Jatkoaika katsoo tulevaisuuteen

LIIGA, NHL, MESTIS, MAAJOUKKUE / Artikkeli
Mikä Jatkoaika.com on? Mitä se voisi olla viiden vuoden kuluttua? Jatkoaika.comin aktiivitekijät pohtivat näitä asioita kehityspäivänä, joka järjestettiin elokuun lopussa Tampereella. Kauden alkaessa nykytilanteesta ja tulevaisuuden visioista on syytä kertoa lukijoillekin.

Jatkoaika.com-verkkolehdestä on kasvanut reilussa viidessä vuodessa merkittävä jääkiekkomedia. Kattavan ja korkeatasoisen verkkolehden ja maan suurimman urheiluaiheisen keskustelupalstan yhdistelmä on löytänyt tiensä jääkiekkoa seuraavan yleisön selaimiin.

Erityisesti verkkolehden toimituksellinen puoli on jatkuvasti kehittynyt ammattimaisempaan suuntaan, mikä on näkynyt myös arvostuksen ja lukijamäärien nousuna. Journalismin ammattimaistumisesta huolimatta verkkolehteä pyöritetään edelleen täysin vapaaehtoisvoimin.

Rekrytointiin uusia tuulia

Vapaaehtoisuus on suuri vahvuus - kaikki ovat mukana täydestä sydämestä, eivät pakon tai palkan vuoksi. Samalla se asettaa kuitenkin myös haasteita. Kuten harrastustoiminnassa yleensäkin, myös Jatkoajassa tekijät vaihtuvat, kun osa joutuu muuttuneen elämäntilanteen tai hiipuneen motivaation vuoksi jäämään sivuun.

Uusien tekijöiden löytäminen on paikkakunnasta riippuen välillä hyvinkin haastavaa. Oman mausteensa rekrytointiin tuovat myös vuosittain vaihtuvat Mestis-paikkakunnat. Esimerkiksi Savonlinnaan ei paikallistoimitusta ole vielä löydetty lainkaan. Myös SM-liigatoimituksessa eniten ongelmia aiheuttavat pienet paikkakunnat.

- Samalla kun Jatkoaika on saanut tunnustusta jääkiekkomediana, meiltä odotetaan myös enemmän. Tämä tuo haastetta rekrytointiin, sillä meidän on entistä vaikeampi löytää kriteerit täyttäviä kirjoittajia talkootyöhön, kertoo toimituspäällikkö Tommi Lindroos, joka vastaa SM-liigatoimituksen rekrytoinneista.

- Vaikein tilanne on tällä hetkellä Rauman toimituksen suhteen. Vaihtuvuus on ollut suurta, joten paikkakunnalle ei ole saatu vakiintunutta ja omistautunutta toimitusta. Tästä syystä rekrytointitarve Raumalle on ollut jatkuva.

Kotimaan sarjoihin keskittyvät toimitukset on organisoitu tiukasti seura- ja paikkakuntakohtaisten toimitusten ympärille. NHL-toimituksessa kotipaikkakunnalla ei ole niinkään merkitystä. Jatkossa rekrytoinnissa on kenties syytä päästä osittain eroon tiukasta tarvepohjaisuudesta - hyville tekijöille löytyy kyllä aina hommia, vaikka "kotitoimituksessa" ei olisikaan akuuttia tarvetta lisäavulle.

Kävijämäärien kasvu haastaa tekniikan

Jatkoajan toimituksellinen aineisto kerää päivittäin tuhansia lukijoita, mikä asettaa melkoiset vaatimukset verkkolehden tekniselle toteutukselle. Keskustelupalstan puolella taas aktiivisten keskustelijoiden joukko pitää huolen, että liikennettä riittää - välistä ruuhkaksi asti. Puolitoista miljoonaa sivulatausta kuussa vaativat tekniikalta paljon.

Keskustelupalstaohjelmisto on palvellut hyvin, vaikka senkin rajat alkavat olla koetuksella maan suurimmalla urheiluaiheisella palstalla. Ohjelmistoa on säännöllisesti päivitetty uudempaan versioon, ja päivitetään jatkossakin, mikä on tärkeää jo tietoturvankin kannalta.

Verkkolehti on pyörinyt alusta - vuodesta 2001 - asti samalla teknisellä alustalla. Ulkoasuun on tehty pieniä viilauksia, ja suurempiakin on suunnitteilla. Pian on edessä kuitenkin myös koko teknisen pohjan uusiminen. Nykyinen julkaisujärjestelmä kun on aikanaan kyhätty nopeasti kasaan ja sen jälkeen kokenut jos jonkinlaista virittelyä ja paikkailua.

