JYPin pelaaja-arvostelut 2017-18: Odotettua dominointia ja yllättäviä alisuorittajia

LIIGA / Artikkeli
JYPin kauteen mahtui monenlaisia ilmeitä sekä pelillisesti että vaihtoaitiossa.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto
JYPin kausi päättyi hieman yllättäen puolivälierissä. Vajaaksi jääneen tuloksen takaa löytyy monenlaisia tarinoita yksilötasolla. Pelaaja-arvosteluissa arvosana seitsemän tarkoittaa odotettua suoritusta.

Maalivahdit

6,5
Jussi Olkinuora
Komean nollapelin CHL-finaalissa unohtaa helposti HIFK-puolivälierien jälkeen. Pitkin puolivälieräsarjaa Olkinuoran taakse meni helppoja maaleja, mutta hän oli myös peluutuksen uhri. Normaali taso edelleen kysymysmerkki, sillä voimakas epätasaisuus vaivaa otteita. Suuren luottamuksen vuoksi pettymys.
6
Eetu Laurikainen
Loukkaantumisista parantuminen vaivasi kauteen valmistautumista. Laurikainen hävisi kamppailun ykköstorjujan paikasta jo hyvissä ajoin, ehkä jopa liian aikaisin. Esitykset viimeisessä puolivälieräottelussa olivat lupauksia herättäviä tulevaa kautta ajatellen.

Puolustajat

6,5
Mikko Mäenpää
Kiekollinen virtuositeetti tuli ajoittain vahvasti esille, mutta usein ajatukset eivät osuneet yksiin muun viisikon kanssa. Loukkaantumiset riivasivat, ja niiden vaikutuksesta nähtiin viitteitä pudotuspeleissä. Tuskaisuutta oli nähtävillä, kun itseluottamus oli kateissa.
7
Mikko Kalteva
JYP sai Kaltevalta juuri sitä, mitä tilattiin: vahvaa yleispuolustajan peliä ykköspakin roolissa. Hän tehtaili pisteitä tasaisesti läpi kauden, mutta pudotuspeleissä ylivoimavastuu pieneni. Tämä ei kuitenkaan vaikuttanut muuhun pelaamiseen.
6,5
Jake Newton
Newtonin alku oli hapuileva, kun pelitapa ei ollut iskostunut selkärankaan. Syyt vahvaan pistetehtailuun olivat kuitenkin vahvasti läsnä, sillä rohkea hyökkäyksien tukeminen toi uuden uhan hurrikaanilauman hyökkäyspelaamiseen. Jatkanee ensi kaudella, jolloin arvo mitataan tosissaan.
7,5
Juuso Vainio
Otti selvän seuraavan askeleen eritoten hyökkäyspelaamisen osalta. Yllätti sekä omansa että vastustajat muutamaan otteeseen näyttävillä nousuilla siniviivasta maalille. Seurassa jatkava puolustaja kaipaa vielä hivenen lisää rauhallisuutta, jonka myötä turhat riskit ja merkkausvirheet vähenevät.
7,5
Ossi Ikonen
Hurrikaanipuolustuksen fiksuimpia pelaajia, jonka suonistossa virtaa jäätä. Sai näytön paikan kasvattiseuransa riveissä tehdä myöhäisen läpimurron liigatasolle, ja käytti sen hyvin. Pisteiden saralla edelleen lisää ammennettavaa.
7,5
Jaakko Jokinen
Paikan lunastaminen pätee myös Jokiseen. Fiksu peruspuolustaja puolustaa viimeiseen asti jäähyttömästi, mutta ei silti ole erityisen pehmeä. Laadukas laukaus jää edelleen piiloon liigatasolla.
6
Nolan Yonkman
Taso laski, samoin myös vastuu. Hidastuva puolustaja osaa antaa kovan ja helpon avaussyötön, mutta muuten pelillinen anti on jäänyt kovin pieneksi. Maalinedustan puhdistuksissakin liian usein myöhässä. Kausi jäi todennäköisesti viimeiseksi Jyväskylässä.
7
Mikko Kuukka
Kuukka oli virhealtis kiekon kanssa, mutta puolustusalueella perusvarma. Hyvin odotetunlainen kausi runkosarjan osalta, ja nautti erityisesti CHL:ssa arvoaan alivoimien tappajana. Liigan puolelle arvo jäi matalaksi lyhyiden pudotuspelien vuoksi.
8,5
Anttoni Honka
Hongan veljeskatraan nuorinta lupausta alettiin ajaa maltillisesti sisään. Puutteet fysiikassa ovat ymmärrettäviä, mutta peliälyn ja kiekollisten taitojen puolesta taso riittää heittämällä liigajäille. Ensi kauden vastuu on mielenkiintoinen nähdä, sillä runko pysyy hyvin samanlaisena.

