Kölnin alkulohkon top 3−listat: Pure sitkeä jenkki

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Ruotsi ja Yhdysvallat väänsivät tasaisesti Kölnissä.
Kuva © Getty Images
Jääkiekon MM-kisojen lohko-osuus on päättynyt. Kisojen ensimmäisten 12 päivän aikana Kölnin lohkossa tapahtui yhtä ja toista ja yhtätoista.

Suoritukset:

1. Italian oma maali

Hanhikoski: Pitihän tämä ottaa esille jossain muodossa.

Tanska otti lopulta Italiasta voiton saapasmaan viimeisessä tilaisuudessa pitää sarjanpaikan säilytystoiveet elossa. Aleksander Egger onnistui kuitenkin laittamaan kiekon omaan maaliin ottelun loppuminuuteilla.

Tämä suoritus on tyylikäs lähtö masentavalla ja surkuhupaisalla tavalla kohti alempaa sarjaa. Parempi onni ensi kerralla.

2. Yhdysvaltain nousut

Virtanen: Yhdysvallat nousi sekä Ruotsia että Venäjää vastaan voittoon, vaikka se oli häviöllä molemmissa peleissä kolmeen otteeseen. Lohkovoittaja teki kummassakin ottelussa harvinaisen tempun, sillä sama on tapahtunut koko 2010-luvulla vain kerran: 2015 Itävalta kampesi itsensä voittoon Sveitsistä, vaikka joutui kolmesti tappioasemaan.

Yhdysvaltain ryhmä näytti todellista sitkeyttä vieläpä lohkon parhaita joukkueita vastaan. Nuori amerikkalaisnippu lähtee puolivälieriin Suomea vastaan ennakkosuosikkina. Alkulohkon esitykset lupailevat hyvää, ja samanlaisella sitkeydellä ja pirteydellä Yhdysvaltain pitäisi kyllä edetä mitalipeleihin.

3. Philipp Grubauerin mailatorjunta

Hanhikoski: Viimeisessä lohko-ottelussa Latvia löi Saksalle lujaa kampoihin ja osoitti, ettei isäntämaa lunasta viimeistä jatkopaikkaa helpolla. Toisen erän loppupuolella Latvian kapteeni Kaspars Daugavins pääsi maalin edestä sutaisemaan kiekkoa maalia kohti.

Ja sieltä se tuli. Vuoden torjunta. Grubauer onnistui mailansa rystypuolella lyömään kiekon ilmasta takaisin laukojaa kohti estäen täten varman kavennusmaalin.

Pettymykset:

1. Episodit kansallislauluissa

Virtanen: Saksalaiset kisajärjestäjät möhläsivät heti turnauksen alussa, kun Slovakian voitettua Italian ämyreistä kajahti Slovenian kansallislaulu. Mokaa seurasi vihellyskonsertti, eivätkä isännät saaneet Slovakian hymniä lopulta soitetuksi.

Toinen kansallislauluja koskeva pettymys koettiin lohkon päätöskierroksella. Venäjä ja Yhdysvallat ottivat yhteen vauhdikkaassa ja hyvätasoisessa kiekkonäytelmässä, mutta Yhdysvaltain voitettua venäläisfanit buuasivat ja vihelsivät vastustajan kansallislaululle. Ala-arvoinen ja kunnioittamaton käytös ei sovi urheiluun, eikä etenkään MM-kilpailuihin.

2. Italian putoaminen

Hanhikoski: Italian ensimmäinen ottelu tuotti joukkueelle ensimmäisen pisteen Slovakiasta. Tämä enteili Italialle jopa varteenotettavia mahdollisuuksia sarjapaikan säilyttämisestä.

Isoja kiekkomaita vastaan luvut päättyivät odotetusti, mutta jopa materiaalilla katsottuna Italialla oli mahdollisuuksia saada pisteitä irti Saksalta, Latvialta, ja Tanskalta. Uutterat yritykset jäivät lopulta ponnettomiksi, ja Italia joutuu jälleen hakemaan alemmasta sarjaportaasta vauhtia.

3. Slovakian turnaus

Virtanen: Jos ei Slovakian kansallislaulua soitettu Italia-voiton jälkeen, ei sitä soitettu enää muutenkaan koko turnauksen aikana. Kotimaansa hymnin saavat kuulla vain voittajat, ja Slovakian rupeama käsitti loppujen lopuksi vain avauspelissä italialaisista otetun päänahan.

Slovakia ei siis voittanut seitsemästä pelistä ainuttakaan varsinaisella peliajalla. Maa oli viimeksi vuonna 2012 mitalipeleissä, mutta tänä keväänä slovakeilla oli erittäin nimetön ja heikko joukkue. Siitä huolimatta Slovakian olisi pitänyt kyetä ottamaan edes yksi kolmen pisteen voitto.

Sarjapaikan varmistaminen päätöskierroksella oli surkea suoritus, joskin A-lohkon seitsemäs sija oli nähdyillä peliesityksillä täysin ansaittu ja tapahtumien suhteen todenmukainen lopputulema.

Yllätykset:

1. Clayton Keller

Hanhikoski: Monesti Yhdysvaltojen kokoonpanossa ovat niin sanotut "kiintiö" yliopistopelaajat. Keller on kuitenkin noussut yllättävän tehokkaaksi pelaajaksi.

Alkulohkon viisi maalia ja kaksi syöttöpistettä tekevät tästä 18-vuotiaasta Arizona Coyotesin varaamasta pelaajasta Yhdysvaltojen terävimmän aseen Johnny Gaudreaun rinnalle. Pienestä koostaan huolimatta Keller on isossa kaukalossa onnistunut käyttämään bravuurejaan, vikkelyyttä ja nopeita käsiä, erittäin hyvin hyödykseen. 

2. Saksan avausvoitto

Virtanen: Kisat saivat upean alun, kun isäntämaa Saksa kaatoi Yhdysvallat heti ensimmäisessä ottelussa 2−1. Maalivahti Thomas Greissin loistopeli antoi lähtölaukauksen hienolle turnaukselle. Saksan voitto Yhdysvalloista oli pienoinen yllätys, vaikka avausottelussa on pienellä maalla oiva mahdollisuus yllättää isompansa.

Saksa on toki voittanut Yhdysvallat MM-kisoissa aiemminkin, mutta kyseinen ottelu jäi sittemmin Yhdysvaltain ainoaksi tappioksi alkulohkovaiheessa. Saksan voiton merkitys korostuu, sillä noiden kolmen pisteen avulla se pysyi kamppailussa puolivälieristä aina lohkon päättäneeseen Latvia-otteluun, jossa se lunasti paikkansa jatkossa voittomaalikisassa latvialaisten nenän edestä.

3. Ruotsin NHL-pelaajat

Hanhikoski: Joka vuosi Euroopan joukkueet saavat rapakon takaa käyttöönsä isomman tai pienemmän tukun NHL-pelaajia. Kuitenkin jopa Ruotsin, ja koko Euroopan, mittapuulle liki 20 NHL-pelaajan käytettävyys on absurdi määrä.

Koko pakisto käytännössä muodostuu Pohjois-Amerikan pelaajista, ja hyökkääjistä saa kasaan kolme ketjua pelkkää NHL-timanttia. Tre Kronorilla on siis käytössään lähes valmis olympia- tai World Cup -joukkue MM-kisoissa.

Jos noin leveällä materiaalilla matka päättyy jo puolivälieriin, tai käteen jää edes himmein mitali, voidaan puhua fiaskosta, ja koko joukkueella on edessään pitkä peiliin katsominen.

» Lähetä palautetta toimitukselle