Kiekkotietäjille turnausvoitto ensimmäisen erän tyrmäyksellä

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Suomi nuiji Tsekin joukkueen jään rakoon 5-1 Karjala-turnauksen toisessa ottelussa Helsingin Areenassa lauantai-iltana. Ennen kuin ensimmäinen erä ehti edes puolimatkan krouviin, oli Kiekkoleijonien tassu heilahtanut onnistuneesti jo kolme kertaa. Voittamalla ottelun Leijonat varmistivat myös turnausvoittonsa.

Kun Pasi Määttänen viimeisteli vielä erän viimeisellä minuutilla numerot neljään nollaan, näytti peli jo selvältä. Vaikka Suomi on joskus aikaisemminkin johtanut kyseisessä hallissa numeroin 4-0 silti ottaen komeasti kuokkaansa, ei lauantai-illan kiekkohuumassa pessimistisinkään kiekkotietäjä jaksanut uskoa moiseen romahdukseen.

Raimo Summasen lyhyen Maajoukkueen päävalmentauran joukkueita on leimannut korkea työmoraali ja tahtotaso. Puhti tai ajatus on saattanut olla välillä kateissa, mutta yrittäminen ei ole missään vaiheessa lakannut.

-Kyllä me oltiin ekan erän jälkeen jalat maassa, Summanen selvitti.
Meillä on ollut tällä kaudella, monien joukossa, teemana mm: kuinka säilyttää johtoasema. Tällä teemalla menimme kaksi viimeistä erää. Kuinka pitää johto? Menimme leveällä materiaalilla, lyhyitä vaihtoja, jalat maassa.

Number 17

Ottelu alkoi juhlallisesti. Ensin puhdistettiin 70-luvulla dopingista kärähtäneen maalivahti Stig Wetzelin maine (ei tosin itse näytettä). Tämän jälkeen oli vuorossa Jari Kurrin maajoukkuenumeron 17 jäädytys, sekä maajoukkuepaidan kattoon hinaus. Paria sataa lippua vajaa loppuunmyyty Areena osoitti Kurrille seisaallaan suosiota ja kunnioitusta Finlandia-hymnin soidessa taustalla. Ottelun kuuluttaja Pentti Lindegren hehkutti Kurrin saavutuksia komeasti ja kansa oli myyty. Kyllä siinä kyynisempikin muistiinpanojen tekijä herkistyi, ei voinut mitään.

Päävalmentaja Summanen näki yhteyden alun juhlallisuuksien ja Suomen loistavan ensimmäisen erän välillä.

-Tämä on ollut iso päivä, juhlallisuuksia joka puolella, Jarin juttu ja nää. Kyllä meidän joukkue tuli hyvällä tunteella peliin.

Suomi alkoikin näyttää kaapin paikkaa vastustajalleen heti ottelun alkusekunneista lähtien. Hallin päädyssä olevan pressikatsomon sijaintia osasi kerrankin arvostaa, kiekko kun ei juuri toisessa, Suomen puolustus-, päädyssä viihtynyt. Kiekkoleijonien vasaran alla alasimen asemaan joutuneen tsekkiryhmän ahdinko syveni syvenemistään alkuunsa, kun puolustaja Miroslav Duben otti estämisjäähyn ajassa 05:57.

Suomi jatkoi ottelun alun hyviä otteitaan myös ylivoimalla. Kolmikko Karalahti – Nummelin- Pärssinen ehti jo kertaalleen sommitella kauniita yv-kuvioita ennen kuin ensimmäisen kerran jysähti.

Jo turnauksen ensimmäisessä ottelussa vahvan näytön antanut Mikko ’Kari’ Eloranta palkittiin yrittämisestään, kun tsekkijäähyä oli kulunut vajaa minuutti. Eloranta pääsi niittaamaan kiekon taidokkaasti sisään omasta reboundistaan. Hyvin toimineesta ylivoimakentällisestä ei ollut vaikeaa löytää syöttäjiksi Luleåssa pelaavaa Tuukka Mäntylää sekä Kärppien Jari Viuhkolaa.

Tsekin joukkue sulatteli vielä ensimmäisä takaiskumaalia, kun yksi kauden kohupelaajista pääsi yllättämään maalivahti Adam Svobodan toistamiseen.

Summanen otti alunperin JYP:n Jarkko Immosen mukaan syksyn ensimmäiseen maajoukkueturnaukseen kaveria sen kummemmin scouttaamatta. Hän luotti jyväskyläläisvalmentaja Matti Alatalon sanaan. Alatalo lupasi ettei Summanen tule pettymään, mikäli ottaa Immosen mukaan. Immonen on ollut lupausten mukainen mies. Myöskin Toronto Maple Leafsin ja Jokereiden välisessä näytösottelussa loistanut keskushyökkääjä täräytti Suomen 2-0 johtolukemat yllättävällä ja nopealla laukauksellaan heti siniviivan jälkeen ja Tsekki oli kypsä aikalisän ottamiseen.