Hyökkääjät

8
Antti Suomela
Viime kausi antoi jo äärimmäisen lupaavia merkkejä tästä kaudesta. Dominoi ajoittain miten halusi, mutta isoissa peleissä oli vaikeuksissa. Pudotuspeleissä näytti kuitenkin pelimiehen elkeitä ratkaisemalla kaksi puolivälieräottelua. Onko liigalla enää mitään annettavaa?
8
Joonas Nättinen
Nättisen arvoa ei mitata ainoastaan tehopisteissä, mutta silläkin saralla kausi oli nappiosuma. Teki runsaasti näkymätöntä työtä erityisesti riistopelaamisen kautta, mikä auttoi ykkösketjua pitämään painopisteen vastustajan päädyssä.
8
Jani Tuppurainen
Konkari palasi huipputasolle, ja sen ylikin. Viime kausia ehyempi viisikkopelaaminen näkyi myös tehopistesarakkeessa. Tuppurainen kuului pudotuspeleissä joukkueen harvoihin hyökkääjiin, jolle voi antaa puhtaat paperit, vaikka riskialttiit ratkaisut meinasivatkin kostautua kalliisti.
7,5
Jerry Turkulainen
Turkulaisella on kyky pärjätä kaksinkamppailuissa uskomattoman hyvin pieneen kokoonsa nähden. Löysi loistavan kemian heti ketjukavereidensa kanssa kuuluen joukkueensa vaarallisimpiin pelaajiin. Pudotuspeleissä ketjunsa paras pelillisesti, mutta se ei kääntynyt tehopisteiksi.
8
Juuso Puustinen
Puustinen oli JYPin viime kesän yllätyshankinta. Maalivireensä Helsingissä kadottanut hyökkääjä löysi jyvänsä paremmin kuin koskaan rikkoen ensimmäistä kertaa 30 maalin rajan liigaurallaan. Paluu liigan maalintekijäeliittiin herättää kysymyksen, jatkuuko ura enää kotimaassa?
7,5
Jarkko Immonen
Immoseen kohdistuvat odotukset olivat ymmärrettävästi korkealla. Heikentynyt liike ei heikentänyt Immosen panosta joukkueelle, sillä konkari kuului joukkueensa tärkeimpiin yksilöihin. Lukuisat tärkeät maalit ja peliä edistävät ratkaisut tekevät sentteristä edelleen liigan eliittiyksilön.
6
Juha-Pekka Hytönen
Hytösen kausi oli haasteellinen. Pistetahti on hiipumaan päin, eikä kokonaisvaltaisuus noussut aiempien kausien tasolle. Erityisesti pudotuspelit menivät penkin alle, mistä kertoo jo tehotilasto -5. Anteeksiantamaton lukema joukkueen kipparille.
7
Miha Verlic
Jos ketjukaverien nimet ovat Hytönen ja Louhivaara, ei välttämättä ensimmäisenä uskoisi, että Verlicin pelillinen arvo oli pudotuspeleissä joukkueen korkein. Haparoiva alku, mutta pirteä pörräys alivoimalla sotki vastustajan ylivoimapelaamista. Ura jatkunee muualla.
6
Ossi Louhivaara
Louhivaara oli pitkään poissa loukkaantumisen vuoksi, eikä konkari noussut missään vaiheessa tutulle tasolle kuin väläyksittäin. Päätypelaamisessa edelleen vahva, mutta muuten laiturin pelaamisesta syntyi melko varovainen kuva.
8
Henri Kanninen
Kanninen hieman haki paikkaansa joukkueesta pelaten välillä laiturina ja välillä sentterinä. Loppupeleissä tämä kuvasti vain hyökkääjän monikäyttöisyyttä. Yksi joukkueen näkyvimpiä pelaajia, sillä osallistuu torikokouksiin innokkaasti. Hyvä laukaus, jota käyttää ensi kaudella enemmän isommassa roolissa?
6,5
Janne Kolehmainen
Kolehmainen repii, raastaa ja rikkoo. Tällä kaudella huomio oli ennenkaikkea rikkomisessa. Alivoimalla runsaasti pyyteetöntä työtä, mutta pelin luku ei aina tahdo riittää. Päällimmäisenä mieleen jäivät historialliset viisi rangaistusta neljännessä puolivälieräottelussa.
7,5
Anton Stråka
Nuori sentteri suoritti erittäin vahvan sisääntulon liigakartalle saaden vastuuta sekä CHL-finaalissa että liigan pudotuspeleissä. Ennakkoluulotonta ja ehyttä pelaamista, jonka päälle on hyvä rakentaa tulevina kausina.
7,5
Robert Rooba
Rooba sai kaudelleen tykkilähdön hakaten maaleja kovaan tahtiin. Kauden edetessä hyökkäyspään anti jäi väläyttelyksi. Kausi oli ehdottomasti onnistunut, sillä kokonaisvaltaisuus meni huomattavasti eteenpäin.

» Lähetä palautetta toimitukselle