BOS - TOR 2.00
SJS - VGK 5.00

Kaupat tuli: Sabres sai Skinneristä maalintekijän Eichelin rinnalle − Hurricanes painoi liipaisimesta liian aikaisin

NHL / Artikkeli
Jeff Skinner vaihtaa vaihtokaupan myötä maisemaa pohjoiseen.
Kuva © Getty Images
Jeff Skinnerin NHL-uralla on ollut hyvät ja huonot hetkensä, mutta Buffalo Sabresilla on Carolina Hurricanesista siirtyvälle maalintekijälle runsaasti käyttöä. Jatkoaika pureutuu vaihtokaupan taustoihin ja seurauksiin.

Carolina Hurricanesissa lähes 600 NHL-ottelua pelanneen Jeff Skinnerin, 26, uralla kääntyi uusi sivu, kun Buffalo Sabres hankki maalipyssyn vaihtokaupassa torstaina. Kanadalaisen ura NHL:ssä on ollut vuoristoratamainen, mutta maalinteossa hän on kunnostautunut yli 200 maalin edestä.

Jatkoajan NHL-toimituspäällikkö Markus Suhonen ja NHL-toimittaja Lassi Alanen analysoivat vaihtokaupan seurauksia kummankin organisaation kannalta. He myös antavat tuoreeltaan tuomionsa siitä, kumpi on kaupan voittaja.

Mitä hyötyä Sabresille on kaupasta?

Markus Suhonen: Sabres luopui alle puolen vuoden sisällä kahdesta kärkihyökkääjästään, Evander Kanesta ja Ryan O'Reillysta. Viime kauden alkuun nähden uusina pelaajina kärkiketjuihin tulevat Conor Sheary ja Casey Mittelstadt. Siirtohuhut Kanen ja O'Reillyn kohdalla olivat eläneet jo pitkään, joten kärkiketjujen muovautuminen uusiksi ei ollut yllätys.

Kanen lähdön jälkeen tähtipelaaja Jack Eichelin rinnalta puuttui laitahyökkääjä, jonka Sabres nyt hankki.

Kanen lähdön jälkeen tähtipelaaja Jack Eichelin rinnalta puuttui laitahyökkääjä, jonka Sabres nyt hankki. Organisaation vaihtokaupasta saama hyöty liittyy olennaisesti Skinnerin hyökkäyspelilliseen osaamiseen ja siihen, ettei sen tarvinnut luopua mistään merkittävästä saadakseen mielestään Kanea sopivamman palasen kärkiketjuunsa.

Pelaajatyyppinä Kane ja Skinner ovat lähellä toisiaan, mutta Kanea vuotta nuorempi Skinner on ollut edellisen kahdeksan kauden otannalla maanmiestään tasaviisikoin tehokkaampi niin tehopisteiden kuin maalinteonkin osalta.

Mitä hyötyä Hurricanesille on kaupasta?

Lassi Alanen: Hurricanes sai Sabresilta Skinneristä vastineeksi viime kaudella OHL:ssä pelanneen hyökkääjä Cliff Pun, toisen kierroksen varausvuoron kesän 2019 varaustilaisuuteen sekä kolmannen ja kuudennen kierroksen varausvuorot kesän 2020 varaustilaisuuteen.

Sabres varasi Pun kesän 2016 varaustilaisuuden kolmannella kierroksella, ja hänestä on kehittynyt varteenotettava lupaus. Pu on hyvä luistelija, taitava kiekollisena ja luotettava puolustussuuntaan.

Kanadalaishyökkääjällä on realistiset saumat tulla hyödylliseksi NHL-pelaajaksi, muttei hän auta Hurricanesia lyhyellä tähtäimellä.

Pu on paras joukkueen kaupassa saama palanen. Kolme varausvuoroa eivät toki ole täysin arvottomia, mutta ne ovat tässä vaiheessa enemmän tai vähemmän arpalippuja. Koska todennäköisyydet varausvuoron muuttumiseksi ajan saatossa vakituiseksi NHL-pelaajaksi laskevat selvästi ensimmäisen kierroksen jälkeen, olisi Hurricanesin ehdottomasti pitänyt vaatia Sabresilta yhtä heidän kolmesta ensimmäisen kierroksen vuorostaan ensi kesän varaustilaisuuteen.

Yksi Hurricanesin kaupasta saama hyöty on Pun ja varausvuorojen lisäksi tila palkkakatossa. Esimerkiksi Sebastian Ahon, Teuvo Teräväisen ja Haydn Fleuryn sopimukset ovat katkolla ensi kauden jälkeen ja kaikkien näiden kohdalla puhutaan melko reilusta palkankorotuksesta. Hurricanesin on nyt entistä helpompi keskittää rahansa tulevaisuudessa esimerkiksi Ahoon, Andrei Svetšnikoviin ja muihin nuoriin pelaajiinsa.

Mitä Skinner ehti saavuttaa Hurricanesissa?

Alanen: Hurricanes varasi Skinnerin koko kesän 2010 varaustilaisuuden seitsemäntenä pelaajana, ja kanadalaislaituri murtautui pelaavaan kokoonpanoon heti syksyn harjoitusleirillä. Skinner rikkoi heti tulokaskaudellaan maagisen 30 maalin rajapyykin ja hänet palkittiin kauden lopuksi parhaan tulokkaan Calder Trophylla.

Skinner ehti edustaa Hurricanesia kahdeksan kautta, joiden aikana hän teki 579 ottelussa yhteensä 204 maalia ja 379 tehopistettä. Hän oli organisaation valovoimaisimpia tähtiä koko Hurricanes-uransa ajan. Skinner on joukkueen historian toiseksi paras maalintekijä ja kolmanneksi paras pistemies. Pelattujen otteluiden määrässä häntä edellä ovat vain Eric Staal, Glen Wesley, Rod Brind'Amour ja Cam Ward.

Vaikka henkilökohtaisella tasolla Skinnerin aika Hurricanesissa oli melko menestyksekäs, hän ei onnistunut johdattamaan joukkuetta kertaakaan pudotuspeleihin. Hurricanes on viimeksi nähty NHL:n pudotuspeleissä kaudella 2008−09.

Jeff Skinnerin aikakausi Hurricanesissa oli pääosin hyvä.
Kuva © Getty Images

Jäikö Sabresille aukkoja paikattavaksi?

Suhonen: Sabresin ykkösketjun oikean laitahyökkääjän paikka on toistaiseksi vapaana, mutta kyseinen paikka täyttynee Sam Reinhartin jatkosopimuksen myötä. Joukkueen hyökkäyksessä ja puolustuksessa ei varsinaisesti ole aukkoja, mutta jos se mielii jo pudotuspeleihin, näitä osa-alueita tulisi kuitenkin vahvistaa.

Hyökkäyksen suhteen kehityskohdat liittyvät vasemman laidan hyökkääjiin, erityisesti kahteen alempaan ketjuun. Puolustus kaipaisi puolestaan superlupaus Rasmus Dahlinin taakse liikkuvaa, kiekollista ja tulitukea tuovaa puolustajaa.

Keskeinen kysymysmerkki kohdistuu joukkueen maalivahteihin. Kauteen lähteminen parivaljakolla Carter HuttonLinus Ullmark on riski, sillä ykkösmaalivahdiksi kaavailtu Hutton on pelannut aiemmin urallaan ainoastaan kakkosmaalivahtina.

Hutton on esiintynyt ajoittain hyvin, mutta tällä hetkellä Sabresin tolppien välissä on tasonsa todistaneen ykkösvahdin kokoinen aukko. Jos joukkue saa puolustuspelaamistaan tiivistettyä, on myös maalivahdin urakka aiempaa helpompi. Tällöin Huttoninkaan ei tarvitsisi venyä yltiöpäisiin suorituksiin ja pelata yli tasonsa.

Jäikö Hurricanesille aukkoja paikattavaksi?

Alanen: Hurricanes on voinut vuodesta toiseen luottaa Skinnerin johtavan joukkuetta maalinteon saralla. Kahdeksan kauden aikana hän on onnistunut tekemään yli 20 maalia kuusi kertaa ja viimeisen kolmen kauden aikana kanadalaislaituri on ollut koko NHL:n seitsemänneksi paras maalintekijä tasakentällisin.

On siis sanomattakin selvää, että Skinner ja Calgary Flamesiin kaupattu Elias Lindholm jättävät ison aukon Hurricanesin laituriosastolle. Joukkueella on kyllä useita nuoria laiturilupauksia − kirkkaimpana tietysti tämän kesän varaustilaisuuden toinen varaus Svetšnikov − mutta on täysin selvää, että Skinnerin kauppaaminen vie Hurricanesia kauemmaksi pudotuspelipaikasta.

Vaikutukset muihin pelaajiin − Sabres

Suhonen: Lähtökohtaisesti Skinnerin mukaantulo pudottaa Pittsburgh Penguinsista hankitun Shearyn kakkosketjuun, mutta hän saa Mittelstadtin rinnalla oivan näyttöpaikan roolissa, jossa ei kerry liian suurta kuormaa ja tulosvastuuta. Lisäksi Vladimir Sobotka ja Patrik Berglund ovat tuoreen hankinnan myötä lähtökohtaisesti kolmosketjun pelaajia.

Edellisen viiden kauden aikana vain 11 pelaajaa on tehnyt neljällä kaudella vähintään 20 maalia tasaviisikoin, ja Skinner on yksi heistä. Eichel saa siis rinnalleen pelaajan, joka elää maaleista ja on osoittanut urallaan kykyä viimeistellä maalipaikoista tehokkaasti niin tasaviisikoin kuin ylivoimallakin.

Sabres-valmennuksella on myös mahdollisuus jakaa hyökkäyspelin osaamista muun muassa niin, että Skinner ja Sheary vaihtavat paikkaa ykkös- ja kakkosketjun välillä. Tällöin joukkueessa olisi kaksi kärkiketjua, joiden keskinäinen tasoero on aiempaa pienempi.

Vaikutukset muihin pelaajiin − Hurricanes

Alanen: Skinnerin kauppaamisen myötä Hurricanesin johtavien hyökkääjien roolit kasvavat entisestään. Aholta ja Teräväiseltä odotetaan ensi kaudella urotekoja, Valentin Zykov saa vihdoin ansaitsemansa näytönpaikan ja joko Justin WilliamsBrock McGinn tai Micheal Ferland ottaa todennäköisesti viimeisen paikan Hurricanesin hyökkäyksen kärkikuusikossa.

Skinnerin kauppaamisen myötä Hurricanesin johtavien hyökkääjien roolit kasvavat entisestään.

Svetšnikov ja tsekkiläishyökkääjä Martin Nečas ovat villejä kortteja, jotka voivat molemmat parhaassa tapauksella taistella NHL:n parhaan tulokkaan palkinnosta. Svetšnikov saa lähtökohtaisesti suoraan paikan ykkösketjusta ja Nečas kakkosketjun keskeltä. Mikäli Hurricanes mielii taistella pudotuspelipaikasta, sekä Svetšnikovin että Nečasin täytyy pelata erinomainen tulokaskausi.

Kumpi voitti kaupan?

Suhonen: Sabres sai vaihtokaupassa pelaajan, josta on hyötyä välittömästi. Sekin on myös todennäköistä, että Skinner on loppujen lopuksi vaihtokaupan paras pelaaja, mikä ei mairittele Hurricanesia ja kääntää vaihtokaupan voitoksi Sabresille. Lisäksi elokuu ei tyypillisesti ole vilkas vaihtokauppojen osalta, ja se asettaa Hurricanesin ratkaisun yhä erikoisempaan valoon.

Hurricanesilla on kaupan myötä 18 varausvuoroa kahteen seuraavaan varaustilaisuuteen, mikä antaa joustavuutta mahdollisten tulevien vaihtokauppojen tekemiseen. Vuoroista viisi on kahdelle ensimmäiselle kierrokselle, joten organisaation tulisi varata hyvin saadakseen joukkueestaan kilpailukykyisen ja kasvattaakseen omaa arvoaan.

Alanen: Sabres on kaupan selkeä voittaja. Skinner on erinomainen lisä joukkueen hyökkäykseen ja hän pääsee vihdoin nauttimaan huippusentterin kanssa pelaamisesta. Mikäli Skinner pelaa Eichelin rinnalla koko kauden ja pysyy terveenä, hän voi parhaimmassa tapauksessa hätyytellä jopa 40 maalin rajapyykkiä.

Mikäli Sabres tekee Skinnerin kanssa jatkosopimuksen, vaakakuppi kaupan suhteen kääntyy vielä vahvemmin buffalolaisjoukkueen suuntaan. Vaikka hän pelaisikin joukkueessa vain yhden kauden, Sabres-GM Jason Botterillin ei tarvinnut luopua ensimmäisen kierroksen varausvuorosta tai parhaista lupauksistaan.

Hurricanes sai loppujen lopuksi Skinnerin kaltaisesta maalintekijästä yllättävän vähän takaisin. Hänelle olisi melko varmasti ollut siirtotakarajalla paljon kysyntää, minkä takia on outoa, että Hurricanes-GM Don Waddell päätti painaa liipaisinta nyt. Skinnerin sopimuksessa on siirron estävä pykälä, ja vaikka hän ei olisi myöhemmin antanut lupaa yhteenkään kauppaan, olisi Hurricanesin kannattanut ottaa riski ja siirtää joukkueen parhaan maalintekijän kauppaaminen myöhemmäksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle