Italia palaa MM-tasolle

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Useamman vuoden kisoista poissa ollut Italia tekee paluun korkeimmalle tasolle. Ihan puskista italot eivät kuitenkaan tule, sillä joukkue oli mukana jo Torinossa. Olympiakisoissa kovan kasteen saanut Italia lähtee suuremmin toivein säilyttämään kisapaikkaansa.

Italian edellinen visiitti MM-kisoihin ei ollut kovinkaan hohdokas. Saksan MM-kisoissa italot onnistuivat voittamaan ainoastaan kiintiö-Japanin, eikä se auttanut maata pysymään kisoissa.

Viime keväänä Italia selvitti tiensä ylemmälle tasolla 1. divisioonan B-lohkosta, jossa se kukisti Ranskan, Viron, Liettuan ja Romanian. Ainoa tahra kilpeen tuli tasapelistä isäntämaa Hollantia vastaan. Tuolloin joukkueen paras pistemies oli tuolloin Dino Felicetti, joka syystä tai toisesta ei tänä keväänä ole mukana.

Italian joukkue on hyvin pitkälti sama kuin Torinon olympiakisoissakin. NHL-pelaajien puuttuminen tai kieltäytymiset eivät luonnollisesti ole Italian murhe. Joukkueen ainoa maan ulkopuolella pelaava on Anthony ”Tony” Iob, joka kiekkoilee Itävallan suurseura Klagenfurtissa.

Toisin kuin monen muun jääkiekon kääpiömaan, Italian joukkue on melko nuori. Päävalmentaja Micky Goulet on ottanut mukaan useita 80-luvulla syntyneitä, jotka ovat Italian jääkiekon tulevaisuus. Uuden sukupolven mukaan tuominen onkin lähes ainoa mahdollisuus menestyä, kun vanhemman polven kaksoispassilaiset ovat joko jo ylittäneet tai ovat ainakin lähestymässä veteraani-ikää.

Maalinsuulla vallankumousta ei vielä ole tapahtunut, sillä Italian maalia vartioi edelleen SM-liigastakin tuttu Jason Muzatti. Kokeneen Kanadassa kiekko-oppinsa saaneen Muzattin takana ovat 21-vuotias Rene Baur ja 20-vuotias Thomas Tragust. Puolustuksen kärkihahmoihin kuuluu Milano Vipersia edustava Armin Helfer sekä isokokoinen, 193 cm ja 98 kg, Michele Strazzabosco, joka onkin joukkueen ainoa isokokoinen puolustaja.

Italian kiekkoilun legenda, ”Ylämaan kettu”-lempinimeä totteleva leipuri Lucio Topatigh ei enää ole lähtenyt MM-kisoihin. 40-vuotias Topatigh lopetti maajoukkueuransa kotiolympiakisoihin. Kokeneeseen kaartiin kuuluu Iobin lisäksi myös mm. John Parco, jolta on lupa odottaa myös tulostaululla näkyvää johtajuutta. Toinen konkari, jolta varmasti odotetaan kovaa panosta, on Cortinan 33-vuotias Giorgio de Bettin.

Torinossa Italia osoitti vaarallisuutensa, vaikka voittotili jäikin avaamatta. Tasapelit Saksaa ja Sveitsiä vastaan kertovat siitä, että mistään heittopussista ei ole kyse. Nyt taustalla ei ole kotiyleisön tukea ja Italian tie vie eittämättä karsintasarjaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle