Kärpät-Ässät: Patapaidat haastajana Kärppien kimppuun

LIIGA / Artikkeli
Runkosarjassa Ässiä kylvettänyt Kärpät on selvä ennakkosuosikki puolivälieräsarjaan.
Kuva © Emil Hansson www.Hanssonsphoto.net
Kärpät vei runkosarjan nimiinsä selvällä piste-erolla, mutta notkahti maaliskuun otteluissaan. Ässät puolestaan taisteli itsensä pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle, jossa pudotti Lukon otteluvoitoin 2-0. Porilaiset lähtevät kärppäsarjaan selvinä altavastaajina, mutta näkyykö pelaamattomuus oululaisten otteissa?

Kärpät−Ässät−ottelusarjaa lähtevät ennakoimaan Oulun-toimituksesta Juho Sarajärvi ja Porin-toimituksesta Kati Rintamäki

"Kärppien runkosarja päättyi mollivoittoisesti. Tähän mennessä maaliskuun viidestä ottelusta joukkue on kerännyt vain yhden voiton. Kaiken lisäksi Kärppien pelituntuma on hukassa tauon jäljiltä, joten joukkue menettää kotietunsa ensimmäisessä kohtaamisessa."

Sarajärvi: Olympiatauko oli Kärpille myrkkyä. Tauolta palattuaan joukkue oli lähes aneemisen oloinen, eikä totutusta talla pohjaan -kiekkoilusta ollut tietoakaan. Aikaisemmin Liigan pistepörssiä suvereenisti dominoinut ykkösketju Julius Junttila - Mikael Ruohomaa - Charles Bertrand pimeni lähes täysin, ja etenkin Junttilan ja Ruohomaan kohdalla pelaamisesta katosi terä käytännössä kokonaan.

Voitokas kauden viimeinen ottelu KalPaa vastaan oli kuin viime tingassa annettu lupaus siitä, että Kärppien kausi ei ole vielä hiipunut, vaikka siltä se totisesti alkoi jo näyttämään. Runkosarjan voiton aikainen ratkeaminen ei täysin selitä sitä, miksei runkosarjan paras joukkue kyennyt edes haastamaan sarjataulukon pohjalle jääneitä joukkueita.

Jos jossain vaiheessa on Ässien tilaisuus, on se ehdottomasti puolivälieräsarjan avausottelussa. Kärppien edellisestä ottelusta on jo aikaa, eikä ottelut ennen runkosarjan päättymistä vakuuttanet ketään.

Tässä mielessä avausottelu saattaa hyvinkin mennä Ässien nimiin, mutta suurta merkitystä sillä ei ole. Kärpät on voittanut Ässät vaivatta myös Porissa, joten kotiedun menetys sarjan alkuun ei vaikeuta Kärppien taivalta ratkaisevasti.

"Nähtiinhän se jo viime pudotuspeleissä - Kärpät peluuttaa kärkiketjunsa puhki runkosarjassa, eikä ratkaisijoita enää löydy pudotuspeleihin."

Sarajärvi: Ykkösketjun pelaaminen näytti runkosarjan lopussa kieltämättä ikävän paljon samalta kuin viime kauden joukkueen ykkösketjulla. Tuolloin ykkösnyrkki John Albert - Mika Pyörälä - Brock Trotter oli pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella täysin pimennossa, ja maalinteko jäi muiden vastuulle. Joukkueen taival päättyi kyseiseen ottelusarjaan.

Tällä kaudella maalinteko on jakautunut tasaisemmin. Kakkosketju Saku Mäenalanen - Nicklas Lasu - Ville Leskinen on ajoittain jopa ykkösketjua kovemmassa iskussa. Runkosarjan viimeisillä hetkillä myös kolmas ketju heräsi henkiin.

Kevään pelillisen sukeltamisen keskellä kolmosketju on viimein saatu toimimaan. Koostumus Kristian Vesalainen − Rasmus Kupari − Otto Karvinen oli loppurunkosarjan ainoa positiivinen puoli Kärppien hyökkäyspelissä.

Kevään pelillisen sukeltamisen keskellä kolmosketju on viimein saatu toimimaan.

Heille myös viimeisissä otteluissa oli panosta, sillä kaksi ensimmäistä antaa jatkuvasti näyttöjä NHL:n suuntaan. Vesalainen hänet varanneelle Jetsille, Kupari taas tulevan kesän varaustilaisuutta varten.

Silti myös Karvisella oli näytettävää. Pitkä loukkaantuminen pilasi syyskauden, eikä tulevan kauden sopimuksesta ollut vielä varmuutta. Karvisen ja Kärppien välinen sopimus sisälsi option tulevasta kaudesta, mutta näytöt uhkasivat jäädä vähiin.

Ennen Vesalaisen saapumista Karvisen pelipaikka oli silloinkin kolmosketjussa, mutta kyseinen ketju oli tuolloin käytännössä tuuliajolla. Koostumus muuttui jatkuvasti, eikä toimivaa kokonaisuutta tuntunut löytyvän.

Kuparin pelaamista kolmosketjun keskellä rajoitti pahasti se, ettei vierelle löytynyt samalla aaltopituudella pelaavia laitureita. Kuviot kuihtuivat kasaan, kun kukaan ei tuntunut ymmärtävän ketjukaverinsa aikeita.

Vesalaisen saavuttua Kuparin pelaaminen koheni merkittävästi. Viimein vierellä oli pelaaja, jonka kanssa kuviot muuttuivat sähellyksestä maalintekotilanteisiin.

Karvinen ketjun kolmantena hyökkääjänä on yllättävän hyvin mies paikallaan. Pisteiden tahkoamisen sijaan Karvinen on profiloitunut fyysisenä pelaajana, ja tästä on hyötyä etenkin liukasliikkeiselle, mutta verrattain pienikokoiselle Kuparille.

Karvinen on tosin onnistunut tällä kaudella myös pisteiden teossa, sillä neljättä kautta pääsarjassa pelaava laituri rikkoi henkilökohtaisen piste-ennätyksen. Pisteitä syntyi yhteensä 10, joista kolme oli maaleja ja seitsemän syöttöpisteitä. Ottelumäärään ja Karvisen pelaajaprofiiliin nähden pistesaldo on varsin hyvä, sillä Karvinen iski pisteen keskimäärin lähes joka kolmannessa ottelussa.

Mikäli Kärppien ykkös- ja kakkosketju pääsee takaisin keskimääräiselle tasolleen, on se etenkin puolivälierissä käytännössä pitelemätön. Joukkue voitti runkosarjan käytännössä kahdella tulosketjulla, mutta pudotuspeleihin on saatu myös kolmas maalintekoon kykenevä koostumus.

Tämä lisättynä tasokkaaseen puolustukseen ja Liigan parhaimmistoon kuuluvaan maalivahtikaksikkoon tarkoittaa sitä, että vastustajan on pelattava aivan äärirajoilla napatakseen edes muutaman voiton.

"Runkosarjan tilastot keskinäisistä otteluista kertovat kaiken oleellisen: Pisteet jakautuivat 10-2 Kärppien eduksi. Ässät tulee saamaan korkeintaan yhden voiton tässä pudotuspeliparissa."

Rintamäki: Ässillä on toki ollut vaikeaa Kärppiä vastaan tällä kaudella, mutta täytyy muistaa, että Porissa on eletty melkoisen turbulenssin keskellä valmentajanvaihtoineen ja runsaine sairastupineen. Tällä hetkellä kaukalossa taistelee erilainen joukkue kuin suurimmassa osassa runkosarjaa. 

Porilaisten kannalta onni on, että maalivahtipeli on vihdoin loksahtanut kohdilleen. Negatiivisia merkkejä puolestaan kiikkuu taas sairastuvan ympärillä, sillä tuoreimpana miehenä pois putosi Simon Suoranta. Ässien lähikausiin peilaten joukkueessa riittää onneksi porilaisittain harvinaisen laadukasta leveyttä.

Minua Kärppien runkosarjan loppu ei vakuuttanut, kun taas Ässät sai hengen päälle taistellessaan ensin pudotuspelipaikasta ja sen jälkeen Lukkoa vastaan puolivälieräpaikasta. Uskon patapaitojen ryöstävän kotiedun itselleen avausottelussa, jonka jälkeen vain taivas on rajana.

Lopputulosveikkaukset sarjaan:

Sarajärvi: Kärpät vie sarjan 4-1.

Rintamäki: Ässät vie sarjan 4−2.

» Lähetä palautetta toimitukselle