IIB-Divisioonan MM-kisat: Pohjois-Korean fanit ja tiuhaan törähtelevä maalisummeri

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Divisioonanousija Luxemburg on hävinnyt kaksi ensimmäistä otteluaan melko selvällä erolla.
Kuva © Teemu Hinkula
Jääkiekon MM-kisojen IIB-divisioonan MM-kisat pyörähtivät käyntiin lauantaina Espanjan Granadassa. Luxemburgin maajoukkueen mediavastaava Teemu Hinkula kertoo kahden ensimmäisen päivän tapahtumista Jatkoajalla.

Kahdessa ensimmäisessä ottelussa isäntämaa Espanja on näyttänyt kaapin paikan vastustajilleen. Ensimmäisessä pelissä Pohjois-Korea oli täysin vastaantulija. Kiitos korealaisten luvattoman heikon maalivahtipelin, Espanja nakutteli taululle tylyt 15-1-lukemat.

Seuraavana aamuna Espanjan päävalmentaja Luciano Basile antoi melkoista myllyä pelaajilleen aamuharjoituksissa. Basile ei ollut tyytyväinen pelaajien asenteeseen: ilmeisesti osa pelaajista koki tyytyväisyyden tunnetta edellisen illan selvän voiton jälkeen. Basile kertoi, että pitkän turnauksen aikana kuuluukin ottaa välillä rennosti. Sen tulisi tosin tapahtua esimerkiksi illallisen aikana, ei jäällä.

"Espanjan valmentaja Basile yritti vakavalla naamalla selittää, ettei heidän tavoite ole voittaa turnausta"

Espanjan toisessa ottelussa altavastaaja Luxemburg pystyi yllättäen laittamaan hanttiin isäntämaalle. Ensimmäisen erän jälkeen ottelu oli sensaatiomaisesti 0-0. Toisessa erässä tasoero alkoi kuitenkin näkyä, vaikka Luxemburg saikin kavennettua välillä tilanteeksi 2-1. Viimeisessä erässä Espanja nakutteli maaleja tyylillä ja ottelu päättyi lopulta 10-1-lukemin kisaisännille.

Kisaisäntä Espanja on tahkonnut kahteen ensimmäiseen peliin hurjat 25 maalia. Omiin on mennyt vain kaksi.

Espanjan valmentaja Basile yritti vakavalla naamalla selittää, ettei heidän tavoite ole voittaa turnausta, vaan olla turnauksen työteliäin joukkue. Näiden kahden ottelun jälkeen on auttamatta selvää, että Espanja on turnauksen ehdoton suosikki.

Muista joukkueista kurinalainen Uusi-Seelanti on aloittanut myös vahvasti. Ensimmäisessä ottelussa he ottivat selvän 5-1-voiton Meksikosta. Uuden-Seelannin toinen ottelu oli sunnuntaina Israelia vastaan, joka oli kaatanut Luxemburgin lauantaina 8-1.

"Maalisummeri soi siihen tahtiin, että se jopa häiritsi jäähallin viereisessä hotellissa päiväunia yrittänyttä toimittajaa"

Peli alkoi erittäin tasaisissa merkeissä, ollen 1-1-tilanteessa aina 50. minuutille asti. Sitten alkoikin tapahtua: viidessä minuutissa joukkueet takoivat viisi maalia. Maalisummeri soi siihen tahtiin, että se jopa häiritsi jäähallin viereisessä hotellissa päiväunia yrittänyttä toimittajaa.

Näistä maaleista neljä merkittiin Uudelle-Seelannille ja yksi Israelille. Näin alkaakin näyttämään sille, että turnaus saa sunnuntain viimeisessä pelissä arvoisensa päätöksen, kun Espanja ja Uusi-Seelanti tulevat todennäköisesti pelaamaan turnausvoitosta.

Putoamiskamppailun kannalta mielenkiintoinen ottelu pelattiin sunnuntaina, kun Meksiko ja Pohjois-Korea kohtasivat. Ennakkoon tuntui, että Pohjois-Korea ei pysty lauantaina nähdyn maalivahtipelin perusteella voittamaan yhtään ottelua turnauksessa, mutta kontrolloituja rintamahyökkäyksiä viljelevät korealaiset onnistuivatkin voittamaan väliamerikkalaiset maalein 5-2.

Pohjois-Korea tuuletti faneineen turnauksen avausvoittoaan Meksikosta.

Suurimman yllätyksen ottelussa tarjosivat paikalle saapuneet Pohjois-Korean kannattajat. Aivan olympialaisissa nähtyyn synkronoituun kannattamiseen he eivät pystyneet, mutta heillä selvästi oli positiivinen vaikutus Pohjois-Korean taisteluilmeeseen.

"Suurimman yllätyksen ottelussa tarjosivat paikalle saapuneet Pohjois-Korean kannattajat"

Myös suomalaiset ovat olleet turnauksessa merkittävässä roolissa. Luxemburgia edustava Mikael Äijälä valittiin joukkueensa parhaaksi pelaajaksi Israel-tappiossa, uuden IGLOO Arenan paljon kehuttu jää hoidetaan suomalaisella ammattitaidolla ja turnauksen toimihenkilöissä on suomalaisia Granadassa työskenteleviä taitoluisteluvalmentajia. Allekirjoittanutkin yrittää laittaa oman kortensa kekoon suoltamalla informaatiota ulos luxemburgilaisille jääkiekon ystäville.

Mikael Äijälä palkittiin Luxemburgin parhaana pelaajana Isarael-ottelussa; Israelilta palkinnon pokasi neljä maalia tarjoillut Aviv Milner.

Turnaus jatkuu tiistaina. Mielenkiintoisimmat ottelut pelataan kuitenkin viimeisillä kierroksilla, jolloin nähdään muun muassa, pystyykö Luxemburg haastamaan Meksikon ja Pohjois-Korean putoamiskamppailussa, ja näin ilahduttamaan paikalle saapunutta runsaslukuista kannattajajoukkoaan.

Kansainvälisen jääkiekkoliitto yhdessä Espanjan jääkiekkoliiton kanssa tarjoavat pelit suorana netissä, mutta kuvalaatu on ollut valitettavan heikko ainakin joissain paikoissa. Se on raivostuttanut kotoaan joukkueita kannattavia faneja.