Joukkueraportti 9.4.2001

NHL / Artikkeli
Philadelphia onnistui vaikeuksia kautta saavuttamaan kotiedun Buffaloa vastaan pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle. Runkosarjan viimeisessä pelissä Flyers kukisti Sabresin vieraskaukalossa 2-1 voittolukemin, ja samalla Flyers saavutti sadan pisteen rajan runkosarjassa.

Tärkeä voitto tulikuumasta Detroitista

Flyers kohtasi kotiareenallaan erinomaiseen vireeseen päässeen punasiivet ja otti elintärkeän voiton ilman loukkaantuneita senttereitä. Samalla Flyers katkaisi neljän voitottoman ottelun putken. Joukkueeseen oli nostettu farmista kokenut kehäkettu Derek Plante, joka tuurasi loukkaantunutta Keith Primeauta ykkösketjussa. Ottelun ainoan maalin viimeisteli hyvään vireeseen noussut Kent Manderville tarkalla rannelaukauksella ottelun kolmannessa erässä. Roman Cechmanek jatkoi vakuuttavia otteita ja pelasi jo kauden kymmenennen nollapelin. Flyersin peliesitys erästä liigan parasta joukkuetta vastaan oli lupauksia herättävää, ja varsinkin koko joukkueen uhrautuva taistelu ja puolustuspeli ansaitsee tunnustusta. Philly pelasi kärsivällisesti ja tarkasti koko pelin ajan, joten Roman Cechmanek joutui tekemään ainoastaan muutamia haamupelastuksia.

Philadelphian akilleen kantapääksi on muodostumassa aloitukset. Joukkueessa on tällä hetkellä pelikuntoisena ainoastaan yksi voitokkaaseen aloituspeliin pystyvä sentteri eli Peter White. Keith Primeaun loukkaantuminen heikentää armottomasti tätäkin tärkeää osa-aluetta. Muilta osin Philadelphian peli näytti todella tasapainoiselta ja vahvalta. Pelin aikana Philadelphian ylivoimapeli ei tosin toiminut parhaalla mahdollisella tavalla, sillä neljä yritystä eivät tuottaneet yhtään maalia. Vaisun alkukauden pelannut Michal Sykora on parantanut peliään kuin sika juoksua, ja on vallannut pelipaikan Andy Delmorelta. Farmista nostettu Derek Plante ja hänen johtama ykkösketju pelasi hyvän pelin. John LeClairin pelistä paistaa vielä pelituntuman puute – luistelu ei ole irtonaista ja mailaa puristetaan liikaa. Joukkueen kannalta olisi erinomaisen tärkeää, että hän pääsisi viime kausien vireeseen pudotuspeleihin mennessä. Kaiken kaikkiaan Philadelphia otti ansaitun voiton erinomaisen esityksen jälkeen.

Katkera paluu arkeen…

Loistavan Detroit-pelin jälkeen Flyers rysähti jään pintaan. Jo pudotuspelipaikan menettänyt Florida saapui vierailulle Flyersin kotiareenalle, mutta Flyers ei onnistunut näennäisestä hallinnasta huolimatta ottamaan tärkeää voittoa. Daymond Langkow palasi takaisin joukkueen kokoonpanoon 11 pelin tauon jälkeen, mutta sekään ei riittänyt tällä kertaa. Phillyn peli oli yllättävän hengetöntä ja joukkueen tavaramerkiksi noussut voimakas taklaus- ja karvauspeli loisti poissaolollaan. Flyers laukoi peräti 40 kertaa maalia kohti, mutta suurin osa vedoista olivat vaarattomia sutaisuja heikoista maalintekotilanteista. Philadelphian ainoasta maalista vastasi Michal Sykora, joka viimeisteli ottelun avausmaalin toisessa erässä onnekkaasti ylivoimalla. Myös viime peleissä varmasti pelannut puolustus oli välillä hätää kärsimässä, ja Floridan Pavel Bure pääsi kahdesti alivoimalla läpiajoon, onnistuen toisella yrityksellä. Kolmannessa erässä ottelun voittomaalin teki Floridan Len Barrie.

Kokonaisuudessaan Flyers vaikutti todella vaisulta, vaikka panoksena runkosarjan viimeisissä peleissä on kotietu pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle. Joukkueen syöttöpeli oli täysin hukassa ja puolustuspäässä tapahtui pahoja merkkausvirheitä, joiden seurauksena Florida viimeisteli molemmat maalinsa. Tappiosta huolimatta Roman Cechmanek pelasi jälleen kerran erinomaisen pelin, mutta ei mahtanut kahdelle maalille mitään. Puolustusvirheiden takia Florida pääsi iskemään ylivoimahyökkäyksillä useaan otteeseen, ja vain Cechmanekin loistavat torjunnat estivät useamman maalin syntymisen. Positiivista pelissä oli Langkown paluu sekä parantaneet aloitukset. Flyersin aloitukset ovat olleet luokattomia varsinkin edellisissä peleissä, mutta Floridaa vastaan joukkue onnistui voittamaan aloitukset 58 %:n tehokkuudella. Kaiken lisäksi kukaan senttereistä ei jäänyt miinuksen puolelle, joka on ollut tuiki harvinaista tämän kauden aikana. Tappio oli joka tapauksessa katkera ja turha, sillä tässä vaiheessa kautta ns. heikommat joukkueet tulisi voittaa. Seuraavaksi Flyers matkusti Montrealin vieraaksi.

…edelleen vaikeaa

Flyers kärsi jälleen kirvelevän tappion Montrealin vieraana. Ottelun ensimmäinen erä oli Flyersin selkeää hallintaa ja joukkueen hyökkäyspeli toimi erittäin hyvin. Ruslan Fedotenkon ja Michal Sykoran maaleilla Flyers näytti olevan matkalla varmaan voittoon. Montreal oli kuitenkin päättänyt kuitenkin taistella kynsin ja hampain voitosta heille merkitsemättömässä pelissä. Saku Koivun johdolla Montreal ryhdistäytyi ottelun edetessä ja nousi Flyersin rinnalle ja lopulta ohi. Varsinainen peliaika päättyi 2-2 tasalukemiin, ja jatkoajalla Brian Savage viimeisteli ottelun voittomaalin Koivun loistavasta syötöstä. Koivu oli muutenkin loistavalla pelituulella ja merkkautti tehot 1+2. Flyers ei onnistunut voittamaan kertaakaan Habseja tämän kauden neljässä keskinäisessä kohtaamisessa.

Flyersin peli oli edelleen hengetöntä ja taklauspeli oli olematonta. Joukkueen materiaali ei ole kuitenkaan niin hyvä, että löysäilyllä saataisiin pisteitä. Pelaajien on pantava itsensä likoon ja taisteltava jokaisessa tilanteessa täysillä. Flyersin menestys on perustunut tällä kaudella koko joukkueen raatamiseen, mutta viimeisissä peleissä tätä taistelua ei ole nähty kuin ajoittain. Montrealia vastaan puolustuspeli oli edelleen erittäin heikkoa, ja eritoten joukkueen kapteenin, Eric Desjardensin, on nostettava tasoaan pudotuspeleihin. Myös hyökkäyspeli oli edelleen luokatonta ja syötöt napsahtelivat vastustajille joka tilanteessa. Kokoonpanosta puuttui 37-vuotias Rick Tocchet, joka on kärsinyt selkä-, nivus- ja polvivammoista.. Faneille lienee kuitenkin positiivista tietää, että Tocchet palaa pudotuspeleihin.

Pudotuspelikunto löytymässä?

Seuraavassa pelissä Flyers kohtasi kotiareenallaan tämän kauden kovan kiistakumppani Pittsburghin. Ottelu kehkeytyi jälleen tulikuumaksi, kun joukkueet selvittelivät välejään myös nyrkkien kera. Ensimmäinen erä oli pelillisessä mielessä liki pitäen katastrofaalinen Phillyn kannalta, sillä Penguins takoi taululle 3-0 vierasjohdon Lemiuxin ja Jagrin johdolla. Penguins pääsi kokeilemaan kahteen otteeseen ylivoimapelinsä toimivuutta ja kummallakin kerralla verkko heilui Roman Cechmanekin takana. Joukkueiden välisissä kohtaamisissa on heiluteltu nyrkkejä kiivaaseen tahtiin ja tässäkään pelissä ei nähty poikkeusta sillä saralla. Kolmen maalin lisäksi erässä oli peräti neljä tappelua, kun joukkueiden kovanaamat ottivat miehestä mittaa. Surkeat otteet kaukalossa näyttivät jatkuvan, mutta ensimmäisellä erätauolla Flyers ryhdistäytyi ja alkoi pelaamaan jälleen jääkiekkoa.

Heti erän ensimmäisessä vaihdossa nelosketjun Paul Ranheim kavensi pelin kauden kymmenennellä maalillaan. Flyersin toista maalia saatiin odottaa erän loppupuolella, kun Ruslan Fedotenko viimeisteli onnekkaan maalin ylivoimalla. Ensimmäisessä erässä kumpikin joukkue laukoi kahdeksan kertaa maalia kohti, mutta toisessa erässä laukaukset menivät peräti 21-3 Flyersille. Flyersilla oli lukuisia paikkoja tehdä useampiakin maaleja, mutta Garth Snown hyvä peli ja huono onni estivät useamman maalin synnyn. Kaiken kaikkiaan Penguins oli täysin jyrän alla, kun Flyers myllytti jatkuvalla syötöllä tilanteita Pensin maalille. Kolmas erä olikin sitten jo huomattavasti tasaisempi, mutta John LeClair onnistui tasoittamaan pelin ylivoimalla erän puolivälin jälkeen. Flyers otti lopulta elintärkeät pisteet, kun LeClair teki pelin toisen maalinsa, jälleen ylivoimalla.

Ottelu oli ensimmäisen erän jälkeen täysin Flyersin hallussa, ja Penguins näytti todella haluttomalta liki ottelun. Merkittävintä pelissä oli Phillyn taistelutahdon löytyminen ja hieno nousu musertavasta tilanteesta. Joukkue taklasi, luisteli ja taisteli täysillä jokaisessa tilanteessa, ja onnistui lopulta tekemään tarvittavat maalit kovan työnteon kautta. Roman Cechmanek pelasi pitkästä aikaa heikohkon pelin, tosin ensimmäisen erän jälkeen Phillyn maalilla ei paljon kiekkoa näkynytkään. Merkittävää oli myöskin John LeClairin onnistuminen ensimmäistä kertaa loukkaantumisen jälkeen. Hänellä on ollut useita paikkoja tehdä maaleja jo aiemmissa peleissä, mutta vasta Pensia vastaan kaikki lopultakin natsasi. Simon Gagnen peli oli puolestaan edelleenkin tehotonta puurtamista. Flyers tarvitsee kummaltakin pelaajilta onnistumisia pudotuspeleissä. Flyers koki myös pelissä jälleen yhden takaiskun, kun kova raataja P.J. Stock loukkaantui toisessa erässä. Stock loukkasi niskansa, mutta sairasloman pituudesta ei ole vielä tarkkaa tietoa. Runkosarjan viimeisessä pelissä ratkeaa pudotuspelien kotietu, kun Buffalo ja Philly ottavat varaslähdön pudotuspeleihin.

Kotietu Philadelphiaan!

Philadelphia tarvitsi ottelusta voiton saadakseen kotiedun Buffaloa vastaan ensimmäiselle kierrokselle. Ottelussa oli siis panosta enemmän kuin tarpeeksi. Ottelusta kehkeytyi joukkueiden tähtimaalivahtien välinen taistelu, jossa Phillyn Roman Cechmanekin otti jälleen selkävoiton maanmiehestään Dominik Hasekista. Tällä kertaa Cechmanek joutui torjuntatöihin 36 kertaa, joista useat olivat uskomattomia haamupelastuksia. Voitto oli merkittävä useasta eri syystä: Flyers sai kotiedun pudotuspeleihin ja otti samalla ainakin lievän henkisen yliotteen tulevasta pudotuspelivastustajastaan. Lisäksi Flyers saavutti voitolla sadan pisteen maagisen rajan, joka on erinomainen suoritus loukkaantumisten ja muiden ongelmien värittämällä kaudella. Valmentajaksi kesken kauden tullut Bill Barber on onnistunut maagisesti ensimmäisellä kaudellaan joukkueen ruorissa.

Ensimmäinen erä oli tiukkaa vääntöä pudotuspelien hengessä. Paras paikka oli Buffalolla erän alussa, kun Miroslav Satan pääsi laukomaan erinomaisesta maalintekopaikasta. Laukaus osui ylärimaan, ja videotarkastuksen jälkeen maalia ei luonnollisesti hyväksytty. Kumpikin joukkue pelasi hyvää kontaktipeliä ja erässä vihellettiin viisi pientä rangaistusta. Buffalo pääsi aloittamaan toisen erän ylivoimalla, kun Kent Manderville sai hieman kyseenalaisen huitomisjäähyn aivan erän lopussa. Toinen erä olikin sitten melko selkeää Buffalon hallintaa, mutta Cechmanekin uskomattomat torjunnat pitivät Phillyn pelissä mukana. Laukaukset erässä menivät Buffalolle peräti 14-3, mutta myös Flyersilla oli pari maukasta maalintekopaikkaa.
Kolmannen erän alussa alkoi sitten lopultakin tapahtumaan. Erän ensimmäisellä minuutilla Simon Gagne ja Derek Plante pääsivät ylivoimahyökkäykseen Buffalon hyökkäyspään virheen ansiosta. Hasek torjui Gagnen laukauksen, mutta Derek Plante onnistui viimeistelemään ensimmäisen maalin Flyersin paidassa tärkeään paikkaan. Heti maalin jälkeen Peter Whiten johtama ketju loi hyvän mylläkän Buffalon maalille, ja verkko heilui jälleen Hasekin selän takana. Ottelun tuomari hylkäsi kuitenkin käsittämättömästi maalin, vaikka kiekko oli ehtinyt olla maalissa jo sekunnin ajan ennen kuin maali siirtyi pois paikaltaan. Heti tämän perään Phillyn Todd Fedoruk otti tyhmän jäähyn, ja Sabres sai lopultakin maalitilin auki. Atlantasta Buffaloon siirtynyt Donald Audette tasoitti pelin Satanin laukomasta paluukiekosta. Flyers ei kuitenkaan lannistunut maalista, vaan jatkoi taistelua kotiedusta. Erän puolivälin jälkeen hienon tulokaskauden pelannut Ruslan Fedotenko sai syötön Gagnelta omalla alueella. Fedotenko nousi laitaa pitkin ja leikkasi keskelle hyökkäysalueelle tultaessa. Hänen timantinkova rannelaukauksensa meni verkon perukoille The Dominatorin vasemman olkapään yltä. Loppupeli olikin sitten Buffalon kovaa painostusta, mutta Flyersin puolustus kesti Cechmanekin johdolla loppuun asti.

Roman Cechmanek on nousemassa todelliseksi jokerikortiksi pudotuspelien kynnyksellä. Hän on päästänyt uskomattomat kaksi maalia Buffaloa vastaan tämän kauden neljässä kohtaamisessa, ja johtaa virkaveljeään Hasekia suvereenisti voiton 4-0 kauden peleissä. Tässäkin pelissä Sabres näytti suurinta osaa pelistä paremmalta joukkueelta, mutta Cechmanek ei yksinkertaisesti suostunut häviämään illan kamppailua. Heikommalla maalivahtipelillä Sabres olisi tehnyt helposti ainakin neljä, viisi maalia. Flyersin kannalta onkin erinomaisen tärkeää, että Cechmanek säilyttää uskomattoman vireensä myös pudotuspeleissä, sillä Sabres on kova ja tasainen joukkue.

Tulevasta sarjasta Buffaloa vastaan

Philadelphialla on vahva yliote Buffalosta tämän kauden peleissä. Flyers on voittanut kaikki neljä peliä ja Roman Cechmanek on päästänyt ainoastaan kaksi maalia kyseisissä otteluissa selkänsä taakse. Joukkueet kohtaavat seitsemättä kertaa pudotuspeleissä ja viidettä kertaa viimeisen seitsemän vuoden aikana. Otteluvoitoissa Flyers johtaa 21-10. Kauden aikaisempien kohtaamisten perusteella Philly on ehkä hienoinen ennakkosuosikki Buffaloa vastaan. Muistissa on vielä viime kauden pudotuspelit, jossa Flyers tiputti Buffalon viidessä pelissä laulukuoroon. Pudotuspelit ovat kuitenkin kokonaan oma maailmansa, jossa kauden aikaisemmilla peleillä ei ole mitään merkitystä. Erikoistilannepelaaminen, aloitukset ja päivän kunto ovat pieniä, mutta merkittäviä asioita kahden todella tasaisen joukkueen välillä. Philadelphian on parannettava eritoten ylivoimapeliään, joka on ollut melkein koko kauden ajan luokatonta. Buffalo on toisaalta liigan paras alivoimajoukkue, joten vaikeaa se tulee olemaan. Buffalolla ei ole loukkaantumishuolia, mutta Phillyltä puuttuu hyökkäyksen johtohahmo Keith Primeau. Rick Tocchet on kärsinyt pikkuvammoista, mutta toipunee pelikuntoon ennen pudotuspelejä. Lisäksi P.J. Stock loukkaantui toiseksi viimeisessä runkosarjapelissä, mutta hänen mahdollinen poissaolonsa ei vaikuta joukkueen iskukykyyn olennaisesti. Flyersin runkosarjan menestys on ollut erinomaista olosuhteisiin nähden, mutta vasta nyt todelliset pelit alkavat. On playoffskiekon aika, mikäpä olisikaan sen mukavampaa?

Palkitut pelaajat kaudella 2000-01

Ennen Florida-peliä Flyers julkisti vuotuiset palkintonsa ja valinnat olivat koko lailla odotettuja.