JYP-HPK: Haaveiltua ammattimaisuutta ja menestysnälkää

LIIGA / Artikkeli
Joukkueiden väliset kohtaamiset ovat olleet tiukkoja.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

Molemmat joukkueet pääsevät puolivälieriin hyvin levänneenä, sillä edellisistä otteluista on yli viikko. JYP oli runkosarjassa lopulta neljäs, HPK oli heti perässä viides.

Runkosarjassa JYP ja HPK ottivat yhteen neljä kertaa. Jyväskyläläisjoukkue oli näistä kolme kertaa parempi. Kauden ensimmäisessä kohtaamisessa HPK oli kuitenkin vahvempi luvuin 3−0. Kahdesti runkosarjassa mentiin jatkoille ja viimeisimmässä kohtaamisessa JYP oli tyly isäntä 3−1-lukemin. 

Edellisen kerran joukkueet kohtasivat pudotuspeleissä vuonna 2013. Tulloin hurrikaanipaidat olivat parempia otteluvoitoin 4−1.

Tulevaa pudotuspelisarjaa ennakoi Jatkoajan Jyväskylän toimituksesta Otto Leinonen ja Hämeenlinnan toimituksesta Marko Jansson.

1.) JYP on edellä eritoten kamppailu- ja puolustuspelaamisessa

Jansson: JYPillä on tasaisemmin kamppailuvoimaa kaikissa neljässä ketjussa, mutta ero ei koidu ratkaisevaksi, kun joukkueet taistelevat jatkopaikasta pudotuspeleissä.

Puolustuspelaamisessakaan ei ole merkittävää etua hurrikaaniryhmällä, jos puhutaan pelaamisesta tasakentällisin. HPK:n tulee kuitenkin malttaa pitää jäähyaition saranat kylminä, sillä suurin ero joukkueiden välisessä taistelussa tulee juuri erikoistilannepelaamisessa.

JYP on ollut selvästi terävämpi ylivoimassa mitattuna kauden mittaan, etenkin kun katsotaan joukkueiden suorituksia vieraskentillä. Joukkue on tehnyt eniten ylivoimaosumia vieraissa runkosarjan mittaan ja komeilee kotiotteluidenkin tilastoissa kolmantena. HPK painii ylivoimaosumissa keskisarjassa molemmissa tilastoissa.

Kotiedun saaminen olisikin ollut hämeenlinnalaisille tärkeää, mutta runkosarjan lopun konttaaminen teki joukkueen jatkosta haastavamman.

Emil Larmilta HPK odottaa hyviä otteita.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

2.) HPK:n etu on nälkäisyys ja jälleen kiehumispisteen saavuttanut "hornankattila"

Leinonen: Sanoisin näiden menevän suunnilleen tasan.

Jokainen pelaaja tietää, mistä pudotuspeleissä pelataan, joten jokaisella riittää varmasti nälkää. Näin on ihan varmasti myös Jyväskylässä. Varsinkin kun runkosarja oli jyväskyläläisjoukkueella kaksijakoinen, siellä varmasti janotaan loistavalle loppukeväälle vieläkin parempaa jatkoa.

"Menestysnälkää on varmasti yhtä paljon"

JYP on myös voittanut vuonna 2012 viimeksi kultaa ja tämän jälkeen tippunut neljästi välierissä keräten kaksi pronssia. Menestysnälkää on ihan varmasti yhtä paljon kuin HPK:lla.

Se on totta, että Hippos ei ole enää ollut se sama Hippos, mitä se oli joskus vuosia sitten tunnelmaltaan. Runkosarjan lopussa oli kuitenkin havaittavissa tietynlaista paluuta vanhaan ja uskonkin, että pudotuspeleissä tätä nähdään vieläkin enemmän.

Mikäli Hippoksesta tulee samankaltainen "hornankattila" mitä se oli joskus aikoinaan, niin silloin näkisin tässä kohtaa edun kääntyvän jyväskyläläisjoukkueelle.

3.) JYP on kärsivällisempi ja kypsempi kuin HPK

Jansson: JYP on varmasti kärsivällisempi ja kypsempi lähtemään ratkomaan jatkopaikkaa, mutta näen HPK:n nälkäisyyden olevan todella suuri etu.

Vaikka HPK:n hyvä kausi ei ole varmasti tullut pelaajille ja valmennusjohdolle aivan yllätyksenä, se on sitkistänyt kuitenkin joukkueen selkärankaa jokaisen onnistumisen myötä. Antti Pennanen on tuonut mukanaan joukkueeseen ammattimaisuutta, josta Hämeenlinnassa on voitu ainoastaan haaveilla menneinä talvina.

Pennasen jämäkkyys työskennellessä joukkueen kanssa ja pelottomuus viltittää pelissä epäsuorittavat pelaajat antavat HPK:lle aikaisempaa paremman edun joukkueista, joille pudotuspeleihin lähteminen on jo rutiininomaisempaa.

Nähtäväksi jää, että pelaako Pekka Tuokkola JYPin maalilla vai Juho Olkinuora.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

4.) Viimeksi Jyväskylässä HPK sai JYPin ahtaalle aktiivisella pelaamisella niin kiekollisena ja kiekottomana. Tässä on yksi ase kerholle.

Leinonen: Totta. Voisi sanoa, että HPK jopa yllätti JYPin tässä. Varsinkin ottelun alussa hämeenlinnalaiset saivat JYPin ahtaalle tällä tavalla, mutta HPK vei sen vain yli, kun HPK:n pelaajat karvasivat koulupoikamaisesti ja JYP onnistui helposti kiekottelemaan repaleisen viisikon hajalle. 

Tässä on kuitenkin HPK:lla pieni iskun paikka, mikäli viisikon tasapaino pysyy kasassa. Sen myös pitäisi kestää koko 60-minuuttisen, eikä vain ensimmäistä erää. Alivoimallakaan HPK ei voi höntyillä, vaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan pitäisi osata iskeä kiekolliseen pelaajaan kiinni.

"HPK luottaa kiekkokontrolliin"

Pudotuspelisarjassa tullaan varmasti näkemään taktinen mittelö joukkueiden välillä. HPK luottaa kiekkokontrolliin, kun taas JYP on tullut enemmän tunnetuksi kamppailu- ja riistopelaamisellaan.

JYP pyrkii keskustan pitämään tiiviinä HPK:n hyökätessä ja saamaan riistoja jo heti ylhäällä. HPK:n on pystyttävä vastaamaan tähän ja päästävä kovan paineen alta organisoidusti kiekollisena. Siinä avainasemassa ovat hyvin peliä avaavien puolustajien ja sentterin yhteistyö.

Arvio: 

HPK:lla on saumat yllättää tässä sarjassa. Hämeenlinnalaisten kausi on ollut kokonaisuudessaan hyvä, ja he ovat osoittaneet, että pystyvät laittamaan JYPin ahtaalle. Hyvä, selkeä pelitapa edesauttaa tätä, mutta JYP lähtee kuitenkin ennakkosuosikkina tähän sarjaan. Hieno runkosarjan jälkimmäinen puolikas, joukkueena hitsautuminen ja laajempi materiaali puoltavat suosikkiasemaa. Ottelusarjasta tulee erittäin tasainen, mutta JYP menee jatkoon otteluvoitoin 4-2.

» Lähetä palautetta toimitukselle