Vajaa pari minuuttia edellisestä ja lauantai-illan, ei kovin kuivin suin aikaansa kuluttanut, suomalaisyleisö sai jälleen aihetta huutaa ja tuulettaa. Pirteästi pitkin iltaa liikkunut Helsingfors IFK:n Timo Pärssinen karvasi hyökkäyspäässä kiekon toimittaen sen näyttävien kiemuroiden jälkeen maalille Tomi Kallion lapaan. Suomen kolmas maali merkittiin Kalliolle Pärssisen korjatessa talteen ansaitun syöttöpisteen.

Tsekin harvatkin hyökkäysyritykset päätyivät ottelun ensimmäisen erän ensimmäisellä puoliskolla yleensä pitkään kiekkoon. Laiskottelusta tai mielialapelaamisesta joukkuetta ei kuitenkaan voinut varsinaisesti syyttää. Jääkiekossa nyt vain joskus kulkee ja joskus ei.

Jääkiekko on monesti myös epäoikeudenmukaiselta vaikuttava laji. Saatat ottaa joukkuetovereidesi kanssa toistasataa vastustajan mailaniskua käsille, pohkeisiin tai kainaloihin ilman että tuomarin kämmen värähtääkään kohti yläilmoja. Kuvatunkaltaisissa otteluissa on parempi pitää pää kylmänä ja tunteet ja turha kostomentaliteetti kurissa. Pilli saattaa muutoin nimittäin joskus soida yllättävän herkästi. Jari Viuhkolan estämisjäähy kirjattiin ajassa 15:14.

Tsekin ylivoima ei tuottanut tulosta ja kun HV 71:n Pasi Määttänen tälläsi sydämensä kyllyydestä tilanteen neljään nollaan ajassa 19:46 kun kaikki odottivat jo summerin soimista, näytti peli pelatulta.

-Hieno esitys Suomelta. Etenkin ottelun ensimmäinen erä oli hyvä, tsekkivalmentaja Slavomir Lener kertoili taiston tauottua.

-Mekin teimme kovasti töitä mutta emme onnistuneet. Torstain pelissä Ruotsia vastaan teimme itse ensimmmäisessä erässä neljä maalia ja nyt kävi näin, vaikka yritimme jotain muuta.

Toiseen erään Tsekki tuli kovalla asenteella ja pyrki ottamaan ennenkaikkea fyysistä aloitetta itselleen. Maalivahdin vaihtokaan ei kuitenkaan tuonut parannusta ja kaksikymmentäminuuttisen ainoiksi tilastomerkinnöiksi jäivät Mikko Elorannan ja Marko Kiprusoffin jäähyt.

'Aikamoisia kiekkotietäjiä'

Suomi jatkoi hyviä otteitaan päätöserässä. Vuorollaan lähellä maalisarakkeen paisuttelua olivat mm Kimmo Rintanen, jonka läpiajon päätteeksi ampuma laukaus päätyi maalivahti Malekin puoli Areenaa peittäneeseen hanskaan, Janne Laakkonen ja Petteri Nummelin.

Tsekin ottelun ainokainen syntyi ylivoimalla. Fyysistä roolia pelanneen Jere Karalahden jalka oli liukunut ottelun kuluessa jo pariin otteeseen vaarallisen näköisesti hänen ohitseen liukuneen vastustajan eteen. Kolmannen erän puolessa välissä hänet passitettiin ansaitusti jäähylle ja Tsekki käytti vihdoin ottelun neljännen ylivoimansa hyväkseen. Radek Duda viimeisteli 3-1 tasoituksen Jaroslav Balastikin komean kuljetuksen ja poikittaissyötön jälkeen. Loistavan illan pelanneen maalivahti Mika Lehdon unelma nollapelistä romuttui ajassa 50:58.

HPK:n Janne Laakkonen kaunisteli lukemat viiteen yhteen Toni Dahlmanin esityön jälkeen reilu minuutti ennen ottelun loppua ja homma oli illan osalta paketissa.

-Nyt on kaksi erää pelattu. Kolmas pelataan sunnuntaina. Tämä on yksi teemoistamme, valaisi Summanen. Kyllä tämä peli kuvastaa aika paljon suomalaiskiekkoilijoiden yläkertaa. Joukkueessa on aikamoisia kiekkotietäjiä.

Aikamoisia kiekkotietäjiä? Mielenkiintoinen ilmaus. Yleensähän termillä tarkoitetaan henkilöitä joilla on lajista paljon knoppi- tai tilastotietoa. Sillä kuvataan usein myös ihmistä joka tietää kuinka kiekkoa pitäisi pelata. Tänään toimissa nähtiin pelaajia ja valmentajia jotka tietävät kuinka jääkiekkoa pitää pelata ja kuinka tieto myös viedään käytännön tasolle.

Kiekkotietäjien taso on mitattavissa seuraavan kerran sunnuntai-iltana, kun turnausvoiton varmistaneen, ja Euro Hockey Touria tukevasti johtavan, isäntäjoukkueen vastustajaksi liukuu Ruotsi.