KalPan vuoro kurittaa Diskosta

MESTIS / Artikkeli
KalPa pelasi toistaiseksi kauden parhaan harjoituspelinsä lauantai-iltana Jyväskylässä. Viikko sitten kaksikon ensimmäisen kohtaamisen voittanut Diskos kellistyi nyt maalein 3-7. Ottelun hallinta jakaantui epätasaisesti. KalPa vei peliä näytöstyyliin kolmella parhaalla kentällisellään, Diskos pystyi ajoittain samanlaiseen hallintaan yhdellä vitjallaan KalPan nuorisokentällistä vastaan. Ottelun hahmo oli hattutempun viimeistellyt KalPan Kalle Kerman.

Diskoksella oli pohjalla edellisen illan kova peli Jukureita vastaan. Sen Jukurit voitti maalein 8-1. Varmasti Jukurit-peli painoi vielä keskisuomalaisten jaloissa, ja siksi panos KalPaa vastaan jäi ponnettomaksi. KalPalla puolestaan oli perjantaina lepopäivä. Torstaina joukkue oli joutunut nöyrtymään kotonaan Suomi-sarjalaiselle Sapkolle 4-6. KalPan äkillisen ryhtiliikkeen syy oli selvä. Joukkue sai lauantain peliin Kuopio-Rauma väliä tiheään matkanneen Tatu Miettisen. Miettinen istutettiin Diskosta vastaan omalle paikalleen ykkösketjun keskelle. Samalla pari muutakin hakusessa ollutta ketjukoostumusta loksahti kohdalleen, ja tulosta alkoi tulla.

KalPa sai salama-alun

Ottelun ensimmäinen tilastomerkintä saatiin jo ajassa 1:20, kun Kalle Kermanin matala laukaus suhteellisen kaukaa yllätti Diskoksen maalissa pelanneen Vähäsalon. Kerman kunnostautui ottelussa paitsi maalintekijänä, myös tuomalla kiekkoa hyökkäysalueelle. Diskoksen parasta osaamista väläytti ketju Selänne-Rummakko-Papinaho erän alkupuoliskolla KalPan nuorisoviisikkoa vastaan. KalPan juniorit pelasivat tällä kertaa koostumuksessa Reinikainen-Qvist-Tiihonen, Alastalo-Timonen. Tämä kentällinen oli aina jäällä ollessaan selkeästi alakynnessä. Ainoastaan Jussi Timosen rauhallinen puolustuspään peli säästi viisikon takaiskuilta. Diskoksen paras maalipaikka tuli kahdeksan minuutin kohdalla Lauri Selänteelle. Hän hukkasi kuitenkin läpiajonsa. Erän loppupuoliskolla KalPan Riekkisen kentällinen lisäsi johtoa kahdella maalilla. Ensin Kekäläinen tuikkasi läheltä 0-2, sitten ajassa 18:15 Riekkinen itse onnistui ylivoimalla. Molempiin maaleihin merkittiin syöttäjäksi uusi puolustuspään vahvistus, Joensuun kasvatti Miika Haapala. Haapala pelasi loisto-ottelun, ja osoitti kerralla olevansa vahvistus joukkueelle. Miehen vahvuuksiin kuuluu varman puolustuspelin ohella hyvät kiekolliset taidot. Erä oli kokonaisuudessaan KalPan selkeää hallintaa. Maalivahtien torjunnat merkittiin 11-5 KalPan hyväksi.

Ottelun kulku olisi voinut kääntyä...

Toisessa erässä KalPalle avautui heti lisämaalin paikka, kun Ahosilta hämäsi valelaukauksella hyvästä vetopaikasta ja syöttikin maalin kulmalle nousseelle Kejoselle. Ahosillan näppäryydestä hölmistynyt Kejonen suti osumatta kunnolla kiekkoon ja maali jäi syntymättä. Neljän peliminuutin kohdalla Diskos sai hyvän yhtäjaksoisen mylläkän KalPan maalille. Kavennus oli jo tulossa, mutta erinomaisesti molemmissa päissä pelannut laitahyökkääjä Saku Kekäläinen pelasti maaliviivalta. Hieman myöhemmin Diskoksen toinen hyvä yritys päättyi Janne Kallioisen ohilaukaukseen. KalPalta istui kaksi miestä jäähyllä, kun Diskoksen Janne Laitila kavensi siniviivalta ajassa 30:41. Vajaata minuuttia myöhemmin Diskos onnistui uudestaan ylivoimalla. Tällä kertaa maalintekijänä oli Lauri Selänne.

...mutta ei sittenkään

Diskos onnistui siis nousemaan maalin päähän KalPan heikon alivoimapelaamisen ansiosta. Lähes kymmenen minuutin ajaksi peli sekosi molemmilta joukkueilta. Diskos ei saanut kavennuksestaan huolimatta peliä hallintaansa, eikä KalPakaan päässyt ensimmäisen erän esityksensä tasolle. Vasta ajassa 39:45 Kerman pääsi vetopaikkaan, tällä kertaa vasemmalta, ja toisti avauserän temppunsa. Matala kuti upposi vastustamattomasti maaliin. Maalivahtien torjunnat toisessa erässä olivat KalPan hyväksi 14-9.Kolmannen erän alkajaisiksi Kerman teki vielä kolmannen samanlaisen maalin, jälleen Miettisen syötöstä. Ottelu ratkesi lopullisesti erän puolivälin tapahtumiin. Ensin Janne Kallioinen rankaisi KalPan heikosti pelannutta nuorisoketjua tekemällä läheltä maalia kavennuksen numeroihin 3-5. Heti perään KalPan ykköskenttä jauhoi hyvän hallintansa päätteeksi 3-6 maalin. Maalintekijänä oli tällä kertaa maalin takaa kiekon kanssa kurvannut Tatu Miettinen.
Marko Ahosilta hauskuutti vielä KalPan muutenkin hyväntuulista vaihtopenkkiä tekemällä tyhjään maaliin puolen metrin etäisyydeltä loppunumerot 3-7. Kenellekään ei jäänyt epäselväksi, että Ahosillan kadoksissa ollut viimeistelytaito oli nyt löytynyt.

Ottelun päätyttyä käytiin rangaistuslaukauskilpailu, jonka KalPa voitti.

Rangaistuslaukauskilpailu: Diskos 3-KalPa 4.

Diskos: Jaatinen -, Papinaho +, Ritola +, Laitila +, Koivu -

KalPa: Kerman +, Litmanen +, Miettinen +, Tiihonen +, Ahosilta -

Maalivahdeista Vähäsalo ei ollut parhaimmillaan rangaistuslaukauksissa. Toisessa päässä Kauhanen tuli pitkälle vastaan, jotenkin Juhan työskentely näytti epävarmalta. Mutta tulos tietenkin ratkaisee, ja Kauhanen torjui kiekon kahdesti.

Diskos junnaa paikallaan

Diskos pelasi neljällä ketjulla. Puolustajia peluutettiin vaihtelevissa pareissa. Maalissa pelasi Vähäsalo, ei kuitenkaan niin hyvin kuin viikko sitten Kuopiossa. Diskoksen pelissä oli edelleen samoja hyviä ominaisuuksia, joilla viikko sitten tuli voitto KalPasta. Tällä kertaa syötöt eivät aivan yhtä hyvin menneet omille. Puolustuspää oli edelleen huteraa tekoa, kuten viikkoa aikaisemminkin. Kaksinkamppailut Diskos hävisi eilen järjestään. Olisikohan edeltävä kova peli vienyt voimat niin täydellisesti.
Parin näkemäni harjoituspelin perusteella Diskos on hyvin harjoitellut ja yllätysvalmis ryhmä Mestiksen avaukseen. Varsinkin syyskaudella sillä on mahdollisuus napsia arvokkaita sarjapisteitä myös pelaajamateriaaliltaan paremmilta vastustajiltaan. Todennäköisesti kuitenkin Diskos testauttaa tasoaan ensi kevään karsinnoissa. Tänään sunnuntaina Diskos kohtaa harjoitusottelusarjansa päätteeksi kotonaan Kiekko-Vantaan.

KalPa vihdoin oikealla tiellä

KalPa pelasi neljällä ketjulla ja neljällä pakkiparilla. Tatu Miettisen paluu omalle paikalleen ykkösketjun keskushyökkääjäksi sai KalPan pelin raiteilleen. Toinen muutos ykkösessä oli vanhan tutun Tero Varosen paluu laitakahinoihin Jani Lehtisen paikalle. Muutokset näkyivät heti Kalle Kermanin mainiossa peliesityksessä. Tutut ketjukaverit Suomi-sarjasta siivittivät Kermanin tehoihin 3+1. Hyökkääjäkolmikon takana pelasi aiemmista harjoituspeleistä tuttu pari, Parviainen-Suhonen. Toinen toimiva kokonaisuus oli kentällinen, jossa pelasivat hyökkääjinä Pyysing, Riekkinen ja Kekäläinen sekä puolustajina Haapala-Tirkkonen. Puolustajapari oli uusi tuttavuus, mutta heti valmis sarja-avaukseen. Kolmosessa pelasivat Litmasen laidoilla Ahosilta ja Kejonen. Tällä kertaa maaleja ei heille tullut, mutta ei se niin kaukanakaan ollut. Puolustaja Halonen pelasi epävarman ottelun, mutta pakkipari Savolainen varmisti hyvin. Pari kertaa oli Savolaisellakin kiire vaihtoon kesken pelitilanteen. KalPan selvästi vaisuimmassa koostumuksessa pelasi Qvist, laitureinaan Reinikainen ja Tiihonen sekä puolustajapari Alastalo-Timonen. Timonen saa ottelusta puhtaat paperit. Myös Reinikainen väläytteli ajoittain. Muuten kentällinen oli jatkuvasti Diskoksen jyrän alla.

Maalissa Kauhanen pelasi paremmin kuin Luostarinen viikkoa aiemmin. Ei hän silti ylityöllistetty ollut. Tavoilleen uskollisena Kauhanen teki pari reissua oman maalin taakse. Papanekin sanoin voisi kysyä: turhaa vai tarpeellista?

Katsomossa Jatkoajan raadin etupuolella istunut tyylikäs herra esittäytyi Kuopiosta tulleeksi Toivo Yläjärveksi. Varttuneet KalPa-fanit tuntevatkin maineelta kuopiolaisen jääkiekkoilun taustavaikuttajan, todellisen grand old manin. KalPa näkyy kiinnostavan edelleen, Yläjärvi myhäili tyytyväisenä näkemäänsä. Tyytyväisyyteen on syytäkin, jos tämä kokoonpano saadaan sarja-avaukseen saakka pidettyä. Yksi pieni piirto kokoonpanoon oli vielä Yläjärvenkin mielessä. Konkaripuolustaja Veli-Pekka Pekkarinen tekee tuloaan joukkueen isähahmoksi. Vielä on hieman epävarmaa pukeeko Velu jälleen KalPa-paitaan. On kuitenkin lohduttavaa tietää, että iso koneisto on käynnissä asian järjestämiseksi.

Harvoin näkee jäällä niin hyväntuulista joukkuetta kuin KalPa eilen. Varsinkin Tatu Miettinen ja Marko Ahosilta esiintyivät naurussa suin, mutta oli muillakin näemmä haaskoo. Naaman peruslukemille vie viimeistään se tieto, että Savon ja Suomen amatöörimestari, Jukurit asettuu KalPaa vastaan Mestiksen kenraaliharjoituksessa keskiviikkona 12.9. Kuopiossa.

Jatkoajan ottelun parhaille pelaajille myöntämät tähdet jakaantuvat tavallisesta poiketen epätasaisesti joukkueiden kesken: