Huikea nuorten puolivälieräsarja päättyi Ässien juhliin

LIIGA / Artikkeli
Juhlat alkoivat Lammikon jatkoaikamaalin jälkeen.
Kuva © Mikko Ruohola http://mikko.ruohola.org/
Pudotuspelisarja Ässien ja Ilveksen A-nuorten välillä venyi aina viidenteen otteluun asti. Sarja on tarjonnut hienoja hetkiä, kun maanantain ratkaisupelistäkin muodostui todella jännittävä juniorikiekon näytös. Ässät voitti lopulta jatkoajalla 3–2, samoin lukemin meni myös koko ottelusarja.

A-Ässien päävalmentaja Pasi Kaukoranta kertoi illan teemana olleen historian kirjoittamisen.

− Ennen peliä katsoimme tilastofaktaa siitä, että tässä on mahdollisuutemme tehdä ässähistoriaa. Kertaakaan ei ole edustus- tai A-juniorijoukkue noussut 0–2-tappioasemasta voittoon, hehkutti Kaukoranta.

− Joukkue tiivistyi niin, ettei minun enää tarvinnut juuri mitään puhua penkin takana. Jätkät tsemppasivat siellä toisiansa.

Ilves oli heti alusta asti valmis taistelemaan välieräpaikasta, eikä luovuttanut missään vaiheessa. Valtteri Järviluoma iski ottelun avausosuman vain 20 sekunnin pelin jälkeen. Ässävahti Niklas Kekki hukkasi kiekon maalinsa takana, eivätkä puolustajatkaan ehtineet enää avuksi. Järviluoma sai kiepauttaa kiekon tyhjään ässämaaliin.

Nuorten pelien tyyliin vauhtia ja vaarallisia tilanteita oli todella paljon enemmän kuin järkeä. Ilves loi hitusen kotijoukkuetta paremmin huippupaikkoja, mutta otti silti enemmän jäähyjä. Ässien ylivoima vain kuivui kasaan kerta toisensa jälkeen.

Kärkipelaajat iskivät kaksi maalia

Kahden maalin ilta oli sekä Ässien Jarno Kärjellä että Ilveksen Järviluomalla. 2–2-tasoituksen Ilves-hyökkääjä iski kenenkään estämättä parhailta vetosektoreilta. Vaikka veto ei ollut kovin luja, tarkkuutta oli riittävästi.

Puolivälieräsarjan aikana pelikuntoon palannut Kärki oli tärkeässä roolissa kotijoukkueen sitkeässä taistelussa. Porilaisnuorukainen pystyi ammentamaan motivaatiota näiden pelien ainutkertaisuudesta.

− Motivaatio palata pelaamaan oli valtava, sillä minulla ei juuri ole kokemusta pudotuspeleistä. Juho Lammikon kanssa peli on sujunut hyvin, kiitteli Kärki.

Ässissä Liigaa pelanneista Lammikko olikin ehkä parhaassa vireessä ennen kuin keskittyminen hieman herpaantui. Nuori ässähyökkääjä haki muutamaan otteeseen Ilves-jäähyä ehkä turhallakin dramatisoinnilla, mutta ottelun erotuomarit eivät heltyneet.

Järviluoma saattoi hyvinkin olla koko kentän parhaimpia pelaajia maanantain ottelussa.

Ässävalmentaja Kaukoranta ei myöntänyt jännittäneensä pelissä, jossa tapahtumia riitti enemmän kuin tarpeeksi.

− Olen ollut 25 vuotta jääkiekossa mukana, pahimmat jännitykset on jo jännitetty. Olimme tätä pahemmassakin paikassa muun muassa viime kevään pudotuspeleissä, muisteli Kaukoranta.

Maalivahtien hankaluuksia

Molemmille maalivahdeille peli oli aika vaikea. Kekille kertyi torjuntoja voittopeliin mukavasti, mutta ehkä hieman tärinääkin oli havaittavissa. Aivan moitteettomasti ei pelannut koko sarjassa loistanut Lassi Yrjöläkään.

Kokemusta kovista peleistä ei saa kuin pelaamalla niitä kovia pelejä, ja nämä nuoret maalivahdit ovat vielä uransa alkupuolella.

Itse asiassa torjuntamäärät olivat 26–14 kotijoukkue ensin mainittuna. Ilveksen pyöritys oli hetkittäin melkoista, erityismaininta on annettava ässäpelaajien alttiudelle heittäytyä kiekon tielle. Joka alivoimalla patapaidat ottivat viidestä kymmeneen osumaa Ilves-pelaajien laukauksista.

Ratkaisu hakee vertaistaan

Tasoitusmaalin jälkeen Ilveksellä oli pitkä ja erittäin vahva vaihe pelissä. Kolmas maalikaan ei ollut kaukana, kerran kiekko pyöri jo Kekin jalkojen välistä, mutta kuitenkin maalin ohitse.

Kaikki kolme peliä Porissa venyivät jatkoajalle asti. Ässänuorilla oli niissä selkeä tavoite ja päämäärä.

− Lähdimme joka pelissä voittamaan sitä peliä jatkoajalla. Rohkeus oli tärkeää, sillä jos pelkäät voittomaalikilpailua, kolahtaa omissa jossain vaiheessa kuitenkin, linjasi Kaukoranta.

Kaksi maalia tehnyt ja voitto-osuman syöttänyt Kärki näki asian melko samalla tavalla.

− Se perjantain kotivoitto oli käännekohta, siitä näki, että homma kääntyy meille.

− Ratkaisumaali kuvasti hyvin koko meidän nousuamme. Mikään ei saanut olla siinä esteenä, iloitsi Kärki.

Hyvin taistelleen Ilveksen kausi päättyi, kun ensin nuori puolustaja sai kiekosta päähän puolustaessaan uhrautuvasti omaa maaliaan. Lammikko pääsi hyödyntämään siitä seuranneen sekasorron ja niin olivat ässäjuhlat valmiina alkamaan.

− Tiistain varmaankin huilaamme, mutta eiköhän keskiviikkona olla taas täysillä hommissa, totesi Kärki.

» Lähetä palautetta toimitukselle