä kotiottelussa lauantaina 3.3.2018.
Kuva © Johanna Lahdenperä
RoKin kausi päättyi Mestiksen runkosarjan sijalle kymmenen. Syitä heikolle sijoitukselle on monia, eikä kaikki ole edes itse joukkueen tekemisestä johtuvia. Jatkoajan Rovaniemen toimittaja nosti esiin kolme syytä lappilaisten kauden päättymiseen runkosarjaan.

Rovaniemellä yleisömäärät ovat kasvaneet, vaikka joukkue ei ole kulkenut voitosta toiseen. Tänäkin vuonna sijoitus oli runkosarjan kymmenes, kuten viime kauden päätteeksi. Aikainen kesälomille siirtyminen on kuitenkin joukkueelle mieluisampi vaihtoehto, kuin karsintoihin joutuminen. Monella Rovaniemen pelaajalla on edelleen tuoreessa muistissa raastavat karsintaottelut vain kahden vuoden takaa.

Tällä kaudella RoKi keräsi kolme pistettä enemmän kuin viime kaudella, mutta maaliero oli peräti -21 verraten viime kauden -6:een. Mitkä seikat johtivat joukkueen samaan tilanteeseen kuin vuosi sitten? Syiden kirjo on yhtä laaja kuin Mestiksessä on joukkueita ja jääkiekkojoukkueessa jäseniä. Nämä kolme nousevat kuitenkin yli muiden.

1) Yhden maalin häviöt

Erityisesti kauden loppua kohden RoKin ottelut olivat jatkuvasti yhden maalin otteluita, joissa voitto- ja häviömarginaalit olivat erittäin pieniä. Silloin, kun peli oli tiukkaa, joukkue oli vaikeuksissa. RoKi ei löytänyt keinoja kääntää tasaista tilannetta omaksi hyväkseen, vaan vastustaja pääsi usein ottamaan niskalenkkiotteen ja viemään pelin itselleen.

Runkosarjan 50:stä ottelusta 12 ratkottiin jatkoajalla tai voittolaukaisukilpailussa. Näistä kaikkiaan seitsemän päättyi jatkoaikahäviöön. Huomattavaa on kuitenkin, ettei RoKi hävinnyt kummallakaan kertaa voittolaukaisukilpailua, kun siihen joutui.

2) Vieraspelien vaikeus

Erityisesti vieraissa pelaaminen osoittautui RoKille akilleen kantapääksi. Niin sanotuista bussijaloista joukkuetta ei voi syyttää, koska jalka liikkui pääasiassa hyvin läpi vierasottelun. Jostain syystä joukkue ei vain ollut tarpeeksi hereillä tai tarpeeksi kärkäs iskemään silloin, kun oli tilaisuus. Ehkä kyseessä oli niinkin inhimillinen tekijä kuin matkaväsymys, joka heijastui enemmän virheinä ratkaisutilanteissa kuin fyysisessä liikkeessä.

Joukkueen 28:sta häviöstä kuusitoista tuli vieraskaukalossa, kun vierasvoittoja irtosi yhdeksän kaikista 22:sta voitosta. Maalieroki vierasotteluista oli pakkasella 22:n maalin verran.

3) Loukkaantumis- ja sairastumissuma

RoKi aloitti kautensa pirteästi vaikkakin ailahdellen voittojen ja häviöiden kanssa. Vuoden 2017 loppua kohden tulikin sitten Jobin postia jatkuvalla syötöllä. Pahimmillaan vakiokokoonpanosta oli toista kentällistä poissa, joka vaikeutti joukkueen harjoituksia. Joukkueen johto joutui parin kuukauden ajan jatkuvasti hakemaan uusia vahvistuksia, niin A-nuorista kuin Suomi-sarjastakin.

Pelaajakato oli yksi merkittävä syy siihen, että joukkue ajautui yhdeksän ottelun tappiokierteeseen vuoden lopussa. Pitkään jatkuva tappiosta toiseen kulkeminen puolestaan söi pelaajien itseluottamusta, jolloin voitosta taisteleminen kävi aina vain vaikeammaksi.

Huonoin kaikista loukkaantumisuutisista oli maalivahti Paavo Hölsän kauden päättänyt loukkaantuminen joulukuun puolessa välissä. Runkosarjan päätyttyäkin Hölsä löytyi maalivahtitilastosta sijalta kuusi. Ennen kauden alkua maalivahdin odotettiin lyövän itsensä todella läpi kuluvalla kaudella.

» Lähetä palautetta toimitukselle