Nykytekniikan riittämättömyys luo rajoja myös toimituksellisen aineiston monipuolistamiselle. Vaikka toimittajilla on yhteisten juttujen ohella lähes vapaat kädet uusien juttutyyppien ideoinnissa, villeimmät visiot kaatuvat usein juuri teknisen toteutuksen mahdottomuuteen.

Sisältöön monipuolisuutta ja terävyyttä

Vaikka nykyisinkin suosituimmat jutut - uutiset, haastattelut, analyysit ja kolumnit, sekä tietysti otteluraportit ja -ennakot - ovat nähtävissä olevassa tulevaisuudessa pääosassa Jatkoajassa, uusiakin tuulia on luvassa. Aiempaa useammin otteluraportin yhteydessä keskitymme johonkin yksittäiseen pelin osa-alueeseen.

- Otteluraporttien sisältöä pyritään hiomaan entistä analyyttisemmaksi, ei ainoastaan kertomaan mitä tapahtui vaan myös miksi näin tapahtui, kaavailee päätoimittaja Juha Hiitelä.

Suuren suosion saavuttaneita kuvakoosteita Jatkoajan kuvatoimitus pyrkii mahdollisuuksien mukaan toimittamaan aiempaa säännöllisemmin myös Mestis-paikkakunnilta. Liigapelien raporttien yhteydessä valokuvia on totuttu jo pitämään itsestäänselvyytenä, mikä ei valitettavasti näy kaikkien hallien kuvausolosuhteissa.

- Mestis-kuville on selvästi kysyntää. Me olemme kuitenkin ainoa valtakunnallinen media, joka aidosti noteeraa maan toiseksi korkeimman sarjatason, Hiitelä muistuttaa.

Alkavan kauden aikana Jatkoaika jatkaa totuttuun tyyliin erilaisten juttusarjojen työstämistä ja julkaisemista. Viime kaudella liigapuolella esitelty "Näytön paikka" -sarja saa jatkoa. Kun viime kaudella näyttöjä kaivattiin läpimurron kynnyksellä olleilta nuorilta, nyt erityistarkkailussa ovat edelliskauden yllättäjät, joilta odotetaan paljon.

NHL-tähtien elämä tulee tutuksi naistenlehtienkin kautta, mutta taalakaukaloissa epäonnistuneet pelaajat pääsevät harvemmin kertomaan kokemuksistaan. Toimittaja Petri Niinisalo on päättänyt päästä eroon tästä epäsuhdasta. Pohjois-Amerikassa lähinnä farmipelaajan rooliin jääneitä suomalaisia esittelevä juttusarja alkaa ilmestyä kauden aikana.

Rinta rottingilla kohti kouluikää

Jatkoaika.com täyttää alkavan kauden puolivälissä kuusi vuotta. Vielä ei siis ole historiikkien aika, vaikka historiaa maan suurin erikoisverkkolehti on monella tapaa tehnytkin. Sen "mielipidesivu", keskustelupalsta, on laajuudeltaan - ja toimivan moderoinnin vuoksi myös tasoltaan - ainutlaatuinen Suomessa.

Vaikka verkkolehti onkin menestynyt hienosti, ei satapäisellä aktiivitekijöiden joukolla ole tarvetta eikä varaa tuudittautua pelkkään tyytyväisyyteen. Kehittämistä on edelleen jokaisella osa-alueella, ja paljon haasteita näköpiirissä. Tarkoitus on silti jatkaa verkkolehden tekemistä ja kehittämistä pystyssä päin.

- Tekijöiden aktiivisuus kehityspäivillä yllätti järjestäneen tahon positiivisesti. Se kertoo siitä, että meidän porukallamme on ihan aito halu kehittyä ja kehittää koko sivustoa. Tällaisia päiviä järjestetään jatkossakin, koska ne eivät ainoastaan palvele meitä, vaan ne palvelevat myös lukijoita ja käyttäjiä parempana sivustona, lupaa päätoimittaja Hiitelä.

Haaveissa on, että vuonna 2010 Jatkoaika on kaikkea sitä mitä nytkin, mutta lisäksi vielä paljon muuta. Visiot tarkentuvat ja uudistuvat varmasti ajan myötä ja niihin ehditään palata tulevilla kehityspäivillä. Tärkeää on pitää myös lukijat ja keskustelijat ajan tasalla niin Jatkoajan nykyisyydestä kuin tulevaisuudestakin, luovathan he tekijäporukan ympärille sen yhteisön, jonka ehdoilla koko toiminta lopulta pyörii.

» Lähetä palautetta toimitukselle